hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Intalnirea SHF de la Oglinzi

Viorel Tepelus YO4RHY

Pornita de la ideea lui YO8OY, de a face QSO–uri in banda de 1,25 cm, in urma dotarii cu un transverter Kuhne, m-am gandit ca este bine sa ne intalnim la un “field day” cei pasionati de SHF si nu numai.

In ceea ce ma priveste aveam construit transverterul dupa un proiect YO4HFU, adaptat paletului 23X100XP Wevelab, caruia i-am adaugat un horn RA3WDK, de constructie proprie, si care a fost acordat cu un fieldmeter parametric (o dioda SHF, la capatul a doua fire rasucite legate la un uA). La fel aveam in vedere feedhornul cu septum in banda de 6 cm al lui YO8RHM, construit dupa un proiect SM6FHZ si adaptat la vers. 2 a transverterului de 6 cm 1 W split (YO4HFU/YO4RHY).

Am ajuns la Oglinzi vineri seara, impreuna cu YO4OCM, dupa un drum destul de lung, Galati –Barlad –Roman-Tg Neamt. La sosire ne-a intampinat YO8WW si YO7AQF. Cazare de bun simt, intr-o regiune pitoreasca. Seara, am schimbat impresii cu YO3DIU, YO8PS, YO5DSG, YO2LAM, YO8ROO, YO8ALA, YO3CBS, YO3BZW,YO8DHA, YO3GWM. Discutiile au continuat pana... s-au impleticit (hi!).

Sambata dimineata, urma sa vina si cei de la Iasi, YO8RHI (care a adus si baliza), YO8SAL, YO8OY, si de la Botosani YO8RHM si YO6FYY de la Tg. Mures. Am inceput testele cu banda de 1,25 cm, intrucat transverterul YO4HFU era “vedeta” intalnirii, insa cel care domina fondul este transv. de 6 cm indiferent de versiune. (0,2 W, split 1W, sau 6 cm light). Este un proiect perfect reproductibil si relativ usor de pus in opera! cu performante asemanatoare cu Kuhne.

In coltul opus al curtii a montat setup-urile Kuhne, YO3CBS- 6 ,3, si 1,2cm, intrucat YO8OY avea sa ajunga in jur de ora 12. Transverterul nu l-am inchis, fiind convins ca lumea prezenta va dori sa-l intoarca pe toate partile. Nu am avut hornul montat in parabola, pentru ca inca nu m-am hotarat in ce fel de reflector sa-l montez, primefocus sau offset.

La primul apasat de PTT curtea s-a umplut de semnal... S9+60 in IC705 la YO3CSB. Am ramas placut impresionat, ca si asistenta de altfel. YO8RHM a inceput sa filmeze. Edi, YO3CSB a intors antena cu spatele catre horn... semnalul a scazut la S9. Am intors si eu hornul. Practic antenele erau “back to back”... semnalul putin sub S9...

Practic ar fi trebuit o distanta mai mare. Aceleasi test l am facut si cu YO8OY, de ora 13... echipamentele dureaza in a fi montate. Au urmat teste in 3 cm si 6 cm... nu le-am urmarit cu precadere, intrucat erau confirmate din QSO anterioare intalnirii de la Oglinzi. YO7AQF, YO8OY, YO3CBS, -kuhne ..YO8ALA, YO8DHA, YO8RHM, transv YO4HFU.

Intre timp s-a amenajat un mic bazar cu fel de fel. ANCOM-ul a urmarit cu discretie si “interes” (HI!). A urmat test de 6 cm YO8RHM care s-a deplasat la o distanta de 2 km... A montat transv, pe capote masinii... fara parabola. Semnalul a fost de 59 prin vegetatie si fara vizibilitate directa.

Au urmat discutii. YO3GWM s-a improprietarit cu un set de PCB 5,76 vers light. YO8CT ar vrea 10 seturi de 6 cm light. In ce ma priveste urmeaza sa le pun la dispozitie checklist ale componentelor...

Din punctual meu de vedere intalnirea a fost un succes avand in vedere schimbul de impresii, teste chiar si prin vegetatie si alinierea echipamentelor, si ca concluzie trebuie desfasurata pe viitor intr-un areal mult extins. YO9CMF a adus echipamentul pentru QA100, mobil si s-au facut QSO-uri. Evident au urmat discutii fel de fel... mai mult sau mai putin stropite. Servirea a fost ireprosabila.

Multumesc YO8WW si echipei d-lui din complexul de cazare.

73! YO4RHY

Viorel Tepelus YO4RHY

Articol aparut la 5-6-2024

2670

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2024-06-05 12:29:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru toti participantii,aparatura si QSO-urile realizate.Este un lucru pe care-l astept de mult pentru ca pina nu de mult eram singur in zona microundelor.Din pacate nu am putut sa fiu prezent la eveniment din cauza unei operatii care a necesitat apoi o perioada de liniste si fara oboseala fizica..Erau pregatite echipamentele mele duble in benzile de 47; 76; 122; si 241 GHz pentru QSO-uri la fata locului dar medicul care m-a operat la Cluj mi-a recomandat odihna.Nu-i nimic, la urmatoarea intilnire vom realiza aceste QSO-uri si sper ca ele sa aduca noi radioamatori mai sus de banda de 24GHz.Oricum felicitari din suflet din partea mea pentru toti participantii la aceasta deosebita intilnire care declanseaza si in YO activitatea in microunde,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Viorel Tepelus - YO4RHY (yo4rhy) la 2024-06-05 15:28:11 (ora Romaniei)
  • Mircea, sanatatea, trebuie avuta in vedere cu prioritate.Transverterul de 6cm este un proiect perfect reproductibil, indiferent de varianta. Cel de 1,25 este dependent de acel subansamblu (23X100XP).Cat despre locatie , toata consideratia ptr yo8ww, dar nu este potrivita ptr teste shf. 73! ..Si multa sanatate.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2024-06-05 20:39:55 (ora Romaniei)
  • YO4RHY,Viorel, am fost operat pe cord deschis la institutul inimii la Cluj timp de 5 ore si jumatate de o echipa de medici super profesionista care m-au readus la viata.Mi-au oprit inima si plaminii mi-au extras din picior 60 cm de artera cu care mi-au pus apoi doua bypassuri si apoi un stend la cele trei vase ce alimenteaza inima.Operatia a reusit 100% dar sint inca in perioada de recuperare in care este bine sa evit oboseslile fizice acesta fiind motivul pentru care medicul care m-a operat mi-a spus sa stau acasa .Va felicit pe toti participantii pentru implicare,stiu cit efort iuntelectual,fizic si financiar inseamna asemenea experiente din propriile mele aventuri in microunde.Chiar daca locatia nu a fost cea mai potrivita conteaza experientele ce le-ati trait impreuna si poate ca o viitoare intinire de grup sa se intimple in zona mea unde putem face legaturi cu vizibilitate directa la 10...15KM.Evident ca aveam pregatite echipamentele in dublu exemplar in 47; 76; 122; si 241 GHz si ar fi fost experiente interesante pentru toti trafic in aceste frecvente dar nu s-a putut din motive obiective.Privind banda de 24 de GHz s-ar putea intimpla ca la distante mai mari de 10 Km chiar cu vizibilitate directa sa nu puteti face legaturi,este o banda dificila si extrem de pretentioasa la particulele din aer,adica daca incercati un QSO intr-o zi de vara cind este foarte mult praf in atmosfera sansele de esec sint mari.QSO-urile perfecte in 24 GHz se fac vara dupa o ploaie sanatoasa pe directia pe care lucrati care curata tot praful din aer,deci in caz de vizibilitate directa si lipsa de contact sa nu va speriati,nu este de vina aparaturii ci din cauza particulelor din aer.Fiecare banda are problemele ei pe care trebue sa le cunosti si sa faci QSO-uri atunci cind conditiile o permit.Pentru mine foarte simpatice imi sint banda de 10GHz care aluneca perfect pe apa [ am facut QSO-uri cu semnal de 59+ din Sicilia si pina in sudul Frantei cu 200mW,etc,etc] si banda de 47 GHz pe care o ador,restul sint grele si cu probleme dar daca stii care sint problemele merge bine si acolo.Consider ca o noua intilnire mai spre toamna cu acest subiect de MW si cu experientele practice se impune.Va felicit inca odata pe toti si ma bucur ca sectiunea de microunde s-a deschis si la noi in YO,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2024-06-07 09:11:50 (ora Romaniei)
  • @5AXB, aceste conditii aproape ideale le avem la Meledic. O zona propice pentru astfel de experimente. Toata zona se situeaza pe un munte de sare care are grosimea in profunzime de 3,5-4km. Avem deschidere (vizibilitate directa) Meledic - Bisoca (aproximativ 10km). Aer curat. (Oamenii in zona ating foarte adesea varsta senectutii). Avand la dispozitie aceste conditii mi-am permis sa fac o sugestie unui oficial dar ... s-a ofuscat iremediabil! Hi! Propun oricarui doritor de experimente sa ne viziteze locatia YO9KBZ pentru a testa posibilitatile SHF si a realiza QSO-uri memorabile! 73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2024-06-14 14:26:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr initiativa si participantilor …
    73 de yo3gh
    Dan

  • Postat de Edy - YO3CBS (yo3cbs) la 2024-06-25 18:02:07 (ora Romaniei)
  • Un eveniment bine venit care a oferit ocazia de a costata cum a evoluat aceasta nisa a echipamentelor din domeniul microundelor in diferite zone din YO. Transverterul de 6cm a dominat manifestarea.
    Cu aceasta ocazie au fost realizate si primele legaturi in banda de 24GHz intre radioamatori care nu sunt rude ~ YO4RHY- YO8OY si YO3CBS. Toata consideratia ptr. YO8WW care a asigurat o organizare de exceptie.
    73 de YO3CBS
    Edy
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Intalnirea SHF de la Oglinzi"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact