hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum preferati sa trimiteti si sa primiti cartile de confirmare a legaturii (QSL) - in format clasic (tiparit pe hartie), sau electronic?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-octombrie-2012 si s-a incheiat la 22-octombrie-2012

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Viorel la data de 2012-10-15 17:47:36 (ora Romaniei)
  • Prefer sa primesc QSL-urile pe hartie dar nu ma deranjeaza nic cele electonice mai ales ca sunt mult mai ieftine...

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2012-10-16 00:07:03 (ora Romaniei)
  • Doar QSL-uri pe hârtie. Un QSL cu semnătura regelui Hussein, al actorului Marlon Brando, a Regelui Spaniei, sau a prim-ministrului japonez, reprezintă ceva.
    E-QSL şi LOTW este ca sexul virtual... Hi...

  • Postat de Misi la data de 2012-10-16 03:58:58 (ora Romaniei)
  • Sunt de parerea lui Viorel, ptr dl Vasile : comparatia cam schioapata...
    Ambele au si farmecul lor, si avantaje, si dezavantaje.Asa ca ma bucur la fel pentru oricare.
    73, Misi

  • Postat de Berni la data de 2012-10-16 12:20:46 (ora Romaniei)
  • QSL tiparit pe hartie. Am impresia ca inca nu este clar ce avantaj ofera sistemul LOTW. Daca vreau o diploma de la ARRL nu mai este necesar sa trimit QSL-urile spre verificare in Statele Unite. Exista riscul sa se piarda pe drum. Plus ca durata de prelucrare a unei cereri de diploma via LOTW este mult mai scurta ( max. 1 saptamana ) decat in cazul unei cereri clasice cu verificarea QSL-urilor de catre ARRL sau field checking. 73

  • Postat de George la data de 2012-10-16 16:26:59 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate Berni in legatura cu sistemul LoTW,dar pe langa cele expuse de dumneata,trebuie luat in calcul si costul transportului tur-retur,sa zicem un colet cu 500 qsl-uri pentru 5BDXCC.73,George

  • Postat de Paisa Ioan la data de 2012-10-16 18:44:14 (ora Romaniei)
  • Prefer si eu pe cele de hirtie cu toate ca il platesti de trei ori, adica; QSL-urile tale, trmiterea si de multe ori si expedierea QSL-ului de la crespondent.
    QSL-ul original ramine preferinta mea, cu scrisul,semnatura si satisfactia de al gasi in casuta postala. Este ca raspuns la o scrisoare de dragoste parfumata(in original)pe care ai primit-o, si dai citeodata de ea, ingalbenita fiind de trecerea anilor, si o recitesti cu placere. I0/YO7LKW Nelu Civitavecchia

  • Postat de Bob la data de 2012-10-16 19:16:11 (ora Romaniei)
  • Nu cred sa existe radioamator caruia sa nu-i placa sa primeasca un qsl tiparit, indiferent ca e o raritate sau nu.E o placere sa gasesc in cutia postala un plic de prin alte meleaguri, nu mai spun ce sarbatoare e atunci cind ajung qsl-uri pe la club...Insa cred ca ar trebui sa facem o diferenta intre cei ce au nevoie de qsl-uri pentru stiu eu ce diplome si cei care fac schimb de qsl-uri doar de placere.Pentru primii ar trebui sa fie arhisuficient confirmarea electronica, e mult mai comoda, ieftina, nu consuma timp, etc.Lotw e un mijloc excelent de a rezolva problema confirmarilor.Si mult mai rapid.
    Schimbul de qsl-uri in ziua de azi nu mai este pasiune in majoritatea cazurilor, e doar transfer de dolari sau euro:-)Ma amuza cind citesc pe paginile radioamatorilor YO de pe qrz pretentii materiale pentru schimbul direct.Sint curios citi au primit ceva de genul asta, tinind cont ca nu facem parte din stiu eu ce top 100 most wanted country, HI.
    Inteleg in cazul expeditiilor, sau chiar in cazul radioamatorilor de prin zone mai rare, dar altfel nu vad de ce partenerul din qso ar trebui sa plateasca si expeditia ta....E de ajuns ca o plateste pe a lui si pune ev un SAE.
    Personal, am primit qsl-uri cu diverse "atasamente" mult mai dragi decit o hirtie de 1$ si mi se pare un cistig mult mai mare, in spiritul acestui minunat hobby!73,YO8RNI

  • Postat de Lari la data de 2012-10-16 21:27:49 (ora Romaniei)
  • Opinii si opinii de la colegii hami,trebuind sa le respectam pe fiecare in parte.Eu prefer(dar nu exclud si celelalte moduri de confirmare) qsl ul tiparit,de curand am tiparit un qsl tip ,,family'',am facut ,,ceva cheltuieli'' cu achizitionarea de IRC uri si $,mai greu,dar am gasit bacnote de 1 $(avand in vedere ca majoritatea statiilor DX solicita minim 2 $), am marea satisfactie ca dupa ce am bifat in log primirea lor,in timp sa revad inainte de culcare in unele seri cand sunt obosit cate un ,,mic tenculet'' de qsl uri prin care ,,rememorez'' momentul cand am contactat respectivele statii.Am avantajul ca sunt sprijinit si de familie.Cu cele mai alese ganduri de consideratie pentru toti colegii radioamatori,Lari, YO9CSM, ALEXANDRIA.

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2012-10-17 17:28:08 (ora Romaniei)
  • Eu am devenit radioamator pentru a putea colectiona QSL-uri cu imagini din intreaga lume. Lari, YO9CSM avea acasa un perete plin cu QSL-uri si acest lucru m-a impresionat foarte mult. In plus, in anii '80 cum nu puteam merge in strainatate, faceam sa vina strainatatea la mine. Valoarea unui QSL tiparit este cu mult mai mare decat a unui QSL electronic, chiar daca se printeaza si se pune la coletie. QSL-ul tiparit insa are nevoie de un lucru foarte important: un birou QSL de trimitere si primire a QSL-urilor la nivel national. Si din pacate aici mai e de lucru la nivelul FRR. In rest, la cat mai multe QSL-uri si tari DXCC. Cezar-YO6CUF, Codlea.

  • Postat de Ovidiu la data de 2012-10-17 18:18:13 (ora Romaniei)
  • Cei care vorbesc cu atata ardoare si patima despre QSL-urile pe hartie, se pare ca nu au cont pentru a primi E-QSL-uri, sau nu au vazut vreodata unul. Domnilor, va asigur ca sunt chiar frumoase, si nu este nici o diferenta intre unul pe care ti-l tipareste autorul si ti-l trimite prin posta, sau acelasi QSL primit pe calculator tiparit acasa cu o imprimanta color, pe hartie foto. Cred ca nu este vreun radioamator care sa nu aiba PC si care sa nu fi folosit in activitatea sa, vreunul. Si atunci, de ce sa nu evoluam si noi, in sensul de a nu mai colectiona hartie, ci de a avea colectii de QSL-uri pe care e mult mai simplu sa le vezi, stand comod in fotoliu si dand click-uri pe calculator. Eu sunt pentru E-QSL-uri.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2012-10-17 20:27:05 (ora Romaniei)
  • Intr-adevar in prezent oricine poate avea un calculator bun si o imprimanta de calitate astfel incat sa tipareasca pe hartie foto orice QSL electronic primit. Totusi cred ca nimic nu poate echivala semnatura cu cerneala pusa de operator in coltul QSL-ului si eventual o fraza politicoasa de salut scrisa de mana. Ce ar fi un autograf dat de un autor pe o carte electronica? In plus, multi operatori care se respecta, dar mai alex DXpeditii, tiparesc QSL-uri de mare calitate in care investesc foarte mult - au sigla in relief, se pliaza etc. Nu vad cum s-ar putea reproduce acestea la imprimanta, si nu cred ca satisfactia de a le vedea cu clic pe calculator este aceeasi. Si, asa cum spunea si YO6EX - daca ati avea de ales, cum ati prefera QSL-ul de la EA0JC, regele Spaniei, pe carton sau electronic?

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2012-10-18 11:02:36 (ora Romaniei)
  • Am trimis recent la biroul DXCC circa 700 de QSL-uri pentru placheta Honor Roll si trofeul Challenge. Restul entitatilor necesare erau deja creditate din anii trecuti cu ocazia solicitarii 8BDXCC. Nu folosesc LoTW, asa ca am fost nevoit sa selectez manual QSL-urile din arhiva si sa le inscriu unul cate unul in formularul oferit de noul sistem DXCC ONLINE (http://yo4px.blogspot.com/2012/03/dxcc-online-de-mai-multi-ani-biroul.html">http://yo4px.blogspot.com/2012/03/dxcc-online-de-mai-multi-ani-biroul.html) A fost munca, nu gluma. Dar nu pot descrie sentimentul trait in timpul manipularii acelor cartonase. Mi-au amintit de stradania si pasiunea investite in obtinerea lor si, mai ales, de bucuria legaturilor realizate acum 10, 20, chiar 30 de ani, multe dintre ele in QRP. Nu cred ca un QSL electronic sau o simpla apasare de buton pentru validarea electronica a QSO-urilor mi-ar fi putut insufla aceeasi emotie.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2012-10-18 18:50:28 (ora Romaniei)
  • @ YO6PIR: am cont la e-qsl, ştiu ce este, dar nu dau două parale pe acest serviciu. "Chestiile" virtuale... cum ziceam mai sus...
    Mi-au trebuit 3 ani să aflu cine mi-a "cadorisit" un cont la e-qsl. Nu am fost singurul... în jur de 200 de YO s-au trezit cu cont la e-qsl... Am aflat şi dece. L-am iertat. Să se odihnească în pace acolo unde este.

  • Postat de SILVIU (yo8tk) la data de 2012-10-20 19:43:54 (ora Romaniei)
  • Faptul ca 142 persoane au votat pentru QSL de hartie ar trebui sa dea serios de gandit conducerii FRR care gestioneaza acest serviciu in tara.Au trecut un numar insemnat de ani de cand nimeni din FRR nu vrea sa faca nimic.E complicat sa rezolvi o problema atunci cand nu vrei sa o rezolvi.Ma refer la traficul de QSL extern.Eu unul nu idraznesc sa trimit QSL prin asazisul birou de QSL YO.Cu siguranta nu ajung la destinatie.
    Revenind la subiect pot spune ca am cont si la e-qsl dar placerea mare este sa simt QSL -ul in mana mea.La expeditie trimit direct,dar cateodata nici posta nu este sigura.Se intampla sa se mai piarda pe drum.
    Sa speram ca se va rezolva aceasta situatie neplacuta pentru imaginea YO.

  • Postat de Cristi la data de 2012-10-21 09:31:43 (ora Romaniei)
  • Silviu, in YO-land cum ai scris de multi ani FRR nu mai trimite qsl-uri DAr exista cel putin cateva centre care fac acest lucru. Sunt oameni seriosi care nu pun qsl-urile "pe foc" cum unii dintre noi inca cred. Probabil ca daca am incerca aceste rute vom descoperi toti cat de seriosi sunt. Din cate stiu eu - poate ma insel - in multe tari se practica trimiterea de qsl-uri districtual sau zonal cum doriti sa numiti. Primirea se face printr-un birou national. Cred ca nu exista radioamator care sa fi trimis qsl-ul spre exemplu in DL si sa nu-l fi primit retur cu mentiunea not member. Oare daca la noi s-ar intampla asta ce ar zice lumea? Cred de asemenea ca nimic nu se poate face cu titlul gratuit in acest sens.Trebuie sa capatam incredere in acesti oameni care presteaza un serviciu catre comunitate. NU i-am mentionat pe niciunii deoarece nu vreau sa gresesc prin omiterea vreunuia dintre ei. Despre cele directe nu vorbim caci... fiecare cu ale lui. In rest sa fiu on toppic, hartia o poti "simti".

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact