hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Cu trenul prin Elvetia

F7 Cascaval si Ciocolata

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP


F1 Basel
F2.1 Schaffhausen
F2.2 Konstanz
F3.1 Geneva
F3.2 CERN - Lipitura Rece
F4 Saint Moritz - Glacier Express
F5 Koln si Aachen
F6 la 3500 m pe Jungfraujoch
F7 Ciocolata si cascaval
F8 Strassbourg
F9-10 Inapoi acasa

Intregul album cu fotografii din Gruyere si Broc se gaseste aici: http://picasaweb.google.com/yo4aup/CuTrenulPrinElvetia7CiocolataSiCascaval

Fara sa fie nici o legatura cu cele sfinte [cu toate ca dupa atitea catedrale vizitate, nu se stie], a saptea zi de Flexi-Pass a fost in 9 August 2009,o zi frumoasa de duminica, insorita, dedicata unei calatorii de placere si de relaxare. Ne-am propus sa vedem cum se face Svaiterul si Ciocolata.

Prospectul Excursiei [dati click pentru vizualizare. In pagina a doua , jos in stinga vedeti insotitoarele de tren, tinere si frumoase. In ziua cind am fost noi, ele au avut liber si le-au tinut locul bunicile lor ! hi ]

Destinatia noastra este asadar aproape de malurile lacului Leman, la distanta de cinci ceasuri de mers cu mocanita de Montreux.. Am facut rezervarea din timp, si in 9 August 2009, dis de dimineata plecam din Basel la Montreux de unde urmeaza sa ne teleportam in anul de gratie 1911, anul de fabricatie al vagoanelor Pullman cu care calatorim in continuare. Am ajuns in gara la Montreux cu un ceas mai devreme asa ca am gasit trenul gol si am avut timp sa admiram pe indelete lucratura acestor vagoane.


Foto 7.01 Leman, Montreux, Gruyere, Broc


Foto 7.02 Traseul spre destinatia noastra


Foto 7.03 Rezervarea facuta din timp


Foto 7 04 Expresul de alta data


Foto 7.05 Lucratura in lemn


Foto 7.06 Plasa de bagaje


Foto 7.07 La 9.25 plecarea


Foto 7.08 Ne asternem la drum

Personalul insotitor al trenului este amabil si ne ureaza atit calatorie placuta, cit si petrecere frumoasa. Ca sa treaca vremea mai usor si ca sa semene un pic cu vremurile de alta data, in costul biletului intra o cafea servita cu un corn proaspat. Asa cum v-am spus mai inainte, noi am nimerit tura cu bunicile ...


Foto 7.09 Bunica ne ureaza bun venit la bord


Foto 7.10 Asteptam cafeaua cu corn


Foto 7.11 Astazi toate sint prefabricate.

Peisajul este superb, trenul urca din greu dar apoi, odata ajuns sus pe platou, serpuieste lin printre dealuri. Parca sintem acasa pe drumul de la Medias spre Agnita. Sau de la Sibiu la Alba Iulia. Sau... Opriri destul de dese in mici localitati, sate si statiuni montane.


Foto 7.12 Montreux vazut de sus


Foto 7.13 Déj? vu


Foto 7.14 In gara la Gruyere

Ajungem la Gruyere, unde coborim din tren , si avem in program in ordinea cronologica vizitarea fabricii de cascaval si a Castelului de pe domeniul Gruyere. Datorita costurilor mari de intretinere, familia a dat primariei in custodie castelul, care a fost introdus in circuit turistic pe banii comunitatii. Azi, din turism cistiga atit oamenii cit si comunitatea ca institutie.


Foto 7.15 Am ajuns la Brinzaria din Gruyere.


Foto 7.16 Se incheaga laptele.

Si fiindca sintem in strainatate si vorbim despre brinzeturi, mi-am adus aminte de un sfat primit de mine cu foarte multi ani in urma. Am fost povatuit ca atunci cind sint intr-o lume pe care nu o cunosc foarte bine, dar cind sint insotit de un localnic, sa nu vorbesc eu cu chelnerul la restaurant ci sa-l la pe localnic sa o faca. Daca ceri o sticla cu apa minerala de exemplu, chelnerul teintreaba automat: de care? Raspuns clasic, valabil oriunde : Evian ! Dar ce raspunzi daca te intreaba ce brinza doresti la desert ?!

Cei curiosi gasesc mai multe informatii despre 61 de tari si brinzeturile lor, aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cheeses .

De la Brinzarie am plecat spre castel


Foto 7.17 Bine ati venit la Gruyere

Pe strada mare, pe ambele parti, hoteluri, restaurante, cafenele. Aici, intr-o cofetarie, am mincat cea mai buna inghetata din toata Elvetia, facuta din lapte de pasare inghetat in putinei pus pe gheata cu sare [asa de facea si la noi, o data, inghetata veritabila] . Nu avem timp sa stam la masa asa ca luam cite un sandwitch pe care il mincam din mers. Drumul este scurt, in panta, si o data ajunsi la castel, vederea se deschide asupra intregii vai. Facem cunostinta cu istoria familiei de Gruyere care incepe pe la anul 1100 si continua si azi, vizitam castelul, si ne intoarcem la gara.


Foto 7.18 Strada Mare


Foto 7.19 Castelul familiei de Gruyere


Foto 7.20 Aici incepe istoria lor


Foto 7.21 Blazonul familiei


Foto 7.22 Domeniul de Gruyere

Interioarele sint remobilate, majoritatea pieselor expuse fiind de prin secolul al XIX-lea. Interesanta este bucataria unde exista o frigare originala pe care incape o pulpa de vitel intreaga sau un miel, si care era invirtita de un motor ecologoc, total nepoluant.


Foto 7.23 In bucatarie


Foto 7.24 Frigarea


Foto 7.25 Motorul ecologic


Foto 7.26 Sufrageria


Foto 7.27 Un colt din Living-room


Foto 7.28 Curtea interioara


Foto 7.29 S-a incheiat vizita la Gruyere.

De la castel fuga la gara. Plecam spre Broc, unde luam desertul dulce al zilei de duminica


Foto 7.30 Cap de linie, Broc

Aici isi are sediul fabrica de ciocolata Nestle. Istoria acestei institutii [pentru ca ciocolata este o institutie mondiala] este destul de tumultoasa. Fabrica pe care o vizitam a apartinut familiei Cailler timp de trei generatii, fiind apoi cumparata de concernul Nestle. In semn de respect pentru inaintasi, fabrica in care se face ciocolata pentru elvetieni a pastrat numele fondatorului ei, in timp ce sectiile care fac ciocolata pentru export au luat numele actualului proprietar. Este bine de stiut ca in ciocolata Cailler se foloseste "lapte de muu original" in timp ce la cea pentru export se utilizeaza numai lapte praf. Diferenta este perceptibila la gust. E mai buna cea facuta din lapte. [Vezi si: http://www.cailler.ch/LinkClick.aspx?fileticket=b70QtcpvRTI%3d&tabid=373]


Foto 7.31 Fabrica de ciocolata Cailler


Foto 7.32 Fabrica Nestle


Foto 7.33 Linga vechi masini de prelucrat boabele de cacao


Foto 7.34 Forme pentru turnat figurine


Foto 7.35 Pulberea se mojareaza 24 de ore


Foto 7.36 Gustati va rog !

Desigur ca va amintiti de razboiul celor doua roze sau de razboiul de o suta de ani sau de razboiul de sapte zile, dar de razboiul ciocolatei ati auzit? http://www.xocoatl.org/bars.htm#war

Rezultatul acestui razboi este ca in Europa ori ce contine peste 1% cacao [da, ati citit corect unu la suta] poate fi numit "ciocolata". In america limita este 10% . Asa ca cititi si ce scrie pe ambalaj pentru ca producatorul, in Europa, chiar daca isi boteaza marfa ciocolata, trebuie sa scrie continutul procentual de cacao !!!

[Anything can be called Chocolate in the EU, as long as it contains at least 1 % Chocolate. (In the USA the FDA minimum is 10%.)].

Si pentru o oarecare edificare asupra batoanelor de ciocolata vezi si http://www.xocoatl.org/barlist.htm si daca vi s-a facut pofta de niscaiva trufe de ciocolata dati click aici: Trufele de ciocolata.

Si cum pe lumea asta toate lucrurile bune sint ilegale, imorale si totdeauna ingrasa, este bine sa pornim si noi inapoi spre casa. Mocanita ne duce inapoi la Montreux si de acolo inapoi la Basel.


Foto 7.37 Chocolate express ne asteapta in gara Broc


Foto 7.38 Cu trenul inapoi in Basel

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP  

Articol aparut la 22-11-2010

9854

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact