hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ca radioamator sunteti in masura sa actionati cu mijloace de comunicatii portabile sau mobile daca s-ar petrece un dezastru natural sau ar exista o stare de necesitate in zona in care locuiti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 24-iunie-2013 si s-a incheiat la 1-iulie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (13)  

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-06-24 09:00:52 (ora Romaniei)
  • Tehnic da, pina la o limita. Echipament portabil si mobil am, acumulatori de rezerva idem (aici e limita, cit tine incarcarea si benzina masinii, in caz de dezastru). Nu cunosc, insa, nici un plan la nivel de comunitate radioamatoriceasca pentru astfel de cazuri. Cind e vorba de solicitari catre autoritati se tot aduce vorba de capacitatea radioamatorilor de a ajuta in caz de calamitati, dar nu stiu sa exista vreo schema de actiune in caz de. Frecvente, repetoare, mod de comunicare, interconectarea cu autoritatile (tehnica si umana), alte amanunte de felul asta imi sint necunoscute. Poate ca exista, dar radioamatorul de rind nu are nici un pliant care sa-l indrume.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-06-24 14:23:57 (ora Romaniei)
  • Si eu sunt pregatit cu statii , antene portabile si accumulatori . Insa nu stiu sa existe ceva organizat la nivel national , parca FRR dorea sa face o retea de urgenta nationala . Sunt cateva mici initiative dar locale , pe zone restranse , foarte departe de o retea nationala , nesemnificative , grupuri mici mai greu accesibile din multe puncte de vedere ( cotizatii f mari de club , atitudini necolegiale de tip elitist , etc... ) . Poate o sa apara ceva la nivel national ca replica la FRR si sigur apar voluntari . Numai bine !

  • Postat de Liviu la data de 2013-06-24 19:58:46 (ora Romaniei)
  • Asa de bine suntem "condusi" "indrumati" si mai ales "organizati" incat, pentru moment, mai mult de a-i incurca pe adevaratii profesionisti nu cred ca suntem in stare.

  • Postat de Marian la data de 2013-06-25 06:27:34 (ora Romaniei)
  • Situatiile de dezastru natural sau alte calamitati sunt semnalizate si la nivelul nostru al radioamatorilor pe site-uri. Exista http://radioamator.eu/forumdisplay.php?179-Alerte-nationale-si-globale la nivelul S.R.R.
    Activitati concrete desfasurate in exercitii sau situatii reale pt situatii de urgenta, dotare,etc puteti vedea pe http://radioamator.eu/forumdisplay.php?163-Pregatirea-pentru-Situatii-de-Urgenta
    Pana la urma interventia noastra in cazul unor situatii de urgenta este cum scrie @Liviu, ea revenind conform Legii, Institutiilor specializate ale Statului,radioamatorii neavand vreo competenta legala.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-06-25 11:35:24 (ora Romaniei)
  • Comentariul lui Dan mi se pare corect. In 77 cand dupa o miscare sizmica a cazut TV National mi am dat seama ca e "groasa". Mi am pus o bucata de slanina, o paine si m-am dus la radioclub (pe acea vreme YO5KAD) Am dat drumul la TRIO si am ascultat banda de 80m. Prima data cineva din Capitala mi a relatat evenimentele din Drumul Taberei apoi au aparut statii din multe localitati in special dezastrul din Zimnicea au fost relatate. Toate am notat pe un caiet mare. Intre timp aproape din 10 in 10 minute a sunat telefonul, ofiterul de securitate responsabil cu radioamatorii insista sa dau informatii de unde am inteles ca "profesionistii" erau efectiv pe spate. In special au fost interesati de statia Cheia despre care nu aveam informatii. Cheia era buricul comunicatiilor la interne si probabil asteptatu ordine de la "tatucul" care era plecat din Tara. In spre dimineata apareau foarte multe statii din DL dar si din F din HA din G care imi dadeau numere de telefoane ale familiilor sin Romania sa ma interesez de ei. Desigur nu toate functionau. Informatiile despre pagube si dezastru curgeau de la statii de radioamatori care au format o retea ad hoc. Asa este - nu trebuie sofisticate prin super organizare, radioamatorii care sunt de bun simt si altruisti in totdeauna gasesc o cale sa ajuta semenii lor in aceste cazuri. Dupa cutremur "organilii" din nou ne au trecut in uitare....hi.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-06-26 21:11:46 (ora Romaniei)
  • Draga Miki super relatare ... cand poti asterne pe hartie un articol despre radioamatori si 4 martie 77 , daca mai ai info si amintiri - sigur se regasesc multi care in acea perioada au fost activi in banda. Unii poate mai sunt printre noi ... Eu atunci receptionam cu un vecin pe un receptor modificat , nu aveam scule , si stiu ca un yo3 parca cu ceva C in indicativ venea tare din Dr Taberei... Eu locuiam la Orizont in Dr Taberei si stiu povestea cu blocul OD parca in cauza , la cateva statii de autobuz de mine ...
    La fel sigur si in alte situatii au fost comunicati de urgenta cand hamii au fost back-up la comunicatiile oficiale , sigur si altii au comunicat in timpul inundatiilor din Transilvania din anii '70 sau mai recente.
    Numai bine.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-06-27 06:48:18 (ora Romaniei)
  • Tnx Dan pentru aprecierea istoriei. Din pacate multe hartii aparent fara valoare au disparut odata cu mutarea FRR. Mult timp am colaborat cu regretatul Vasile C. care in stilul lui "galopant" dar s-a ocupat de istoria radioamatorismului Roman adunand multe evenimente din viata noastra dar s-a ales praf din ele. Nu am cunostinta ca azi se mai ocupa cineva cu salvarea istoriei dar poate nici nu mai este nevoie de el iar noi peste 70 de ani se pare ca vom duce cu noi multe episoade in care radioamatorii au dovedit altruism si daruire. Asa s-a intamplat si cu evenimentele "recente" din asa zisa revolutie cand dupa ce s-au mai linistit lucrurile in Februarie 90 sefii de la FSN au cerut sa asternam pe hartie tot ce am trait si facut in acele evenimente ca apoi acele amintiri scrise sa ajunga undeva uitate sau poate ascunse. Am primit cateva solicitari apoi sa cer calitatea de "luptator in revolutie" dar am refuzat, motivand ca nu individul trebuie sa milogeasca o calitate - Tara pe care am servit trebuie sa recunoasca acea calitate. Sunt sigur ca multi radioamatori gandesc la fel ca mine. 73

  • Postat de Dan la data de 2013-06-27 07:31:21 (ora Romaniei)
  • http://www.radiourgente.ro/

  • Postat de Romeo la data de 2013-06-27 15:54:44 (ora Romaniei)
  • Da sunt pregatit cu acumulatori statie all band all mode antene pilon si portabile, totul este pregatit sa functioneze doar la 12v inclusiv incarcarea acumulatorilor portabilelor, Mai trebuie un panou solar si o sa fiu cu adevarat autonom

  • Postat de Victor la data de 2013-06-27 16:53:53 (ora Romaniei)
  • Subscriu la ce a scris Dan, YO3GH : degeaba suntem pregatiti de comunicatii daca nu avem o procedura de interconectare cu serviciile ce pot ajuta fizic in caz de urgenta. Apoi ca o constatare personala consider ca retelele de comunicare mobila si repetoarele comerciale pot asigura comunicatia mai bine (fiind mai organizati, mai multi oameni pe tehnic) decat noi ca radioamatori. Nu mai suntem nici in anii 70, nici in comunism, cred ca actuala tehnica asigura comunicare in orice situatie (cel mai rau caz via satelit); problema e sa existe infrastructura necesara de a se interveni pentru rezolvarea urgentei (aici nu stiu cum stam la nivel national, dar banuiesc ca nu foarte bine)

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-06-27 22:49:20 (ora Romaniei)
  • @Miki iti inteleg atitudinea fata de perioada 89 si putin dupa . Dar istoria nu trebuie sa se piarda si orice iti aduci aminte si e legat de radioamatorism este bine sa o stie toata lumea , mai ales cei tineri . Iti urmaresc post-urile si sunt pertinente , ai multe de spus si trebuie stiute de toti. Da , Vasile aprecia asa ceva , un om deosebit .
    @Victor : stiu ca esti pregatit , jos palaria , acum e altceva fata de comunism :) ... asteptam infrastructura nationala si punem umarul , stiu ca esti trup si suflet alaturi de asa ceva :)

    Sa fiti iubiti !

  • Postat de valentin tarala la data de 2013-06-28 15:03:27 (ora Romaniei)
  • Am echipamente necesare, atat statii radio (fixe mobile si posrtabile), generator, panou solar si altele. Dar NU!!!! le pun la dispozitia nimanui, cu precadere autoritatilor.

  • Postat de Vasile la data de 2013-07-02 10:11:29 (ora Romaniei)
  • @Valentin YO4RLN !Cata dreptate ai !Echipamente de mii de $ la dispozitia...autoritatilor ! HI !
    73 Vasile !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact