hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Radiotehnică Teoretică și Practică volumul II

Florin Crețu YO8CRZ

A apărut un nou volum al cărții "Radiotehnică Teoretică și Practică". Primul volum nu a acoperit decât câteva subiecte mari din acest vast domeniu care este radiotehnica, așa încât o continuare era oarecum firească. Noul volum are cca. 400 de pagini, în același format grafic ca și primul volum.

Iată câteva detalii despre subiectele acoperite în acest nou volum.

Am alocat prima treime a cărți problemelor legate de propagarea în unde scurte. Materialul prezentat vine în completarea celor scrise în primul volum al cărții. Împreună cu cele scrise în primul volum, cred că trebuie să dea posibilitatea cititorului să-și facă o imagine destul de completă asupra propagării ionosferice pentru unde scurte. Subiectul în sine a fost foarte puțin tratat în literatura pentru radioamatori sau chiar profesională apărută la noi. Din păcate în literatura pentru radioamatori aparută la noi, multe noțiuni de propagare au fost tratate fie superficial fie complet eronat. Din acest motiv și astăzi folclorul radioamatoricesc de la noi este populat cu o serie de mituri despre propagare și antene pe care încerc să le demontez în această carte. În mod paradoxal, singura aboradare decentă a problemelor de propagare ionosferică pe care am văzut-o în literatura pentru radioamatori apărută la noi, datează din anii 1957/58 în revista Radioamatorul....evident, la nivelul de înțelegere de atunci.

Problemele legate de propagare sunt în mod evident legate și de modul de funcționare a antenelor, motiv pentru care deseori pe parcursul acestui capitol se face referire la unghiul de radiație a antenelor. Materialul despre propagare prezentat în cele două volume, trebuie să dea cititorului o bună înțelegere a propagării în unde scurte, ce culminează cu exemplul de calcul pentru un circuit radio ionosferic, pentru propagare normală.

Antenele de recepție ocupă și în această carte un volum substanțial, fiind prezentate câteva noi antene de recepție, ca și modalități de comutare statică a direcției de recepție. Antenele de recepție au fost foarte puțin tratate în literatura pentru radioamatori apărută la noi, deși se cunoaște că în special pe benzile joase de unde scurte este astăzi imposibil să se ajungă la performanțe acceptabile fără a folosi o antenă de recepție. Au fost abordate din nou câteva metode de reducere a zgomotului propagat fie în mod comun pe fiderul antenei, fie re-radiat de antena de emisie. Sunt de asemnea prezentate câteva antene scurte pentru emisie, cu încărcare terminală capacitivă. Nu sunt prezentate decât câteva antene de emisie, însă am intrat în profunzime în detalii legate de funcționare și construcție. Chiar și dacă cititorul nu va construi aceste antene, cred va putea învăța multe lucruri utile referitoare la funcționarea și construcția antenelor.

Aproximativ o treime a cărții este dedicată radiorecepției, în principal dedicată tehnologiei Software Defined Radio. Tehnica evoluează și noile tehnologii de astăzi sunt foarte diferite de ceea ce era considerat ca nivel de vârf cu doar un deceniu în urmă. Sunt abordate subiecte de la conversia analog numerică, la procesarea numerică a semnalului. O atenție aparte a fost dată problemelor legate de măsurători și parametri specifici pentru radioreceptoare.

Ultima parte a cărții conține un addendum cu câteva subiecte disparate, cum ar fi despre referințe de frecvență (fie ele stații radio etalon sau referințe cu Rubidiu ori GPS), referințe de timp, despre liniile de transmisie folosite de radiaoamtori, precum și o analiză a efectului Q-ului în sarcină în funcționarea circuitelor radio.

Cartea este adresată în primul rând radioamatorilor avansați. Având însă în vedere modul în care este făcută prezentarea, îmi exprim totuși convingerea, că indiferent de nivelul de pregătire și înțelegere, fiecare cititor va găsi ceva util în acestă carte.

Cartea este scrisă având în vedere o legătură directă cu aplicațiile practice. Ca profesionist în domeniu, am trecut totul prin prisma utilității practice, fără a face teorie de dragul teoriei. În același timp însă, teoria la obiect își are rostul ei și corect aplicată poate explica multe. Unii spun despre RF că este o formă de magie neagră. Este magie neagră doar în măsura în care nu stăpânim teoria. Domeniul acesta este suficient de complex, și chiar și cei care lucrează în acest domeniu de o viață au de învățat zilnic lucruri noi. Evident nici eu nu fac excepție, și continui să învăț cu plăcere și astăzi așa cum o făceam și cu 30 de ani în urmă. Paradoxal, în acest domeniu arid există și eleganță dar și subtilitate. Cei care vor citi secțiunea despre efectul Q-ului în sarcină din finalul cărții vor înțelege despre ce e vorba...

Pentru a permite cititorului o înțelegere mai facilă a celor prezentate, am recurs la o ilustrare grafică substanțială, cu sute de figuri, grafice și tabele.

Nu sunt scriitor de profesie (și nici nu-mi doresc să fiu!) și din această cauză munca mea la scrierea acestei cărți a fost foarte ineficientă, cu pauze de saptamâni sau chiar luni de zile. Pe parcursul scrierii acestei cărți au fost câteva momente în care am fost la un pas de a abandona și a-mi folosi puținul timp liber pe care îl am, pentru alte obiective. Câțiva prieteni au reușit însă să mă motiveze să continui... Dacă e să ne uităm la câte cărți pentru radioamatori au apărut la noi în ultimii ani, vom constata că aparițiile sunt tot mai rare. Există multiple cauze pentru aceasta, însă o analiză a acestei situații nu-și are rostul aici.

Scrierea cărții a necesitat un volum considerabil de muncă. Publicarea acestei cărți, ca si a precedentelor nu este și nu a fost o sursă de profit pentru mine. Munca depusă pentru scrierea unei cărți de acest gen cărții nu poate fi sub nici o formă plătită din vanzarea carții..... Din fericire însă, am alte mijloace de a-mi câștiga existența. Am considerat însă că exepriența mea în domeniul radio poate fi utilă nu doar în activitatea mea profesională ci în oarecare măsură și colegilor de pasiune.

Ca și la cartea precedentă, YO8OY- Virgil a acceptat să se ocupe de distribuția cărții. Virgil m-a asigurat ca va face tot ce poate pentru o expediere cât mai rapidă a comenzilor. Cu toate acestea rog să existe ințelegere dacă vor exista mici intarzieri, programul lui de muncă zilnic depășind deseori 12 ore pe zi.

Cei interesați pot vedea sumarul carții aici.

Costul cărții este de 35 Lei, plus cheltuielile de ambalare și expediție.

Detaliile legate de modul de comandă și plată pot fi văzute aici.

Cartea poate fi comandată și online, completând formularul de la această adresă.

Florin Crețu YO8CRZ

Articol aparut la 8-9-2016

7522

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact