hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati avut probleme vreodata cu vecinii deoarece produceati perturbatii aparaturii electrocasnice (radio, TV etc) in timp ce foloseati echipamentele de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 30-iulie-2006 si s-a incheiat la 6-august-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (23)  

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-07-30 15:50:01 (ora Romaniei)
  • Am avut si am mari probleme cu vecinii, desi aparatura mea se conformeaza normelor legale si nu folosesc puteri mai mari de 80 de wati. Recordul reclamatiilor este detinut de un vecin de la o scara alaturata, care a pretins ca ma receptioneaza nu intr-un aparat TV sau de radio, ci in ureche!... Centrul de control local nu mi-a fost de nici un ajutor si nu a raspuns solicitarii mele de a investiga si de a raspunde asa cum se cuvine la o astfel de reclamatie, prezentata atat la dumnealor cat si la politie. La capitolul "consiliere", "asistenta tehnica" sau "asistenta juridica" FRR-ul este inexistent, spre deosebire de asociatiile de radioamatori din alte tari. In situatii conflictuale sau litigii juridice nu ne apara nimeni. Nici in domeniul obtinerii unei legislatii protective nu am cunostinta ca FRR-ul sa fi intreprins ceva.

  • Postat de replicatorul la data de 2006-07-30 17:49:57 (ora Romaniei)
  • Cam are dreptate domnul Francisc.

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2006-07-30 19:14:48 (ora Romaniei)
  • INEDIT ! Poate Vecinul Urechist are capabilitati deosebite - paranormale... sau Foloseste o Proteza Auditiva ?!? ... mai deosebit... am citit intr-un almanah, ca persoane care au dantura plombata,
    au receptionat, in anumite conditii, emisiuni radio ! NU este gluma, dovedite, ca fapte autentice !
    Probabil, materialul din care este efectuata plomba, este o veritabila, sulfura de galiu, sau ceva similar, cu rol de Detectie -Galena Adevarata. Cine se mai gandea la asa ceva ! iar Gura comunica usor cu Urechea, Medical ! Ramane de vazut, daca vecinul nu este " intr-o ureche " ar trebui " tras de urechi " si dus la stomatolog si luat la Intrebari, ptr. ca face receptii clandestine, cu receptoare NEomologate. De aceea nici nu poate sa faca Raport de perturbare!...hi...hi...! Sa Auzim ( de ) Bine !
    Cu Prietenie, Marian.

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-07-30 20:01:54 (ora Romaniei)
  • Draga Marian, nu cunosc aliajele pe care le contine cavitatea bucala a vecinului meu, este insa cert ca el aude niste zgomote atunci cand eu nu transmit. In cel mai bun caz sufera probabil de "tinnitus" (o carenta de circulatie sangvina periferica in zona auditiva) , dar orice ar fi, radioamatorul este intotdeauna de vina! 73 Fery

  • Postat de - Marian - YO7CEG la data de 2006-07-30 22:47:23 (ora Romaniei)
  • OK, mi s-a intamplat si mie, vecini si cunostiinte, unii cooperanti si chiar intelegatori, cunoscand bine preocuparile noastre, altii nu, s-au gasit sa afirme ca m-au auzit si vazut pe receptoarele lor. Intrebandu-i de perioada de timp, cea pomenita de ei, coincidea cu perioada cand eu eram lipsa din localitate, totusi eu eram de vina...si suntem vazuti astfel ptr. ca suntem diferiti prin preocupari de ceilalti, cei cu preocupari comune. De aceea, suportam nevoit, banuielile lor rautacioase...de ar fi numai atat ! Va doresc, voie buna tuturor si cat mai putin stress, sau ideal, adica deloc stress. Ce bine ar fi ! Pe curand, Marian.

  • Postat de Lucian Arsene la data de 2006-07-31 08:38:09 (ora Romaniei)
  • Fiindca tot este vorba de lucruri amuzante , acum vreo 20 ani , un vecin din blocul in care locuiam pe atunci a venit , nervos foarte , la usa mea intrucat datorita activitatilor mele nu-i mergea ...fierul de calcat . Fara comentarii!

  • Postat de Alex Farkas la data de 2006-07-31 09:13:35 (ora Romaniei)
  • La ora actuala - cand peste tot avem Tv cablu - problema perturbatiilor apare nu din dauza armonicilor generate (care pot fi reduse prin filtre), ci din cauza campului de RF creat, la diferite aparate electrocasnice, telefoane , porti de garaj, etc. In astfel de caziri nu NOI suntem de vina si producatorul aparatelor respective. Fiecare produs electronic trebuie sa se incadreze in normele EMC, care se refera la compatibilitatea de a functiona aparatul respectiv in camp de radiofrecventa. Asta presupune filtrarea intrarilor-iesirilor d.p.d.v al RF. De ex. la iesirile de difuzoare la un amplif. audio, lucreaza ca o antena excelenta si introduce in aparat RF-ul, unde prima jonctiune il detecteaza si....se aude emisia noastra intr-o veselie.o alta problema este din cauza contragreutatilor insuficiente, cablul coaxial radiaza si infecteaza zona cu RF.
    p;roblema se poate trata cu mult tact si colaborare, altfel nu se ajunge la nici un rezultat.
    Vecinul - un utilizator de aparat - stie numai ca este perturbat, cand lucram si nu poate fi "lamurit" ca nu noi suntem de vina....(sau este f greu).
    Din pacate nu exista un serviciu, sau un organ abilitat , care sa rezolve legal astfel de perturbatii, care se datoresc neincadrarii in normele EMc a echipamentelor de uz casnic.
    cu bine si 73/dx Alex

  • Postat de gheorghe andrei radulescu la data de 2006-07-31 14:44:17 (ora Romaniei)
  • lui alex, yo5amf. incearca la http://www.acero.ro .73,andrei

  • Postat de Tony la data de 2006-07-31 14:49:08 (ora Romaniei)
  • Si eu am patit ceva asemanator in trecut...Ma auzeam in instalatia de sonorizare a unei scoli!...Poate va mai rezolva ceva tehnologia DVB-T ,odata cu raspandirea acesteia in Romania...acum aflata in perioada de teste...

  • Postat de Relu la data de 2006-07-31 15:29:45 (ora Romaniei)
  • La mine, cand a venit un vecin cu reclamatii, i-am dat numarul si adresa de la IGCTI, de aici din Galati, sa faca reclamatie scrisa. Credeti ca m-a mai deranjat cineva de atunci?

  • Postat de Muller Maria la data de 2006-07-31 17:36:10 (ora Romaniei)
  • Intradevar este o mare problema cind nu poti comunica cu vecinul si mai ales cind se crede specialist in comunicatii si nu iti da voie sa vezi cauza producerii interferentelor...si eventualele posibilitati de remediere...Decit sa am tipete si scandal la usa...am preferat sa trec la varianta low power si sa vad cum se colmateaza liniarul din motiv de nefolosinta...
    un alt impediment este si faptul ca sint XYL si nu OM...
    Exista oare vreo sansa ca noi radioamatorii sa avem o cit de mica protectie?
    Noroc tuturor,73/88 Tina

  • Postat de - Marian - YO7CEG la data de 2006-07-31 19:05:21 (ora Romaniei)
  • Corect. Daca Intelegere nu este, nimic nu este. mai ales comunicare, in relatiile umane. Reciproc. Se pare ca este un lucru foarte dificil, mai ales in vremurile actuale , indiferent de categoria sociala, educatie, preocupari, religie, sex, etc. Ar putea fi asa de frumos, ca oamenii sa comunice intre ei, si sa se tolereze reciproc, in limita normelor de conduita civica cat si a altor reguli...Dar acestea sunt Idealuri...draga TINA, Dumneata esti exact cum trebuie, cea ce trebuie, si ne mandrim cu Dta.! Ceilalti, nu sunt pe treaba lor, iar " Oftica " Ii macina pe foarte multi...oameni marunti. Va Doresc Tuturor, Numai BINE !

  • Postat de "ETERnitatea s-a nascut la tara"V.Blaga la data de 2006-07-31 19:26:32 (ora Romaniei)
  • Apropos de "perle" de acest gen, autentice, va spun si eu una, intimplata in YO8. Unuia din putinii radioamatori posesori de antena YAGI 3 elem ,in acele vremuri "fericite" cu 3 ore de emisie TV,i s-a facut reclamatie de vecinii din blocul alaturat ( el sta la casa) ca si-a facut o antena prea mare, care capteaza toate undele si ei prind in conditii mult mai grele TV KIEV, TV CHISINAU si Moskova.Culmea este ca a coborit antena mai jos, ca sa linisteasca spiritele, apoi a ramas cu pilonul si a dat jos antena !! In rest , intr-u totul de acord cu YO4PX,care a ridicat o problema serioasa ,neglijata de FRR.Stiu si un exemplu pozitiv, cind Vasile 3APG s-a implicat in ajutorarea unui radiomator din zona intr-un proces privind spatiul unui radioclub din zona noastra,dar poate intrarea in UE va accelera procesul, in sensul ca acolo legislatia este clara:ce ai voie, in ce conditii,etc...disparind astfel "micile intelegeri" cu seful de scara !! De altfel ideea lucrului cu 1-2-3.....n-1, n, kW out intr-un apartament "la Bloc" in conditiile in care viata "la Bloc" a devenit un calvar deja , cu problemele legate de contorizare apa,energie, reparatii la blocuri peste 3o ani etc...mi se pare cel putin nerealista. Se observa deja ca Ham-ii de top,"crocodilii" cu posibilitati ,si-au pus deja la punct "amplasamente de concurs",dar si cei "pitici" pot sa-si aduca aminte de "mamaie" de la tzara, "rude sarace " ale nevestei pe care nu le-au vizitat de mult .etc.... Incercati si o sa vedeti ca merita !! Radioamatorismul poate redeveni o noua dragoste, o redescoperire placuta !!

  • Postat de MIHAIL STAN la data de 2006-08-01 13:46:58 (ora Romaniei)
  • Salut pe toti prietenii radioamatori care citesc aceste rubrici, fac si eu un comentariu , pe la mine un depanator amator si neautorizat afirma ca toate relele se intimpla datorira radioamatorului din localitate, televizoare de pe o raza de 5km nu mai pot fi reparate , e de vina ala cu antena aia mare care capteaza toate undele din zona chiar si cind nu sint acasa perturb hi ; vecina a venit peste mine in casa si a vazut ca eu nu lucram la statie si totusi tv.ul nu mergea ok ;un hibrid la mina a-3-a luat de la depanator cu un cablu de antena din doua fire rasucite si un cerc in pod , asa ca si la tara e greu cu cei nestiutori si rai ; radioamatorii sint priviti printr-o optica greu de explicat , cit despre protectie....nu mai vorbim ; asta-i romanul..73 dx si gb..YO7DIG- Mihai.

  • Postat de Tony la data de 2006-08-01 13:55:50 (ora Romaniei)
  • De ceva timp in cartierul Bucurestean BERCENI,o gramada de posturi sunt deranjate de cativa tineri teribilisti,care au un radio pirat...de multe ori ,uita microfonul deschis si... se aude cam tot ce vorbesc prin camera!Se injura isi pun manele,etc...si tot pe radioamatori cade "magareata"...73

  • Postat de Victor la data de 2006-08-01 22:44:22 (ora Romaniei)
  • Nu am avut nici o problema de interferente din cauza aparaturii mele. Am 2 antene pe bloc la mai putin de 5 m intre ele si cand emit cu o statie, cealalta nu are nici o problema pe receptie ! Am testat pe o groaza de frecvente inclusiv TV si FM 88-108. Problemele de interferente sunt cauzate de cei de la cablu: pe 145.750 si cateodata din cauza radiorurilor pirat.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2006-08-02 09:38:03 (ora Romaniei)
  • Referitor la comentariul lui YO5AMF:L Organul abilitat este IGCTI. Dar...

  • Postat de Alex Farkas la data de 2006-08-02 11:48:45 (ora Romaniei)
  • Da Vasile IGCTi-ul este responsabil, dar este un vid in rezolvarea practica a reclamatiilor in cazul neincadrarii in EMC. Aplif-ul , telefonul , etc respectiv trebuie "compatibilizat", ceea ce presupune o interventie tehnica in interior (amplasarea unor filtre pe bornele de IN si OUT. ) Acest lucru de cine se face? Nu-l sfatuiesc pe nici un radioamator sa se angajeze la o astfel de treaba, ca.... beleaua pica pe el si peste 1 an, daca intre timp aparatul se defecteaza. Se vor auzi replici de genul " a venit unul, a bagat ceva in aparat si precis ca din acest motiv s-a defectat...".
    Eu personal cand incercam sa rezolv astfel de cazuri procedam la intercalarea unui filtru anti TVI de fabrica la borna de antena a televizorului intre mufa de antena si borna din TV , si atrageam atentia proprietarului ca in TV nu s-a umblat!! (nu s-a dat jos capacul).
    Oricum trebuie procedat cu mult tact, in caz contrar tot noi pierdem.

  • Postat de Silviu (yo9hrb) la data de 2006-08-04 10:20:06 (ora Romaniei)
  • Eu nu am avut pana acum probleme cu interferentele, in schimb am probleme cu amplasarea unei antene pe bloc. Vecinilor mei le e frica de radiatii. Ideea asta a aparut de la o baba carcotasa, careia "i-a spus ei un nepot, foarte destept, care lucreaza in domeniul sanatatii" (e brancardier la un spital).

  • Postat de Florin la data de 2006-08-04 13:01:18 (ora Romaniei)
  • Nu am avut niciodata problme cu interferente radio cauzate de mine.
    Insa la locatia actuala am probleme cu 1 vecin care e deranjat de faptul ca am antene pe bloc si il radiez, ca asa scrie la ziar.
    Si daca GSM-ul plateste chirie de ce sa nu-i platesc si eu chirie pe acoperis - e doar al lui, ca sta la etajul 4!
    Va suna cunoscut?
    Lasand gluma laoparte campania antitelefonie mobila din mass media a creeat victime colaterale.
    Companiile de telefonie mobila au insa fomduri care pot contracara asta, noi nu.

  • Postat de Silviu (yo9hrb) la data de 2006-08-05 21:06:27 (ora Romaniei)
  • Pentru Florin, YO7LHE.
    Cand l-o ploua in casa si cere bani de reparatii (ca de, in acest caz toti aveti acoperis, nu numai el), adu-i aminte ca el sta la 4 si e acoperisul lui si vrea chirie ca-ti tii antenele acolo. Asta este insa situatia din Romania, cum incearca unul sa faca ceva, cum se gasesc o gramada sa-i puna piedica. Din acest motiv am un J-pole agatat de balcon (etajul 2/4). Noroc ca ma ,mai aud radioamatorii din Bucuresti. Cei din Campina, nu (si nu-s decat 30km).
    73!

  • Postat de mihai la data de 2007-08-28 03:18:14 (ora Romaniei)
  • DA o intrebare care pur si simplu te inspaiminta daca stai putin si analizezi si totusi multi au probleme cu vecini si chiar cu autoritatile intr-o oarecare masura si eu mai am citeva probleme de acest fel dar haideti sa analizam unele probleme cu toti radioamatori care suntem si sa ne punem si noi aceste probleme la punct si sa punem si noi pe foaie aceste grave probleme sa mai facem intrun fel o petitie sa avem si noi olege bine stabilita printr-o lege data si in favoarea antenelor pusa pe acel bloc in care locuim haideti avem si noi curajul acesta pina cind nu ie prea tirziu domnilor radioamatori

  • Postat de liv.e.livadaru la data de 2007-10-18 10:50:53 (ora Romaniei)
  • parca prin 1975 un vecin de la 4 atit m-a reclamat pina cind am fost dat si la FLACARA lui ADRIAN PAUNESCU , dar tot degeaba IGR ul de atunci a facut toate masuratorile si totul a fost ok.acum stau la "TARA" si... slava DOMNULUI tare-i bine din toate punctele de vedere.Sa nu credeti totusi ca nu exista permanent de vreo 45 de ani un..."Ei vezi ca danseaza TELENUVELA in ritm de morse ,dar eu degeaba ,am treaba cu 3Yo sau alte exp,dor citeva minute dupa care totul este ok.de...ca in casa.alte reclamatii nema ,poate ceva invidii daca or fi .... cu salutari liv.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact