hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Concluzii si recomandari de concurs

În folosul echipei nationale si nu numai

Nicolae Dinca YO3ND

Concursurile în Unde Scurte reprezinta ceva deosebit între concursurile de radioamatori. În functie de specificul concursului, de regulamentul sau, difera si strategia ce trebuie folosita. Unele concursuri permit (mai mult sau mai putin) folosire de vânatori, si de mai multi ani, acest lucru se petrece la nivel mondial.

Referitor la strategia de concurs, în general nu exista reguli, dar anumite recomandari se pot face. Consider ca experienta dobândita prin participarea la cât mai multe concursuri poate genera un anume comportament în concurs, o anume tactica.

Vreau sa ma refer la câteva situatii în care te poti afla într-un concurs si la solutia optima pentru acestea. De exemplu, când lânga frecventa ta de lucru se instaleaza o statie cu splatere care îti fac receptia imposibila, este bine sa treci peste orgoliu si sa te muti. Daca nu ai vânatori care sa îti caute o frecventa libera în timp ce tu încerci sa mai faci câteva legaturi în frecventa "poluata", atunci va trebui sa o cauti tu însuti. Daca tot ai pierdut frecventa, este un moment bun sa faci vânatoare, indiferent ca ai sau nu cluster la dispozitie.

Am urmarit deseori în marile concursuri maniera de trafic a unor radioamatori români, si mai ales straini. Când esti singurul din zona ta este foarte simplu pentru ca te chema toata lumea. Când esti YO, altfel stau lucrurile. Am auzit, din pacate, multe statii YO care lansau la nesfâsit apeluri fara raspuns, neclintindu-se din frecventa ore în sir. Aceasta este o maniera de mercenar, de om care-si face datoria, dar numai atât, fara sa "arda" ca rata e mica.

La polul opus sunt operatorii foarte mobili si inspirati, YO3APJ fiind cel mai bun exemplu. Din fericire exista si operatori tineri care dovedesc reale calitati de contestmani, operatori ce pot face fata în orice echipa din lume: YO9GZU, YO3GDA si YO4NF. În mod cert exista si altii pe care nu îi cunosc, pozitiile fruntase în clasamentele marilor concursuri îi reprezinta.

În cazul în care o statie te cheama desi figureaza deja în log, în situatia în care insista ca la la el în log legatura nu figureaza, este bine sa faci din nou legatura si sa o anulezi pe prima, cotând-o cu ? puncte.

În ceea ce priveste concursul IARU, cea mai mare importanta o au ... vânatorii. Unii radioamatori s-au simtit raniti în amorul propriu când li s-a propus sa faca vânatoare în concurs. Este o mare greseala pentru ca un vânator trebuie sa fie mult mai abil decât statia centrala; el trebuie sa nu scape nici o zona prezenta în banda în care face vânatoare, sa nu scape nici un HQ. Pentru o informare totala se impune ca vânatorul sa aiba acces la cluster. Nu trebuie neglijata ascultarea permanenta a benzii pentru ca uneori exista multiplicatori în banda care nu apar pe cluster. Eu însumi, fiind vânator, am gasit deseori zone sau HQ-uri nelucrate care nu erau anuntate pe cluster. Vânatorul trebuie sa gaseasca frecvente libere pentru statia principala, sa preia atributiile acesteia în cazul unei defectiuni sau în cazul unei receptii defectuoase. Personal, am gresit la ultimul concurs IARU, când nu am preluat atributiile statiei principale YO3KPA, unde receptia era perturabata de furtuna, iar eu ca vânator aveam o receptie mai buna si putere suficienta sa lansez apel. Au fost în schimb situatii când eu ca vânator nu puteam penetra prin pile-up, si am cerut statiei centrale sa vâneze statia respectiva, care era multiplicator, iar eu am ramas sa lansez apel în frecventa statiei principale. Acesta suplete în traficul de concurs ne-a ajutat sa obtinem rezultatate bune în concursurile mari.

Nu se poate obtine maxim de eficienta fara o legatura (un link) stabila între statia principala si vânator. Fara aceasta legatura permanenta pot aparea anomalii si chiar situatii penibile. Cu anii în urma, fiind statie principala (de acasa, de la YO3ND), în 40m CW, ma luptam pentru frecventa cu o statie americana de peste 3 ore, timp în care si eu si el lucram de zor. Nu aveam statia respectiva lucrata si distanta de un kiloherz care ne despartea facea ca fiecare dintre noi sa stie ce lucra celalalt. Ei bine, apare vânatorul si lucreaza acea statie americana, ignorând semnalele statiei principale, desi în mod sigur le auzise. Vânatorul era din Piatra Neamt si nu exista link între noi. În privinta link-ului, daca se utilizeaza CT-ul ca program, atunci TNC-ul reprezinta cea mai buna optiune pentru comunicarea în paket radio. Noi l-am folosit în general cu succes, dar am avut în paralel legatura permanenta si în fonie.

Trebuie încercate de urgenta programe de concurs ce permit link-ul cu vânatorul folosind Internetul. În acest fel nu se mai impune ca vânatorul si statia principala sa fie în aceeasi localitate, se impune însa sa aiba Internet. Statiile ce vor constitui "Echipa Nationala" trebuie sa fie prezente în toate concursurile importante, sa-si perfectioneze stilul de lucru, sa-si testeze si sa-si îmbunatateasca echipamentul si antenele. Nu trebuie sa ne mire randamentul scazut al unor operatori daca acestia sunt prezenti foarte rar sau deloc în alte concursuri, dar sunt prezenti în "Echipa Nationala".

Se impune si existenta unor statii de rezerva, apte sa preia lucrul în orice banda si mod de lucru. FRR trebuie sa achizitioneze echipament specific pentru concurs si apoi sa îl dea spre folosinta acolo unde sunt operatori buni si echipament slab.

Este necesara si cooptarea unor radiomatori specialisti în comunicatii digitale, care sa realizeze si sa întretina link-ul pe toata durata concursului. Nu este o regula ca operatorii bun în concurs sa stie totul despre PC-uri sau despre comunicatiile digitale. Se impune largirea echipei în asa fel încât fiecare sa dea maxim de randament acolo unde este pus.

Individual sau în echipa, radioamatorii români dovedesc, de peste 70 de ani, ca sunt foarte buni operatori în concursuri. Calificarea repetata a "Echipei Nationale" si a altor statii de club sau individuale YO în primele 10 din lume (Top Ten) este înca o dovada ca radioamatorii români sunt talentati. În general, ceea ce distruge o echipa sau îi diminueaza eficienta este orgoliul exagerat al unora dintre componenti. Sa nu ne lasam orbiti de orgoliu si sa punem mai presus de orice culorile "Echipei Nationale".

În numele echipei YO3KPA, care are prezenti aici 4 operatori, va asigur ca vom fi la înaltimea ceruta si ca veti fi multumiti de rezultatele cu care contribuim în cadrul "Echipei Nationale".

(NR - Acest material a fost prezentat la Intanlirea membrilor echipei nationale IARU YR0HQ la Craiova, 20 noiembrie 2004)

Nicolae Dinca YO3ND

Articol aparut la 23-11-2004

7347

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Marcel - YO4AB la 2004-11-24 12:04:07 (ora Romaniei)
  • Bravo a lu'...Dinca
    Felicitari
    Ca intotdeauna echilibrat si cu punctul pe I

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Concluzii si recomandari de concurs"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact