hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

O cronologie a radioamatorismului arădean 1929 – 2019

Partea a II-a

Francisc Visky YO2MHF

N.R. Partea I se gaseste la aceasta adresa.

O retrospectivă de nouăzeci de ani ai radioamatorismului arădean nu poate fi abordată exhaustiv, mai ales de către un radioamator „tânăr”, cum sunt eu, care a trăit puţin emoţiile DX-urilor, experimentate de către cei a căror activitate vreau acum să le ordonez în timp. Limitat fiind de slaba bibliografie în acest domeniu şi de relativa lipsă de deschidere spre „aducerea aminte” a celor cu care am discutat, face ca demersul meu să fie doar o umilă încercare de reconstituire a celor nouăzeci de ani.

Cu siguranţă că nu voi putea trece în revistă absolut totul. Inevitabil voi sări peste evenimente, nume, indicative, etc. neavând la dispoziţie şi nici acces la surse, care probabil mai zac pe ici-colo. Din păcate F.R.R. nu are preocupări în acest sens iar de când revista Radiocmunicaţii şi Radioamatorism practic a dispărut nici aceasta nu mai poate fi o sursă de inspiraţie.

Cea mai comodă abordare de a reconstitui, chiar cu goluri temporale semnificative, istoria este prin a face o cronologie a evenimentelor despre care se mai găsesc înscrisuri, sau despre care au povestit protagoniştii lor.

Iată o scurtă cronologie a radioamatorismului din perspectiva arădeană şi a celor din împrejurimile Ardului, care au lăsat în urma lor mireasma unui hobby de care nu vrei şi nu te poţi vindeca.

1949. Este emis decretul nr. 216/1949 pentru organizarea radioficării şi radiodifuziunii în R.P.R. Apar şi primele indicative în eter.

1950. Iosif Galbács YR5LR (fost YR5BM) participă la consfătuirea radioamatorilor din Bucureşti.

1954. Activitatea radioamatorilor este trecută sub conducerea A.V.S.A.P. (Asociaţia Voluntară pentru Sprijinirea Apărării Patriei). Organizaţie paramilitară caracteristică ţărilor din blocul sovietic.

1955. Dr. Mircea Avram, YO2VA se stabileşte la Arad. Militează pentru putere cât mai mică la efectuarea legăturilor. Nu acceptă idea ca radioamatorismul să fie considerat sport. Moare în 2018 la vârsta de 95 de ani. Până în ultimele clipe ale vieţii sale povestea cu entuziasm despre radioamatorism.

1956. În acest an începe radioamatorismul la Nădlac, după cum povesteşte YO2LBK - Faur Ioan.

1957. În numărul 10 a revistei Radioamatorul se comunică rezultatele concursului mondial de unde scurte organiza de Radioclubul Central al DOSAF - U.R.S.S. Sunt menţionate două cluburi YO2KAM, Arad şi YO2KBB, Pecica.

1957. Radiclubul Central A.V.S.A.P. Organizează Concursul Republican de Radiotelegrafie.

1957. Este emis decretul nr. 193/1957 pentru organizarea evidenţei staţiilor de radio-emisie din R.P.R.

1958. Revista Radioamatorul urează "La mulţi Ani!" radioamatorilor, trimiţându-le un calendar.

1958. Printre primele menţionări despre colectivul de radioamatori din Arad, apare în revista Radioamatorul, în numărul 2.

1960. Se desfiinţează A.V.S.A.P. şi activitatea trece la U.C.F.S. (Uniunea de Cultură Fizică şi Sport).

1962. Participarea echipei româniei la concursul poliatlon de la Moscva. Rezultatele slabe obţinute se datoresc slabei pregătiri fizice şi a aparaturii necorespunzătoare.

1967. Comisia Centrală a Sportului Radio se transformă în Federaţia Română de Radioamatorism, federaţie care va pune mult accent pe activităţile sportive accentuând latura de concurs în detrimentul hobby-ului şi amatorismului radio.

1969. Este emis decretul 544/1969 care abrogă decretul 193/1957 care organiza evidenţa staţiilor de radio-emisie din R.P.R., se abrogă şi câteva articole din decretul 216/1949 care organiza radioficarea şi radiodifuziunea.

1969. Cluburile arădene şi din judeţ, menţionate în Call Book 1969 sunt:
- YO2KAM, Asociaţia Sportivă „Voinţa” Arad
- YO2KBQ, Clubul C.F.R. Arad
- YO2KDR, Radioclubul orăşenesc Chişineu Criş, judeţul Arad
- YO2KEP, Radioclubul Gurahonţ, judeţul Arad

1970. La Brad, judeţul Arad, sub conducerea profesorului Mircea Golcea - YO2-1583 funcţionează un mic radioclub cu 43 de membrii, majoritatea elevi.

1971. U.C.F.S. (Uniunea de Cultură Fizică şi Sport) cere cluburilor să facă un inventar pe categorii al aparaturii deţinute în vederea redistribuirii a celor disponibile. Deasemenea cere şi un plan de dotare pentru anii următori. La şedinţă, radioamatorii din Arad alătur de alte câteva judeţe, au avut participarea cea mai mare.

1971. Cluburile arădene şi din judeţ, menţionate în Call Book 1971 sunt:
- YO2KAH, Clubul Copiilor Pâncota
- YO2KAM, Radiclubul Judeţean Arad
- YO2KBQ, Radioclubul Arad
- YO2KDR, Radioclubul orăşenesc Chişineu Criş, judeţul Arad
- YO2KEP, Radioclubul Gurahonţ, judeţul Arad

1972. Preotul Ştefan Rusu - YO2RA infiinţează, pe lângă casa parohială, un curs de radioamatorism.

1975. YO2RA - preot Ştefan Rusu, înfiinţează radioclubul YO2KHB unde vor fi pregătiţi mulţi radioamatori tineri.

1976. Ziarul Sportul din 16 octombrie informează despre faptul că YO2VA - Mircea Avram din Arad, doctorul, este: "În timpul liber - YO2VA" un pasionat radioamator.

1976. Sisa Iosif elev în clasa a VII-a din Pecica, judeţul Arad, devine devine Vicecampion Republican la concursul RGA.

1977. În cadrul evenimentului "Cântarea României" secţia de radio a Casei Pionerilor din Pecica căştigă la Gurahonţ Cupa Zarandului.

1977. Radioamatorii de la clubul YO2KBB, YO2BYD - Béla, YO2BUG - Hansi participă împreună cu elevi la Expediţia Molda III.

1978. Prima dată, Campionatul naţional al României, a fost câştigat de YO2KBB în acest an, împreuna cu elevul Ursan Nelu telegrafistul clubului, actualul YO2LEA, după care clubul câştigase, încă de câteva ori, Campionate Naţionale şi Internaţionale.

1979. Concursul Polni Deni (Field Day) atrage şi radioamtorii din România. Participă şi radioclubul YO2KBB.

1979. În clasificarea comisiilor judeţene de radioamatorism pe baza rezultatelor obţinute în perioada anilor 1976-1979, în competiţiile oficiale organizate de F.R. Radioamatorism, judeţul Arad ocupa locul 26 din 40 de judeţe.

1980. Conform aceleiaşi clasificări, în anul următor, judeţul Arad ocupă locul 17 cu 19 puncte, 2 locuri I, 14 participări la concursurile de UUS şi 5 participări la creaţia tehnică.

1980. Echipa YO2KBB câştigă Campionatul Naţional de UUS la 144 MHz.

1980. Preotul Ştefan Rusu ocupă locul 27 cu 63 de diplome primite pentru activitatea în unde scurte, lucrând în majoritatea cazurilor cu “low power” fiind adept QRP.

1980. F.R.R. apreciează valoroasele contribuţii la activitatea “Reţelei naţionale de radiourgenţă” precum şi la “Sistemul FRR de control radio (SCTR)”. Ceea ce nu menţionează FRR este faptul că această activitate ajuta securitatea la controlul activităţii radioamatorilor.

1981. În Buletinul informativ al F.R.R., în numărul 8, este publicată o hartă cu localităţile în care există activitate de radioamatorism. Doar două judeţe figurează cu şapte localităţi: Arad şi Hunedoara.

1985. Are loc concursul RGA de la Căsoaia, judeţul Arad.

1987. În luna august are loc tabăra de radioamatorism de la Şiria, judeţul Arad cu participarea la concursul internaţional de UUS 144 MHz şi 432 MHz.

1989. În luna decembrie are loc lovitura de stat, numită şi revoluţie, în care radioamatorii consemnează în loguri, sub denumirea de "Salvare Naţională" legăturile făcute. Ar fi interesant de aflat ce au discutat unii radioamatori cu această ocazie.

(Va urma)

Francisc Visky YO2MHF

Articol aparut la 27-9-2019

2925

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-09-27 21:15:47 (ora Romaniei)
  • Super istorie ... multumim mult , chapeau !

  • Postat de Zaslo Doru Emil - YO2AMU (yo2amu) la 2019-09-27 21:37:37 (ora Romaniei)
  • Asteptam cu interes si partea 3-a!

  • Postat de Suta Ioan Ovidiu - YO2OS (yo2os) la 2019-10-15 21:30:55 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru informatii. Un material foarte bine documentat. O singura observatie, orasul Brad este in judetul Hunedoara.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "O cronologie a radioamatorismului arădean 1929 – 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact