hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Salonul radioamatorilor HAMEXPO Auxerre 2005

(Prima parte)

Florentin Margarit YO9CHO

Devenit traditional in Franta, deja aflat la a 27-a reprezentare, salonul HAMEXPO-AUXERRE 2005, organizat de REF - Federatia Radioamatorilor Francezi, este poate, mai putin cunoscut decat clasicele Dayton si Friedrichshafen deja "vazute" in YO. Un motiv de a prezenta, pentru a putea fiecare compara.

Alegerea celor de la REF este foarte inspirata, Auxerre gasindu-se in cunoscuta regiune Bourgogne "patrie" a celebrelor Pinot Noir si Chardonnay, in acelasi timp zona centrala a Frantei, accesul fiind astfel facilitat radioamatorilor din alte provincii.

Organizatorii, ca in fiecare an au pus la dispozitia celor interesati o suprafata de expunere de 4000mp pentru expozantii profesionisti si 1000 mp pentru piata de ocazii, pretul biletului de intrare fiind neschimbat de 8€ -gratuit pentru femei si copii.

Responsabilii HAMEXPO 2005 au fost: Andre Coynault F5HA asistat de Marie-Jo Coynault F6BYT impreuna cu Thierry GARRIDO ref-union si Jacques Ongenaed - Président REF-Union 89 F5PKD.

In acest an, au fost prezente 30 de firme specializate din Franta, Anglia, Italia, Germania, Elvetia, Belgia, Slovacia, Ungaria si Taiwan, 7 asociatii de radioamatori francezi, 7 producatori regionali, Oficiul de Turism Auxerres si presa specializata Radio-REF, MEGAHERTZ si ONDES MAGAZINE.

Din spusele celor de la REF salonul este vizitat anual in jur de 3000-3500 de vizitatori.

Pe o vreme un pic posaca, care dupa orele pranzului a trecut intr-o frumoasa "vara-indiana", am avut placerea sa ii revad pe prietenii Teo YO8RCM si Vlad YO3DBM, in ziua deschiderii fiind din pacate singurii romani prezenti. Si ei,ca si mine, alaturi de o pasiune "de o viata" am pornit in explorarea "minunilor".

La intrare, standul central este cel al REF-Union o asociatie constituita in 1925 care a implinit respectabila varsta de 80 de ani, dar tanara in suflet asa cum de altfel putem citii pe banner-ul lor: "Cand iubim avem de mai multe ori 20 de ani".

La standul lor gasim o bogatie de publicatii editate de REF si alti editori ai domeniului hamradio. Manuale pentru incepatori, regulamente, reviste consultabile pe loc, unele deja raritati in librariile de aici. Preturile cartilor in jur de 25€.

Din discutiile purtate cu cei de la REF-Union, sunt interesati de a colabora cu Federatia Romana de Radioamatorism in mai multe planuri ce ar putea fi identificate de cei interesati. Mi-au comunicat parerea de rau ca singurul sit unde au gasit informatii despre FRR este www.hamradio.ro unde, din pacate, dupa spusele lor, nu au gasit suficienta informatie legata de activitatea federatiei omoloage. Restul sit-urilor YO explorate de ei, fac prezentari numai in limba romana, care de ce sa nu recunoastem, nu este "la indemana" oricui ce priveste din afara in "curtea noastra". Hi.

Trebuie sa ne gandim, noi comunitatea YO si la faptul ca devenim o comunitate inchisa, atata timp cat sit-urile noastre de prezentare internet nu vor utiliza o limba de comunicare international recunoscuta. Nu trebuie uitat ca in curand Romania va intra in Uniunea Europeana si va trebui sa gasim un limbaj comun cu ceilalti. Daca noi nu ne prezentam inteligibil realizarile, altii nu o vor face si vom ramane probabil niste neintelesi din estul Europei. Cred ca din acest punct de vedere FRR trebuie sa gaseasca o solutie (traducatori, articole, activitati, etc) de reactivare a sit-ului oferit de Ciprian, N2YO.

Prezentarea Federatiei Franceze se gaseste, pentru cei interesati la adresa: http://www.ref-union.org.Cotizatia anuala la REF-Union este de 58.50€, membrii federatiei bucurandu-se de o serie de facilitati. Uniunea Franceza a Radioamatorilor este editorul magazinului lunar Radio-REF o revista asemanatoare celei editate de FRR, Radiocomunicatii si Radioamatorism, mai putin bogata insa in articole tehnice.

Am observat ca si ei fac apel la comunitatea radioamatoriceasca pentru realizarea de articole, o situatie ce nu este departe de ce se intampla si la noi. Frunzarind revista am avut senzatia ca in partea tehnica este orientata catre incepatori, un lucru de altfel benefic in atragerea tinerei generatii care intarzie ca peste tot in lume sa isi mai faca ...aparitia.

Urmatorul stand ce ne atrage atentia este cel al celor de la Generale Electronique Services, GES mai pe scurt,ce prezinta ultimele noutati Yaesu. (www.ges.fr)

Capul de "afis" evident o bijuterie 2005 este FTDX9000D, cred un vis al multor radioamatori de pe mapamond. La adresa: http://www.yo9.ro/filme/HAMEXPO-Auxerres2005.MPG poate fi "ascultat".

O reusita combinatie de analog si digital, ale carui caracteristici le puteti gasi la adresa: FTDX9000 .

Pretul acestei bijuterii in jur de... 12.000€ iar iar in Statele Unite 11599USD. Pentru multi reprezinta un vis pentru altii insa realitate.

Alte chipamente ce mi-au captat atentia, cu preturi europene, adaptate salonului de radioamatori, cu un mic rabat :

FT817 - 585€, FT847 - 1345€, FT857 - 730€, FT897 - 820€ si FT840 - 690€.

La GES am gasit singura gama completa Yaesu. O "alta bijuterie" pe care am gasit-o la standul lor este un scanner radio AOR SR2000 ce dispune de posibilitate de baleiere rapida 25MHz - 3000MHz avand astfel si o utila functie de analizor de spectru.

O excelenta "companie" pentru marii contest-man-i cu un pret inca putin accesibil masei radioamatorilor, in jur de 3000€ in Europa sau cum deja ne-am "obisnuit" de numai 2649.95 USD in Statele Unite.

Prezente sunt si "celebrele" MFJ Industries, dupa parerea mea, echipamente un pic prea "amatoricesti", vandute ca de obicei la un pret ce nu se justifica din punct de vedere calitativ si estetic. In fine daca exista cumparatori conteaza mai putin parerea personala. Hi !

In general standul asigura pentru comunitatea radioamatoriceasca cam tot ce isi poate dori, de la subansamble la produse finite, fiind orientat atat catre piata Ham-radio cat si catre cea profesionala la preturi insa care sunt destul de ridicate.

As zice o buna orientare a patronilor acestei firme ce activeaza pe piata franceza de profil.

O alta reprezentanta este cunoscuta Kenwood, care prin prezenta, mi-a dat impresia unui "perdant" in fata YAESU in privinta echipamentelor radioamatoricesti, o posibila explicatie fiind poate, faptul ca aceasta piata este mica in comparatie cu cea larg consum unde Kenwood este foarte prezent. Un stand sarac, cu multe afise si putina aparatura, un catalog de prezentare subtirel al sezonului 2004-2005.

"Bijuteria" standului este TS-480SAT. O frumusete, ce se apropie financiar de 1000€, devenind "accesibil" comunitatii radioamatoricesti.

ICOM, mult mai bine reprezentateste printr-un stand separat. Deja un serios concurent al lui Yaesu, IC-7800 "troneaza" cu capacul desfacut spre deliciul "chitibusharilor" la un pret nu departe de FTDX9000D de numai...9799€.

O alta vedeta este este IC-7000, inca nepretuit dar interesant conceput.

Evident IC756PROIII este prezent si el la un pret de 3490€.

TEN TEC este reprezentat de cei de la RFHAM cu Ten-Tec Jupiter 538AT un transceiver performant, nu neaparat "fatos" controlabil in totalitate de calculator, un concurent serios pentru multe alte echipamente de profil, pretul fiind de 1395 USD iar cu automatic antenna tunner incorporat la 1695USD direct la firma TEN TEC.

Cam acestia au fost "marii" salonului de acest an, de altfel fara mari schimbari cu cel de anul trecut. Vedeta incontestabila ramane anul acesta FTDX9000D.

Sigur ca atractia, ramane mare, in general in jurul productiei de masa dar nu trebuie sa ii uitam si pe ceilalti care patrund usor, usor pe aceasta piata specializata.

Power Amplifiers, producatori ACOM din Bulgaria si OM-POWER din Slovacia. Bulgarii deja cunoscuti si la noi au prezentat versiunile ACOM 1010 si ACOM2000R de 2KW. Cei din Slovacia tintesc mai sus cu versiunile OM2500HF si OM5000HF de respectiv 2.5KW si 5KW. Evident preturi pe masura kilowatilor. Hi! Cei de la OM-POWER anunta pentru 2006 versiunea cu autotunning incorporat pentru OM2500 la pretul de 5250€.


ACOM1010
OM-POWER

O alta prezenta, este cunoscutul Radio 33 o firma de radioamatori creata de F5OLS, F5IJH si F6LIA, care ofera o gama completa de echipamente, testate la sediul lor, de ocazie sau noi. Firma este cunoscuta in Franta prin seriozitatea modului de abordare a comunitatii radioamatorilor. Radio33 asigura si reparatia echipamentelor de radioamatori. Pentru detalii ii gasiti la adresa: www.radio33.fr.

In periplul nostru am gasit si trei fabricanti de antene firma HOFI antene Fritzel din Germania (http://www.hofi.de ), Skycon din Ungaria (www.skycon.hu) si DX Sisteme Radio din Franta. La HOFI GP-uri multitrapp, impecabil realizate precum si antene filare sau beam-uri care din pacate nu au fost expuse.

O revelatie a fost Skycon cu o gama bogata de antene in domeniul UHF-SHF, cu un finisaj excellent, la un pret onest.

Firma ungara s-a orientat se pare spre un segment foarte profitabil al pietei telecomunicatiilor, cel al transmisiei de date.

La 435MHz au prezentat o antena tip panou de 8dBi, la frecventa de 1200MHz panouri de 12.5 si 17dBi , cea mai bogata gama gasindu-se la 2.4GHz unde de altfel este si cea mai mare cautare.

Prezenti au fost si fabricanti de piloni din Franta si Belgia respectiv C.T.A. (http://www.cta-pylones.com/) si De Kerf.

Regret ca nu am gasit expuse, celebrele antene Tonna F9FT, se pare insa ca o data cu decesul celui care a adus bucuria multor radioamatori din lume, interesul de a participa la o expozitie a disparut in randul urmasilor.

Un punct de atractie deosebit a fost cel al englezilor POOLE LOGIC si M.E.T., distribuitori de cabluri si mai ales componente electronice adica cele ce fac deliciul sertarelor noastre.Preturi excelente daca de exemplu 15 mufe de panou coaxiale de tip SMA aurite de vindeau la 10€!

Tot in zona "engleza" diferite ocazii pentru pasionatii de SHF, emitatoare, convertoare, amplificatoare in domenii de frecventa de la 2GHz la 50GHz.

Trebuie sa recunosc ca m-am oprit ceva mai mult avand in vedere "pasiunea" de constructor,trezita de spectaculoasa oferta.

Cu gandul "vremuri bune", ca orice radioamator strangator, am "imuscat" 2 ocazii de 10€ fiecare ce poarta frumosul nume de 2C39. Tot aici am gasit la 20 de euro si module hibride de 20W tip MHW1915 modificabile in 1.2GHz dupa cum frumos ne povesteste IK8UIF in sit-ul sau: www.qsl.net/ik8uif/mhw1915.htm .Timp sa fie ca...vointa gasim. Hi !

In zona talcioc, nebunie mare, cei 1000 mp nu fac fata celor dornici sa vanda si celor dornici sa cumpere. De la telefoane de campanie "ce au luptat" la Verdun pana la analizoare de spectru, transceivere, osciloscoape, antene, sisteme ATV, suruburi, negociabile ca in toate talciocurile. Am negociat si eu, de placere, un superb radiator de 40x30cm la 5€ pe care cred ca o sa il folosesc la ...pensie (Hi !).

Ma opresc aici, cu prima parte a prezentarii unuia din cele mai mari saloane ale radioamatorilor din Franta, HAMEXPO-AUXERRE. Va urma si partea a doua, unde voi prezenta asociatiile de radioamatori precum si ceea ce face deliciul unui targa, producatorii regionali. Hi!

Pentru cei ce doresc a vedea mai multe imagini de la evenimentul din 2005 dar si din 2004, ii sfatuiesc sa mearga la www.yo9.ro Multimedia.

 

Cu 73 tuturor radioamatorilor YO, pe curand!

Florentin Margarit YO9CHO

Articol aparut la 1-11-2005

13399

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Mircea - YO9ALY la 2005-11-01 11:59:01 (ora Romaniei)
  • Iti multumesc Florin ca, prin acest articol, m-ai dus si pe mine la HAMEXPO. Astept cu interes si partea a doua. Am sa fac o vizita si la yo9.ro.
    Sanatate, succes la treburi, 73!

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2005-11-02 23:00:37 (ora Romaniei)
  • Salut Florin. Am citit si articolul tau cu aceeasi mare atentie ca si articolele lui Morel despre Dayton si Friedrichshafen. Incercam parca sa intru in transa ca sa pot patrunde mai bine atmosfera de acolo. Este frumos sa citesti despre asemenea intilniri radioamatoricesti, dar si mai frumos este sa la vezi la fata locului. Apropo de indian summer - in american english este toamna tirzie. 73! NINI YO3CCC

  • Postat de F/YO9CHO - la 2005-11-04 00:35:57 (ora Romaniei)
  • Multumesc Mircea si Nini pentru postari.
    Am o mica corectie de facut:
    in loc de http://www.radio33.fr trebuie: http://www.radio33.com
    mea culpa....

  • Postat de MIchel R. Devezeau - DL2OBZ la 2005-11-09 23:11:10 (ora Romaniei)
  • Pourrais-tu me faire parvenir les photos d'Auxerre ou nous sommes ensemble au Stand du DARC.
    Merci , Michel

  • Postat de Florin - F/YO9CHO la 2005-11-10 01:44:54 (ora Romaniei)
  • Hello Michael! A suivre la deuxieme partie!
    vy 73!

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-11-12 16:13:42 (ora Romaniei)
  • O excelenta continuare pe linia inceputa de Morel. Multumim Florine. Asteptam continuarea. Multa sanatate si numai bine.

  • Postat de Maurice - F6ARY la 2005-11-23 22:03:12 (ora Romaniei)
  • SUr les forum Français tout le monde site le satnd de l'ARTRA comme le plsu intéressant du salon. Une association qui présente de stas de montages QRP ça ne passe pas inaperçu....
    Pas un mot ni une photo sur de cette association dans votre reportage, dommage car vos compatriotes manquent une belle occasion.
    Alors je leurs donne l'adresse du site de cette association qui publie d'ailleurs ses réalisations dans toute l'Europe.
    www.artra-qrp.com

    Bye

  • Postat de yo9cho - la 2005-12-07 00:06:17 (ora Romaniei)
  • Merci Maurice pour l'info.Vraimant..l'association du quelle tu parle a passe inapercue pur moi.Je ne l'ai pas sessie...Merci pur le lien vers ARTA!
    73!

  • Postat de yo9cho - la 2005-12-07 00:08:04 (ora Romaniei)
  • pentru toti cei interesati sa achizitioneze kit-uri interesante, urmatorul link merita cercetat:
    www.artra-qrp.com

  • Postat de radyo T.N.T. - TNT la 2006-12-16 00:45:00 (ora Romaniei)
  • sunteti niste terminati si voi va credeti electronisti:))))

  • Postat de dl6ff@t-online.de - DL6FF la 2007-09-01 23:37:23 (ora Romaniei)
  • JOSEF dl6ff@t-online.de Neuss DOK R11 LOC JO31iE

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Salonul radioamatorilor HAMEXPO Auxerre 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact