hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Mai multi organizatori, printre care CQ Amateur Radio, RSGB si altii au decis sa suspende temporar, in concursurile sponsorizate de acestia, acceptarea participarii statiilor de radioamatori din Federatia Rusa si Belarus. Credeti ca o masura similara ar trebui sa ia si Federatia Romana de Radioamatorism pentru concursul YO DX HF care se va desfasura la sfarsitul lunii august?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-august-2022 si s-a incheiat la 8-august-2022

Pentru a pastra sectiunea de comentarii deschisa, va rog sa evitati sa postati comentarii care sunt in afara subiectului sondajului acestei saptamani.

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (22)  

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-08-02 09:47:46 (ora Romaniei)
  • Este unul dintre acele momente in viata cand iti confirmi sau nu verticalitatea si principiile dupa care ai devenit si activezi ca radioamator!
    Sa iti schimbi crezul doar pentru ca asa fac "si altii" nu spune decat ca esti altceva decat declari si locul nu iti este intre cei care isi asuma deciziile pe care le iau, in plus nu esti deloc un factor de referinta si nici nu poti emite pretentii de a avea un cuvant de spus la orice nivel!
    Este intradevar o decizie extrem de grea dar asta face diferenta intre "copil si barbat!"!!
    Consider ca avem mai mult de castigat pastrandu-ne verticalitatea, decat daca am lua decizii cu iz politic care nu sunt deloc un element component al radioamatorismului! 73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Csiki Mihail Adalbert Misi (yo6aei) la data de 2022-08-02 20:47:13 (ora Romaniei)
  • Cred că problema nu ar trebui rezolvată la nivel de individ. Ar trebui analizată de persoane care cunosc toate aspectele, și consecințele. Eu, ca individ, pot lua orice decizie pentru mine, dar nu doresc să influențez pe nimeni. Știe cineva de ceva reglementari ”oficiale”?
    73! și toate cele bune, Miși yo6aei

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-08-03 10:51:37 (ora Romaniei)
  • Problema pusa in discutie este destul de complicata pentru noi si ii dau dreptate lui Miși YO6AEI ca nu ar trebui rezolvata la nivel de individ. Aici trebuie sa se pronunta autoritatile specializate in drept international sau diplomatii. Iar un radioamator nu este altceva decat un cetatean al unei tari care trebuie sa respecte legile tarii respective.
    Cat priveste FRR, aceasta este o autoritate nationala in subordinea guvernului si trebuie sa faca politica oficiala a tarii. Cum o va face, va hotara singura prin organele sale administrative.
    Dar, ca radioamator, imi pot pune totusi intrebarea: radioamatorii din Ukraina participa la concursuri? Cati mai sunt acum in tara lor? Sau, din cati mai sunt, cati mai au locuinta sau nu sunt in doliu? De exemplu, stie cineva situatia statiei colective US8IZM a "Tinerilor tehnicieni" AZOVSTAL din Mariupol? Am pus la topicul "QSL-Nostalgia" QSL-ul primit de la ea in martie 2000.
    Sunt convins ca ce se petrece azi nu este cea mai buna solutie, dar stie cineva alta mai buna? Cred ca, pana cand se va gasi ceva mai bun, este important sa:
    - schimbi ce poti schimba
    - accepti ce nu poti schimba
    - deosebesti clar cele doua situatii.

    72 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-08-03 12:22:11 (ora Romaniei)
  • Problema pusa in discutie este extrem de simpla! NU FRR stabileste cu cine schimb eu controale in banda!!
    Cel care stabileste acest lucru este ANCOM-ul ca si entitate legiuitoare unica in acest domeniu iar acesta nu a comunicat, oficial nici o restrictie in acest sens! Hi!
    Politica NU se amesteca cu radioamatorismul! Cand se va intampla asta, vom fi mai aproape de momentul in care va disparea acest hobby!
    Ca unii isi depasesc atributiile (IARU, FRR) si se cred buricul pamantului facand politica prin radioamatorism este strict problema lor si cu siguranta isi asuma faptele!
    Succes in concurs! 73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-08-03 14:22:03 (ora Romaniei)
  • Da, problema pusa in discutie pare simpla, cu conditia ca patima sa nu orbeasca. Pentru ca intrebarea se referea la competitia numita "YO DX HF", nu la cine stabileste cu cine schimba cineva controalele in banda. Iar organizatorul unei competitii, la care participarea nu este obligatorie, are dreptul sa stabileasca conditiile in care se va desfasura, pentru care este singurul raspunzator.
    ANCOM nu este o "entitate legiuitoare unica" in domeniu, nu este cazul sa fie inventate insusiri noi, ANCOM se afla sub controlul parlamentului care este un organisn eminamente politic.
    Pe de alta parte, radioamatorismul nu este o doctrina internationalista cu competente suprastatale. Cine si de unde il coordoneaza?
    Cat priveste amestecul politic in radioamatorism, la noi a fost total pana in 1989 si radioamatorismul nu a disparut. Si nu numai la noi, pasiune sa fie!

    72 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-08-03 14:27:21 (ora Romaniei)
  • Mai vin cu o completare: sunt tari in care politicul se amesteca puternic, chiar dur, in viata sociala, inclusiv a radioamatorismului. Se schimba controale cu acesti radioamatori?
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Gabriel (yo8rxp) la data de 2022-08-03 17:03:54 (ora Romaniei)
  • Nu mai bine facem un vot electronic pentru schimbarea organizatorului YO-DX ?
    Vot documentat cu ce poate fiecare sa ofere probono : tehnic, servere, website, software, promovare.
    Cu stima,
    73 de Gabriel YO8RXP

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2022-08-04 00:26:20 (ora Romaniei)
  • Razboaiele sunt o continuare a erei primitive a omenirii. Radioamatorismul face parte din inceputul erei moderne. Sa ne bucuram cu totii de fenomenul RADIO in YODXHF Contest ! 73s! Mircea = yo4si.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2022-08-04 08:57:13 (ora Romaniei)
  • Decizii cu iz politic? Despre ce vorbim aici, despre alegeri, partide, ideologii, doctrine? Sau despre oameni nevinovati, printre care si radioamatori, care sunt ucisi, raniti sau fortati sa ia drumul exilului in urma unui razboi neprovocat si nejustificat? Mai mult de 5 milioane de refugiati ucraineni au fugit in Europa din cauza razboiului. Dintre acestia 1000-1500 sunt radioamatori, evaluand statistic. Numai la sfarsitul razboiului vom afla cati radioamatori ucraineni au pierit, cate statii si amplasamente de concurs au fost distruse.

    Inainte sa bagam capul in nisip cu justificarea ca radioamatorismul nu este afectat de evenimentele cu "iz politic", sa nu uitam ca radioamatorii nu sunt decat oameni obisnuiti, cu totii avem familii, servicii, prieteni, bucurii si necazuri, suntem tinta indoctrinarii si propagandei de la televizor. Si daca in Federatia Rusa potrivit unor sondaje, 2 din 3 cetateni sunt de acord cu deciziile luate de Putin, tot asa putem considera ca 2 din 3 radioamatori rusi sunt de acord cu razboiul impotriva Ucraniei. Credeti ca daca un radioamator rus este chemat sa lupte si sa traga cu tunul impotriva unor obiective din Ucraina, acesta va flutura autorizatia de radioamator si se va scuza ca el face parte dintr-un grup cu standarde morale si principii inalte si ca nu poate face asa ceva?

    Cea mai mare parte a comunitatii internationale a condamnat interventia Rusiei in Ucraina si au fost luate masuri de sanctionare, unele dintre acestea pur simbolice. In rezonanta cu aceste actiuni, unele asociatii de radioamatori au decis, tot simbolic, sa penalizeze radioamatorii din Federatia Rusa, excluzandu-i pe acestia din cateva concursuri cu acoperire internationala. Ce alta sanctiune mai blanda se poate imagina? Alti organizatori au decis pur si simplu sa anuleze concursurile din acest an, considerand ca nu este acceptabil ca un concurs sa se desfasoare in timp ce toti radioamatorii din Ucraina nu pot participa. De pilda SP DX Contest, EU HF Championship, ca sa dau numai doua exemple.

    Dimpotriva, absenta unei atitudini simbolice de sanctionare a radioamatorilor din Federatia Rusa poate da apa la moara propagandei ruse, portivit careia sanctiunile si masurile de condamnare a razboiului sunt de fapt actiuni ale unei conspiratii occidentale cu interese economice si politice antirusesti. Oamenii de rand, de pilda iata, radioamatorii, nu au nimic impotriva rusilor, se inteleg intre ei ca fratii.

    In final, trebuie subliniat ca YO DX HF Contest este organizat de o federatie sportiva cu recunoastere nationala de catre Ministerul Tineretului si Sportului. Actiunile FRR oglindesc pozitia MTS si deci a guvernului Romaniei. Deci pe de o parte MTS si alte ministere limiteaza sau anuleaza participarea in proiecte comune cu Federatia Rusa, in evenimente, concursuri etc, iar pe de alta campioni nationali la radioamatorism obtin titlurile (in parte) in urma unor legaturi cu radioamatori care sprijina (chiar si prin pasivitatea lor) agresiunea din Ucraina.

  • Postat de Cristi (yo3fff) la data de 2022-08-04 13:43:52 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care inca nu inteleg ce se intampla in Ukraina si care este puterea individului CA TINE si CA MINE, adica ce putem face noi...ca indivizi, va dau un exemplu de actiune cu efecte imediate.

    Sa zicem ca vacinul tau iti face rau (incearca sa iti limiteze drepturile - te bate mai pe romaneste). Sa zicem ca tot acest vecin isi castiga existenta de pe urma vanzarilor de la magazinul propriu. In tamplator sau nu, tu cumperi constant diverse produse de la magazinul lui...sa zicem pentru ca este mai ieftin si mai aproapte decat alte magazine similare.
    Daca vei continua sa cumperi de la acel vecin, sigur nu se va opri sa iti faca rau in continuare pentru ca...ce sa vezi, are resurse si nicio grija din privinta asta deci timp berecheta sa iti faca rau tie si altora!
    Dar daca tu ca individ deci sa nu iti mai "ingrasi" vecinul cumparand marfa de la el, chiar daca este sa cheltui mai mult si sa mergi mai mult pe jos? Pai azi asa, maine asa, poate poimaine daca "popularizari" actiunile vecinului asupra ta (adica spui la lume ca te bate fara motiv) se vor alatura si alti vecini sa nu mai cumpere de la magazinul lui. Si incet incet ce crezi ca va pati vecinul?
    O fi bine sau rau ce zic?
    Te las pe tine cititorule sa judeci si eventual sa inveti ceva din asta!
    Cum zicea un clasic in viata...sa fim destepti si fara frica...eu va salut "Mitica"

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Dani (yo8rqp) la data de 2022-08-04 14:26:58 (ora Romaniei)
  • Pe mine nu mă interesează ce fac alții, în nume propriu sau la nivel de federație. De când a început invazia din Ucraina, eu am evitat QSO-uri cu stațiile rusești. Am fost chemat de foarte multe stații rusești și nu am răspuns. Fiecare face cum îl taie capul și cum crede de cuviință. Imediat după începutul invaziei, în modul FT8, mulți radioamatori ruși lansau apel general adăugând litera "Z" indicativului propriu. Asta spune multe despre percepția rușilor asupra acțiunilor Kremlinului.Daca nu pot lucra cu radioamatori ucraineni,am ales să aplic propriul boicot față de radioamatorii ruși. Știu că sunt mulți pro-ruși în rândul radioamatorilor YO. Așa cum scria Ciprian mai sus, aici nu mai vorbim de ham-spirit, vorbim de viață și de moarte, vorbim de o țară rasă de pe fața pământului, cu radioamatori cu tot.

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2022-08-04 15:34:44 (ora Romaniei)
  • Ar trebui FRR sa ne comunice ce decizie a luat in acest sens.Sper sa nu primim decizia dupa concurs sau dupa publicarea clasamentului la YO-DX HF.Pana la urma, daca in timpul concursului ne cheama o statie din Rusia,ce facem o ignoram,ii raspundem? Asadar discutam discutii!! Eu la ultimul QTC national nu am auzit nici un comunicat cu privire la YO DX HF. Nici macar ca se va desfasura in luna august.Despre ce vorbim? 73!

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-08-04 19:45:40 (ora Romaniei)
  • Mintile puternice discuta idei, mintile mediocre discuta evenimente, mintile slabe discuta oameni!
    Socrate
    Dincolo de tragedii de ambele parti aflate in conflict, consider ca se creeaza un precedent periculos in existenta radioamatorismului pe care nu il vom putea corecta nicidoata!
    Sigur ca fiecare dintre noi are dreptul la o opinie pe care o respect! In acest context argumentele lui Ciprian @ Cristi, imi dau motive forte sa nu imi doresc sa fac parte dintr-o federatie care nu vede fenomentul in ansamblul sau si implicit care nu m-a reprezinta! Lipsa de viziune este pericunoasa mai ales cand se manifesta intr-un hobby cum este radioamatorismul!
    Cand statul roman imi va cere sa imi aduc contributia la stabilitatea si integritatea Romaninei o voi face fara ezitare, in cadru asumat si legiferat, asa cum am facut-o intotdeauna!
    73! YO9RIJ
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2022-08-04 20:17:15 (ora Romaniei)
  • Cand statul roman imi va cere sa imi aduc contributia la stabilitatea si integritatea Romaninei o voi face fara ezitare

    Parerea mea este sa ceri adminului sa stearga fraza asta. Mie mi se pare ca e cam patriotica!

    Mesaj valabil pentru Petrica.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Gabriel (yo8rxp) la data de 2022-08-04 21:13:18 (ora Romaniei)
  • Foarte constructive discutiile de mai sus, imi voi ascuti un creion sa conspectez cele scrise.
    Tot nu am inteles daca subiectul este yo-dx , federatia rusa sau daca americanii au auns pe luna in 69.
    Dat fiind importanta nationala a acestui concurs, de unde as putea sa obtin si eu niste diplome pentru locul 1 ?
    Pentru editia 2020 cu siguranta nu a fost timp pentru semnarea diplomei, iar pentru editia 2021 s-a tras la sorti sa salvam copacii in format electronic. Felicitari FRR, zero emailuri primite !
    FRR ,ceva sperante pentru 2022 ? Voi participa oricum, dar sfatul meu e sa mototoliti bine acele diplome inainte de a le utiliza in locul unde imparatul merge pe jos !

    Salutul cu mana la frunte a aparut ca sa privim in ochi dusmanul cu viziera ridicata, nu ca sa-i intoarcem spatele !
    Probabil ca Sun Tzu a fost idiot cand a grait "Ţine-ţi prietenii aproape, iar duşmanii - şi mai aproape.".

    cu stima, Gabriel YO8RXP
    https://yo8rxp.com

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2022-08-04 23:47:19 (ora Romaniei)
  • "Cand statul roman imi va cere sa imi aduc contributia la stabilitatea si integritatea Romaninei o voi face fara ezitare..."

    Frumos spus, Petrică, dar îți amintesc că e plină România de statuile eroilor, care acum se acoperă de găinaț și nu le curăță nimeni. Politicienii în general și statul ăsta, în particular, nu merită nici măcar o flegmă din lichidele mele biologice.

    M

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-08-05 08:34:57 (ora Romaniei)
  • 8TK, 3ITI, cu respect, dar imi rezerv dreptul de a ramane un pic patriot!
    Dupa multe dezbateri aici constat ca problema este de departe de a se concretiza intr-un consens!
    Nici nu se va putea acest lucru pentru ca pe de o parte, latura sportiva trebuie sa se alinie cu cerintele impuse de MTS iar pe de cealalata parte, hobby-stii nu rezoneaza cu tenta gratuita, impusa de FRR! Deci intrebarea a fost pusa cel putin neinspirat, pentru ca nu radioamatorii decid ce se intampla cu concursul! Asa ca ramanem doar cu o falsa impresie indusa de organizator, cum ca parerea radioamatorilor conteaza! Hi!
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-08-05 13:27:52 (ora Romaniei)
  • Nu stiu daca radioamatorii din Ucraina vor participa la YO DX HF, dar impreuna cu radioamatorii din Marea Britanie participa la altceva, https://radudobritoiu.ro/armata-din-umbra-a-ucrainei-radioamatorii/
    72 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Csiki Mihail Adalbert Misi (yo6aei) la data de 2022-08-06 13:56:11 (ora Romaniei)
  • # 73! de YO9RIJ Petrica :
    Politica NU se amesteca cu radioamatorismul! Aveți
    perfectă dreptate. Dar care este apolitic? Dacă nu acceptăm legături cu stațiile din Russia, și Belarus? Sau dacă acceptăm? Eu consider ambele variante POLITICE. Dacă refuzăm pe rușii, e politic, dacă nu refuzăm, înseamnă că suntem de acord cu faptele lor. Vorba lui Napoleon, nu stiu ce a spus, dar a avut dreptate. A nu face poplitică, înseamnă a face POLITICĂ.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Nic (yo4lhr) la data de 2022-08-07 12:26:14 (ora Romaniei)
  • N2YO are dreptate. Pana la un punct. Cum putem diferentia pe cei pro de cei contra? Este demonstrat faptul ca probabilitatile/raporturile matematice sunt departe de realitate in cazul unei societati totalitare. Chiar doua treimi sa fie pro ? Cu toata stima, lucrurile se vad altfel de peste ocean.
    Revenind la subiect, fiecare va face cum ii dicteaza constiinta. Sau interesul. Cineva mai sus afirma ca ar trebui schimbat organizatorul. Eu cred ca ar trebui desfiintat actualul .. asta ca sa fim si noi in rand cu lumea "civilizata".
    73 de YO4LHR

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-08-07 15:03:52 (ora Romaniei)
  • Deasupra tuturor parerilor aratate aici, ramane intrebarea: cate statii din UR vor participa, in cazul in care concursul va avea loc? Sigur se va sti dupa concurs, dar cu conditia ca FRR sa prezinte lista tuturor participantilor.
    72 de tavi YO4BKM!

  • Postat de Oli (yo5ei) la data de 2022-08-08 12:16:48 (ora Romaniei)
  • FRR nu ia nici un fel de masuri.A nu lucra cu statii R,U,EW o vad nu ca o sanctiune asupra acelor radioamatori ci ca un protest anti razboi.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact