hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DESPRE LEGATURILE IN MICROUNDE

Mircea Bochis YO5AXB

Anul acesta cu ocazia CAMPIONATULUI NATIONAL VHF-UHF m-am deplasat in KN17UR fiind QRV doar in 10 GHz in speranta ca vom reusi sa intocmim si in aceasta banda un clasament cu minim 10 statii astfel incit sa se poata conferi si titlul de campion national pe 10 GHz.

In timp ce urcam cu masina spre amplasament ma gindeam ca sansele sa fac legaturi nationale in 10 GHz sint foarte mici chiar mergind spre zero intrucit am lasat acasa echipamentul de 1296 ca care mai aveam sanse sa ma intilnesc in banda cu diversi si dupa stabilirea legaturii sa-i intreb daca nu cumva au si 10 GHz disponibil, al doilea motiv fiind ca la noi nu se practica in timpul concursurilor prestabilirea legaturii pe site-ul ON4KST care este special creat pentru acest lucru. Evident ca ajuns in amplasament in KN17UR nu am auzit nicio statie din YO pe banda de 10 GHz si atunci m-am logat ca de obicei pe ON4KST si am participat in 10 GHz la alte concursuri europene care erau concomitent cu al nostru.

De ce scriu acest articol? Simplu, pentru ca regulamentele noastre sint restrictive la prestabilirea legaturilor, evident de teama fraudelor si acest lucru limiteaza dramatic daca nu chiar total posibilitatea de performanta si in acelasi timp ne tine inafara reglementarilor europente din domeniu.

In toate concursurile europene de microunde este permisa prestabilirea legaturii pe site-ul special creat ON4KST. Logica este foarte simpla, este foarte dificil de la 1296 MHz in sus sa faci legaturi normale chemind CQ CONTEST cum se intimpla in scurte sau chiar si in 144 sau 430 pentru ca antenele fiind foarte directive nu te aude nimeni si nu ai habar in ce directie sa chemi si daca exact cind faci apel este pe directia respectiva cineva care are antena indreptata spre tine. Daca mergem in 10 GHz lucrurile devin dramatice pentru ca cu o parabola nu auzi absolut nimic din spate,de pe laterala si chiar din fata decit la un unghi extrem de mic,la aceasta se adauga si numarul extrem de scazut de participanti pentru ca cu cit creste frecventa cu atit scad numarul participantilor si atunci cum sa-l gasesti pe corespondent? Degeaba exista 10 statii (sa spunem) dispuse sa lucreze intre ele daca niciuna nu stie unde sa intoarca antena si cind, este un fel de loterie absurda sa chemi in continuu rotind parabola in speranta ca exact atunci cind treci pe receptie cineva a ajuns pe directia ta. Cei care organizeaza concursurile europene stiu acest lucru si tocmai pentru aceasta este voie sa se prestabileasca legaturile pe site-ul ON4KST.

De fapt cum functioneaza acest chat... In zilele normale te loghezi pe site-ul ON4KST si poti sa vezi in timp real cine este in banda si in functie de conditiile meteo sau daca este tropo cu cine ai sanse sa lucrezi, il apelezi cu un text de genul "vrei sa incercam un QSO in CW pe 10.368,100 G din KN17UR?" si el iti raspunde ceva de genul "ok, da-i drumul pe directia 260 grade" se incepe legatura si daca totul a decurs normal, se introduc apoi datele in DX-cluster iar apoi eventual se revine pe chat cu multumiri sau daca nu se reuseste legatura cu un text de genul "imi pare rau, nil". Nicioadata nu am vazut o incercare cit de mica de frauda pentru ca toti care apar aici sint interesati de performanta si nu de frauda. Cind ma loghez pe chat toti din tarile vecine sar pe mine deoarece YO este o tara foarte dorita in 10 GHz de toata lumea si niciodata nu mi s-a facut nici cea mai slaba aluzie pentru frauda.

In concursuri utilitatea acestui site (ON4KST) isi demonstreaza la maxim importanta. Nimeni nu asculta banda aiurea pentru ca este pierdere inutila de timp, toti sint logati pe site si deobicei conversatiile decurg in felul urmator: "YO5AXB incercam pe 150 CW? Sint in KN06uo" (aceasta inseamna pe 10.368,150) eu ii raspund "ok da-i drumul, ascult pe 150 din KN17UR" dupa terminarea legaturii nu se trece nimic pe DX-cluster eventual un scurt text pe chat de genul "tks Mircea". Astfel pe parcursul intregului concurs absolut toti participantii sint logati pe ON4KST si intorc antenele doar pe directia prestabilita pentru o legatura sigura. Cu citiva ani in urma nu intelegeam de ce din vest nu se aud statii pe 1296 decit foarte rar dar dupa ce am inteles sistemul lor de lucru totul a devenit foarte clar, puteam sa iau legatura cu o statie din OE absolut intimplator pentru ca aceasta avea prestabilita o legatura cu o statie din HA si fiind pe directia mea ma auzea "din greseala".

Nu cred ca mai are rost sa lungesc acest articol, sper ca a fost destul de clar, cred insa ca cei din conducerea federatiei care editeaza regulamentele noastre nationale si internationale ar trebui sa prevada in regulament permisiunea pregatirii legaurii pe site-ul ON4KST pentru benzile de la 1296 MHz in sus. Pe site-ul ON4KST nu se pot face niciun fel de fraude, totul ramine inregistrat, inclusiv echipa de albitri poate sa urmareasca tot ce se intimpla si sa stie inca inainte de sosirea logurilor ce activitate nationala a fost in 1296 (sa zicem...).

O problema pe care vreau sa o mai ridic este ca am realizat in acest an o baliza pe 10.368,000GHz cu scopul evident de-a o amplasa pe munte in KN17UR, fara ajutorul direct al amicului meu Greg Barley K6QPV caruia vreau sa-i multumesc inca odata pentru tot ce m-a invatat despre MW acest lucru ar fi fost imposibil... Problema este ca ar trebui cineva din conducerea federatiei sa se implice pentru acceptarea ei pe unul din cele trei turnuri care exista in acest amplasament. Evident ca pot sa fac si singur acest lucru platind taxele ce-mi sint cerute de unul din turnuri care este particular dar cred ca nu este corect, este suficient ca am construit aceasta baliza iar restul de sprijin ar trebui sa apara ca o forma de voluntariat (sa spunem) din partea oficialitatilor care de multe ori ne solicita intrarea in retele de urgenta nationala, lucru pe care toti radioamatorii il accepta, se simt onorati de el si participa absolut voluntar.

Balizele pe 10 GHz spre deosebire de alte benzi au o importanta enorma in aceasta banda pentru ca sint "vizitate" in permanenta din tarile vecine pentru a avea confirmarea daca este tropo sau nu, tropo fiind foarte frecvent in aceasta banda si fiind exploatat la maxim de radioamatori. Nu ai baliza, ramii pe zona alba unde nu se intimpla nimic... ultima baliza in 10G fata de locatorul meu este cam la 300 Km in HA si mai exista inca una in Ucraina cam la 170 Km, practic aici se termina Europa pentru 10 GHz si incepe apoi zona alba unde nu sti ce se intimpla... sintem in Europa de citiva ani buni dar nu si in banda de 10G. Am setat baliza exact pe capatul de banda de jos special pentru ca cel putin statiile de la noi sa-si poata verifica preciza aparaturii stiut fiind ca la aceasta freventa transverterele dotate cu LO cu cristal au abateri destul de mari. Am dotat baliza cu un PLL de foarte inalta stabilitate si acuratete, out-ul este de 680mW intr-o antena slot,emisie de purtatoare permanenta plus text automat de indentificare din minut in minut.

Sintem deja (cred) cel putin 10 indicative care au aparatura in 10G si care fiecare incearca sa se descurce singur,cred ca putina organizare si intelegere in domeniu din partea federatiei ar face posibil un trafic sustinut in concursuri si in restul zilelor. Intrati doar de curiozitate pe ON4KST in orice zi a saptaminii in general dupa masa pe chatul de 10G si o sa-i gasiti in permanenta pe HA8MV/P pe HA3GR pe 9A2SB etc... si pe mine evident cel putin din mai pina la sfirsitul lui august cind este sezonul de RS. Mi-ar face placere sa vad acolo si statiile din YO2, YO3, YO4, YO8... de ce sa nu avem si un trafic intern in 10G in perioada de RS???...Har Domnului ploi avem destule.

Cred ca urmatorul articol il voi dedica legaturilor cu reflexie pe avioane, tot mai multa lume din Europa le foloseste in mod curent si sint posibile de la 50 MHz in sus inclusiv in banda de 10G, sint in permanenta avioane pe cer, aceasta insemnind surse de reflexie perfecte daca ai la dispozitie si programele pe calculator, deocamdata numai bine.

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 17-9-2014

6470

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (20)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-09-17 09:13:44 (ora Romaniei)
  • Iata un subiect interesant! Multumesc.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-09-17 09:20:21 (ora Romaniei)
  • Buna propunerea Mircea.Tocmai am terminat articolul.Interesanta poate fi o reflexie pe ISS.Evident este nevoie de tracking , insa, distanta acoperita este mult mai mare.731

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-09-17 09:21:32 (ora Romaniei)
  • Tracking si compensare Doppler, evident. :-)

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2014-09-17 11:44:41 (ora Romaniei)
  • Mny tnx, OM Mircea pt. articol ! Oare cine,din partea frr, ar putea recepta acest apel, poate noul SG sau secretarul general, pt. ca pe alt cineva nu vad ! (la CI UUS am auzit in 432 pe cineva spunind ceva de genul "si mai vreti si 10 gHZ ? ).Din 2000 de cind am trcv pe 10Ghz tot visez la acest "miracol" si inca am ramas acolo.
    73 ! de yo8cln

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-09-17 11:52:01 (ora Romaniei)
  • Mina de aur reflexia pe avioane, mai ales de cand coridorul asiatic a fost mutat deasupra Romaniei, decand cu jocul de-a racheta deasupra Ukrainei. http://www.flightradar24.com/46.06,23.13/6
    73!

  • Postat de Marius - YO2YA la 2014-09-17 13:19:51 (ora Romaniei)
  • Se pare ca regulamentul CN UUS YO are in regulament permisiunea pentru skeduri.
    La capitolul DESFASURARE scrie asa:
    "I. Desfășurare: Al treilea sfârșit de săptămână complet din luna August:
    • 144 MHz – Sâmbătă în două etape: orele 12 – 15 și 15 – 18 UTC
    • 432 MHz – Duminică în două etape: orele 03 – 05 și 05 – 07 UTC
    • SHF-1,3; 2,3; 5,7; 10.3; 24,2 GHz – Sâmbătă Et.a-I-a orele 18-20 UTC și Duminică Et. a-II-a orele 07 – 09 UTC (sunt admise skeduri)".
    Tot legat de skeduri marile statii din EUROPA au de regula afisat pe QRZ.com si un numar pentru SMS unde pot fi contactati.
    Poate, cei in drept sa aplece urechea si la doleantele noastre si sa modifice regulamentul astfel incit sa poate fi folosit chatul.
    73 si s-auzim numai de bine!

  • Postat de Bogdan - YO8STB la 2014-09-17 15:47:57 (ora Romaniei)
  • In privinta Ignis-ului, sus este turn-ul la care este instalat radar-ul celor de la Meteo si echipamente de retranslatare ale Apelor Romane. Puteti sa incercati acolo amplasarea balizei

  • Postat de Pit - YO3JW la 2014-09-18 07:44:25 (ora Romaniei)
  • De la bun inceput trebuie sa zic ca nu sunt interesat de 10 GHz. Dar citind articolul lui Mircea, YO5AXB, imi revine in minte o propunere mai veche care a circulat prin CA al FRR si anume ca cei care vor sa participe in CN sa se inscrie inainte ce desfasurare. Se face mentiunea ca ar fi cel putin 10 statii in aceasta banda. Daca s-ar sti cine si de unde va lucra, se poate stabili un program de orientare a antenelor si a frecventelor ce s-ar folosi pentru a incerca legaturile dintre ei. Asa, la plezneaza, nici mie nu mi se pare fezabil sa se poata realiza legaturi, mai cu seama ca propagarea este in functie de conditiile meteo, de "mersul" avioanelor sau dotarea statiei.
    De fapt, la US si UUS, se pare ca sunt singurele locuri unde participanti se regasesc in concurs, fara ca ei sa stie daca corespondentul este sau nu oficial in CN !
    Poate si acest lucru ar mai scadea din asa "zisele" posibilitati de frauda. Astfel un arbitru, daca ar dori sa faca o verificare in teren, ar sti exact unde sa se duca si nu ar trebui sa caute pe coclauri. Asta daca s-ar dori asa ceva!!!?

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-18 09:41:07 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul si doresc sa-l incit pe aceasta cale pe YO9AZD un impatimit al benzii de 10 GHz sa scrie cateva cuvinte !
    Din 1986 de cand l-am cunoscut,stiu ca era fan al acestei benzi !
    La un moment dat eram si eu interesat dar....sa strig in van....este DESUET !HI !
    73 Vasile !

  • Postat de Marius - YO2YA la 2014-09-18 22:04:30 (ora Romaniei)
  • Imi place inca o chestie:
    Mircea doreste sa puna in functie o baliza in 10Ghz,dar noi nu avem balize in 144Mhz(aici sint vreo citeva, dar de interes local, de ex baliza din kn27od NU se aude in yo2,probabil din cauza antenei polarizate vertical), in 70cm nu avem nici una,la fel in frecventele superioare pina la 10Ghz,unde sa speram ca se va reusi montarea in locatia dorita.
    @YO3JW
    Din nou ne e frica de frauda.Hai sa demascam pe cei ce fura, fie ei competitori sau arbitrii si sint convins ca in urmatoarele concursuri, daca nu vor fi contactati se vor lasa de competitii.
    Nu stiu de ce, dar PIT, faci ce faci si ocolesti subiectul sked via chat,apar tot felul de propuneri,unele fezabile,altele mai poznase,dar sub nici un chip nu apare subiectul chat. Daca tot e acceptat in EUROPA,noi de ce sa fim altfel???
    73 si numai bine!

  • Postat de Pit - YO3JW la 2014-09-19 10:22:58 (ora Romaniei)
  • @ YO2YA. Draga Marius si probabil si altii ! Daca tot suntem(!) in Europa hai sa vedem ce ne diferentiaza de EU. La YO pe baza rezultatelor obtinute in CN se pot obtine titluri sportive si care, daca nu ma insel, sunt purtatoare de avantaje materiale (prezente sau viitoare). Spre deosebire de YO in EU se dau diplome, mai mult sau mai putin frumoase, te poti lauda cu ele si cam atat.
    In momentul in care dai drumul la "chat" care este in timp real, cel opreste pe participantul respectiv sa mai faca un pas pentru a zice ca o legatura este valabila.
    Dece nu se accepta inscrierea in CN, de US si UUS, pentru a sti cu cine concurezi. O sa se zica ca "Gica " din KN00XX s-a hotarit in ultimul moment sa participa si nu a avut timp sa se inscrie. Sa fie sanatos! Data viitoare se va inscrie, daca vrea sa fie sportiv, daca nu, sa nu conteze. Cum ar fi ca la start sa se alinieze pe langa "alergatori" de ocazie si campioni olimpici.
    Eu unul consider ca din start vor exista, atat in US, cat si in UUS, unii din categoria "campioni olimpice" care au atu-uri sa castige de la prima strigare. Parerea mea este ca un CN pe bune nu se poate realiza decat atunci cand toti vor avea si dpdv echipamente si amplasament sanse egale. Si unde arbitri sa poate monitoriza ceea ce se intampla pe teren. Vezi WRTC! Atunci se va vedea care este mai bun. Pana atunci ne vom lamenta ba ca nu avem acces la "chat", ba ca arbitrajul este... sau cine mai stie ce alte gogorite............ Am vazut cu ce lucra S5..... apoi tinand cont de amplasament si dotare chiar ca ar fi fost anacronic sa faca numai 100 de legaturi. Asa ca va primi probabil o diploma pe care o vor pune la club, pe perete, si cine va trece pe acolo ii va lauda pentru rezultat. Cei multi care i-au dat puncte nu vor primi nimic si nu vor avea cu ce sa se laude. ......................... Cat priveste afirmatia lui Mircea cu privire la un clasament pe 10GHz, iata ce scrie in Regulamentul de la CN UUS; Categorii de participare
    A. Individual (un singur operator) pe fiecare bandă 144 , 432 si SHF.
    B. Staţii Echipa ( doi operatori pe bandă, de la a
    celas club) pe fiecare bandă 144, 432 si SHF. .
    Nu scrie de un clasament pe 10GHz, ci numai SHF.
    De altfel mai jos apare: Pentru banda SHF,fiecare kilometru se multiplica cu coeficientii de mai jos,( functie de banda): 1X. . in 1,3GHz,2X.. in 2,3GHz,2,5 X.. in 3,4GHz,3X .. in 5,7GHz, 6X ..in 10,3GHz si 9X.. in 24,2GHz. Asa ca ar trebui sa existe un singur clasament pentru SHF si nu pe fiecare din benzile respective.
    Asa ca cei care ies numai cu 10GHz, ori nu cunosc regulamentul, ori spera sa faca mai multe legaturi care sa compenseze pe cele care nu le pot face in 1,2 GHz! Dar iarasi, aceste optiuni apartin participantilor! Daca in anii trecuti s-au facut clasamente pe alte criterii si au fost si omologate, cei care au facut-o ar trebui sa plateasca oalele sparte!
    Sunt convins ca aceste pareri nu sunt pe placul multora, dar imi pare rau, eu asa vad lucrurile!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2014-09-19 11:22:01 (ora Romaniei)
  • Baliza din kn27od are doua probleme : nu are antena buna (poate ne da cineva) si nu are tot timpul energie ! Acum doua saptamini cind am schimbat paletii de la eoliana am vazut ca are joc mare la rulmentul de la suport. Sper ca va rezista pina la primavara. Apropo, sistemul de alimentare de la baliza, repetor ,dipeater, a costat peste 3000 de euro. Nu am gasit multi care sa zica : "dau si eu", HI ! Acum , on topic, nu am primit multe avantaje cind am cistigat titluri, cel mult un tricou, o medalie si o diploma. Cit priveste 10 g va spun ca este ceva greu si deosebit de costisitor, OM Mircea incercind sa sensibilizeze hamii yo sa incerce sa se apropie de EU. Si acum o intrebare : daca nu sint pe placul moltora oare sint corecte ? 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2014-09-19 13:11:05 (ora Romaniei)
  • @YO8CLN
    Ghita, nu tin ca ceea sustin eu sa aiba valabilitate generala. Asa gandesc eu. Cunosc destule lucruri din ceea ce se poate si ceea ce nu se poate. Decizia este in mana majoritatii. Cei care nu sunt de acord cu ceea ce se hotareste sunt liberi sa participe sau nu........... Nimeni nu spune ca echipamentele sunt date gratuit. Ele costa mai mult sau mai putin. Unii isi pot permite, alti nu, alti profita de ceea ce au alti, sau alte variante. Noi sa fim sanatosi ca sa le putem folosi!

  • Postat de vasile - YO8DAR la 2014-09-23 11:50:55 (ora Romaniei)
  • O fi off topic, dar totusi: de ani de zile astept rapoarte cu privire la receptia balizei yo8vhf.
    Bineinteles nu am primit nimic din YO.
    Chiar am solicitat prin mail de la anumite indicative(personae) din diverse zone din tara: nimic. Postari pe clustere de la aceleasi indicative de cinci ani incoace. astept in continuare... 73 !!!

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2014-09-24 14:55:09 (ora Romaniei)
  • E logic si normal ca interesul pentru banda de 10 GHz sa fie foarte mic. Sunt cateva motive dezarmante: Costurile unui echipament performant in 10 ghz, este cu multe zerouri. Am sa dau un singur exemplu semnificativ, numai cristalul de quartz pe care il folosesc la OCXO (G8ACE), de tip special, a costat 200 euro iar fabricarea si imbatranirea lui a durat 4 luni. Am primit cristalul insotit de un caiet intreg de tabele si masuratori frecventa, temperatura, calibrare, conditii de functionare si stabilitate. Alt motiv este ca sansele de QSO sunt rare, dar deosebite in caz de reusita, in opinia mea. In 3 ani de activitate in 10 GHz am doar 2 legaturi reusite (asta ca nu gasesc statii partenere). Si nu in ultimul rand, faptul ca distantele acoperite de posibile QSO-uri nu sunt foarte mari (uzual in limita a 3-5 sute de km, in conditii de propagare). Sunt activ in 10 ghz, dar din nefericire izolat in sud estul Romaniei in KN44HD. Singura mea speranta era UCRAINA, dar in conditiile actuale nu se mai poate. Am lucrat din Romania, o singura statie - YO8CLN si pentru asta a fost nevoie de pregatiri, intalniri si discutii tehnice. Sansele sa lucrezi random sunt nule, statiile active in 10 Ghz fiind extrem de rare si raspandite in toate colturile tarii si mai ales la mari distante si cu obstacole naturale (munti, dealuri, etc...) intre noi. A reusi un QSO, peste Carpati in KN17 fara sked, este efectiv imposibil sau de domeniul miracolelor. Am incercat de cateva ori cu HA8V, fara succes pe timp de ploaie/furtuna (rain scatter). Evident dupa ce am conevenit pe paginile chatului ON4KST detaliile tehnice, pentru incercarea de QSO. Cine nu a lucrat in 10 GHz, nu prea are cum sa inteleaga principiile de baza. Nu se poate fara skeduri prestabilite. In 10 GHz, antenele (parabole)sunt foarte directive si stabilirea azimutului/elevatiei sunt esentiale. O pozitionare defectuoasa a antenei, te costa multi decibeli si asa cum bine spune YO5AXB- Mircea, in lipsa unor date concrete, habar nu ai pe ce directie sa pozitionezi antena. Statiile nu abunda si pile-up nu exista. Regulamentele trebuie modificate si adaptate cerintelor acestor benzi. Federatia, poate veni in sprijinul iubitorilor acestei benzi cu regulamente si prevederi clare menite sa contribuie la progresul traficului radio in aceasta banda. Regulamentele existente nu se pot interpreta personal sau particular, cu aplicabilitate la traficul in banda de 10 GHz. Pentru asta trebuie si cineva cu un cuvant de spus prin conducerea federatiei, sa stapaneasca fenomenul si sa se implice. E cazul sa progresam si noi. In caz contrar sau ca si pana acum, rezultate zero.

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2014-09-24 20:27:46 (ora Romaniei)
  • Eu am abordat benzile de SHF tocmai din cauza pozitiei favorabile , in Vestul tarii. Cu echipamentele realizate - 10G = 4W/parabola 0,9m , 5,7G = 15W/parabola grid 30dBi, 2,3G = 25W /parabola grid 24dBi am realizat QRB max 609, 480 si respectiv 769km, intr-o activitate de 4 ani, bineinteles cu statii straine, situate la Vest. Nu am reusit nicio legatura cu statii YO - singura din banda de 2,3 G a fost un test intre Timisoara si Buzias (36km) pentru incercarea echipamentului. Deocamdata nu intentionez sa particip la CN in benzile de SHF peste 1,3 GHz, nici cu sked nici fara, pentru ca sansele ar fi nule. Nu merita sa te deplasezi pe varf de munte, cu echipamentele necesare, decat daca ai sansa unor legaturi cu statii straine - asa cum am facut pana acum in CI UUS. Durata de 24 de ore si participarea intregii Europe permite realizarea a circa 10 legaturi pe fiecare banda si daca ai putin noroc, se mai adauga una sau doua tari noi la fiecare concurs.
    Se repeta evolutia din banda de 1,3 G din anii '80 - la inceput numai in Vest, apoi cu incetul au aparut statii si in restul tarii. Pentru cei din mijlocul tarii sau din Est mai ramane varianta EME, dar asta presupune alt "calibru" ...

  • Postat de Zoli - YO2LZA la 2014-09-25 13:47:38 (ora Romaniei)
  • @YO3JW "In momentul in care dai drumul la "chat" care este in timp real, cel opreste pe participantul respectiv sa mai faca un pas pentru a zice ca o legatura este valabila"

    Ati auzit de onoare, cinste, onestitate, bun simt, 7 ani de acasa? Acestea ar fi unele dintre argumentele care l-ar opri pe "participantul respectiv sa mai faca un pas pentru a zice ca o legatura este valabila". Stiati ca printre participanti mai exista si indivizi onesti, care se bucura de fiecare legatura realizata in mod cinstit?

    "Dece nu se accepta inscrierea in CN, de US si UUS, pentru a sti cu cine concurezi." Unde ati mai auzit asa ceva? La care concurs sau campionat, din care tzara mai exista ceva de genul asta? DACIADA s-a terminat de mult, parca acolo se inscriau tovarasii din timp...

    "un CN pe bune nu se poate realiza decat atunci cand toti vor avea si dpdv echipamente si amplasament sanse egale" Eu zic sa luam la pila toate varfurile muntilor din YO pina cand acestea nu vor depasi 2000m. Apoi sa desemnam cate o locatie pentru fiecare concurent. Si nu in ultimul rand, sa-i obligam sa cumpere de la federatie acelasi model de antena si acelasi TRCV. Oare asa se va vedea care este mai bun?

    "Pana atunci ne vom lamenta ba ca nu avem acces la "chat", ba ca arbitrajul este... "
    In cazul in care nu stiti, in timpul marilor concursuri acces la chat au toti europenii cu o singura exceptie: YO. Aveti impresia ca toti europenii sunt niste hotzi iar noi le dam o lectie de democratie latino-balcanica?? Despre arbitraj, nu ne mai lamentam... asa arbitru, asa federatie, asa rezultate! Suntem singura tzara din Europa in care numarul participantilor la concursurile de ultrascurte SCADE de la un an la altul. Cu toate ca echipamentele de UUS au devenit mult mai accesibile fatza de ce era acum 10 ani (altfel spus numarul posesorilor de echipamente cu SSB in 144 si 432MHz s-a inzecit in ultimii 10 ani), paradoxal SCADE numarul participantilor la aceste concursuri. Cum va explicati acest fenomen unic in Europa civilizata la care am aderat si noi?

    @YO5AXB Scuze pentru offtopic, dar nu m-am putut abtine.

  • Postat de Adrian Pirtac - YO8RHI la 2014-09-26 18:20:11 (ora Romaniei)
  • Asteptam de mult o dezbatere pe tema regulamentelor in concursurile de UUS , cu multi ani in urma participam la toate concursurile de UUS ... Cu timpul am renuntat din cauza regulamentului invechit care nu permite sked-uri si a faptului ca nu intorcea multa lume antenna spre YO...Incet , incet am inceput sa ridic antena , apoi antenele cit mai sus spre Luna si asa am facut locatorul KN37SD reperabil in mai toate log-urile celor care fac EME de la 144 la 2300Mhz (deocamdata ...)
    Nu cred ca vom capta in vreun fel atentia Federatiei , ar fi prea multe de schimbat... nu stiu daca in urma articolelor publicate pe site-ul nostru s-a schimbat ceva... 73 de Adi YO8RHI

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-09-30 02:36:17 (ora Romaniei)
  • Este interesant ca aproape toti evalueaza avantajul in concurs, al lucrului in SHF. Personal, imi aduc aminte ca , a fi radioamator, inseamna mai intai a fi experimentator (de altfel aceasta optiune m-a atras in urma cu zeci de ani spre radioamatorism) si ...dupa aceea contest-man. A aparut o puternica inversiune de rol. Pentru mine, aceasta inversare inseamna si o pierdere a definitiei initiale. Succes deci...in continuare in concursuri...

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2014-09-30 12:35:58 (ora Romaniei)
  • Avantajul in cazul concursurilor in UHF dar mai ales SHF este ca, ai siguranta ca acolo undeva exista o statie cu care ai sansa sa-ti testezi echipamentul.Tin minte ca in anii 70 adormeam cu receptorul de 2m ascultind fisiitul benzii, iar o data cind m-am deplasat la un contest pe munte, nu am reusit sa aud nicio statie ! Cauza : am pus pe intrarea antenei doua diode cu germaniu in antiparalel pt. protectia la supratensiuni atmosferice ! Una dintre diode era in scurt ! Erau vremuri cind, piesele nu zaceau pe sub masa ,iar aparatul de masura era un bec de lanterna si o baterie ! In 10 Ghz experimentele le-am inceput prin 2000 si dupa cum zic eu: roata se invirte, am avut parte de fisiit cit incape pina mai anii trecuti, cind am reusit primele qso-uri dar inca nu am depasit limita de 400 km. Asa ca experimentarile continua ! 73 ! de yo8cln

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DESPRE LEGATURILE IN MICROUNDE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact