hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de des efectuati trafic folosind repetoarele de radioamatori?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 21-martie-2022 si s-a incheiat la 28-martie-2022

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (10)  

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2022-03-22 20:01:38 (ora Romaniei)
  • Am votat la vedere cu Foarte rar din simplul motiv ca in zona in care locuiesc(KN27TM) deschid un repetor din dealul Ibanestilor de langa Dorohoi care functioneaza excelent.In rest celelante repetoare care inca exista in zona sunt doar niste ruine.Rusine celor care se ocupa de ele!!

  • Postat de Edi (yo9ibc) la data de 2022-03-25 20:35:34 (ora Romaniei)
  • Care repetoare?
    R0 nu mai este, R4 la fel.... Repetoare care acopereau jumatate de tara.
    Poate federatia ar trebui sa ia sub aripa ei si repetoarele astea....

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-03-26 09:19:30 (ora Romaniei)
  • Nu vad de ce s-ar implica FRR in gestionarea repetoarelor cat timp FRR este o autoritate nationala eminamente sportiva (art. 2 si 3 din statut) iar legaturile radio prin repetoare nu sunt permise in concursuri. Astfel de echipamente nu pot fi instalate ori administrate decat de radiocluburi sau alte oganizatii similare care cultiva radioamatorismul, in conformitate cu reglementarile ANCOM cap. 1 art. 2 lit. b.
    Extrapoland la o scara mai mare, echipamente incoparabil mai complexe nu au fost create si administrate de vreo autoritate nationala a radioamatorilor sportivi, am in vedere satelitii pentru radioamatori. De exemplu OSCAR I, II si III au fost sustinute de proiectele OSCAR, OSCAR IV de TWR Rdaio Club, OSCR V de Univ. of Melbourne etc, fiind implicate fie universitati (University of Surrey, Weber State University, National University of Mexico, Mahanikorn University), fie cluburi de hobby (AMSAT-DL, French Radio Amateur Club of E’Space), fie institute de cercetare (KITSAT Satellite Technology Research Center, Korean Advanced Institute of Science and Technology), lista este lunga, pana la Es'hail 2 construit de Japan's Mitsubishi Electric company si lansat de SpaceX Falcon 9. Alte lansatoare au fost asigurate de agentii spatiale precum NASA sau ESA. Finantarea a fost facuta prin concurs de proiecte (granturi) pentru care trebuie o motivare deosebita, personal am castigat si eu, de unul singur, un astfel de grant pentru a-mi finanta o cercetare in spcializarea mea pe cand nu eram pensionar si stiu ca se poate. Numai ca FRR sau alte cluburi sportive nu pot atrage granturi decat in plan sportiv, statutul solicitantului este o piesa obligatorie la concurs, am fost expert evaluator international de granturi, stiu regulamentele.
    Cine si cum se va ocupa de repetoare? Nimeni altcineva decat noi, cu conditia sa existe dorinta si intelegere. Altfel, starea care este data de votul la acest moment (65% cu foarte rar sau niciodata) va avea o tendinta usor de imaginat.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2022-03-26 14:08:39 (ora Romaniei)
  • @4BKM-Ati introdus o dezinformare prin iterpretarea gresita a Reg. Ancom art.2 litera b.
    Cuvantul persoana se refera atat la persoana juridica dar si la persoana fizica.
    De fapt daca consultati lista ancom cu repetoare o sa vedeti ca majoritatea sunt pe persoana fizica.
    Instalarea unui repetor impune si unele responsabilitati si mai ales cheltuieli financiare. La fel si un nod APRS sau Echolink.
    Cine vrea moca... sa-si puna repetor propriu.
    Personal accesez din KN27 cinci repetoare in conditii excelente, Felicitari 8SAL & 8SDE & 8STB si nu numai.

  • Postat de LINGVAY Iosif (yo5avn) la data de 2022-03-26 20:16:12 (ora Romaniei)
  • Reteaua de repetoarele in VHF si UHF au/pot avea un rol determinant in situatii de urgenta. FRR parca avea (poate mai are) o asemenea comisie. Deci daca FRR vrea ca in situatii de urgenta (atentie -un cutremur major se apropie / este iminent) sa aiba o activitate operationala in asemenea evenimente nedorite TREBUIE sa se asigure de funcionabilitatea retelei de repetoare vocale VHF si UHF (fara astea NU se poate). Avand in vedre faptul ca la un cutremur major reteaua electrica de obicei devine neoperationala trebuie ca repetoarele (oparabile in situatii de urgenta) sa fie alimentate prin sisteme UPS !!!!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-03-27 10:32:27 (ora Romaniei)
  • Stiu bine ca sunt repetoare pe persoane fizice (analiza "pe text" o fac investigatorii care cauta tantarul cu orice chip ca sa-l faca armasar), dar nu asta era problema, ci o afirmatie facuta mai inainte, ca "FRR ar trebui sa ia sub aripa ei repetoarele astea". O afirmatie ca nuca-n perete, poate cineva explica cum o "persoana fizica sau juridica" poate lua "sub aripa sa" ceva ce apartine altei persoane fizice ori juridice, inclusiv autorizarea nominala facuta de o autoritate netionala consacrata?
    Nu este usoara si nici ieftina exploatarea unui repetor, fondurile provin din surse deja cunoascute si pentru alte obiective, dar trebuie dorinta, vointa si pricepere sa poti realiza ceva bun. Dar, pentru unii, este mai usor sa afurisaesca pomul uscat decat sa il ingrijeasca, mai ales cand nu este al lui dar culege roade din el.
    In ce priveste situatiile de urgenta s-a discutat mult aici despre implicarea FRR, dar steril si cu multe pareri care mergau pana a respinge folosirea statiilor prea "de amator" pe motiv ca nu sunt aliniate la modurile de lucru ale altor institutii internationale, se facea o confuzie (voita) intre o retea de urgenta cu profesionisti si o alta creata cu voluntari mai modest echipati, se incerca de fapt ca si aici sa se departajeze "cine-i mai mare si mai tare" de parca ar fi fost vorba de accesul la o mare sinecura.
    Pe cand FRR se autointitula ca reprezinta pe toti radioamatorii din Roamnia si le coordona activitatea au functionat retele de urgenta pe 80 m incepand cu anii '70, in urma mai multor dezastre petrecute in acel deceniu, responsabilii tuturor radiocluburilor judetene trebuiau sa raspunda la apelul FRR in cadrul QTC-urilor saptamanale si sa tina un jurnal de trafic dedicat acestei activitati. Apoi activitatea s-a racit, a fost "reincalzita" de mai multe ori si nu s-a putut stabili cine anume trebuie sa coordoneze aceasta activitate la nivel national, FRR nu are in statut o astfel de activitate cum are, de exemplu, DARC in paragraful 2 art. 1: "Sprijinirea autorităților în stabilirea legăturilor de comunicare în caz de dezastre". Iar DARC are statut de utilitate publica, nu numai prin aceasta precizare, utilitate recunoscuta de guvernul german. Este laudabila activitatea RSVU cu ale ei parteneriate cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Salvamont Prahova si Departamentul pentru Situatii de Urgenta, adaug si initiativa ANCOM care in 21 septembrie 2017 a lansat o consultare publica pentru a colecta opinii si stabili reglementari, dar nu am vazut in ce fel s-a finalizat, in afara de stadiile de intentie si de sinteza consultarii publice aflata pe pagina ANCOM in care sigura referire concreta arata "posibilitatea participării ... posibilitatea ca radioamatorii să ...". Cum spunea un personaj al lui Augustin Buzura in "Orgolii": exista posibilitati care se poate si posibilitati care nu se poate.
    In astfel de conditii a spune "trebuie" nu (mai) este suficient. Este nevoie de lege si reglementari.

  • Postat de LINGVAY Iosif (yo5avn) la data de 2022-03-27 13:03:59 (ora Romaniei)
  • FRR are in structura "Colegiul pentru Coordonarea Rețelei Radio pentru Situații de Urgență" - cu presedinte, membrii etc. Fara o retea de repetoare vocale = FUNCTIONALE inclusiv in situatii de urgenta = in VHF si/sau UHF nu vad faptic in ce consta activitatea acestei structuri. O asemenea retea ca sa existe trebuie sa fie conceputa (profesional), creata/implementata si intretinuta. Din experienta ultimelor cutremure semnificative a rezultat ca retelele de telefonie mobila au dat "kix" (in primul rand din cauza de supraaglomerare - dar sialte motive). In RO un cutremur major se apropie / este iminent - in aceste conditii o retea de repetoare vocale functionala (chiar si la caderea retelei electrice si a internetului), accesabile prin numeroasele aparate "handy" a radioamatorilor , poate avea un rol deosebit in salvarea de vieti si diminuarea pagubelor materiale (raportare incendii, scurgeri de gaze etc., etc.).

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-03-27 15:33:39 (ora Romaniei)
  • @YO5AVN, FRR poate avea multe pe hartia care rabda. Imi amintesc de un pre-exercitiu FRR cu ISU-PH in 6 iulie 2016 ora 17 (CFR), unde FRR lucra de la YO3KPA in 3705 kHz si un Dispecerat Aerian Mobil YO3HOT/AM, YO3BPX/AM, YO9HAR/AM pe 145,225 MHz (144,8oo MHz APRS), care a omis sa precizeze cateva date tehnice proprii (polarizarea antenei, modul de lucru, puterea). Nu am putut receptiona pe niciuna din ele desi pe 3705 kHz era trafic YO. FRR a revenit cu completari privind transmisia pe 144,225 MHz, cu un alt traseu aerian si, la reluarea pe 13 iulie, am reusit QSO pe ambele benzi cu acelasi echipament care nu-mi servise la nimic pe 6 iulie. Si fara sa reiasa clar cum a fost gandit "Dispeceratul" care ar fi trebuit sa urmareasca, coordoneze si reglementeze dar nu a facut decat un trafic obisnuit, poate ar fi trebuit sa se continue. S-a comentat destul de mult pe https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=23&t=2061&hilit=situatii+de+urgenta apoi, de atunci nu am mai auzit nimic din partea comisiei "situatii de urgenta" despre care ai scris in comentariile de mai sus, te citez, ca "a fost un fiasco total!".
    In alta ordine de idei, daca in caz de catastrofa cad repetoarele GSM construite dupa proiecte si norme deosebit de severe (le cunosc destul de bine), nici cele ale radioamatorilor nu pot avea o soarta mai buna. Aglomerarea apelurilor poate apare si pe repetoarele de radioamatori si, tocmai de aceea, alaturi de instalarea si intretinerea lor trebuie facute reglementari si antrenamente, sa poata fi efectiv de folos. "In extremis", raman comunicatiile "de la antena la antena".
    FRR a creat "Colegiul pentru Coordonarea Rețelei Radio pentru Situații de Urgență" cu gandul de a fi declarata "de utilitate publica", un vis prea frumos, numai ca nu se potriveste cu ce face de fapt, a se vedea https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=26&t=601&start=170 paginile 17, 18.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2022-03-27 18:22:27 (ora Romaniei)
  • Am uitat de noul repetor HI! satelitul QO-100 care functioneaza excelent si are o acoperire intercontinentala.Dar....nu e pentru oricine.Sunt ceva statii din YO care acceseaza acest satelit.Si nu putine.In rest strugurii sunt acrii pentru unii care scriu pe aici.Deh..neputinta.Asadar, liber pentru oricine la QO-100.Nu FRR, nu propieteri,posesori,persoane fizice,juridice,juristi(vedete) etc din YO.

  • Postat de LINGVAY Iosif (yo5avn) la data de 2022-03-27 19:24:57 (ora Romaniei)
  • -- ecxelent cu QO-100 - noroc ca traficul de acolo NU este coordonat de ""Colegiul pentru Coordonarea Rețelei Radio pentru Situații de Urgență"" a FRR !!!!
    Pentru cazurile de urgenta / catastrofe nationale eu consider neavenit utilizarea frecventelor din US. Mai degraba recomand trafic OPERATIV (numai "scurt concis si la obiect" de la statii "handy" (autonome si existente cu miile) prin repetoare spre centre de preluare / prelucrare informatii - centre de comanda. Asta presupune pe de o parte existenta si mentenanta retelei de repetoare - iar pe de o alta parte o educatie/
    EDUCATIA /
    corespunzatoare (mod de operare in caz de urgenta) a radioamatorilor potential implicabili (poate chiar prin redactarea/editarea si distributia unui "Cod de bune practici de comunicare in situatii de urgenta" cu anexele sale - printre care lista repetoarelor vocale functionale - locatia/zona de acoperire si canalul de acces).
    Da - asta ar trebui sa fie atributiile distinsei "Colegiul pentru Coordonarea Rețelei Radio pentru Situații de Urgență" (asta pana la dezvoltarea / extinderea comunicatiilor "intercontinentale" prin QO-100). Nu prea vad cum sa fie anuntata prin QO-100 (sau banda de 80m) un incendiu de padure dintr-o "vagauna" (zona muntoasa) - in schimb prin "handy" si repetor VHF/UHV absolut pauzibil. La fel diverse situatii de dupa cutremurul devastator iminent la care ar cam trebui sa ne pregatim ..... si din acest punct de vedere - altfel ne va costa mult, mult mai mult (NU uitati - Doamne fereste - daca, de exemplu, un radioamator este blocat sub daramaturi - poate anunta acest lucru cu un "handy" + un repetor = pe unde scurte sau prin QO-100 - imposibil - chiar si incercarea este hilara).
    Da, repetoarele vocale VHF si UHF au rolul lor - mai ales in situatii de urgenta / emergenta - dar trebuiesc facute, intretinute cum trebuie si mai ales utilizate RATIONAL.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact