hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati facut vreodata legaturi in reteaua RoLink?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 25-aprilie-2017 si s-a incheiat la 1-mai-2017

Mai multe informatii la http://439100.ro

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de Edy la data de 2017-04-26 12:31:45 (ora Romaniei)
  • Banuiesc ca cei care au votat "nu ma intereseaza" sunt scurtisti convinsi. Ar trebui sa ii intereseze ca e ca in scurte pe plan natinal doar cu calitate audio ridicata hi

  • Postat de Lucian Damian (yo8ssb) la data de 2017-04-26 15:31:55 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei RoLink, am ascultat traficul timp de o saptamana la Sovata si am fost placut impresionat de numarul mare de radioamatori care folosesc sistemul! Mi-ar face mare placere sa avem un nod si in districul 8, de ce nu in KN27oc, M-ntii Calimani!

    Succes si la mai mare!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Septy la data de 2017-04-26 15:35:58 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca e mai mult lipsa de informare despre proiect. Avand in vedere ce discutii se duc la QTC-ul mare cu informatii extrem de putine nu ma mira. Din nou, slabe sanse ca cineva sa vorbeasca in 3705 despre retea, sa stie lumea de ea :)

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2017-04-26 18:02:16 (ora Romaniei)
  • Mare numarul neinteresatilor. Popularizare s-a facut, chiar si aici, pe Radioamator.ro. Cred ca motivul principal este reticenta la schimbari si media de varsta ridicata in randul radioamatorilor. Dar asa sunt schimbarile, demareaza greu. Nu numai in RoLink. Si inchistarea in trecutul glorios este destul de mare. Pe de alta parte, este un hobby si nimic nu este obligatoriu, fiecare adopta nisa care i se potriveste preferintelor, mentalitatilor si posibilitatilor personale.


    Ce trebuie retinut este efortul depus de toti cei care au pus umarul in mod voluntar la constructia retelei si carora li se cuvin multumiri si felicitari.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Emil (yo6hem) la data de 2017-04-26 20:15:18 (ora Romaniei)
  • Am facut cateva legaturi de curiozitate si atat.Personal consider ca sistemul ofera o alternativa de a comunica prin intermediul internetului folosind o statie radio, ca interfata,in locul unui webcam de exemplu,nimic mai mult!Fara internet sistemul este mort din pacate...

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2017-04-27 10:23:44 (ora Romaniei)
  • Am găsit pe http://www.yccc.org/Articles/w1wefthrillofit.pdf, din recomnadarea făcută de 4X1AD legată de clubul YCCC, un articol cu titlul „The Thrill of it All” semnat de W1WEF. Începe cu arătarea preocuparilor noastre, redau primele rânduri: „What a great avocation we have. There are so many interesting facets we can participate in. From homebrewing to slow-scan TV to PSK31 to microwave communications to satellites to ragchewing to DXing to contesting, and on and on it goes”. În contextul celor de mai sus, ce „Thrill” oferă comunicațiile prin intermediul internetului? Oferă o mașină - care nici măcar nu este a celui care beneficiază de ea - dar care deschide un teren foarte facil pentru oricine și atât. Nu cred că vârsta înaintată a majorității radiaoamtorilor activi este o piedică, este adevărat că multora le vine mai greu să deprindă noile practici (nu aș putea să le numesc tehnici) dar cunosc foarte mulți din generația mea „over 70” care folosesc cu competență tehnicile asistate de calculator și care le-au încercat din curiozitate dar practică mai departe tot comunicațiile de la propria antenă la altă antenă, le-a rămas in sange acel „Thrill” de la inceputurile radioamatorismului. Comunicații care sunt, de fapt, singurele care mai rămân când nimic nu mai funcționează. 73!

  • Postat de Cristel la data de 2017-04-27 22:55:28 (ora Romaniei)
  • Multumim Ciprian pentru initiativa publicarii acestui sondaj. Ti-as propune pentru urmatorul sondaj intrebarea: "V-ati dori inchiderea retelei RoLink?" La raspuns cred ca ar fi suficienta o singura varianta.

  • Postat de Razvan la data de 2017-04-28 13:03:12 (ora Romaniei)
  • YO4BKM, ma inclin. In urma comentariului am inteles exact de ce nu ma atrage conceptul. E mai degraba aproape de comunicatiile comerciale si nu gasesc nici o fascinatie in asta. Am votat insa "nu, dar intentionez", iar dupa aceea mi-am instalat pentru prima data Echolink pe calculator si m-am conectat la unul din nodurile din retea. De ce ? Pentru ca vreau sa vad despre ce e vorba si sa mai iau pulsul comunitatii YO, de la 3000km distanta. Pentru ca ii cunosc pe unii din cei implicati, le respect munca si nu le-am mai auzit vocea de mult. Pentru ca desi nu ma atrage, e radioamatorism in forma pura, cand niste oameni isi dedica timp si resurse pentru ca intreaga comunitate sa beneficieze de o solutie tehnica ce n-a mai existat in YO pana acum.

  • Postat de Florin la data de 2017-04-28 16:27:31 (ora Romaniei)
  • Atentie! Nu faceti confuzie intra ecolink si rolink. Reteaua rolink este unica in lume.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2017-04-28 16:58:33 (ora Romaniei)
  • Sper ca cei care au participat la sondaj si cei care comenteaza inteleg cum functioneaza Rolink. Userii Rolink acceseaza sistemul folosind statii radio FM obisnuite (in general UHF), doar legatura dintre nodurile de acces (repetoare) fiind asigurata de internet. Participantii in aceasta retea nu au nevoie de calculator, ci doar de un transceiver ca oricare altul. Din unele comentarii rezulta ca functionalitatea Ronlink nu a fost inteleasa bine.

  • Postat de Razvan la data de 2017-04-28 18:05:24 (ora Romaniei)
  • @YO9IIE, nu e o confuzie, unele din nodurile Rolink sunt conectate si la Echolink (vezi YO3KXL).

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2017-04-28 18:50:07 (ora Romaniei)
  • YO3KXL este singurul nod echolink care face conexiunea intre reteaua echolink si rolink pentru a permite si celor ce folosesc echolinkul de a intra in reteaua rolink.
    Rolink nu este un mod de lucru ci o modalitate de a asculta la nivel national ce se intampla in retea, cu mijloace modeste dar la o calitate superioara. Ca si echolinkul nu este "radioamatorism pur" dar el exista iar cine vrea il foloseste iar cine nu vrea nu e nici o problema...73 si sanatate.

  • Postat de Catalin yo7gqz la data de 2017-04-28 18:53:59 (ora Romaniei)
  • Intrebarea e, ca sa zic asa, de nefericita inspiratie si personal nu vad rostul ei.
    Pentru ca pe RoLink se fac legaturi la fel cum se fac pe repetoare. Sunt pur si simplu cateva repetoare conectate la internet. Un Facebook radio.
    Atat si nimic mai mult. Nu e nimic iesit din comun, sunt sute de astfel de sisteme in toata lumea, difera doar modalitatile de interconectare.
    Ce e special e ca s-a facut asa ceva la romani si a rezistat atat de mult timp. Asta de de mirat, nu de admirat.
    De admirat sunt aia care au facut cel putin doua repetoare pe aceeasi freceventa cu vocea sincronizata ceea ce la noi nu se va face vreodata.
    Ca merge cum merge, da, apar probleme, se mai intampla; sunt luni de zile in care se chinuie niste oameni sa instaleze un calculator intr-o institutie publica, cu sanse minime de izbanda pentru inca ceva timp de acum inainte.
    Asta-i realitatea. Insa pun pariu ca nimeni din cei ce au votat "nu", nu ar dori desfiintarea. Dar nu blamati, fiecare e liber sa-si aleaga modalitatea de comunicare.
    Nu e nimeni neinformat, exista site, s-au facut prezentari destule. Daca vrei, vorbesti pe un repetor legat la internet, daca nu, nu. Atat e de simplu.

  • Postat de Zoli la data de 2017-04-30 19:05:32 (ora Romaniei)
  • Eu personal nu am decat aprecieri fata de cei care au creat aceasta retea,poate ca in viitor se va crea o alternativa si pentru link-ul dintre repetoare.Caz in care,Rolink poate sa devina o adevarata retea de urgenta.Acum,legat de unele comentarii savante,oamenii mai in varsta,din nefericire sunt reticenti la schimbare.Norocul nostru si al lor este ca in istorie au existat oameni ca Tesla,Marconi,Edison etc.Stima fata de acei oameni trecuti spre a doua tinerete care nu au acest defect de a fi reticent fata de tot ce este nou.Suntem totusi in secolul XXI stimati domni.73 si toate cele bune.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2017-04-30 20:15:52 (ora Romaniei)
  • Da = progresul nu se poate opri si nici nu e de dorit. Din propria experienta la 78 de ani... - acea "reticienta" a celor trcuti de 60 - 70 de ani nu provine din rea vointa sau de a se pune de a curmezisul progresului. Provine din acceptarea incetinirii neuronilor, din comoditate, care se finalizeaza cu acea "reticienta", apoi..."merge si asa." Oamenilor in varsta care au inceput cu galena, tuburi si conceptii tehnice cu totul alta de cat azi, le vine greu sa asimileze si intelegerea tehnologiilor de azi iar daca nu fac efort sa tina pasul, raman inchistati la nivelele demult apuse si se izoleaza in gaoaca lor considerand batuti de soarta. Recent am avut impactul cu tehnologii moderne industriale in afara YO si am ramas socat cat sau schimbat in 17 ani chiar si schemele tehnice, ne mai vorbind de conceptiile tehnice. E un efort considerabil sa asimilez totul dar....curiozitatea ma ajuta. Multi colegi de ai mei care in 2000 au iesit in pensie in cati-va ani au facut SK pentru ca prin lasarea la vatra si a propriilor neuroni a incetinit si metabolismul general. Un sfat pentru cei de varsta mea - nu lasati la vatra neuronii1! Celor de la RoLink si tuturor din generatia mai tanara doresc sa fie mereu progresisti dar sa aiba rabdare si cu cei in varsta pentru ca le vine si randul lor. 73 de Miki

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2017-05-01 10:00:31 (ora Romaniei)
  • RoLink nu are cum să devină rețea de urgență când orice deranjament străin de stațiile operatorilor o reduc la tăcere. Dacă a căzut un repetor, cum se mai asigură urgența? Repararând repetorul, ori acționând specific situației concrete? Nu poate asigura comunicațiile „când nimic nu mai funcționează” și, chiar dacă ar funcționa integral sau în unele zone, lipsa de proceduri exersate prin aplicații duce la blocaje. Ca realizare tehnică este ceva deosebit, dar mai este drum lung până să corespundă exigențelor tehnice și de exploatare ale unei rețele naționale de urgență sau ca parte a acesteia, care trebuie să fie funcțională în orice situații.

  • Postat de Cezar la data de 2017-05-02 18:36:30 (ora Romaniei)
  • As vrea sa-l rog pe Ciprian sa ne comunice si noua cine a lansat intrebarea saptamanii, legata de RoLink. Noi nu am solicitat asa ceva si consider ca intrebarea e incorect sau impartial formulata.

    @YO4BKM: RoLink poate deveni orice dorim noi sa devina. Depinde numai de necesitatile exprimate de utilizatori. As fi extrem de curios sa vad rezultatele, ba chiar o sa-i solicit lui Ciprian sa posteze un sondaj cu intrebarea "Considerati ca aveti timpul si disponibilitatea de a face parte dintr-o retea de urgenta?" (sau ceva asemanator).

    Dupa ce vom evalua raspunsurile, abia atunci vom putea avea un subiect real de discutie.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact