hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Credeti ca pentru marirea competitivitatii radioamatorilor YO ar fi necesara modificarea regulamentului de radiocomunicatii pentru a se permite in unde scurte puteri de emisie de pana la 1500W output?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 12-martie-2005 si s-a incheiat la 20-martie-2005

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (20)  

  • Postat de Doru Zaslo la data de 2005-03-13 10:49:07 (ora Romaniei)
  • Urmare a unei lungi experiente(si timp pierdut chemand la DX) consider ca e necesar sa fim aliniati la limita de putere pe care o au alte tari si pentru a fi in legalitate. Unele DX-uri au "urechi" doar pentru semnale S9.
    Cum spunea un mucalit: "Life is too short for QRP"

  • Postat de UNGUR FLORIAN (yo5bwq) la data de 2005-03-13 21:14:17 (ora Romaniei)
  • Consider ca prin modificarea actualelor prevederi ale regulamentului de radiocomunicatii privind nivelurile de putere in diferite benzi s-ar aduce o imbunatatire a performantelor atit in competitii cit si trafic DX. Avem si noi, RADIOAMATORII YO la dreptul de a folosi puteri RF mai aproape de radioamatorii din EUROPA. In fond, aceasta problema tine si ea de INTEGRARE in U.E

  • Postat de Mihai Manciu la data de 2005-03-14 11:18:42 (ora Romaniei)
  • Cand simt nevoia de putere(Wati), ma gandesc doar la antena!
    73.

  • Postat de Lilian Barbu la data de 2005-03-14 12:15:47 (ora Romaniei)
  • Consider ca aceasta problema necesita sa fie rezolvata cit mai repede posibil . Astazi puerea de 1500 watts out reprezinta minimul necesal penru a incerca de a face performanta in benzile HF . Cit despre antene ... sa nu uitam ca in Europa si NA pe linga 1500 watts out mai au si antene mai performante ca la noi . 73 !

  • Postat de Dan la data de 2005-03-14 12:31:45 (ora Romaniei)
  • Cine vrea super-putere la emisie de ce nu isi face un post de radiodifuziune daca vrea sa se faca numai auzit? Se poate face o simpla analogie intre placerea pescarului amator care merge pe malul garlei pentru a se recreea cu undite, lansete, mulinete (receptoare, transceiver-e antene) si "colegii" care vin cu setci,navoade pana la traulere (respectiv PA 3-4 kW sau >). Consider ca puterile actuale sunt destul de domestice. 73!

  • Postat de LoTi la data de 2005-03-14 15:06:01 (ora Romaniei)
  • Cei care au avut nevoie si au putut, si-au facut demult fara sa astepte "binecuvintarea Papei".Exemplele sunt cunoscute, nu dam nume ca sa nu deschidem " Cutia Pandorei".Cei care asteapta "legalizarea legalizarii" sunt cei care se bucurau inainte de 1989 de faptul ca pe YO***** " l-a calcat IGR -ul si l-a gasit cu G807 alimentat la 1000 V ". La ora asta doar cine nu vrea din cauza anumitor motive, nu are bani , nu stie sa construiasca, nu are liniar de peste 500W. Din pdvdr al HAM spirit cu cit puterea primilor 10 concurenti este mai mare ,cu atit placerea celorlalti de a lucra este mai mica.In cazul concursurilor YO ,nu are nici un sens sa lucrezi atunci cind 10 statii ocupa tot, lucreaza tot,cistiga tot ....La concursuri internationale ciorba se mai dilueaza,dar esenta ramine aceeasi.Calarim o frecventa de-i innebunim pe toti din jur etccc...si tocam prin jur khz cu khz.Din partea mea as avea chiar o propunere utopica : Sa existe 1-2 concursuri mondiale la nivel de HQ, echipe nationale,cum vreti sa le ziceti, in care sa se reverse din plin vanitatile,ambitii,testosteronul,nationalisme si sa ne lase dracului sa lucram in liniste si frumos in restul calendarului!!! Vezi si citesti articole despre statii din Ucraina sau dracu mai stie de unde cu statii cu 10 GU XXXX in paralel si te crucesti !! Asta se mai cheama radioAMATORISM ?? Cred ca aduce mai degraba cu momentul istoric in care pe planeta se auzeau numai Radio Moskowa, Voice of America, BBC, Radio Tirana si alti dinozauri de genul asta .

  • Postat de florariu ovidiu la data de 2005-03-15 08:38:36 (ora Romaniei)
  • Sper ca sunt in asentimentul majoritatii radioamatorilor,dat fiind faptul ca in concursurile internationale statii din alte tari folosesc puteri mari sau chiar foarte mari HI.

  • Postat de Claudiu la data de 2005-03-15 08:38:45 (ora Romaniei)
  • Problema puterii se poate discuta din mai multe puncte de vedere.
    1. Ridicarea nivelului legal de putere ar fi o necesitate din perspectiva participarii in concursurile internationale, unde sa poti sa folosesti o putere cel putin apropiata de cea a celorlalti concurenti, insa in general puterea nu este folosita numai in acest scop. Unii concurenti, chiar compatrioti de-ai nostri folosesc PA-urile numai pentru a se "umfla" pe cat mai mare potiune din banda pentru a nu lasa pe nimeni sa se apropie de ei.
    2. Nemodificarea nivelului de putere nu ar fi insa nici o pierdere prea mare. Cred ca toate concursurile internationale au si sectiunea LOW sau QRP, asa ca performanta s-ar putea face abordand aceste categorii. Evident este frustrant sa stai sa chemi o statie de mai multe ori pana te aude, dar parca si acest lucru farmecul sau.
    3. Sub nici o forma nu ar trebui permis ca in concursurile YO sa se lucreze cu puteri mai mari de 100w. Este o putere suficient de mare pentru a acoperi yo.
    4. Pentru a incheia, referitor la HQ as dori sa spun ca se poate obtine o autorizatie pentru putere mai mare,pentru 2-3 concursuri in care sa se testeze echipamentul pentru concursul IARU, singurul concurs in care se reuneste echipa nationala.
    Daca se va obtine totusi marirea puterii, ar trebui sa ne rugam si pentru a obtine intelepciunea de a o folosi corespunzator.
    P.S.
    Scuze pentru dimensiunea mesajului.
    73 de yo5ohz

  • Postat de Florin la data de 2005-03-15 22:17:46 (ora Romaniei)
  • Cand participi in concurs se trebuie "muschi" tocmai pentru ca prea putini mai respecta puterile legale.
    Daca se va schimba sau nu limita legala de putere nu cred ca va influenta rezultatele celor din YO, tocmai pentru ca multi au KW la emisie si receptoare(antene) de nu-si aud vecinii.

  • Postat de Feri la data de 2005-03-16 12:54:30 (ora Romaniei)
  • 10log(1500W/100W)=11.76dB. Cu 5 sau 6dB/punct-S, avem o imbunatatire de 1.9-2.3 puncte S. Cu cresterea de la 100W la 1.5kW crestem 2 puncte pe S-metru: de la 55 la 57, de la 59 la 59+. 11.7dB QRO este un castig doar pt. TX, in schimb 11.7dB din antena functioneaza si TX, si RX. Iar in timp ce cu cresterea puterii castigul e logaritmic, inclin sa cred ca investitia creste exponential. Din cand in cand mai sunt colegi in banda care fac demonstratia "uite ce 59 se poate cu 1W", dar cum spune Murphy - din cand in cand ne impiedicam de adevar, dar ne ridicam si mergem mai departe. Eu zic ca tocmai atunci cand dai jos "muschii" si puterea, atunci ies in evidenta competitivitatea, cunostintele, experienta. Parerea mea. 73 de YO6OWN

  • Postat de EMIL la data de 2005-03-16 21:46:05 (ora Romaniei)
  • Puterea ar putea fi 'liberalizata'.Cat te tine instalatia electrica,buzunarul si ambitia. Dar i-as rade pe nesimtiti!Cred ca-i stiti: cei care ne mint cu nerusinare ca au doar vreo 100w out!

  • Postat de Alex la data de 2005-03-17 07:19:22 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu Feri, yo6own. Am avut si eu un final de 500w, dar de foarte mult timp nu l-am folosit si a sfarsit prin a-l da. Parerea mea este ca majoritatea emit cu mult peste 100w, mai ales in concursuri. Totusi este un hobby si nu un loc unde sa-ti 'arati muschii' si nici locul unde sa iasa la suprafata toate refularile interioare. Nu iti trebuie cine stie ce experienta sa constati acest lucru, trebuie numai sa asculti. O reglementare a acestei 'situatii' ar fi totusi binevenita.
    73! Alex

  • Postat de Daroczi Carol la data de 2005-03-17 12:23:21 (ora Romaniei)
  • "Daca vrei sa fie pace pregatestete de razboi!"!!!
    Este bine sa ai finalul QRO ,dar sa -l folosesti numai la nevoie! Antena aduce castigul real,fara cost suplimentari la energia consumata! Investitia este mare in ambele cazuri!!!
    73's yo2gl

  • Postat de Madincea B. Antal la data de 2005-03-18 20:57:48 (ora Romaniei)
  • Cipriane, cu parere de rau constat ca cineva si-a batut joc astazi de acest sondaj. Pe la orele pranzului erau 137 de voturi exprimate, dintre care 96 la DA, 37 de NU si 4 la "Mi-e indiferent". Voturi stranse pe parcursul a aproape o saptamana. Iar acuma in decursul a vreo 2 ore cineva a introdus 227 de voturi la NU si inca 106 la "Mi-e indiferent". Este clar ca a fost foarte deranjat de subiectul sondajului si mai ales de raportul voturilor, dar nu a dispus si de cuvintele necesare pentru a-si exprima punctul de vedere. Sper ca din logurile de trafic de pe server sa poti identifica macar partial cine a fost suparatul. Referitor la subiectul dezbatut, sunt de acord ca in traficul de zi cu zi nu este binevenita folosirea unor puteri prea mari. Dar totodata in marile concursuri logic ar fi ca toti sa plecam de pe aceeasi linie de start. Cata vreme puterea utilizabila potrivit regulamentului concursului este de 1.500 W, putere care nu depaseste maximul admis in lumea civilizata, de ce la noi maximum admis este de doar 400 W? Este ca si cum am trimite-o pe Gabriela Szabo la olimpiada, la atletism, dar ii specificam ca desi vrem ca ea sa castige locul I, nu are voie sa alerge cu mai mult de 20 km/h. Regulamentul este putin depasit de timpurile noastre si mai ales de conditiile necesare pentru obtinerea unui loc onorabil in concursurile internationale. O lege nedreapta indreptateste in oarecare masura incalcarea ei. Ceea ce se intampla si in radioamatorism. Sunt destui care trec de cei 400 de W legali, dar nu o recunosc. Altii, cu coloana vertebrala mai putin elastica, isi asuma pe deplin responsabilitatea faptelor (watilor) lor. Este ceea ce s-a petrecut recent pe YO DX Forum, unde un coleg de al nostru care a declarat ca are KW sau 1,5 KW intr-un concurs a fost puternic atacat pentru acest lucru de colegi care, culmea, foloseau si ei aceeasi putere dar declarau 400 W. Pacat de eforturile depuse in aceea discutie, puteau fi folosite mai bine spre imbunatatirea regulamentului decat pentru desfiintarea celor care nu sunt de acord cu el. De fapt nu stiu de ce ma mira aceasta atitudine tipic balcanica, cand si in politica la nivele inalte se tot spunea ca nu-i o problema faptul ca este coruptie, hotie si altele in tara, ci adevarata problema sunt oamenii care declara acest lucru si prin urmare "ne strica imaginea". In viata politica romaneasca eram deja de mult obisnuit cu aceasta atitudine insa speram sa nu o intalnesc niciodata in cercul acesta restrans al radioamatorilor.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2005-03-18 21:26:51 (ora Romaniei)
  • Multumesc, Antal. Am corectat rezultatele la vot. Padure fara uscaturi nu se poate. Din experienta mea rezulta ca aceasta e o practica tipica pe toate site-urile romanesti, indiferent de subiectul abordat.

  • Postat de Gabi la data de 2005-03-20 09:56:12 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu marirea puterii pana la 1500w out. Aceasta problema trebuia abordata imediat dupa 1990, din moment ce la altii se poate, la noi de ce nu? In momentul de fata majoritatea echipamentelor sunt industriale asa ca nu mai exista pericolul perturbarii spectrului radio.
    In schimb in concursurile YO nu sunt de acord sa se foloseasca puteri mai mari de 100w indiferent de categorie. Bine spunea cineva mai sus ca sunt cateva statii care castiga tot ani la rand, de altfel acestia nu-si prea dau cu parerea despre puteri si regulamente, situatia convenindu-le. Pe cei pasionati de QRP nu vad de ce i-ar deranja aceasta marire de putere(referitor la analogia cu pescarii de mai sus)pana la urma fiecare lucreaza cu ce poate sau cu ce vrea in functie de interesul sau(trafic QRP,concursuri,Dx-uri,trafic normal).
    De spus sunt multe dar vrem fapte!
    73 de Gabi

  • Postat de Ovidiu Orza la data de 2005-03-21 11:23:52 (ora Romaniei)
  • Din cate am inteles eu, sondajul de opinie se refera la marirea competitivitati radioamatorilor YO, si nu la faptul daca suntem sau nu de acord cu 1500W!
    Fiind vorba de competitie, este clar ca intrebarea se refera la concursurile internationale!
    Cu mai multi ani in urma am lucrat in ARRL CW de la YO2KJI cu 400W si am realizat doar pe 7 MHz aproape 400 QSO! Anul acesta am lucrat de la YR2I cu ... sa zicem 1 KW, si am realizat in aceeasi banda 900 QSO-uri!
    Cauza, (pe langa diferentele de propagare, de la an la an) ar fi doar indicativul special, sau si Puterea?!?!
    De aceea eu sunt de parere ca in concursurile internationale (inclusiv YO DX Contest) sa fie legalizata puterea de 1,5 KW si indicativele speciale!
    Sunt de acord ca sunt statii care castiga tot, dar asta se intampla peste tot in lume! Vezi D4B pe care de la primul concurs nu-l mai bate nimeni, la fel cum era EA8BH intr-o vreme!
    Ciprian, parca spunea ca in SUA lupta la CQWWDX se da intre 3 statii, la multi Op, restul nu conteaza nici la ei, la fel ca la nemti, unde reprezentantii BCC iau totul si asa mai departe!
    Nimeni nu ne opreste pe cei aflati vesnic pe locul 2, 3, 5 sau 10, sa ne imbunatatim conditiile si ... "stilul" de operare in concurs pentru a salta in clasamente.
    Cand spun "stilul" ma refer la tot ceea ce depinde de buna pregatire si participare in concurs, lucruri asa de bine prezentate de Adrian, YO3APJ la intalnirea de la Craiova!

  • Postat de Poenaru Nicusor la data de 2005-03-20 10:35:19 (ora Romaniei)
  • Si daca tot am intrat in NATO, si daca tot ne uitam la americani ca la niste sfinti, si daca tot ii pupam in....., mai bine ne-am uita si peste regulamentul lor si poate l-am aplica si noi un pic. Credeti ca 1,5KW rezolva probleme? Problemele de la noi sunt doar de mentalitate (invechita, desigur). Puteti sa propuneti si 10KW, si 1000Kw, tot aia e. Stiti care este diferenta dintre 100W in banda de 14MHz si 10W in banda de 28MHz? Dupa ce credeti ca ati aflat raspunsul abia atunci sa va ganditi daca 1,5KW ar rezolva ceva!!!

  • Postat de Vasile Nicola la data de 2005-04-06 16:07:02 (ora Romaniei)
  • Se pare ca se prefera legalizarea cresterii de putere in concursurile mari. Mi se pare optiunea cea mai buna. Este bine ca s-a reglementat puterea actuala la nivelul echipamentelor disponibile. Cu puteri mari folosite nejustificat nu facem propaganda buna radioamatorismului si de cele mai multe ori stricam relatiile cu vecinii ! Nici noua nu ne fac prea bine de altfel 73 Vasile.

  • Postat de gheorghe gheorghe la data de 2006-05-22 12:39:43 (ora Romaniei)
  • Pentru bunul mers al radioamatorismului trebuie ordine si ff multa disciplina!!! Fara aceste doua notiuni suntem 0000(zero)pe tot cursul.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact