hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum procedati atunci cand primiti un QSL direct (la adresa din call book), insa acesta nu este insotit de un plic auto-adresat timbrat si de niciun IRC sau "green stamp" care sa compenseze cheltuiala expedierii unui QSL de confirmare a legaturii?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 28-martie-2023 si s-a incheiat la 4-aprilie-2023

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2023-03-28 17:23:20 (ora Romaniei)
  • Intrebarea nr 2 este de prisos. Romania (FRR) nu are QSL-Bureau pentru expedieri in afara YO.

  • Postat de Sorin (yo7ckq) la data de 2023-03-29 06:51:27 (ora Romaniei)
  • http://www.hamradio.ro/wp-content/uploads/2020/11/Regulament-Birou-QSL.pdf


    Punctul 3.2

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-03-29 14:11:07 (ora Romaniei)
  • @7ckq - Regulamentul nu corespunde realității și este o jignire la adresa comunității radioamatorilor din YO.
    Ca o remarcă pot spune ca frr NU a motivat in nici un fel sumele din regulamentul menționat prin nici o statistică/studiu de piața etc- de ce expedierea costa 100 RON și nu 68 Ron/an! În condițiile în care frr nu are scop de bussines trecut în statut, cum motivează această taxare ce nu are legătură cu activitatea sportivă?
    Pot doar să constat că în condițiile în care tipărirea a unui numar de 1000buc/QSL simplu costa aprox 100Ron, rezultă că frr practica "japca"!
    Si mai sunt aspecte ...!
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2023-03-29 14:20:53 (ora Romaniei)
  • @yo7ckq: 1-Aud prima data de acest serviciu. L-au tinut secret? 2-Firmma NEMO nu mai exista de mai bine de un an. Asa ca postarea ne-fiind actualizata, poate nici restul info nu mai coresund.

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2023-03-29 15:53:49 (ora Romaniei)
  • Trimit pe cheltuiala proprie, fără nici un fel de îndoială. Așa mi se pare civilizat.
    73 de YO3ITI

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2023-03-29 15:55:55 (ora Romaniei)
  • De acord cu Petrică Stolnicu. Aici trebuie să-i dau dreptate, acid sau nu, comentariul său e corect. Din punctul de vedere al reprezentativității și serviciilor oferite comunității radioamatorilor din YO FRR sucks !

  • Postat de Popa Gheorghe (yo2mtg) la data de 2023-03-29 22:26:23 (ora Romaniei)
  • Zilele trecute am primit un plic din America...
    M-a surprins placut , mai ales ca in plic era un qsl card cu un QSO de anul acesta plus 3 $ ca sa ii confirm "pe direct" legatura din 12 m SSB
    Surpriza a aparut insa cand m-am dus la posta cu plicul de raspuns si am aflat ca o expediere , pentru un plic, costa 12,5 lei !!!
    DOISPREZECELEI SI CINCI ZECI DE BANI !!!

    Ani de zile am trimis QSL carduri dar pretul de azi m-a dat pe spate....

    Nu mai exista varianta de IMPRIMATE, preturile au crescut enorm, asa ca nu stiu cine mai isi permite sa trimita cu tarifele actuale....chiar si confirmarile celor care trimit direct , dar fara $$ de raspuns vor deveni costisitoare la un moment dat...iar daca nu dai bani si pe "PAR AVION" ai sanse sa ajunga la anul....cu vaporul..

  • Postat de Victor (yo4tl) la data de 2023-03-30 00:08:43 (ora Romaniei)
  • Trimit pe cheltuiala proprie , fără nici un fel de îndoială. Așa consider ca este corect.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-03-30 10:04:22 (ora Romaniei)
  • Trimit QSL tiparit pe cheltuiala proprie. Cand am nevoie de vreo confirmare deosebita iar partenerul nu foloseste platforme de QSL in format electronic trimit direct pe adresa pe care o gasesc in diferite surse, impreuna cu un plic autoadresat, netimbrat, fara cupoane sau alte bancnote. Imi displace caracaterul comercial-speculativ al unora din zona noastra si nu-l incurajez pe nicio cale.

    Revenind la FRR, vreau sa atrag atentia ca unul aflat de multi ani in opozitie cu aceasta nobila gilda, ca o batalie se castiga doar de cel care se foloseste de arme cinstite. Exagerarile dintr-o frustrare greu de inteles la cei cu capul pe umeri, fac rau. De exemplu FRR cere o taxa de 100 de lei pentru "outsideri", membrii cotizanti conform regulamentului acceptat de acestia beneficiaza gratuit, lucru normal pentru orice asociatie din lumea asta care are membri cotizanti. A comenta aici, din exterior, valoarea de 100 de lei sau 68 de lei etc nu face decat sa se dilueze si sa se risipesaca energia pe vorbe in vant, ca in multe alte cazuri de "deraiere" de la miezul problemei. Nu este cazul sa analizam aici nici tarifele postale, un hobby cere sacrificii asumate constient in cazul in care nu se poate face o asociere care sa schimbe lucrurile, motive sunt destule: orgolii, vanitati, diversiuni.
    Cat priveste QSL-urile tiparite, de peste 5 ani nu mai primesc nimic prin clubul al carui membru fondator sunt si care m-a fortat sa-l parasesc. Cu rare exceptii mai vin in plic pe adresa mea, dar rezolv problema cu platformele eQSL si LoTW pe care procentul confirmarilor intrece cu mult pe cel prin birourile de QSL la care apelam pe vremuri. Ca sa nu mai vorbesc de rapiditate.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Sorin (yo7ckq) la data de 2023-03-30 10:56:54 (ora Romaniei)
  • GM!

    Referitor la interpelări:

    - Biroul QSL Național este funcțional de ani buni conform celor afișate pe hamradio.ro . În anul 2020 au fost procesate 45 Kg de QSL-uri și trimise către birourile naționale afiliate IARU.
    - În anul 2021 au fost expediate 37Kg de QSL-uri prin 87 de colete către 45 birouri naționale
    - În anul 2022, cu sprijinul lui YO5DSG, s-au trimis la Friedrichschafen aproximativ 35 Kg de QSL-uri către toate organizațiile naționale care au participat la expoziție. Prin serviciul poștal au fost expediate, pe diverse destinații, alte 17 Kg de QSL-uri
    - În prezent sunt neexpediate circa 8.5 Kg de QSL-uri către destinații din JA, UA, USA și 4X, planificate pentru expediție în trim. II/2023
    - Biroul a mijlocit și schimbul intern de QSL-uri și Diplome între cluburile afiliate.

    Dupa ce a servit în mod gratuit radioamatorii români timp de ani buni, firma Nemo a intrat în faliment în a doua jumătate a lui 2022. FRR a expediat în continuare QSL-urile direct la adresele de contact ale cluburilor. În această perspectivă este corectă observația legată de necesitatea actualizării regulamentului de funcționare.

    Îmi este greu să înțeleg de ce această activitate este o jignire la adresa comunității de radioamatori.

    Ce nu reușesc unii să înțeleagă:

    - Biroul QSL Național NU este un serviciu poștal. FRR-ul nu este Notificat ca Furnizor de Servicii Poștale și nu are, în consecință, obligațiile legale aferente
    - Activitatea Biroului QSL Național se limitează la imprimate tip QSL și diplome legate de activitatea de radioamator. Cei care doresc să trimită și să primească trimiteri poștale personale prin intermediul FRR sunt sfătuiți să folosească Furnizorii de Servicii Poștale notificați (soluția corectă) cu achitarea taxelor aferente
    - Presupunând că, FRR-ul s-ar notifica ca Furnizor de Servicii Poștale prima obligație legală ar fi întocmirea Condițiilor Generale de Furnizarea Serviciului însoțite de Tarifele asociate. După predarea trimiterii și achitarea tarifului aferent, Condițiile devin contract între părți. Am plătit un serviciu agreat care trebuie prestat !!! Am mers însă prea departe, Biroul QSL Național nu prestează un serviciu poștal.

    Altfel de trimiteri primite pe adresa FRR sunt considerate trimiteri poștale nesolicitate. Ca să înțelegem mai bine ne uităm cu se procesează trimiterile la Lindenallee 4, 34225 Baunatal.

    Legat de tarife îmi este greu să spun că prețul corect este 100 lei sau 68 lei, poate 3.14159 lei sau 2.73 lei ar fi alte variante. Dacă mă uit la câte primesc eu, 100 lei ar fi acoperitor. Să ne uităm ce zice și YO2MTG un mare sufletist implicat în biroul de QSL-uri de la YO2KQT.

    Din păcate multe discuții legate de FRR au la bază în fapt existența unor conflicte vechi între persoane, denaturarea unor realități, ranchiuna și nu sunt în nici un fel legate de dorința de a face ceva pentru radioamatorismul YO. Cine poate și vrea să facă ceva își găsește un loc potrivit într-o echipă (acum sunt multe în YO), își asumă un rol pe măsură și lasă ceva bine făcut. Cine nu poate și nu vrea dă cu pietre.

    Părerea mea!

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-03-30 11:38:48 (ora Romaniei)
  • Buna ziua Dr OM Sorin,
    Trecand peste micile "ciupituri" voi fi foarte punctual de ce este "o jignire" acel regulament!
    1. Este neactualizat
    2. Discrimineaza radioamatorii afiliati frr fata de cei neafiliati.
    3. Nu ofera alternativa pentru categoriile de radioamatori defavorizati (pensionari cu venituri ff reduse, copii, etc).
    4. Serviciul mascheaza o afacere si este necesar de transparenta a cheltuielilor (cu facturi fiscale) pentru ca asa cum spuneati mai sus "FRR nu este notificat ca furnizor de servicii postale".
    5. In regulament nu se specifica ce se intampla cu sumele necheltuite cu expedierea QSL-urilor.
    6. In baza carei legi s-a decis ca se distrug QSL-urile primite? Stim ca QSL-urile sunt asimilate ca fiind "corespondenta personala" iar acest drept fundamental este garantat de stat! Cine raspunde in FRR de aceasta speță?
    7. Regulamentul este realizat pentru "Biroul QSL NATIONAL", NU pentru biroul QSL frr asa cum ar fi normal, pentru ca mai bine de 50% dintre radioamatorii YO sunt neafiliati. In aceste conditii gasesc firesc si normal ca frr sa invite si cluburile neafiliate sa participe la realizarea prezentului regulament care sa sustina notiunea de Birou QSL YO! Nu credeti ca asa este normal ?
    8. Regulamentul nu prevede alte modalitati de ridicare a corespondentei fara plată pentru ca realitatea arata ca sunt radioamatori neafiliati, cu venituri reduse care nu isi permit sa plateasca acest serviciu inventat de frr!
    9. Poate frr sa prezinte un grafic al indicativelor ce au beneficiat de expedieri "NOT MEMBER", asa cum ar fi normal?
    Eu zic ca sunt suficiente argumente!
    Se poate un raspuns punctual la fiecare observatie ?
    73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-03-30 11:54:47 (ora Romaniei)
  • 10. Avand in vedere cele spuse de YO2MTG, intreb daca frr poate pune la dispozitie vre-un document expediat catre Posta Romana la momentul deschiderii consultarii publice privind serviciile oferite si/sau o nota de protest privind desfiintarea serviciului "IMPRIMATE" ?
    PS! Eu pot pune la dispozitie un astfel de document!
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Mircea (yo3xx) la data de 2023-03-30 12:46:21 (ora Romaniei)
  • 100% raspund direct celor primite direct (fara GS, chiar si fara plic retur inclus). De asemenea, raspund direct (in masura in care gasesc adresa) si tuturor SWL care imi trimit QSL, si atasez si un mesaj personal acestora.
    Salut activitatea de Birou QSL, am si ajutat acum 15-20 de ani la sortare, era o placere sa vezi ce mai lucreaza oamenii, ce mai intra, ce mai iese hi hi.
    73 Mircea YO3XX

  • Postat de Eduard (yo2lsp) la data de 2023-03-31 17:21:58 (ora Romaniei)
  • Salut,

    Nu pot comenta deciziile FRR si nici bucataria lor interna. Doar ca regulamentul publicat contine informatii care nu sunt reale.Imi permit sa citez:
    "Federația Română de Radiomatorism asigură procesarea QSL-urilor sosite pe
    adresa proprie, indiferent dacă destinatarul este membru al unui club afiliat sau nu." si ca Serviciu Gratuit, distributia lor.
    Stim ca nu este gratuit. :) dar nici update la regulament nu se face. Asa cum zicea si Sorin , in YO2 cu ajutorul lui YO2MTG, functiona binisor treaba cu distributia de QSL-uri. S-a suspendat fara preaviz HI.
    Personal trimit prin QDURE, raspund cam la orice primesc, am specificat pe QRZ.com sa nu foloseasca "via Bureau", nefiind membru FRR si respectand decizia lor de a nu procesa si pentru non-membrii, cu toate ca tot ea se declara de reprezentare nationala.
    Din pacate cred ca s-au folosit ca o metoda de "constrangere". Nu zic ca e gresit sau ca in alte federatii din EU nu se intampla la fel, doar ar trebui un update la regulamentul respectiv.

    "3.1. Fluxul de sosiri externe
    Federația Română de Radiomatorism asigură procesarea QSL-urilor sosite pe
    adresa proprie, indiferent dacă destinatarul este membru al unui club afiliat sau nu.
    3.1.1 Serviciul gratuit:
    La sediul F.R.R. din București, QSL-urile sunt sortate pe districte și expediate
    prin intermediul serviciului Transfer QSL asigurat de firma Nemo Express către
    Centrele Zonale de cartare, aferente fiecărui district: YO2, YO3, YO4, YO5, YO6, YO7,
    YO8, YO9.
    În cadrul Centrelor Zonale de cartare QSL-urile sunt sortate pe județe și tot
    prin intermediul serviciului Transfer QSL sunt expediate către radioclubul
    reprezentativ din fiecare județ sau către o persoană desemnată atunci când acest
    radioclub nu există.
    Fiecare radioamator este responsabil pentru ridicarea periodică a QSL-urilor
    sosite la centrul județean de distribuție, QSL-urile neridicate în termen de 6 luni
    urmând a fi distruse.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2023-04-01 00:22:27 (ora Romaniei)
  • Trist, mi-am amintit ce ne spunea Vasile Ciobanita - YO3APG la ceva timp dupa ce Andy - YO3AC, a plecat in eter..."Am asteptat ca un bun crestin, 40 de zile... Stiam ca Andy are o lada mare cu documente, sinteze de QTC-uri si, bineinteles, multe, foarte multe QSL-uri cu entitati rare... Am fost la el acasa si am rugat familia sa-mi permita sa am acces la lada lui Andy. =Vai!= Mi-a spus sotia. =Nu mai avem nimic !! Am facut curatenie in camera lui...Am aruncat tot!= Am plecat foarte foarte trist!" Spunea Vasile Ciobanita. RIP....

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-04-01 10:01:51 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul este (sau ar trebui sa fie) un hobby starnit si intretinut de o pasiune dupa cum o traieste si o simte fiecare in relatie cu obligatiile de zi cu zi, serviciul, familia, sursele de venituri etc. Dar este o preocupare absolut personala si, ca sa ma exprim in sensul unor afirmatii facute mai sus, este o proprietate individuala de care dispune doar persoana in cauza sau cei in mijlocul carora si-a impletit pasiunea cu obligatiile de familie. Ce ar fi fost de impartit in afara ar fost fie facut in timpul vietii, fie lasat ca dipsozitie testamentara, ambele variante exprimand o vointa personala, care nu ar trebui sa devina subiect de discutii de niciun fel.
    Exista radioamatori de exceptie, apreciati in timpul vietii si mult timp dupa, dar in limitele codului radioamatorului (1928, Paul M. Segal, W9EEA, codul de baza al ARRL), "Radio is a hobby, never interfering with duties owed to family, job, school or community". Adica, nici macar indatoriri fata de comunitate.
    73 de Tavi YO4BKM!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact