hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Salonul radioamatorilor HAMEXPO Auxerre 2005

(Partea a doua)

Florentin Margarit YO9CHO

Daca in prima parte am prezentat o parte din firmele prezente la HAMEXPO, voi incerca in cele ce urmeaza sa vorbesc despre asociatiile prezente.

O deosebita placere mi-a produs contactul cu reprezentantii asociatiei germane de profil, DARC. Am avut parte de o primire calduroasa din partea domnilor Michel R. Devezeau DL2OBZ / F5SOT si Mustapha Landoulsi DL1BDF.

"Deutsch Amatuer Radio Club" sau DARC cu sediul in orasul Baunatal aflat in apropiere de Kassel, landul Hesse, este un club ce aduna cel mai mare numar de amatori de emisie si SWL licentiati din Europa. In acest moment exista 45000 membri, ceea ce corespunde la aproape 75% licente. Asociatia germana este formata din Districte DARC ce poarta o litera asociata de la "A" à "Z". Districtul "Z" este rezervat de exemplu radioamatorilor din serviciul postal, corespondent al asociatiei similare "AOMPTT" din Franta. Pare a se pastra astfel "parfumul de breasla" de altadata.

DARC, membru al IARU Regiunea 1, ofera aderentilor sai revista lunara CQ-DL, o asigurare, formatie in domeniu, cat si multe alte avantaje. DARC este membru permanent al grupului de lucru "Runde Tisch Amateurfunk= Masa Rotunda a Radioamatorilor" grup prezent in relatii cu administratiile tutelare.

Relatiile cu alte asociatii din Germania sunt cordiale. Excelente relatii de colaborare se mentin cu "pepiniera" viitorilor radioamatori, reprezentata de asociatiile CB de unde migreaza in general radioamatorii tineri. Cred ca este de retinut si pentru FRR o astfel de optiune.

Biroul Executiv DARC este constituit din 5-6 membrii alesi de catre Adunarea Generala a Radioamatorilor pentru o perioada de 2 ani. Adunarea Generala este constituita din Presedintii alesi ai districtelor.

Relatiile cu asociatiile din strainatate sunt coordonate de radioamatori dedicati unor zone specifice.

Domnul Michel R. Devezeau DL2OBZ / F5SOT este de exemplu, coordonatorul pentru tarile de limba francofona (Europa, Canada, Africa) si Romania.

Munca domniei sale consta ca si a celorlalti coordonatori in realizarea de legaturi intre DARC si celelalte federatii nationale. Practic este in contact permanent cu acestea. Au loc schimburi permanente bilaterale cu privire la informatii ce pot fi utile membrilor DARC si Biroului Executiv, cat si co-partenerilor.

Aceata este ratiunea pentru care dansul s-a gasit la salonul de la Auxerre, o prezenta deja veche a asociatiei germane in peisajul francez expozitional.

In plus la Friedrichshafen DARC are propriul stand, unde sunt puse la dispozitie toate serviciile pentru asociatiile straine prezente sau al radioamatorilor prezenti ce ii viziteaza.

Se incearca in limita posibilitatilor financiare ale DARC, ajutorarea asociatiilor straine pentru deplasarea anuala la targul Friedrichshafen. De asemeni se asigura ajutor pentru obtinerea vizei de sedere pe perioada manifestarii, etc... Totul se face evident cu titlu benevol.

Exista de asemeni un grup in cadrul DARC care se ocupa de International Travel Host Exchange Program, ITHE pentru asigurarea vacantelor radioamatorilor straini si invers prin reciprocitate.

Michael se ocupa de putin timp si de relatiile cu Romania prima ocazie fiind intalnirea la Friedrichshafen cu un grup de radioamatori romani. A constatat cu tristete ca exista unele dificultati ale radioamatorilor nostrii de a fi prezenti la Friedrichshafen.

Considera ca toti reprezentantii FRR intalniti la acest targ sunt niste tipi formidabili si a fost gazduit cu multa caldura la standul FRR YO.

A ramas in legatura permanenta cu YO3AJN Viorel, pe care il considera deja un bun prieten care de altfel l-a invitat sa vina in vizita la Bucuresti pentru a putea fi in contact direct cu FRR si ceilalti prieteni radioamatori din Romania. Sper ca unii dintre dumneavoastra il vor intalni in curand in Bucuresti.

Recunoaste ca are o vaga idee despre dificultatile intampinate de catre FRR in munca sa, astfel incat dorinta domniei sale este sa poata fi de ajutor real o data cu identificarea de ambele parti a problematicii. De exemplu gandeste ca la viitorul HAMEXPO 2006 din Franta sa poata fi prezenta si FRR. Noua celor de aici ne-ar face o placere imensa o astfel de prezenta YO.

Impreuna cu Michael, am intalnit un alt mare inimos, pe Landy DL1BDF un fost Capitan al liniilor aeriene aflat acum la pensie si care a depus un mare efort pentru zona pe care o coordoneaza, tarile de limba araba.

Am vazut rezultatele unei munci impresionante de creatie de Cluburi Scout (pentru tineri). Dansul s-a ocupat de la A la Z cum s-ar spune de aceste cluburi. De la rezolvarea problemelor cu oficialitatile locale, pana la donatii din partea asociatiilor germane de aparatura si chiar si de tiparirea unor frumoase QSL-uri. Un exemplu ar fi si obtinerea licentei pentru o foarte cautata locatie IOTA, Kerkennah 2003, o prezenta ce a facut deliciul atat al membrilor expeditionari cat si a radioamatorilor din lumea intreaga.

Am ramas impresionat de aceasta realizare de exceptie asigurata de bunavointa unui OM adevarat, ajutat si de solidaritatea radioamatorilor germani.

Tot la standul DARC am intalnit-o si pe D-na Béatrice Hebert, DL3SFK, Presedinta a districtului P, Badenwürtemberg.

Domnia sa a dorit contactarea ADRASEC 89 (Asociatia Radioamatorilor Francezi aflati in Serviciul Securitatii Civile) o asociatie despre care si la noi se vorbeste ca va deveni activa si care se pare ca deja incepe sa aibe rezultate. M-am despartit cu speranta revederii de radioamatorii de la DARC.

Uniunea Franceza a Telegrafistilor, UFT este deschisa tuturor radioamatorilor pasionati ai modului de lucru in telegrafie.

Asociatia a fost creata in 1985 la initiativa unui mare numar de pasionati CW, in particular a 30 de radioamatori ce sunt de altfel si fondatori. Asociatia pune la dispozitia membrilor sai : concursuri, diplome, montaje, anuare, revista CW-istilor, sit-ul internet dedicat si multe alte " bunatati " ce fac viata dulce morsistilor. Este deschisa inscrierii tuturor simpatizantilor.

Clipperton DX Club, "Pentru prima data, in iulie 1950, un mesaj de urgenta, provenind de la clinica medicala a Universitatii din Tübingen, a fost lansat de DL6FF, un mesaj ce solicita un medicament foarte rar. Mesajul a fost preluat de catre F9TR si F9IV, avand ca destinatie pe W2WZ. Medicamentul, datorita lor, a ajuns la timp. " (dupa : "le Haut-Parleur" - novembre 1950), si exemplele de acest gen pot continua.

O asociatie "elitista" ce reuneste membrii interesati de lucrul in DX, expeditii si ajutorare civila.

La dispozitia vizitatorilor au fost puse ultimele informatii referitoare la noile expeditii.

O alta puternica asociatie este si AMSAT-F, fondata in 1996 ca o continuatoare a activitatilor RadioAmateur Club de l'Espace ce regrupa cluburi si radioamatori pasionati de abordarea lucrului prin intermediul satelitilor. Este o asociatie cu caracter lucrativ ce promoveaza lucrul prin sateli in particular. Are ca vocatie promovarea proiectelor de sateliti ale amatorilor in Franta si furnizeaza cadrul international al realizarilor.

 

 

Ca o noutate de ultima ora, AMSAT-F va colabora la un proiect comun numit "LIBELLULE" practic o "vela solara" ce va asigura ca efect ceea ce se numeste propulsie fotonica, nava urmand a se deplasa sub presiunea fotonilor. O adevarata corabie cosmica.

O ultima asociatie pe care o voi prezenta este ARDF membra si ea a REF-Union, coordoneaza activitatea pasionatilor de orientare turistica si "vanatoare de vulpi". Constituita in 1993 asigura Campionatele Europene si Mondiale ce sunt organizate in fiecare an.

Cred ca ar fi utila si prezenta echipelor noastre in competitiile organizate. Am vazut ca in editiile anterioare au fost prezente tari ca Rusia, China, Ucraina, Cehia, etc. Unele echipe straine au reusit cu brio sa "sufle" trofeele puse in joc.

Un ultim buletin al asociatiei poate fi vazut la adresa: Bulletin 2005-2 in format PDF.

Din scurta discutie avuta cu cei de la stand, constat ca sunt foarte deschisi colaborarilor internationale si in mod deosebit FRR sau alte asociatii de profil de la noi (atentie deci Deva unde stiu ca exista o echipa solida).

Targul de la Auxerre, ca in fiecare an a imbiat vizitatorii cu produsele producatorilor regionali, ceea ce imi aduce aminte de deja cunoscute "Sarbatori a Vinului" de la noi din Prahova. Au fost prezenti producatori de vin, produse din carne de porc si de cerb, "foie gras", ulei de miez de nuca si cate si mai cate alte bunatati ce asteptau in panere pline ochi pe virtuosii devoratori...


Cu speranta ca cele prezentate in cele doua articole nu v-au plictisit prea tare si ati avut rabdarea de a le parcurge, cu aceeasi speranta ca in 2006 vom intalni si FRR la HAMEXPO, o ultima imagine cu "zidul" semnaturilor vizitatorilor. Hi!

Cu 73! Atat radioamatorilor din tara cat si celor aflati in strainatate.

Salonul din Franta va asteapta in editia 2006!

Florentin Margarit YO9CHO

Articol aparut la 14-11-2005

10921

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Florin - YO9GJX la 2005-11-18 13:27:57 (ora Romaniei)
  • Excelent articol.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Salonul radioamatorilor HAMEXPO Auxerre 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact