hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati realizat vreodata radiolegaturi folosind sateliti de radioamatori?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 14-mai-2012 si s-a incheiat la 21-mai-2012

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Sorin la data de 2012-05-15 19:28:48 (ora Romaniei)
  • DA, si a fost o extraordinara experienta care m-a marcat profund! In 22.08.1983, student fiind, am reusit un super QSO in CW, via RS6, cu YO2IS din Tirgu-Jiu. Eu am folosit un echipament complet home-made: TX: un VFX realizat cu un cristal de CB pe 27.+++ MHz si un VFO in jur de 3 MHz. Un mixer dublu-echilibrat cu JFET-uri furniza un 24+ MHz bine filtrat cu acoperire de 60 KHz. Multiplicat cu x3 si x2 ajungea in 145.800 MHz si 3 watts RF out cu un 2N3375. Atacam apoi un final cu GU29 recuperat de YO7CJI ( SK ) de la actualul RENEL, care cu numeroase modificari, functiona in 145 MHz. Din lipsa de aparate de masura nu am aflat nici o data cita putere debita! La RX am avut un receptor complet HM cu dubla schimbare intr-o medie variabila realizata cu diode varicap BB139 si apoi filtru electro-mecanic in 500 KHz. Am folosit MOSFET-uri Dual-Gate BF981/BF960 din plin si a rezultat o excelenta sensibilitate cu un simplu dipol.....Dupa cum scrie pe QSL, Szigy a folosit la TX tot un VFX in 24 MHz multiplicat si un final cu QQE06/40. La RX a avut un tub 6J38 si antena un 10 elem/LY. A fost o excelenta experinta si QSL-ul se afla in galeria personala GOLD. Ce scrie pe spate lui Szigy: 'Felicitari Sorin pentru debutul in traficul 'via satelit' merge UFB-succes si la mai mare. 73s ' Apoi au urmat alte experinte: transvertere 14/144 si 28/144 cu SSB/CW via satelit. Finali cu tranzistori sovietici KT. Mii si mii de QSO-uri in modul A si mai tirziu K si T. QSO-uri in modul J. Si, destul de tirziu in modul S 2400/435 MHz cu putina vreme inainte de caderea lui AO40. Timpul este insa INAINTE si noi sintem pregatiti !

    73s Sorin

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2012-05-15 23:51:20 (ora Romaniei)
  • Fac legaturi via sateliti intr-un mod accesibil tuturor, in FM. Cu un FT60, setat pe puterea medie (2,5w), cu cite 5 memorii programate per satelit (pentru compensarea Doppler-ului) si cu o antena Yagi cu 3 el pe 2m si 7 el pe 70cm, confectionata pe un boom de plastic, usor de tinut in mina si de iesit cu ea la iarba verde sau in locuri fara obstacole. Log-ul nu trebuie scris imediat (e si greu cu statia intr-o mina si cu antena intr-alta, hi) pentru ca imi atîrn la gît un "stick" mp3 player care stie si REC. Cu toate ca e deosebit de usor sa faci legaturi pe cei doi sateliti FM ramasi activi (inainte erau vreo 5-6), chiar daca mai tot timpul e aglomeratie, satelitii functionind monocanal, cam ca repetoarele terestre, din pacate radioamatorii YO care lucreaza pe satelitii FM pot fi numarati pe degetele de la o mîna (si mai ramîn degete libere, hi). In schimb se poate lucra toata Europa si ceva tari din nordul Africii. Sigur, nu e CW/SSB, dar e accesibil oricarui radioamator care are un handy dual-band (mai e cineva la ora asta care n-are ?) si o antena home-made din teava de plastic cu elemente de sirma de aluminiu de 4mm.

  • Postat de Berni la data de 2012-05-16 19:52:34 (ora Romaniei)
  • Exista o frumoasa expresie englezeasca:'the sky is the limit'. Astept urmatorul satelit AMSAT cu orbita geostationara si de ce nu in viitorul departat un Oscar orbitand in jurul lunii sau al planetei Marte :-) 73

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2012-05-16 21:35:54 (ora Romaniei)
  • Berni, un satelit AMSAT geostationar ar fi pentru radioamaori ca un tarc, o imprejmuire plina de animale salbatice pentru vinatori. Ce farmec ar mai avea sa ai la botul calului qso-urile, fara sa te "bucuri" si de greutatile care fac frumusetea hobby-ului nostru, propagare, Doppler, putinele minute in care ai acces la sateliti, imprevizibilitatea, mai precis ? Incearca sa faci receptii pe satelitii UFO, geostationari, sateliti militari folositi de citiva pirati radio si te vei plictisi repede. Legaturile merg snur, nu e nici o durere de cap, ai pus antena pe directie, transceiverul pe frecventa si gata, satelitul sta cuminte la locul lui, nu mai ai nimic de facut. Inchipuie-ti ca am avea si noi o asemea lighioana. Dupa 2 zile te lasi pagubas...

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2012-05-17 09:42:49 (ora Romaniei)
  • Pentru cei interesati sa dobandeasca cunostintele de baza se poate consulta articolul "Initiere in lucrul cu satelitii de amator" scris de John Heath G7HIA, publicat in revista RSGB-ului RadCom, preluat pe saitul AMSAT si prezentat in traducere in limba romana la http://yo4px.blogspot.com/2010/04/ini-tiere-in-lucrul-cu-satelitii-de.html>http://yo4px.blogspot.com/2010/04/ini-tiere-in-lucrul-cu-satelitii-de.html (partea I-a) si http://yo4px.blogspot.com/2010/05/ini-tiere-in-lucrul-cu-satelitii-de.html>http://yo4px.blogspot.com/2010/05/ini-tiere-in-lucrul-cu-satelitii-de.html (partea a II-a).

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2012-05-18 00:10:44 (ora Romaniei)
  • Noni are dreptate, pentru un radioamator pasionat de experimentare si aflat in permanenta cautare un satelit geostationar nu ar insemna mare lucru, insa ma gandesc la unele aplicatii noi la care radioamatorii ar avea acces nelimitat. De pilda DXpeditiile din zone izolate ar putea actualiza logurile online si primi/transmite informatii folositoare fara ca participantii sa fie pusi in fara unor costuri exorbitante folosind servicii comerciale. De asemenea, rolul radioamatorilor de a asigura comunicatii in situatii de urgenta ar fi solidificat de accesul la un satelit geostationar. Indiferent de conditiile de propagare si amplasament, orice radioamator cu conditii modeste (antena parabolica, statie UHF si o baterie) ar putea transmite imediat informatii de real folos in situatii critice.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact