hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CQWW SSB 2012 de la Z38N

Paul Spitzer YO5BRZ

Luna mai... Țârrr! Sună telefonul.
-Alo – Da!
Il recunosc pe vechiul meu prieten Csaba-HA6PX
-Vrei să vii cu noi în Macedonia pentru CQWW SSB și CQWW CW în echipa Z38N?
-Ăăă, când? Unde?
-Păi vii sau nu vii, ce pui și tu atâtea întrebări?
-Da! Am spus eu, un "da" destul de entuziasmat, dar si amestecat cu puțina frica-n suflet, exact ca o fată mare în momentul
decisiv înaintea ofițerului de stare civilă.
-Bun! Atunci dă-mi datele din pașaport pentru autorizație!

.................

Și timpul a trecut și-a venit și ultima "sută de metri" a pregatirilor intensive. Am discutat si stabilit cu totii prin e-mail toate detaliile organizaționale, tehnice, transport, joncțiunea echipei, necesarul de logistică, documente, antene, scule, bani, provizii de drum, si evident, inclusiv si stocurile necesare de "palincă" hi!. Totul până în cele mai mici detalii pentru a asigura reusita unei astfel de actiuni complexe si reducerea la minimul posibil a numarului posibil de "surprize" tehnice si logistice.

Multi din echipa careia ma voi alatura la Z38N imi sunt cunoscuti din participarile mele anterioare la marile concursuri impreuna cu echipa HG6N. De data aceasta, am fost invitati sa constituim o echipa comuna cu micul colectiv de la radioclubul din oraselul macedonean Stip, Z37M.

A venit si ora "H". Iată-ne adunați cu toții la Szeged (la frontiera "Schengen" cu YU), în "lunea din săptămâna concursului". Am debarcat din mașinile cu care am venit din diferitele direcții, le-am parcat pentru 8 zile la un HAM din Szeged și am pornit cu o dubiță ticsită de echipamente antene si materiale (puse toate frumos pe liste vamale) și un microbuz de 9 persoane cu GPS-ul setat pe direcția Z37M, prin Belgrad – Nis – Scopie – Stip.

...și iată-ne ajunsi la Stip. Hotelul mult mai bun decât credeam. Radioclubul gazda - Z37M, este amplasat pe aeroportul sportiv de la periferia orașului Stip cu o locatie minunata și o deschidere generoasă pentru antene. Adevărata surpriză a fost echipa radioclubului macedonian, un mănunchi de oameni inimoși si primitori care au ilustrat minunat dovada adevăratului spirit de echipă, făcându-ne să uitam celebra urare: "Trăiască lupta și dezbinarea dintre radioamatori"!


Aeroportul Stip

Deși până începerea concursului mai erau aproape 4 zile, sau mai exact 91 de ore, cronometrul descrescător a pornit împreună cu "descălecarea" și "împodobirea" stației cu tot ceea ce a fost prevăzut și conceput în proiectul logistic inițial.

Iata cateva din detaliile echipamentului folosit la Z38N pentru ambele CQ WW SSB & CW.

Transceivere:

*cinci transceivere Kenwood TS-950SDX *doua transceivere Elecraft model K-3 *un transceiver Yaesu FT-1000MP

Antene:

* 4 elemente YAGI monoband pentru 20m * 5 elemente YAGI monoband pentru 15m * 4 elemente YAGI monoband pentru 15m * 5 elemente YAGI monoband pentru10m * 6 elemente Hy-Gain TH6DXX pentru 20/15/10m * 3 elemente tribander FB33 Fritzel pentru 20/15/10m * doua sisteme verticale cu cate 3 radianti verticali in Lambda/4 pentru 40m , așezate pe direcțiile principale strategice W și JA, prevazute cu comutație electronică independentă a fiecărei antene pe direcțiile lobului de radiație principală "înainte/înapoi" * un sistem vertical cu 2 elementi radianti in Lambda/4 pentru banda de 80m, asezat pe direcția USA si prevazut de asemeni cu comutație electronică a lobului de radiație principală. * o antena verticala pentru 80m * Inverted Vee pentru banda de 160m * 1-2 dipoli de rezervă pe fiecare bandă (peste tot unde exista loc și nu deranja sau nu interacționa cu beamul de bază) * doua antene de tip Beverage de 320m si respectiv 176m lungime pe directiile USA și JA

Amplificatoare:

*Trei liniare Alpha model 76, 77D si 87A *un liniar Henry 3KD *un liniar slovak OM-3500 *un liniar ACOM 1000 *un liniar Yaesu 1KW tranzistorizat *doua liniare 1,2-1,5 KW Home made (din care unul de rezerva)

Accesorii diverse:

*Unsprezece computere desktop cu monitoarele lor legate in sistem------------ *Cinci laptop-uri *Patru routere + splittere pentru interconexiune *Noua interfete "Black-Box" intre echipamente, dotate cu decuplare galvanică, legate initial in perechi pe aceiasi banda si mai apoi in mod master-slave; *O stație de distribuție electrică de 45 kVA trifazată: distribuția și rețeaua electrică a stației s-a realizat direct si independent din dulapul de distribuție al aeroportului, complet separat de iluminat si restul consumatorilor *Aproximativ 1500m cablu coaxial RG 213 și H 500 *500 m cablu UTP *15 filtre trece bandă pentru reducerea interferentei intre statii si mai ales pentru realizarea lucrului simultan a doua statii in fiecare banda.

Echipa de concurs a fost formata din team-ul oaspete de la HG6N, reunit cu team-ul gazda Z37M plus subsemnatul, YO5BRZ.

Iata nominal participantii la efortul colectiv: HA6PX - Csaba, HA6ND - Gyuri, HA6NY - Iulis, HA2SX – Pepe, HA2NA – Attila, HA6DX – Dolfi, HA3OV – Anti, HA3NU – Laci, Z36W – Venco, Z39A – Chris, Z35T – Ozren, Z36N – Tone, Z35Z –Dime, Z32IO – Igor, YO5BRZ - Paul, HA6OI - Zoli.


HA3NU, HA3OV, HA2NA

Echipa de 16 radioamatori autorizati s-a bucurat si de ajutorul logistic oferit de 8 radioamatori de receptie locali si cativa studenti.

Leaderii expediției au fost HA6PX & HA6ND, specialiștii de bază ai echipei HG6N.

Responsabili cu partea de trafic: HA3NU & HA3OV, doi operatori de calibru mondiali, medaliați la WRTC.

Responsabilii pentru buna dispoziție: Z36W & echipa Z37M.

Să ne oprim o clipă acum;

Cum e o discuție între radioamatori după un mare concurs de genul CQ WW; WPX; ARRL; IARU; YO DX sau "whatever"?
- Am făcut câteva legături ca să "semnez condica"!
- Am vânat "ceva" tări noi!
- Am ascultat câteva minute......
- Ce propagare!?
- A fost o deschidere spre USA, dar numai sâmbătă!
- Ce final demențial, veneau stațiile ca pe țeavă!
- Am lucrat câteva ore, dar a trebuit să plec cu familia la soacra...etc. etc. ....

Dar cum s-ar "schimba" aceste replici dacă ar trebui să ne gândim într-o abordare mult mai complexa de genul Multi-Multi?

Să vedem ce spune regulamentul "O stație poate exista DOAR cu un SINGUR SEMNAL PE BANDĂ!"

Aha!!! Deci pot avea oricâte stații, DOAR că nu pot emite cu ele mai mult de un singur semnal într-o bandă...

DAAA!!? Și ce este mai greu? să tot chemi CQ, CQ cu kilowatt-ul taul pe o frecvență și cine-o vrea sa mă cheme, s-o facă; sau să "tot" cauti si sa-i vanez pe toti care lanseaza CQ ??? sau, daca s-ar putea "cumva" sa alternam tehnicile functie de propagare si situatia din concurs incit sa le facem pe amindoua concomitent ?

HM! Ciudată abordare chiar dacă este adevărată.

Dar să vedem cum și ce fac (din acest punct de vedere) cei "mari" DR1A, K3LR, W3LPL, IR4A, etc., ce fel de tactica/tehnica etaleaza? Cum rezolva ei ca pot face cu mult peste 10.000 de legaturi fara sa iasa din rigorile regulamentului.

Uitindu-te in DX Cluster in timpul desfasurarii marilor concursuri, nu se poate sa nu fi observat ca până in ultimul minut al concursului raportarile lui W3LPL, KC1XX, K3LR, si multi altii ca ei, "gasesc" statii noi care abia au citeva QSO-uri. Explicatia este ca pe langa statia running (statia CQ) care strange ca intr-un jghiab concurentii, statiile digger (statiile cautatoare) isi fac eficient treaba concomitent in aceeasi banda.

Cred ca ar fi interesant sa va relatez si faptul ca echipa a folosit intensiv un "Black-Box" (denumire improprie pe care i-am dat-o eu pentru că nu este vorba de o cutie de culoare neagră ci de culoare gălbuie hi hi!). Aceasta este de fapt o interfață inteligentă care permite interconectarea fiecarei stații "running" cu stația "digger" (stația căutătoare), în aceiasi bandă, evident sub permanenta si atenta "grija" a filtrului de banda. Acest deziderat a adevenit realitate odata cu utilizarea filtrelor speciale trece-banda concepute și realizate de Csaba HA6PX.


Panou frontal


Conexiuni

Aceasta Interfața este locul unde se intalnesc toate conexiunile / portile Input & Output : stație, PC, microfon, căști (neapărat stereo), manipulator, PTT transceiver si PTT liniar, internet / ethernet, etc., totul sub protecția inteligentă a microprocesorului și a softului "home made" cu care este înnobilat. Aceasta este abordarea si strategia lui HG6N pentru a satisface cerința regulamentului, făcând posibil lucrul SIMULTAN chiar a mai mult de 2 stații pe aceeași bandă!! De emis, emite doar una singura ! Daca vre-o data Alex, YO9HP ar citi cele relatate aici, ar zice: "exact ca la SO2R, in varianta 2Operator/2Radio/Same band" si chiar ar avea dreptate.


1 band 2 stations

Panoul frontal al "Black-Box"-ului are un led chameleon mare tri-color ca si semaforul de pe strada, (roșu-galben-verde) care arată status-ul operativ; Galben - stația pereche din aceiași bandă este în emisie; Verde – "Poti emite" (in acelasi timp LED-ul celeilalte stații va arata / se va transforma, in galben; iar cat timp esti pe emisie, LED-ul tau va fi roșu! HM!!! Toate merg ca un "semafor de trafic radio" cu exceptia ca aici NU poti trece pe rosu, nu ca si in traficul din oras, dupa care, rezultatul este relatat la stirile de la ora 5 in compania celor de la 112!

Tot de pe panoul frontal poți selecta CONCOMITENT nivelul audio și ceea ce se aude în ambele stații, cu ajutorul castilor stereo in cele doua urechi ale tale cu care te-a inzestrat natura de data acesta, tie ramanindu-ti "doar" sa preiei ritmul alternant al QSO-urilor din "golul" statiei pereche...

Ah, era sa uit, tot pe panoul frontal mai exista un buton de speed al manipulatorului incorporat dar care asteapta disciplinat etapa de telegrafie...


as.....CW

Interfatarea inteligenta da satisfacție pe măsură, QSO-uri cât cuprinde, și parcă în mintea-ți răvășită îți vine:

- Domle’ pe când se va face o chestie cu care se va putea "regla" și propagarea?

Reamintindu-mi cum se desfasurau concursurile acum 20-30 de ani, ma incearca cateodata o vaga teama ca nu cumva una din profetiile lui Einstein de acum 65-70 de ani, sa devina realitate din cauza automatizarii si sofisticarii de la an la an a metodelor de concurs: "Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va depași interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de IDIOȚI."

Propagarea de-a lungul concursului a fost "OK". As zice ca deplasarea cu peste 700 km mai la sud fata de QTH-ul meu mi-a pus in fata o propagare diferita de cea de la Oradea astfel ca deschiderile din 10m ne-au oferit 3500 de QSO-uri.

Vantul de peste 80km/h din noaptea de sambata spre duminica a compromis beamul din 20m dar dupa recuperare / reparare s-a defectat si rotorul; verticalele din 80m au fost si ele afectate si cu greu s-au recuperat / reparat. Din directia JA, TH6DXX "audea" un zgomot permanent de-a dreptul infricosator. Distanta mult mai mare fata de Europa Occidentala a facut ca in banda de 160m sa avem lucrate mult mai putine statii.


La vinatoare

In ceea ce ma priveste, am fost profilat pe "vanatoare" aproape in toate benzile ca mai apoi sa pot savura deschiderile fantastice din 10m si mai apoi 15m si 40m

În loc de epilog, ma rezum sa redau datele concursului asa cum a fost raportat pe site-ul contesting.com la "3830": [3830] CQWW SSB Z38N M/M HP________________________________________


CQ Worldwide DX Contest, SSB

Call: Z38N
Operator(s): Z32ID, Z35T, Z35Z, Z36N, Z36W, Z39A, HA2NA, HA2SX, HA3NU, HA3OV, HA6DX, HA6ND, HA6NY, HA6PX, YO5BRZ
Station: Z38N

Class: M/M HP
QTH: Stip
Operating Time (hrs): 48

Summary:

Band QSOs Zones Countries
-------------------------------
160: 342 9 48
80: 1084 14 77
40: 2106 31 112
20: 2250 36 124
15: 2803 37 130
10: 3478 39 139
-------------------------------
Total: 12063 166 630 Total Score = 15,778,312

Club:

Comments:

The call Z38N was activated again during the CQWW SSB.
Following large-scale preparations, logistics, traveling and a 4-day-long
station-building 8 working places were completed.

Our special thanks to those who sponsored the operation with equipment, cars and vans: Zoli(HA1CA), Zoli(HA1AG), Rajmund
(HA2UF), Zoli(HA6OI), Sanyi(HA6NQ)and Imre(HA9AX) !

We got extremely great help from our local friends to build and relocate
antennas and prepare a convenient place to work and rest. Thanks to Venco(Z36W), Chris(Z39A), Dime(Z35Z), Doctor(Z35T),
Tone(Z36N), Igor (Z32ID), Goko(Z35KG), Roberto and Vanco!

This was a PA killer contest: two of them was out of order after the long transportation, 3 was broken before/during the
contest ( 2 was successfully fixed )
We had lost one antenna rotator and the 80m phased array because of strong
wind.

On 20 and below we had lots of difficulties. Local noise, rain noise and
propagation made our life very tough.
We hope that during the CW portion of the contest all conditions will be much better than this time.


Z36W, YO5BRZ, Z36N


Vinatorii


Releu coaxial 3kw

....... In asteptarea etapei de telegrafie din luna noiembrie........


5 el 10m inv vee 160

Paul Spitzer YO5BRZ

Articol aparut la 18-11-2012

7845

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (18)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2012-11-19 07:02:37 (ora Romaniei)
  • Interesant. Probabil ca efortul logistic a fost mare si a necesitat o planificare pe masura. Observ numarul mare de antene serioase instalate. Preferinta pentru TS-950SDX este lesne de inteles avand in vedere superioritatea acestuia in SSB. Sunt curios daca pentru etapa de CW ponderea lui Elecraft K-3 va fi mai mare, acesta fiind net superior in telegrafie. Demn de luat in seama si metoda de interfatare care permite cresterea ratei de QSO-uri. Felicitari pentru articol. 73 de Morel, 4X1AD.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-11-19 09:11:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari!

  • Postat de Viorel - YO2MHJ la 2012-11-19 09:12:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari.Desii nu ma consider mare contestman ,iubesc concursurile.
    Articolul este o lectie placuta pentru cine lucreaza in concursuri si mai ales vizeaza un loc fruntas,73!Multumesc.

  • Postat de Adrian Junc - YO5OBA la 2012-11-19 12:17:33 (ora Romaniei)
  • Am citit articolul cu un mare interes ,eu la rindul meu fiind un mare pasionat al "marilor contesturi",
    am ramas fascinat de tehnicile adoptate,ma bucur pentru tine Paul ca ai facut parte din aceasta echipa...73'Ady YO5OBA.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2012-11-19 12:22:53 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multumiri pt articol !Eu iubesc concursurile dar nu am inca ce-mi trebuie !Nu tind la un loc fruntas ci numai la....adrenalina concursurilor !Daca apare si cate un DX...cu atat mai bine !Nu lucrez in echipa (nici cu PC ) deci nu ma plang de numarul legaturilor !Ma multumesc cu ce se poate !73 tuturor !Vasile !

  • Postat de YO2DFA - YO2DFA la 2012-11-19 14:35:12 (ora Romaniei)
  • Felicitări Paul pentru tine şi întreaga echipă!V-am lucrat în 2 benzi, desi am abordat concursul cu:
    - Am făcut câteva legături ca să "semnez condica"!
    - Am vânat "ceva" tări noi în SSB!
    HI! HI! HI!
    În CW sper să vă contactez pe mai multe benzi!
    Mult SUCCES!
    73 pentru toţi!
    Ovidiu - YO2DFA

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2012-11-19 18:32:45 (ora Romaniei)
  • Bravo Paul,frumoasa relatare.Cunosc senzatia de "musafir operator" si am inteles cam ce conditii au fost acolo.Asa cum spui,spiritul adevaratilor "hami"se cunoaste in marile concursuri.Presupun ca nu stai acolo pana la editia de ...CW...hi. Ma intereseaza acum mai mult solutiile tehnice,mai ales filtrele. Toate cele bune ,73'' Sandy YO3ND

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2012-11-19 20:40:49 (ora Romaniei)
  • V-am chemat în 15m de mi-au sărit "capacele"... Hi...
    Dar numai cu QRP... de la YP0CW.
    Felicitări pentru participare, poate ne auzim în CW...
    73's

  • Postat de Eliodor Tanislav - YO3AS la 2012-11-20 19:04:55 (ora Romaniei)
  • O calatorie in strainatate te invata mai mult decit o biblioteca - spunea Nicolae Iorga. Radioamatorii YO ar trebui sa aiba mai multe asemenea iesiri din tara.Concluzia o trage fiecare. Felicitari Paul de la Eliodor YO 3 AS .

  • Postat de robert - YO7LFV la 2012-11-20 21:48:26 (ora Romaniei)
  • Multumim de relatare , lucrul in echipa e deosebit si ma bucur pentru tine ca ai facut parte dintr-o echipa cu rezultat deosebit.Mult sucees in etapa de cw. Nu stiam cine vorbeste romaneste din echipa ca am lucrat de cateva ori .
    73! yo7lfv / yp7p

  • Postat de Adam Grecu - YO8BIG la 2012-11-21 10:22:00 (ora Romaniei)
  • Observam cu totii cat de interesante sunt aceste relatari postate de radioamatori romani, implicati direct in cate un asemenea event. Foarte frumos, Paul si vorba cuiva, asteptam si relatarea despre concursul de CW de maine-poimane...
    Anul trecut, cu prilejul Campionatului modial de CW viteza, am avut privilegiul de a vizita saitul de la DR1A care era cam la 200Km distanta de locul de desfasurare a competitiei de viteza...
    Dom'le este impresionant sa vezi un asa loc, o organizare cum doar in povestirile SF poti sa le vezi. Chestia este ca baietii ziceau ca, da, este o realizare frumoasa, dar sunt "lucruri" si mai si pe la altii. Cel mai tare m-a impresionat nu parcul de antene, ca de, si astea sunt de top, dar in schimb, conditiile de lucru si organizarea nemteasca m-au dat gata! Puteti vedea mai multe pe saitul lor. Noi am avut voie sa facem fotografii, dar am fost rugati sa nu le facem publice...
    Cum spunea si Sandy YO3ND, interesant ar fi daca ai veni cu mai multe amanunte privind "Black-boxul" si filtrele de banda concepute de HA6PX.
    Sper sa ne auzim in CW, vom fi QRV in 7Mhz, cu indicativul YR8I. 73's from Adam, YO8BIG.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2012-11-21 14:57:34 (ora Romaniei)
  • Minunata descriere ! Mny tnx Paul ! Vom fi si in cw
    cu yr8d. 73! de yo8cln.

  • Postat de Eliodor Tanislav - (neradioamator) la 2012-11-21 19:13:59 (ora Romaniei)
  • "O calatorie in strainatate te invata mai mult decit o biblioteca" spunea Nicolae Iorga. Daca toti radioamatorii YO ar face asta .........! Felicitari Paul de la yo 3 as , Eliodor

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2012-11-21 21:10:45 (ora Romaniei)
  • Transmit sincere felicitari si imi exprim un respect deosebit pentru aceasta actiune.
    Am simtit o deosebita placere cand lucrand indicativul Z38N, YO5BRZ si-a ,,declinat identitatea’’ si am schimbat mici amabilitati in lupta contra-cronometru in conditiile in care respectiva statie era solicitata si de alti hami.TNX INCA ODATA YO5BRZ.
    Cu deosebita consideratie,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2012-11-22 23:25:40 (ora Romaniei)
  • O relatare reusita si ma bucur pt. Tine Paul. Nu am auzit de Tine de cand am vizitat "hacienda" prietenului nostru HA7TM. Se pare ca reteta de convietuire a unui radioclub alatur de un aeroclub este reusita. Pe vremuri si eu am facut cateva conteste de la aeroclub Baia Mare si ne am simtit cu totii bine acolo in imensitatea terenului de zbor. Fara sa par nostalgic dar sporturile technice pot fi prieteni. 73 de Miki

  • Postat de Bela - YO6OAF la 2012-11-24 10:50:15 (ora Romaniei)
  • Bravo Paul ! Imi crestea adrenalina citind articolul tau descris cu lux de amanunte, exact ca la vanatoarea in echipa YR0HQ !
    Multumiri pt. articol, am invatat si de data asta cate ceva. HI.. HI..
    73 de Bela

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2012-11-27 09:44:40 (ora Romaniei)
  • DA! Am reuşit ca in CW să vă contactez pe toate cele 6 benzi! Într+una din ele operator era YO5BRZ! YO6EX avea dreptate. Pe 21 de MHz m-am "chinuit" cel mai mult. Sper să nu fi fost luat cu YO2BFA, HI!
    Felicitări tuturor HAM-ilor de la Z38N!
    73 Ovidiu - YO2DFA

  • Postat de Popa Gigi - YO2MTG la 2012-12-01 12:35:04 (ora Romaniei)
  • Felicitari Paul, am lucrat si eu cu Z38N si mi s-a raspuns in romana, am ramas putin "blocat" dar mi-am revenit. V-am postat de cate ori va gaseam in banda, fara sa stiu ca ai facut parte din echipa. Dar ma bucur ca am aflat care a fost povestea QSO-ul in romana....Felicitari si daca mai repeti isprava anunta-ne inainte de a o "comite". Asa te vom cauta mai mult....
    Felicitari inca odata
    73 de YO2MTGigi

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CQWW SSB 2012 de la Z38N"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact