hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati suferit vreodata de cand sunteti radioamator pagube la statie/antene produse de descarcari electrice?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 28-iulie-2020 si s-a incheiat la 4-august-2020

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (2)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-07-28 16:18:16 (ora Romaniei)
  • Pentru o statie de amator este practic imposibl sa se protejeze contra descarcarilor electrice care se produc direct in antena. Eu folosesc urmatoarele:
    - Punerea la pamant a cablului de alimentare cand descarcarile electrice sunt mai aproape de 1,5-2 km, masura adoptata de la inceputurile activitatii de radioamator. Desi pe atunci se comercializau niste dispozitive compuse dintr-un eclator cu pieptene intre antena si pamant plus o parghie de comutare a antenei direct la pamant cand eclatorul nu prezenta siguranta, nu mi-au inspirat incredere si am preferat sa mut manual de fiecare data mufa de antena intr-o priza de pamant. Poate, pe vremuri, la echipamentele 100% cu tuburi ar fi fost bune, dar incepusem sa lucrez cu semiconductori si nu erau ieftini.
    - Bobina de soc (cateva sute de spire bobinate in trei galeti pe o bara de ferita) legata intre intrarea in statie si priza de pamant, masura luata cu decenii in urma dupa ce am auzit trasnituri in condensatorul variabil al adaptorului cu antena (HM), ba am si simtit socuri electrice cand puneam mana pe mufa de antena, chiar si pe vreme lipsita de furtuna dar cu vant. Cu bobina de soc au disparut si nu observ nici influente in trafic.
    Dar nu stiu ce as fi putut folosi pe varful Iezerul Mare (2463 m) in vara lui 1979 cand, impreuna cu Dan YO7BAY faceam echipa pentru YO7KFV in CN UUS si, de cum s-a lasat noaptea pana a doua zi dimineata am stat intre serpi de foc, trasnete pe verticala si pe orizontala, deasupra noastra si sub noi, antena YAGI culcata la pamant pe o parte, focul sf. Elmo in varful fiecarui element, camp electric de sute de kV/m de ne ustura limba in gura ca atunci cand incerci o baterie cu limba, adapostiti doar de un cort de 2 persoane amplasat intr-o sa micuta la cativa metri de varf si antena.
    La cativa km de noi, pe Varful Rosu (2469 m), au trecut prin aceleasi intamplari Dan YO7BKT si Marius YO7BEE, dar intr-un cort izoterm de 4 persoane si asistati de doi alpinisti.
    Dar si multi altii, din Ceahlau pana in Retezat aflati in portabil, a doua zi ne povesteam intamplarile care, din fericire, in afara de adrenalina nu au produs nici macar pagube materiale.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2020-07-28 17:28:32 (ora Romaniei)
  • Cred ca au trecut cativa ani de cand i-am propus lui Ciprian intrebarea de mai sus. Oricum, ea fost prilejuita de un material publicat de mine prin 2005 si revizuit in 2010 pe Forumurile YO de discutii de pe Facebook. Pentru cei eventual interesati iata materialul original:

    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=10&p=28630#p28630
    73 de Morel, 4X1AD.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact