hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care credeti ca va fi viitorul radioamatorismului sub influenta noilor tehnologii si a comunicarii globale prin internet? Explicati la comentarii
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-octombrie-2006 si s-a incheiat la 22-octombrie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (21)  

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2006-10-18 16:01:22 (ora Romaniei)
  • In excelentul articol - reportaj “Povestea cresterii, descresterii si iar cresterii radioamatorismului lupenean in era Internetului, spusa de YO2CY – Constantin Morar” aparut pe doua pagini in ziarul “Orizont lupenean” nr. 6/2002, bogat ilustrat cu poze , semnat de ziaristul local Marian Boboc, articol din care, in intentia de a aduce noi contributii la istoria radioamatorismului hunedorean am preluat unele pasaje, pe care le-am publicat in YO/HD Antena nr. 93 din martie 2004 (atunci nea Tica, YO2CY, avea 74 de ani, acum are 76, Dumnezeu sa ii dea multi inainte!). Precizand ca, pe langa pasiunea pentru radioamatorism, nea Tica a mai fost si un bun fotbalist de divizia A ( jucand la Minerul Lupeni, Jiul Petrosani, Casa Armatei Craiova, Casa Armatei Campulung Moldovenesc), dau in continuare doar subtitlurile respectivului reportaj ( Nea Tica –un lupenean de 72 de ani;Un radio cu galena la “80 de casi”… Radiouri si fotbalisti.; Anatolie Poruznic stia sase limbi plus ruseste;O scrisoare (patata de lacrimi) din districtul 6; O baie pentru … sublocotenent; ) O seara sentimentala, dar cu o hotarare istorica; “Daca toti tinerii din lume….” (film rusesc!?!)’;16 “pionieri”. Dupa 46 de ani; Final cu lopata).
    Iar “Finalul cu lopata” (redat textual dupa articol) suna cam asa: “Final cu lopata. …L-am intrebat pe nea Tica, personaj pitoresc ce va mai fi luat in vizorul nostru jurnalistic, daca mai e nevoie de radioamatori, acum, in era Internetului. Raspunsul lui nea Tica a fost de-a dreptul spontan : ”Domnule, radioamatorismul e ca lopata. Oricat de mult a evoluat tehnica, lopata tot nu a disparut…”.
    Este si parerea mea! (YO2BPZ)

  • Postat de Alex la data de 2006-10-18 17:29:52 (ora Romaniei)
  • NU CRED! Nici acum si nici mai tarziu, e adevarat ca
    Internetul pare pentru unii "amatori" o modalitate inovativa de comnuicare, dar... unde mai e acel DX?
    Unde mai e QRM-ul, QSB-ul,atat de enervante, dar sa recunoastem, fara de care ne-ar rugini antenele si
    RIG-urile, pentru ca de ele ne-am indragostit, toti.
    Era fantastic, cand era, RTTY-ul, dar era creeat si folosit radioamatoricesc, pe cand NET-ul... e "ceva" pe care il "cumparam" de la piata si il folosim ca atare, o mare parte a utilizatorilor lui habar ne avand, inca, ce e sau cum functioneaza. Noi suntem RADIOAMATORI! Chiar daca ne folosim de internet, telefon mobil, PDA, etc. PE INTERNET NU FACI DX-URI! Chestia asta nu "suna"
    bine, nici chiar daca comunici cu cineva pe "Long Path" din UR3... Eu sustin, asa insignifiant cum sunt eu, ca tot o sa se gaseasca cate unii si cate unele care o sa doreasca sa afle ce e cu acele pocnete, fasaituri si fueraturi, care ies din vechea statie a bunicului...

  • Postat de Alex la data de 2006-10-18 17:57:44 (ora Romaniei)
  • P.S.
    A! Echipament in ton cu tehnologia moderna??? Da' ce, R-50-ul meu nu mai e bun? Sau nu mai gasesc 6к7-uri, de schimb, la el ?? HI-HI! 73 & GD DX de YO6IAL.

  • Postat de Sorin la data de 2006-10-18 23:15:19 (ora Romaniei)
  • http://bbcyber.com/cybertest.htm
    Radioamatorismul nu dispare, capata alte forme!!!Hi!!!

  • Postat de Gabi la data de 2006-10-20 17:37:48 (ora Romaniei)
  • Am votat "Va supravietui sub forma sa actuala" - deoarece aceasta varianta cuprinde varianta doi "Se va adapta la noile conditii...". In forma ACTUALA radioamatorismul interfera cu internetul (de ex.) in mod constructiv - info, soft, DX-clustere, comertz aparatura, etc. Eu as zica ca internetul s-a adaptat la cerintele radioamatorilor prin cele enumerate mai sus.
    Radioamatorismul este un sport care implica multe incepand cu cunostinte minime de electonica, propagare, etc. si terminand cu mecanica, ridicare antene pe bloc, stress concursuri. Este o activitate complexa care nu se compara cu VOIP, mesengere si alte asemenea.

  • Postat de Nyky la data de 2006-10-21 00:06:12 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul este o arta si o placere pe care o dobindesti dupa zeci sute de ore in forma sa actuala si pe care nu-o poti uita ca pe pe prima iubire!Sa nu uitam ca suntem radioamatori!!!73!

  • Postat de Nelu la data de 2006-10-21 19:59:47 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca radioamatorismul v-a disparea! In regimul trcut era greu sa fi radioamator si intrai intr-o categorie aparte (supravegheata) din start. Personal am descuporit radioamatorismul in atelierul domnului Alex YO5AMF. Si cred ca daca ne-am aduna toti care ne-am "infectat" acolo am forma un pluton. De atunci am mii de prieteni in toata lumea. Totul sa sa reprezentam cu cinste calitatea de OM. V-or aparea si alte moduri de lucru dar, cred eu, bazate tot pe transmisiuni pe unde radio. 73's de YO5OYP

  • Postat de Antal la data de 2006-10-22 04:38:35 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul va supravietui fara probleme aparitiei noilor tehnologii. Observati ca deja de multi ani el satisface nu nevoia ci placerea de a comunica. Telegrafia a fost prima al carui statut de mod indispensabil pentru comunicare a devenit unul de mod exotic de comunicare. Pana acuma noile tehnologii au fost integrate constructiv in acest sport. Semiconductoarele, circuitele integrate, calculatoarele electronice, internet-ul n-au sters nimic din farmecul acestui sport ci l-au imbogatit cu noi posibilitati, ne-au pus in fata a noi provocari.



    Nici vremea constructorilor n-a trecut inca. Traim zilele inventarii SDR (Software Defined Radio). Este o tehnologie noua, aflata la inceput de drum. Primele realizari sunt peste asteptari, desi domeniul este de abia la inceput. Observati ca pionieratul nu este facut de marile firme ci de experimentatori entuziasti. Companiile s-au limitat la aplicatii SDR cu profit imediat (telefonie mobila, comunicatii digitale), ignorand deocamdata pietele de nisa, cu ar fi cea reprezentata de radioamatori. In schimb grupuri de amatori au realizat deja cateva produse de referinta in domeniu (de ex. SDR-1000) iar in anii care urmeaza ne rezerva inca multe surprize placute. La ora actuala sunt in lucru alte proiecte SDR care promit performante nemaiintalnite pana acuma. Internetul a facut posibila o noua abordare a proiectelor prin colaborarea unor grupuri de zeci sau chiar sute de persoane din diverse colturi ale lumii la realizarea modulelor hardware sau software ale viitoarelor aparate SDR. Deci constructorii inca nu si-au spus ultimul cuvant...



    Unii sustin ca internetul va duce la moartea acestui hobby, deoarece atrage noile generatii. Dupa parerea mea aceasta este doar un fals pretext pentru a justifica lipsa de activitate in planul popularizatii acestui sport. Psihologia tanarului are doua componente. Una ar fi tendinta de a fi in rand cu lumea, de a fi la curent cu ultimele noutati, cu ceea ce este "cool", "trendy". La aceasta categorie intra si internetul. Dar mai este si cealalta componenta, nevoie tanarului de a fi diferit, altfel decat ceilalti, de a iesi cu ceva in evidenta, a atrage atentia asupra sa. Iar aici unii apeleaza la droguri (caci fumatul intra deja la prima categorie) aderarea la bande de cartier, adoptarea de tunsori, tatuaje, stil vestimentar extravagant s.a.m.d. Tot mai putini sunt cei care vor sa fie "diferiti" prin sport, hobby-uri, pasiuni extrascolare. Iar asta se intampla in primul rand deoarece nu au cunostinta de alternativele existente. Omul indiferent de varsta, niciodata nu va putea alege optiuni despre a caror existenta nu are cunostinta. Daca ati face un sondaj de opinie pe strada, intre tineri, cati dintre ei credeti ca stiu de radioamatorism, de radiocluburi, de fostele Case ale pionierilor? Ar fi macar unul? Intre adulti s-ar putea sa mai fie cate unul pe ici-colo, dar intre copii ma cam indoiesc. S-acuma cum ati vrea sa vina tineretul spre un sport despre a carui existenta nici nu stie? Daca va nelinisteste lipsa noii generatii, poate ar fi bine sa faceti ceva mai mult decat sa dati vina pe internet, fatalitate si alte asemenea. Cateva idei simple, aplicabile fara costuri deosebite despre ce s-ar putea face in acest sens au aparut in nr. 117 al "YO/HD Antena". Nici in strainatate situatia nu este foarte grozava, dar acolo totusi se mai face cate ceva. Pe posturile tv mai apar cateodata stiri, reportaje despre radioamatori. La noi cred ca le putem numara pe degetele de la o mana cate aparitii tv avem in ultimii 20 de ani.



    Celor ingrijorati de evolutia radioamatorismului tin sa le aduc in atentie faptul ca in viitorul cei drept nu foarte apropiat, ne asteapta noi frontiere... comunicarea cu alte planete si poate chiar cu alte civilizatii. De ceva ani in fizica devine tot mai populara o teorie potrivit careia alte civilizatii se pot afla chiar mai aproape de noi decat ne imaginam. S-ar parea ca traim intr-un univers format din mai multe dimensiuni decat cele trei dimensiuni ale spatiului si o dimensiune a timpului pe care le cunoastem... Fizica este inca la nivelul la care fiecare noua descoperire aduce mai multe intrebari noi decat raspunsuri. Iar viitorul ne rezerva multe surprize...

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2006-10-22 06:08:09 (ora Romaniei)
  • Salut prieteni ! WWW-ul este un Instrument extrem de util, depinde numai de fiecare utilizator, in ce scop si ptr. ce nevoi este folosit. Nu se mai poate fara...Il consider benefic, la fel ca radioamatorismul, apropie oamenii de peste mari si tari. Este folositor Tuturor, inclusiv RadioAmatorilor. Dupa cum spune un baner publicitar al celor de la QSONET, este o ionosfera virtuala, unde Nu mai este nevoie de antena, Nu mai exista TVI si nici QSB ! In rest, sub toate aspectele, depinde numai de noi. Optimismul ne caracterizeaza dar trebuie sa fim realisti si practici. De altfel, o regula din Natura, este simpla, cine nu se adapteaza, dispare...dar ca intotdeauna, fiecare sistem are avantaje si dejavantaje. Personal consider ca trebuie folosite si combinate avantajele fiecaruia, ptr. scopurile fiecaruia dintre noi. Viitorul va contine multa Informatie si Cine Stapaneste Informatia, Stapaneste Situatia ! iar ptr. schimbul de informatie este nevoie de comunicare, sub toate formele, dar mai ales umana.
    Daca comunicarea este deficitara, rezultatele sunt la fel. In alt context, o constatare referitoare la epocile trecute si evolutia mijloacelor de comunicare, " Dusmanul " Radio-ului a fost Televiziunea, al Televiziunii, Internetul. Cine va fi " Dusmanul " Internetului !?! . Sa Auzim ( de ) Bine si sa Comunicam foarte Bine ! Cu Prietenie, Marian.

  • Postat de stirbu gheorghe la data de 2006-10-15 15:29:38 (ora Romaniei)
  • Radioamatorism inseamna constructii si comunicatii; daca ramine numai comunicarea(si asa va fi) datorita schimbarii tehnologiei si implicit a ingradirii accesului ca persoana fizica la materiale(piese)va fi ca mancarea fara sare.O sa ne fie dor sa lipim doua rezistente...

  • Postat de Lucian Cristea la data de 2006-10-15 16:27:30 (ora Romaniei)
  • Nu va dispare asa cum nu a disparut nici pescuitul sportiv. De la domnul Tesla incoace se tot inventeaza tehnologii suport pentru comunicare si radioamatorismul nu da semne de oboseala.

    Va dispare insa daca nu se face ceva pentru a-i incuraja pe copii sa intre in aceasta tagma. Si nu se prea face mare lucru. Pana si concursurile YO sunt organizate la ore si in zile la care oamenii activi si copii nu prea au cum sa fie acasa...

    73 de YO7LID, Lucian

  • Postat de Victor P. la data de 2006-10-15 17:32:24 (ora Romaniei)
  • Ca sa va dati un raspuns la acest sondaj, mai intai interesati-va cati tineri mai activeaza ca radioamamator in tarile din vest ...

  • Postat de Florentin la data de 2006-10-15 18:22:10 (ora Romaniei)
  • Tocmai am inceput sa scriu un articol despre HAMRADIO Auxerre 2006.
    Una din fraze se refera la varsta participantilor.Parerea mea, fara a fi prea pesimist, este ca zilele frumoase ale radioamatorismului ajung la apus.
    Mondializarea ofera posibilitatea tuturor sa vada locurile la care visau altadata iar tehnologia schimba apetitul. Am votat disparitia (cred in 20...30 de ani).Sper sa gresesc!
    Exista foarte multe argumente atat pro cat si contra, discutia nu se poate deci rezuma la o sinpla parere.
    Pana la disparitie, 73! tuturor "pescarilor" din oceanul undelor!
    P.S. Adevarat graieste Victor: "Ca sa va dati un raspuns la acest sondaj, mai intai interesati-va cati tineri mai activeaza ca radioamamator in tarile din vest ... "

  • Postat de Florentin la data de 2006-10-15 18:28:53 (ora Romaniei)
  • Nu stiu daca un sondaj cu: "ce varsta aveti" a fost facut.Ar fi interesant de vazut.Evident va fi distorsionat datorita votului celor care au acces internet (de obicei tinerii sunt mai atrasi de aceasta forma de comunicare).

  • Postat de NICU la data de 2006-10-15 23:52:28 (ora Romaniei)
  • nu VA DISPARE ci va evolua catre digital poate este mai bine asa nu ne mai putem intoarce in timp ci sa mergem inainte,acum in scoli se preda informatica din clasa a cincea si au calculatoare in clase ,eu vad o fuziune intre radioamatorism si calculator in anii urmatori,eu nu cred ca sant mai mult de 100 radioamatori activi din 1989 incoace

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-10-16 02:30:31 (ora Romaniei)
  • In perioada de inceput radioamatorii isi manufacturau parte din componente si lucrau in lemn pentru a-si confectiona aparatura. Cei care s-au adaptat schimbarilor au inceput sa-ndoaie table, au continuat prin a gauri textolit si a lipi sarme pe cose. Mai tarziu si-au confectionat cablaje imprimate; recent lipesc pe ele SMD-uri. Nu stiu acum ce va fi peste 10 ani, dar sigur radioamatorismul nu va dispare, indiferent de media de varsta a practicantilor.

  • Postat de Cristi-YO8DHD la data de 2006-10-16 11:10:22 (ora Romaniei)
  • Prima mea amintire legata de RA este de prin 1970 cand tatal meu YO8ABT avea cum era moda pe atunci un dulap pe post de emitator si un Tesla ca receptor. Emitatorul era sub forma de rack si continea sertare separate pentru fiecare etaj al emitatorului. Apoi a venit era transceiverului cand un UW3DI ni se parea mic. A venit A412. Tot in acest timp eram uimiti de legaturile in RTTY ale lui YO8FR cu acea masina infernal de zgomotoasa si mai apoi tot el cu primele legaturi in SSTV. Venisem la o olimpiada in capitala de judet si nea PROTO mi-a aratat primele imagini schimbate cu alti RA. Trecerea de la acele echipamente la cele noi s-a facut usor. Doar parul nostru (cei care il mai au) este martor al timpului trecut. Tot asa cei pasionati vor exista intotdeauna si depinde de noi sa-l inoculam celor mai tineri. Cat timp vor mai exista oaze de RA gen 3KPA unde operatorii tineri devin "crocodili", radioamatorismul va exista cu toate ramurile sale. De noio depinde ce va fi in viitor. Noile tehnologii nu vor adauga decat un pitoresc in activitatea noastra.

  • Postat de Alex Farkas la data de 2006-10-16 11:43:48 (ora Romaniei)
  • Nu va dispare !!! cum nu a disparut nici pescuitul sportiv, de si pesti se gasesc la METRO...hi. Vor apare alte moduri de lucru dar tot pe suport radio. Evolutia de la CW si AM la ultimele moduri digitale demonstreaza acest fapt.
    Bineinteles ptr cei "neavizati" activitatea noastra este deja "prescrisa"...
    (o intimplare - anecdota -: fratele meu geaman YO5AMH se chinuia pe 28 mhz cu un canadian. Conditii de propagare "la limita", fading puternic, QRN local, etc... La un moment dat sotia lui ii spune;" de ce nu-i cer nr de mobil sa putetzi vorbi ca lumea....")hi hi .
    Ea poate avea dreptate, dar punind la o parte costul comunicatiei prin mobil, SATISFACTIA lipsea cu desavarsire ...
    viitorul vad intr-o simbioza perfecta intre "clsic" si digital via ?? inernet, satelit , navete spatiale ...etc.!! Cine putea prognoza ca la ora actuala cu un handy de pe o banca din parc, via repetor - echolink - repetor- si un alt handy de pe o banca din ZL - Aukland putem comunica lejer...
    73/dx alex

  • Postat de Mihai la data de 2006-10-16 14:06:36 (ora Romaniei)
  • Tehnologiile moderne nu fac decit sa imbogateasca radioamatorismul, care le preia fara jena si le adauga arsenalului de mijloace de comunicare. S-a prevestit de mult disparitia CW. Examenul de CW a fost scos di cerintele de autorizare in multe tari. Rezultatul: participarea in concursurile internationale in acest mod de lucru este mai mare ca oricind! Eu sint optimist. 73!

  • Postat de Anghel Razvan Florin la data de 2006-10-16 20:28:54 (ora Romaniei)
  • Nu va disparea ,cred si sper ,e posibil sa dispara toata concursurile radio dar cred ca se va mai folosi cel putin pentru taclale hi.Insa radioamatorismul va trebiu sa se adapteze la noile tehnologii.73!

  • Postat de VASILE (yo6ex) la data de 2006-10-18 11:45:11 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul nu va dispare ci se va adapta tuturor conditiilor noi. Asa cum navigatia cu vele nu a disparut, oceanele si marile lumii sunt pline de veliere -adaptate la noile conditii -loch automat, gps, etc - tot asa si radioamatorismul. Cat despre tineret, ar trebui sa vedeti ce se intimpla in Anglia. 75% din noii autorizati sunt tineri pana la 18 ani. Cat despre sfarsitul telegrafiei aud de disparitia ei de prin anii 60. Peste alti vreo 40 ani vom auzi aceiasi teorie. 73.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact