hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DIN NOU DESPRE 10 GHz...

Mircea Bochis YO5AXB

Acum doi ani anuntam intr-un articol care avea ca subiect tot banda de 10 GHz ca am construit o baliza in aceasta banda si ca abia asteptam ca ea sa fie montata pe Virful Ignis sau pe Mogosa [QTH de rezerva]. Explicam acolo importanta balizelor in banda de 10GHz intrucit cu cit urci in frecventa multe lucruri pe care le stim toti despre propagari, unde radio si ce mai tine de radioamatorism se schimba.

Multe lucruri pe care le stim despre propagarea normala a undelor nu mai sint valabile, in banda de 10 GHz poti sa faci legaturi in unghi drept, optuz sau ascutit folosind reflectiile pe ploaie si inca multe altele. Daca urci mai sus sa zicem in 76 de GHz constati ca oxigenul este cel mai mare dusman pentru undele din aceasta frecventa si ca daca vrei sa impaci si capra si varza adica sa si respiri dar sa si lucrezi in aceasta banda solutia este sa urci pe cei mai inalti munti iarna pe vreme extrem de uscata [pentru ca si umezeala "maninca" undele la aceasta frecventa] si in aceste conditii vorbind cu dumneavoastra cu fascicolul de 76 GHz indreptat spre corespondent sa ai fericirea sa stabilesti recorduri de distanta care iti vor rasplati toate eforturile financiare si fizice la care ai acceptat de buna voie sa te supui.

Nu doresc acum sa dezvolt subiectul despre miracolele pe care le descoperi si despre satisfactiile enorme pe care le ai incepind de la 10 GHz in sus pentru ca miracolele serioase de la aceasta banda in sus incep cu adevarat ci despre supararea mea care este mai mult interogativa prin faptul ca baliza pe care am construit-o sta si acum pe raft. Am spus ca este interogativa pentru ca o compar sa zicem cu un apel general in 10 GHz la care nu raspunde nimeni cu toate ca pe directia sau directiile in care am lansat apelul stiu sigur ca exista persoane pe receptie. Am mai explicat in acel articol ca rolul balizelor in 10 GHz este vital, orice radioamator care acceseaza aceasta banda verifica balizele din zona sa de acoperire si stie care este situatia propagarii in acel moment, daca tropo exista sau nu etc etc...

Am mai explicat tot in acel articol ca Europa din punct de vedere al benzii de 10 GHz se termina in HA pentru ca acolo sint ultimele balize in 10 GHz si ca din HA incoace incepe zona alba in care nu se mai intimpla nimic. Toti radioamatorii activi in 10 GHz din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Serbia asteapta semnale in 10 GHz din YO iar aceste semnale apar sporadic doar cind intru eu in banda sau Liviu de la Timisoara. Daca se monta aceasta baliza inca de acum doi ani intr-unul din QTH-urile mentionate eram si noi in Europa pentru banda de 10 GHz.

Niciuna din institutiile care au legatura cu radioamatorismul in vreun fel nu s-a implicat pentru ca montarea balizei costa o chirie care probabil ca se ridica la vreo 50 de lei pe luna sau poate o suta? Se tot discuta despre retele de urgenta, despre ajutorul pe care radioamatorii il pot da statului in cazuri extreme de dezastre de orice fel, despre colaborarea pe care trebue sa o aiba radioamatorii cu organele statului ceea ce mi se pare normal si care s-a si demonstrat la inundatiile catastrofale din 70 si la cutremurul din 77 dar cind este vorba sa existe un raspuns pe cale inversa se lasa tacere. La inundatiile catastrofale de care vorbeam am participat in reteaua de urgenta de la YO5KAI care a fost activa in acea perioada 24 de ore din 24, am fost mandru ca sint radioamator si ca pot sa fac ceva pentru tara dar daca vezi ca participarea este doar dintr-o directie atunci apare un sentiment de frustrare.

Nu cred ca vreau sa dezvolt subiectul mai departe, nu vreau sa ma cert cu nimeni, am vrut sa trag un mic semnal ca am putea sa fim in Europa si in banda de 10 GHz cu foarte mic gest din partea celor care ne "iubesc" si ne "admira" ce facem. Baliza mea poate sa stea in continuare pe raft, am incercat sa ajut pe propriul meu timp si bani fara sa cer nimic in schimb dar ce poti sa faci cind oferi un cadou si nimeni nu-l doreste? Personal voi merge inainte si nu peste mult timp o sa va anunt ce inseamna sa fii activ in 47 si in 76 GHz si despre miracolele de acolo si daca pe cei care au in sarcina si radioamatorismul in YO nu-i intereseaza acest lucru, se pot face expeditii radio in Europa in microunde unde un YO este asteptat cu o bucurie fara margini.

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 9-12-2015

5490

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (15)  

  • Postat de Claudiu C. - YO4FYQ la 2015-12-09 09:19:11 (ora Romaniei)
  • Trist dar adevarat, in YO nu este o cultura al ,,balizelor" . Nu cred ca avem in momentul acesta mai mult de 3-4 balize active in YO indiferent de banda. Ca o paralela legata de articol pe raft la mine sunt 2 balize ( 23cm si 50MHz), acelasi motiv lipsa de interes pentru ele ....

  • Postat de George Dita - YO3ICW la 2015-12-09 12:03:41 (ora Romaniei)
  • Noi nu avem balize de 432 si 1296 si dvs vreti de 10 Ghz?Cu ani in urma am vrut si eu sa pun una pt 23 cm, cand am vazut dezinteresul general m-am lasat pagubas.Daca se putea lucra USA in ukw-ele erau toti ultrascurtisti.

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2015-12-09 13:33:50 (ora Romaniei)
  • @YO3ICW. Daca proiectul AMSAT P4 va reusi presupun ca o sa creasca numarul celor interesati de UUS. Satelitul o sa aiba si un downlink pe 10 GHz. 73

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-12-10 09:14:20 (ora Romaniei)
  • Dezinteres sau incompetenta responsabilului cu UUS din CA FRR ??????????
    Dinpunct de vedere "balize aveti dreptate.
    Afirmatiile privind activitatea in 10GHz - ar cam trebui revizuite - suntem nu numai in Europa - ci unii sunt iesiti pe mapamond - SE FACE EME (reflexie pe luna) din YO 10 GHz - fapt despre care nu s-a pomenit nimic! In afara de cei citati, persomal cunosc inca cca. 4 indicative care lucreaza din YO in 10 GHz - inclusi EME - cum ar fi YO3DZZ.

  • Postat de Stefan - YO3CBZ la 2015-12-10 10:17:32 (ora Romaniei)
  • In UKW se poate lucra si USA "Daca se putea lucra USA in ukw-ele erau toti ultrascurtisti"
    Eme ,mai ales in 10ghz COSTA,COSTA.......
    SA fiti sanatosi!Un nou an cu .........ce vreti voi!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-12-10 21:22:39 (ora Romaniei)
  • Da ..... costa mult - atat bani cat si timp - si acestea NU sunt suficiente. Mai trebuie sa pasiune si multe cunostinte!!!
    Cu toate acestea unii fac performanta de excelenta in 10GHz, fara sa se dea "rotunzi" si fara nici un sprijin macar moral / de recunoasterea a performantei de catre "specialistii" comisiei de UUS din CA FRR, care nu scapa nici o ocazie sa nu "roada" la cei ce fac performanta - nu de altceva, dar - daca ei NU sunt in stare sa faca - altii de ce sa faca??? Sau vorba aia - "sa moara vecinul, poate primesc eu capra"

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-12-14 22:45:43 (ora Romaniei)
  • Din pacate, de la inundatiile din 70 si cutremurul din 77 au trecut prea multi ani pentru ca memoria institutionala sa retina. In domeniul acesta se vorbeste despre "invechirea" portofoliului la circa 4 ani. Cum mergi in trecut cu "am facut si am dres" mai mult de 4 ani, cum ti se da cu tifla. Poate fi una din explicatii...
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2015-12-21 20:25:38 (ora Romaniei)
  • Surpriza mea neplacuta este ca niciunul din cei care au echipament pe 10 Ghz nu si-a exprimat solidaritatea cu articolul meu privind necesitatea instalarii balizei pe 10G...DE CE? nu fac comentarii pentru ca lipsa comentariilor lor la articol este suficienta...Nu s-au grabit de loc sa faca comentarii de sustinere nici cei pe care i-am lasat sa lucreze cu echipamentul meu in 10G ...probabil ca peste putin timp o sa-si trimita QSL-urile primite la YO-DX la clasamentul de tari lucrate in 10G,este dreptul lor tot asa cum sint destul de bine clasati la tarile lucrate in 1296Mhz tot de la echipamentul meu,vina imi apartine,trebuia sa fi spus,fiecare lucreaza cu ce are...73 si numai bine,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Claudiu - YO4FYQ la 2015-12-22 13:19:26 (ora Romaniei)
  • Mircea, sper sa intelegi esentza frazei ,, fiecare pentru EL"
    73

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-12-26 08:54:30 (ora Romaniei)
  • SRI - in mesajul anterior" indicative care lucreaza din YO in 10 GHz - inclusi EME - cum ar fi YO3DZZ" - cu gandul la antenna w3dzz, am "rebotezat" indicativul lui Dan - este vorba de YO3DDZ - la prima ocazie trebuie sa vin cu un miel!
    73&GL
    Joska

  • Postat de Claudiu - YO4FYQ la 2015-12-28 18:29:07 (ora Romaniei)
  • Cea mai bune exemplificare, unde ne situam fata de EUROPA in 10Ghz la capitolul balize :
    http://www.beaconspot.eu/beaconm.php?bandmhz=10368

    73,...

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2015-12-29 10:03:38 (ora Romaniei)
  • Multumesc Claudiu pentru sprijin...putea sa fie in lista si YO5AXB/B dar daca nu se doreste acest lucru ce pot poti sa faci...HA8MV cu care sint destul de frecvent in legatura pe 10G. mi-a spus sa mi-o pun in gradina acasa pentru ca asa cum ajunge semnalul meu la el pe RS tot asa o sa ajunga si cel al balizei...conform zicalei ''o antena proasta este mai buna decit nicio antena''

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2015-12-29 10:05:52 (ora Romaniei)
  • Multumesc Claudiu pentru sprijin...putea sa fie in lista si YO5AXB/B dar daca nu se doreste acest lucru ce pot poti sa faci...HA8MV cu care sint destul de frecvent in legatura pe 10G. mi-a spus sa mi-o pun in gradina acasa pentru ca asa cum ajunge semnalul meu la el pe RS tot asa o sa ajunga si cel al balizei...conform zicalei ''''o antena proasta este mai buna decit nicio antena'''' sau in cazul de fata, ''o locatie proasta este mai buna decit nicio locatie''

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2016-02-14 17:38:08 (ora Romaniei)
  • "Tara" are memorie scurta. De regula tine minte circa 3-4 ani dupa care uita.

  • Postat de Durdeu Vasile - YO5BLA la 2016-07-09 12:19:39 (ora Romaniei)
  • Am cumparat in data de 26.06.2002 un transverter pentru banda de 10368 Mhz.Am construit un "iluminator" dupa Radio Rivista cu dubla polarizare circulara(stinga si dreapta) pentru ca la data respectiva nu aveam un releu coaxial care sa lucreze la acesta frecventa. Am avut de la mai multzi "prieteni" promisiuni ca vom incerca echipamentul pentru a realiza si eu prima legatura in banda de 10 Ghz.Promisiunile au ramas promisdiuni.Am renuntat la a mai efectua legaturi in aceasta banda pina ce prietenul Bela YO5TP ma convins sa mergem pe dealul Feleac sa incercam receptionarea balizei instalata de mircea pe Ignis.Receptionind foarte bine baliza YO5AXB/B ne-am hotarit sa mergem pa virful Vladeasa pentru a incerca si partea de emisie.Nu a fost greu sa lucram statii din HA,UR si YO.A fost mare bucurie ca dupa 14 ani am incercat in sfirsit echipamentul construit de DL6NT (250 mW). Pentru acest lucru ii multumesc lui Mircea YO5AXB.Fara baliza de pe Ignis echipamentul meu ramanea in expozitia de la Sanpaul.Multumesc inca o data Mircea!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DIN NOU DESPRE 10 GHz... "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact