hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CQ WW CW 2012 de la Z38N

Paul Spitzer YO5BRZ

Dupa concursul de SSB (vezi: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=848 ), iata ca a venit si rindul etapei de CW CQWW, poate cea mai mare si mai importanta dintre concursurile anului...

Desi initial imi propusesem sa ma alatur echipei tot de luni, nu am reusit s-o fac si am condus singur cei cca. 900 Km pina la Stip.

Alerta de calatorie pe care l-am primit pe mobil de la Ministerul Afacerilor Externe cu numerele de telefon al ambasadei de la Belgrad a avut "darul" sa ma "linisteasca" si sa-mi vad de drumul care nu prea se contura deloc a fi o drumetie pitoreasca.

Am ajuns la destinatie la timp ca sa particip la "sedinta tehnica" unde – first of all - s-a facut o analiza obiectiva "la sange" cu ceea ce s-a facut bine, dar mai ales ceea ce s-a gresit in etapa de SSB. Majoritatea problemelor in prima etapa, cea de SSB au constat in greseli de tactica de operare, de abordare a concursului, anumite oportunitati ratate ba chiar si eficienta relativ redusa. Au fost chiar si greseli mai complexe, aparute prin suprapunerea a mai multor din problemele amintite. Printre invatamintele cu implementare imediata, a fost si mutarea antenele de 4-el Yagi pe 20m, 5-el Yagi pe 15m precum si a unui tribander in amplasamente diferite de locatia lor initiala din etapa de SSB.

Tot in sedinta tehnica s-au reamintit si trecut din nou in revista cele mai importante facilitati ale software-ului de concurs WINTEST de care ne-am folosit. Una din facilitatile revazute a fost flexibilitatea multiplelor ferestre de analiza care in diferite momente pot deveni ajutoare remarcabile si pot livra informatii flash pentru luarea de decizii importante. De exemplu ni s-a cerut sa folosim mai intens facilitatea "Note", prin care se poate atasa practic orice informatie importanta la datele QSO-ului curent. Deasemeni, s-a acordat multa atentie cresterii eficientei in invitarea statiilor participante care constituie multiplicatori chiar daca nu sunt raritati DX (de genul EA8, UA2F, GM, etc. sau chiar ON, SV, 4L, etc. - daca sunt multiplicatore in vreo banda). Acest lucru implica multa atentie distributiva la multiplicatorul general pe toate benzile mai ales dupa primele 3-4 mii de QSO-uri, dar da rezultate bune. Pentru aceasta, se transmite partenerului de QSO frecventa exacta din banda unde il invitam, folosind informatiile din ferestrele distincte ale software-ului de concurs). Evident, din cauza abundentei de ferestre disponibile si informatii, acestea trebuie optimizate si folosite judicios in sensul in care pe monitor sa fie deschise NUMAI acele ferestre care ajuta si informeaza operativ la momentul respectiv. Analiza ulterioara a eficientei se va face pe baza logarii operatorului, caci in momentul in care te asezai sau te ridicai de la statie primul lucru era logarea operatorului......

O alta "chestie" utila a fost necesitatea sa invat un limbaj de comunicare "non-verbala" ad-hoc cu operatorul-pereche de concurs. Aceasta se realizeaza prin semne prestabilite cu mina si permite imbunatatirea semnificativa a lucrului in tandem pe aceeasi banda. Daca ma intrebati de aceste coduri, ele au echivalenta de "QRX"; "QSY" - in sensul ca schimbam frecventa intre noi; "Ajuta-ma" - in sensul ca asculta si tu frecventa mea; "YESSS!"; "OK!" : "Bravo!"; "cer inlocuirea mea de urgenta pentru necesitati fiziologice" etc. etc....

Pentru eventualele contestatii ulterioare, dispute, penalizari, etc. s-a prevazut un sistem de inregistrare digitala a intregii activitati din concurs cu o capacitate de 1 TB, facilitate existenta si la etapa de SSB.

M-a fermecat clipa cand aproape toti contest-manii au scos din genti manipulatoare (chei de bug) care mai de care sofisticate si personalizate, de parca ar fi niste violonisti care s-ar pregati de un concert in care viorile sunt majoritatea Stradivarius.

Ca parte a concluziilor sedintei de analiza, s-a hotarat ca in dificila etapa de CW sa participe doar acei operatori care aveau cea mai mare experienta in concursurilor CW majore, criteriul stabilit a fost capabilitatea de a efectua rate de QSO-uri de cel putin 200 legaturi pe ora.

Operatori in etapa de CW au fost: Z36W – Venco; Z39A – Chris; Z35T – Ozren (Doctor); HA1CA – Zoli; HA2SX – Peter (Pepe); HA3OV – Anti; HA6PX – Csaba; HA6ND – Gyuri; HA6OI – Zoli; HA6NQ – Sanyi; HA7UI – Sanyi; HA8KW – Feri (Feco); YO5BRZ – Paul. Acest team de 13 operatori a fost sprijinit logistic de inca 5 operatori.

Propagarea din etapa de SSB cind s-au realizat 3500 QSO in 10m a ramas o simpla amintire; in etapa de CW banda de top a devenit 40m - unde s-au realizat 3200 QSOs. In banda de 10m am reusit doar 1520 QSOs in timp ce in fiecare din benzile de 80m, 20m, si 15m, s-a ajuns la nivelul de 2500 QSOs. Banda de 160m a mers mult mai bine decit in etapa de SSB permitand realizarea de 1360 QSOs din 18 zone CQ si 72 entitati DXCC. Banda de 80m ne-a adus 106 entitati DXCC in timp ce restul benzilor de 40, 20, 15 si 10m in jur de 145-150 de entitati DXCC fiecare. De remarcat ca desi banda de 10m nu a prezentat deschideri semnificative si pile-up–urile de W si JA s-au lasat asteptate, totusi s-au realizat 143 entitati DXCC - ceea ce nu a fost rau deloc ! Aici trebuie sa remarc neaparat ca strategia invitarii multiplicatorilor in banda de 10m (si nu numai)," a dat roade incontestabile intr-o propagare "so-so . Am certitudinea ca orice contestman intelege cit de important poate fi un DX cat de mic intr-o banda unde abia se aude!

Sistemul asa-zis "semafor radio" (descris in etapa anterioara de SSB si in care cele doua statii erau conectate intre ele in tandem in aceeasi banda), si-a demonstrat in mod si mai pregnant utilitatea si eficacitatea in etapa de CW. Daca ar trebui sa fac o comparatie din sport, pasele din handbal semanau cel mai mult cu functiile de CQ/vanator pentru scopul nobil de a face un nou multiplicator. De multe ori statia care lansa CQ nu mai era identica cu statia care facea QSO-ul propriu-zis, dar acesta era "secretul" echipei, pentru ca statia lucrata nici nu seziza acest lucru. Intre cele doua statii din aceiasi banda exista si o comunicatie "non-verbala" (descrisa mai sus) realizat prin coduri/semnale introduse manual, iar invitatia reciproca intre cele doua statii "tandem" de a face un nou multiplicator sau chiar un QSO obisnuit ma ducea cu mintea la succesul brazilian in fotbal, unde jucatorii se invita reciproc la joc ! Un sentiment minunat si deosebit de reconfortant in sportul nostru fara de spectatori.

Rezultatul tehnic al concursului s-a concretizat printr-un "numar de telefon" adica 22.463.220 puncte obtinute din cele 14.000 de QSO-uri realizate.

Poate ar fi mai interesant sa relatez si evolutia numarului de QSO-uri pentru fiecare 1000 de QSO-uri si ora cind s-au realizat: 1000 – 02:10; 2000 – 04:58; 3000 – 06:56; 4000 – 08:45; 5000 – 11:15; 6000 – 14:15; 7000 – 16:28; 8000 – 20:03; 9000 – 00:03. Prima zi se incheie la 9000 de QSO-uri ! In continuare 10,000 – 05:49; 11,000 – 09:11; 12,000 – 13:16; 13,000 – 17:45; 14,000 – 23:53 astfel ca si in ultimul minut al concursului se realizau inca 6 QSO-uri. Echipa a reusit sa ajunga si la rate de 500 QSO/ora, virful inregistrandu-se la ora 05.00 cind s-a ajuns la o rata de 523 de QSO-uri ! Statistic vorbind, rata de legaturi in prima zi n-a scazut sub 350 de QSO-uri chiar si atunci cind propagarea lua cite-o pauza !

La nivel de echipamente, accentul in benzile inferioare s-a pus pe transceiverele de tip Elecraft K-3.

Propagarea a mers "so-so", a doua zi mergind mai bine benzile de jos. Banda de 40m a fost surprinzator de activa. Foarte rar au mers 4 benzi simultan, poate mai mult la "sunrise" si "sunset" (ceea ce este normal pentru noiembrie mai ales pentru benzile inferioare).

In rest, statii multe si interes deosebit pentru concurs. Analiza rezultatului dupa concurs a fost insotita de cupele de sampanie care sfinteau un rezultat mult mai bun decit cel din etapa de SBB. Mentionez cu satisfactie si mandrie, prezenta in concurs a numeroase statii din YO cu o activitate foarte intensa, fapt remarcat si apreciat de intreaga echipa - ceea ce m-a facut si mai mandru.

Dupa un asemenea rezultat bun, urmarea este ca stacheta performantei a fost din nou ridicata mai sus, astfel ca editia de anul viitor va constitui un nou "challenge".

In final, eterna si traditionala invitatie: "See You Next Year !"

Si ca se ne amuzam putin, am fost invatati ca radiocomunicatiile sunt acele comunicatii care se realizeaza fara fire ! Nu-i asa ???? Poza de mai jos vine sa intareasca notiunea de "wireless" .

Paul Spitzer YO5BRZ

Articol aparut la 22-12-2012

5717

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Nicu - YO5ALI la 2012-12-22 10:12:35 (ora Romaniei)
  • Multumim Paul pt excelent articol, Sper ca in viitorul apropiat experienta ta vasta acumulata la Z38N va fi fructificata si intr-un team de contest din YO. Succese noi si La Multi Ani 73/DX

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2012-12-22 14:39:33 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru analiza Paul, dar si pentru frumoasele si interesantele relatari din ambele etape ale CQ WW. Sper sa ne mai impartasesti si din viitoarele experiente, indiferent unde vor avea loc. Succes si Sarbatori Fericite. 73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2012-12-25 19:27:22 (ora Romaniei)
  • Craciun Fericit! Paul felicitari pentru participarile in aceste echipe si multumim ca ne-ai impartasit din experientele tale. E uimitor cum radioamatorii din tara vecina pot pne deoparte orgoliile pentru a realiza ceea ce au realizat. Cum bine puncta cineva la articolul despre etapa de ssb ar fi interesant de aratat cum sunt realizate acele cutii "negre". In rest mult succes in continuare si participari cat mai placute la expeditii viitoare. Un an nou fericit!

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2012-12-26 08:04:56 (ora Romaniei)
  • Sarbatori fericite cu bine tuturor! Draga Cristi (si nu numai) ma bucura interesul pentru "Black Box"-ul competitional si filtre; Imi pun totusi intrebarea citi la % din prietenii mei din YO folosesc interfete inteligente (adica interfete cu soft propriru) la tranceiver pentru a o lega cu un calculatorul? Desi sunt sigur ca nu putini, dar cred ca procentual totusi sub 50%. Firmele serioase (Rig Expert, microHAM, etc.)consacrate produc de mult asemenea cutii este adevarat ca nu sunt prea ieftine, dar dupa ce le folosesi iti dai seama "ca face toti banii". Ceea ce n-am mentionat in relatare este faptul ca acest Black Box realizat de "baieti" este o varianta mai complexa chiar decit ceea ce se afla pe piata pentru ca "stie mai multe". Referitor la filtre HA6PX desi nu le-a patentat, este productia lui originala; am vorbit cu el de intersul din YO pentru filtre si m-a spus ca doritorii se pot adresa lui cu incredere la adresa ha6px@dx.hu In rest cu bine si tuturor un traditional LA MULTI ANI 2013!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2012-12-26 20:02:35 (ora Romaniei)
  • Paul, poate m-am exprimat gresit sau incomplet. Interfete sunt in Romania de la cele home made la cele livrate de Lccom si nu numai. Ceea ce eu am gasit interesant la echipamentele colegilor din HA era faptul ca bloca celelalte statii permitand numai uneia sa fie prezenta in banda. Poate ca am inteles eu gresit si atunci mea culpa. Din cate stiu eu Rigexpert si celelalte uzuale nu au aceasta facilitate. O alta chestie care mi s-a parut interesanta la acea cutie neagra mufele de retea. De asta eram interesat de principiul de realizare a ei. In rest referitor la interfete Nick DL5MHR a prezentat realizarea uneia interesante. Inca o data Un An Nou fericit plin de realizari.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CQ WW CW 2012 de la Z38N"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact