hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Radiotehnică Teoretică și Practică volumul III

Florin Cretu YO8CRZ

A apărut cele de al al treilea volum al cărții Radiotehnică Teoretică și Practică (N.Red. vol. I, vol. II). Acest volum este dedicat în cea mai mare parte radioemisiei și în particular problemelor legate de construcția amplificatoarelor de putere. Cartea este în același format academic (B5) ca și precedentele volume, are 397 de pagini și este ilustrată cu zeci de diagrame, scheme și tabele.

Deși sunt discutate și probleme care sunt specifice amplificatoarelor de putere cu tuburi, în cea mai mare parte sunt discutate probleme referitoare la amplificatoarele tranzistorizate de putere.

La o primă vedere, proiectarea și construcția unui emițător tranzistorizat pare simplă. În realitate însă, necesită un mare număr de cunoștințe specifice, deseori greu de găsit în publicațiile de specialitate. Mă refer atât la cunoștințele necesare construirii amplificatoarelor de putere în sine, cât și a filtrelor de putere sau circuitelor de protecție necesare unui echipament modern. Volumul de față prezintă inclusiv un număr de exemple de scheme practice, comentate și explicate, ce vor permite cititorului o mai bună înțelegere a subiectului.

Sunt detaliate de asemnea un număr de măsurători de bază care se fac la amplificatoarele de putere. Sunt de asemnea evidentiate sursele de erori în măsuratori precum măsurarea puterii de vârf sau efectul armonicilor în măsurarea puterii. Aceasta din urmă este tipică pentru radioamatori, și este cauza pentru care unele realizări radioamatoricești se laudă cu eficiențe apropiate de 100%...

Sunt de asemnea discutate o serie de efecte subtile ale controlului fazei armonicilor reflectate de filtrul armonic și efectele asupra eficienței, stabilității și a distorsiunilor de intermodulație. Sunt discutate atât filtre armonice reflective cât și filtre cu absorbție pentru armonici.

Un capitol al cărții este dedicat componentelor pasive folosite în radio frecvență. Mulți dintre parametrii acestor componente nu sunt discutați în detaliu în lucrări similare, deși sunt esențiali pentru înțelegerea comportării acestora în RF. În primul volum al acestei cărți au fost tratate problemele referitoare la inductanțe, inclusiv factorul de calitate Q. Prezentul volum completează detalierea principalelor componente pasive folosite în RF. Înțelegerea profundă a comportării acestor componente, ca și a efectului elementelor parazite în RF, contribuie substanțial la înțelegerea funcționarii unui circuit RF.

Ultimul capitol este destinat unor subiecte disparate, așa cum am procedat și în precedentele volume și care conține informații cu utilizare generală, cum este cazul diagramei Smith și a aplicațiilor acesteia. Pentru necunoscători, folosirea diagramei Smith a fost asociată cu magia neagră... Cititorii vor constata însă că odată înțelese noțiunile de bază, diagrama Smith este un instrument de lucru extraordinar de util în construcția circuitelor de adaptare și nu numai.

Cartea este destinată în primul rând radioamatorilor avansați, pentru o înțelegere deplină fiind necesar un nivel rezonabil de pregătire. Cu toate acestea, ca și în cazul precedentelor volume, sper ca fiecare cititor să găsească ceva util în această carte, indiferent de nivelul de pregătire.

Multe din subiectele abordate în această carte nu au mai fost abordate în literatura de specialitate în limba română, fie ea pentru radioamatori ori profesională. Am prezentat un mare număr de elemente teoretice, însă de fiecare dată am încercat să fac o conexiune directă cu aplicația practică. Oriunde a fost posibil, am dat exemple de calcule practice, care în opinia mea fac mult mai ușoară trecerea de la teorie la practică.

Elaborarea cărții a necesitat un volum considerabil de muncă, pentru care am folosit atât propria experiență profesională de peste 30 de ani în domeniu, precum și o bibliografie cuprinzând cele mai prestigioase publicații în domeniu. Pentru a ușura accesul cititorilor la informații suplimentare legate de subiectele abordate, am prezentat o bibliografie relevantă la fiecare secțiune semnificativă a acestei cărți.

În cele trei volume, care au apărut pe parcursul a 5 ani și care totalizează cca. 1200 de pagini, am încercat șă acopăr o arie largă de subiecte din domeniul radiotehnicii, de la propagare și antene, la radiorecepție și radioemisie. Cred că am reușit să acopăr esențialul, deși au rămas și destule goluri.

Ca și la precedentele cărți, Virgil- YO8OY a acceptat să se ocupe de producția și distribuția cărților. Prețul unui volum este de 40 lei/buc. și modalitatea de comandă pot fi văzute aici.

Cei interesați pot vedea sumarul acestui volum aici.

Cu ocazia tipăririi acestui nou volum, au fost re-tipărite și un număr redus din precedentele volume ale acestei cărți. Cartea va fi lansată oficial la Simpozionul National al Radioamatorilor YO- 2018, de la Izvorul Mureșului.

Cartea poate fi comandată și online, completând formularul de la această adresă.

Florin Cretu YO8CRZ

Articol aparut la 26-9-2018

6064

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact