hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum v-ati format ca radioamator de emisie-receptie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-septembrie-2023 si s-a incheiat la 25-septembrie-2023

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Tavi YO4BKM

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (12)  

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2023-09-19 11:59:31 (ora Romaniei)
  • Am oscilat intre 2 si 3 , radioclub si un radioamator de emisie-receptie. Erau cam ambele valabile, dar am pus 3 in amintirea a 3 radioamatori , Misu pictorul (YO3CV, Mihai Tanciu) vecin de cartier, Ducu YO3DI vecin de bloc si prieten cu mine si Misu si nu ultimul Mihai YO3CTK un prieten si coleg de job. Dumnezeu sa ii odihneasca

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-09-19 14:07:53 (ora Romaniei)
  • Cartile lui YO3CV - Mihai Tanciu - mi-au fost de mare folos, precum "Ghidul radioamatorului constructor" editia 1960 (aveam 14 ani si locuiam la tara, in Carpatii de Curbura) si "Manualul radioamatorului" editia 1971 (din 1969 devenisem YO4-3125/GL), le mai am si acum.

  • Postat de Gratian (yo2aa) la data de 2023-09-19 18:12:41 (ora Romaniei)
  • Mentorul meu a fost YO2BBC (YO9BBC) Maltezean Cornel (SK) profesorul meu de la cursul de depanare radio tv din Hunedoara 1984 - 1987. Dumnezeu să îl odhihnească în pace!

  • Postat de George (yo4aac) la data de 2023-09-19 20:52:52 (ora Romaniei)
  • Am fost un autodidact,nu am avut nici un mentor,de la indicativ de receptor la indicativ de emisie receptie a durat doar un an!Nu credeam ca pot construi un A412 qrp de unul singur,dar am reusit si cu el am realizat peste 150 entitati DXCC cu care am intrat in YO DX CLUB!

  • Postat de Nini Vasilescu (yo3ccc) la data de 2023-09-20 09:02:01 (ora Romaniei)
  • Eu am aflat despre radioamatori in 1965 cand am fost la "Cercul de radio" de la "Palatul pionierilor", unde l-am avut ca profesor pe Dl. Nicolae Batraneanu YO3CB. In urma cu doua saptamani am fost sunat de o nepoata a dansului care mi-a spus ca a trecut la cele vesnice. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • Postat de Grig (yo2cfs) la data de 2023-09-20 15:51:28 (ora Romaniei)
  • Am inceput singur, Stiinta si Tehnica, prima galena de acolo a fost inspirata, Sport si Tehnica, Radiotehnica si Radioamatorism, Manualul Radioamatorului, telegrafie in armata apoi la YO2KAB, curs de radioamatorism cu YO2IX, Florin continuat de YO2BON, Nicu... Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, au fost prieteni adevarati.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-09-21 18:10:55 (ora Romaniei)
  • Dupa cum arata distributia optiunilor la momentul cand scriu comentariul, apare clar ca cei mai multi dintre noi s-au format in radicluburi. Numai ca aceste radiocluburi nu erau prea raspandite sau nu organizau toate cursuri de foamare. Si nici radioamatori HAM nu se gaseau la tot pasul. Din acest motiv, a doua optiune o reprezinta "alt mod" care inseamna inseamna fie armata, fie ca autodidact.
    Eu am votat cu aceasta ultima optiune, m-am format ca radioamator din cartile pe care le-am amintit sau din revista "Sport si Tehnica". Armata am facut-o mult mai tarziu si la ... tancuri. Am reusit sa-mi fac in 1963 primul receptor de trafic 0V0 (reactie cu pentoda 3V4, mergea excelent la baterii, cu 1,5 V la filament si 9 V la anod). In 1964 am devenit student la Galati, am "avansat" la un receptor 0V2 (tot cu reactie, ECC82 plus EL84) cu care m-am prezentat la radioclubul judetean, primind recomandarea pentru eliberarea de catre Directia Judeteana PTT Galati a autorizatiei de SWL cu indivativul YO4-3125/GL (receptie de la 3,5 MHz la 22 GHz HI!). Dupa care am continuat sa “chibitez” pe la radioclub, ascultand si bagand la cap ce spuneau altii mai cu experienta, mai ales despre trafic si antene, adaptare, acord etc. Am fost SWL pana in 1974 cand, la Pitesti fiind, am dat examen pentru HAM, devenind YO7BKM, au urmat apoi si alte examene pentru clase superioare, din 1990 sunt YO4BKM. In radioclubul din Pitesti mi-a pus prima data microfonul in mana regretatul “nea Miki”, YO7VO - Gheorghe Serbanoiu dupa ce s-a convins ca pot “tine pasul”. Este cea mai luminoasa figura din amintirile mele ca radioamator.
    Pana la 18 ani, cand am plecat la facultate, am locuit la tara unde electrificarea s-a facut abia cand implineam 10 ani. Nu exista niciun cadru organizat pentru instruire si nici radioamatori, in afara de responsabilul centrului de depanare Radio-TV, vecin pe aceeasi ulita, de la care am invatat multe lucruri.
    Pana in 2009 am folosit numai echipamente HM (cu reactie, cu conversie directa, SH cu simpla sau dubla conversie in UUS), de la 3,5 MHz la 432 MHz.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan (yo3ibw) la data de 2023-09-21 21:12:19 (ora Romaniei)
  • Despre radioamatori am "auzit" dintr-o carte descoperita in biblioteca bunicului. Bunicul meu nu era radioamator, era doar radioascultator si din dorinta de a prinde mai bine Radio Europa Libera si BBC a strans cateva carti din domeniul radio inclusiv unele dedicate radioamatorilor. Subiectul radio a fost pentru mine pentru multa vreme doar receptia posturilor comerciale si teoria obtinuta din cartile descoperite. Prin 1996 am facut rost de un walkie talkie care functiona in canalul 19 FM din banda de CB si atunci am inceput sa aud discutii intre persoane care foloseau statii de emisie receptie. Vreau sa mentionez, ca in Bucuresti la acea vreme, chiar si in CB erau oameni extrem de pasionati, multi dintre ei si radioamatori autorizati, si in nici un caz nu pot fi comparati cu colegu' care se aude in CB-ul zilelor noastre. Tin minte ca am strigat din rasputeri incercand sa intru si eu in vorba cu ei dar fara succes. Jucaria pe care o aveam era atat de "selectiva" incat ascultam mai multe canale simultan, iar la emisie avea puterea, optimist vorbind. de ordinul sutelor de mW. Am strans ceva bani si in cele din urma cu mult efort am reusit sa cumpar o statie adevarata. Era un Dragon CB 220, AM/FM cu 4W la emisie. Am incropit repede o verticala lambda/4, am urcat-o pe bloc si in final am reusit sa ma fac auzit. Prin 1997 am inceput sa fac legaturi la mare distanta in canalul 31 FM si asa am inceput sa prind gustul legaturilor prin reflexie ionosferica. Prin 1998 a urmat upgrade-ul la o statie cu SSB iar lumea s-a deschis si mai mult. Am cunoscut si cativa radioamatori care operau si in CB la acea vreme si asa am ajuns sa am contact si cu lumea radioamatorilor autorizati. Am vizitat radioclubul de la Popa Tatu, frecventam si radioclubul YO3KYO la acea vreme in grija lui YO3DAN, am avut ocazia sa butonez scule adevarate gen TS-450SAT, TS-850SAT, baleam dupa FT1000D si ceva mai tarziu dupa FT1000MP. Fiind pasionat de HF si total dezinteresat de frecventele mai inalte pentru mine obligativitatea cunoasterii telegrafiei de la acea vreme pentru clasa 3 a fost o adevarata piedica in obtinerea autorizatiei si a indicativului de radioamator. A urmat o pauza din activitatea raido de aproape 7 ani cand, din curiozitate intr-o zi am scos statia de CB de la naftalina odata cu asta am aflat ca telegrafia nu mai era obligatorie, m-am inscris la examen, l-am dat, l-am luat si am devenit radioamator cu clasa a treia (era anul 2007). La scurt timp mi-am facut si damblaua de a avea un TS-850SAT, am urcat un inverted V pe bloc si am iesit "in aer". In prezent am clasa a doua dar din nefericire nu am posibilitatea de a instala antene decente iar activitatea mea se rezuma la cea de SWL. Sper eu intr-un viitor apropiat situatia sa se schimbe. 73 de YO3IBW.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-09-21 21:23:50 (ora Romaniei)
  • ...intr-o zi, cred ca prin 1986, auzisem de "atelierul de electrotehnică" în școală. Norocul a făcut ca nu mult după aceasta să vină în clasă un domn înalt cu voce caldă dar foarte serios (domnul Tofan) care ne-a întrebat cine dorește să învețe electronică ? Nu am ezitat si am ridicat mâna deși părea ceva foarte greu dar...interesant. Au urmat câteva ședințe de învățare.. o vizită a unui domn de la partid, am aplaudat muult, și...s-a terminat cursul! Suparat am șurubărit singur un generator de ton cu bec și codul Morse aplicat pe o scandura pe care am tăiat din foițe de tablă de la capacele de borcane, toate literele alfabetului iar cu un pin din pasta de la pix conectat la o baterie patrata treceam peste locurile lăsate libere ale punctelor si liniilor semnelor telegrafice. Becul se aprindea si se stingea inr-un vals al semnelor parcurse! Asta a fost magia! Ce a urmat este o alta poveste! 73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Marius (yo6rk) la data de 2023-09-21 22:09:55 (ora Romaniei)
  • ...
    https://senty.ro/blog/2013/09/18/cum-am-devenit-radioamator-prima-legaura-radio/

    73!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2023-09-22 10:40:15 (ora Romaniei)
  • https://yo6ex.blogspot.com/2009/07/cum-am-devenit-radioamator.html

    https://yo6ex.blogspot.com/2011/02/cum-am-devenit-radioamator-ii.html


  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2023-09-23 00:45:18 (ora Romaniei)
  • Fratele meu, mai mare, premiantla scoala.
    Avea o multime de carti, reviste, multe cu tehnica radio. In 1955 cand am
    intrat la liceu, am avut norocul ca un coleg sa
    aibe tatal tehnician radio in port. Avea podul plin cu fel de fel de aparate
    vechi. Amabil, imi dadea, un condensator, o bobina, o rezistenta... Si o lampa,
    trioda cu patru picioare care avea 4 volti la filament. In toamna lui 1955
    am fost la ultimul colind de Craciun. Aveam nevoie de bani pentru baterii.
    Am urcat pe casa si am intins o sarma. Am facut
    lipituri cu un ciocan de lipit, incalzit la lampa cu gaz a mamei, cu cositor
    si tzipirig de tinichigiu. O cutiuta de lemn subtire de la un joc de LOTO.
    Casca de telefon. Am dat drumul. Am invartit condensatorul variabil...
    Am ascultat cu emotie o voce baritonala care spunea: GAVARIT MASKVA !
    Ai mei mergeau la fratele cel mare al mamei sa asculte VOCEA AMERICII.
    Eu ascultam fascinat, GAVARIT MASKVA ! Tatal colegului m-a sfatuit sa folosesc
    lampi rusesti, care se gaseau in comert.
    In doi ani am facut radio cu mai multe lampi, sasiu de placaj. Ascultam muzica...
    Am chemat pe Olimpiu, YO4WO, coleg de scoala, activ si acum, sa-mi arate cum e cu
    radioamatorii. Mi-a aratat unde se transmite QTC-ul. Am mers la Radioclub.
    Am vazut cum e cu telegrafia. Nea Costica Borteanu YO4WG, un batran bland si bun,
    ne spunea cum lucrau in 1912 la Radio Coasta, cu emitatorul cu scantei...
    Am dat examen la radiotehnica si telegrafie receptie si transmitere si in iulie
    1959 am devenit YO4-2124. La 10 August 1961, YO4SI, datorita lui Lucian YO9IF, care
    in Bucuresti fiind mi-a spus cum sa ajung la Radioclubul Central.
    Multumesc tuturor care m-au ajutat ! Cei care nu mai sunt, SA SE ODIHNEASCA IN PACE !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact