hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cine credeti ca ar trebui sa se ocupe de arbitrajul la Campionatul national al Romaniei pe unde scurte organizat de FRR?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 13-decembrie-2010 si s-a incheiat la 20-decembrie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (12)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-12-13 21:57:15 (ora Romaniei)
  • Un arbitru atestat nu mai poate face fata. A arbitra un concurs la nivelul timpului prezent insamna sa se desfasoare mai multe actiuni folosind logistici electronice diferite, respectiv achizitia de date (o gazda care primeste logurile in format electronic, verifica formatul si da raspuns expeditorului privind acceptarea sau respingerea), apoi verificarea electronica a logurilor legatura cu legatura si evaluarea lor conform regulamentui de concurs ceea ce presupune un program specializat, care sa faca si editarea de rapoarte plus detectarea erorilor cu intentie (de fapt fraude, exista algoritmi pentru a depista asa ceva bazati pe deosebirea logica dintre minciuna si eroare, una se opune adevarului cealalta se opune realitatii si sunt folositi de criminalistica moderna) si, in final, diseminarea rezultatelor cu motivarea tuturor depunctarilor acolo unde este cazul, pentru a elimina suspiciunile. Acest lucru nu poate fi facut de o singura persoana, mai ales la competitii cu foarte multi participanti si cu regulamente complicate, este nevoie de o echipa cu specialisti in software si operare calculator la diferite nivele, plus unul sau mai multi specialisti in regulamente. O alta cerinta este pregatirea din timp a regulamentului concursului incat sa fie cat mai compatibil cu arbitrarea electronica. Desi orice prevedere regulamentara oricat de incalcita ar fi se poate cuprinde in programul de calculator pentru arbitrare, regulamentul nu trebuie sa contina echivocuri, trebuie sa acorde egala atentie oricarui detaliu (programatorii stiu de ce) iar prevederile sa fie insotite de exemple concrete. La Cupa Brailei, un concurs de mica amploare, am aplicat arbitrarea electronica inca din 1996, eu am elaborat softul care face verificarea tuturor legaturilor, depisteaza erorile intentionate (eufemistic vorbind, dar la aceasta cupa nu s-au manifestat inca), editeaza situatiile pe categorii si trimite fiecarui participant cate un exemplar din logul propriu cu inscrierea, la legaturile cu erori, a modului cum apare legatura la corespondent. Lucram in echipa de cca 6---8 persoane, cu sarcini impartite in fazele de preluare loguri, arbitrare si diseminare a rezultatelor. Bazat pe experienta aratata mai sus, am votat pentru varianta a patra, adica un grup din afara CA.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2010-12-13 22:10:44 (ora Romaniei)
  • Cu un SDR se poate inregistra intreaga activitate din banda. Cel putin la limita de receptie a saitului. Apoi, in caz de ceva, se pot asculta QSO-urile pentru a solutiona contestatiile.
    Cred ca in actualul climat, doar Politia ar mai puta sa arbitreze...

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2010-12-14 10:08:41 (ora Romaniei)
  • Politia ?! Ma indoiesc! Poate Soric, dar nu cred...
    este tot de la Piatra Neamt... HI! 73! de yo8cln

  • Postat de David Moldovan la data de 2010-12-14 20:30:53 (ora Romaniei)
  • Precum din caine nu se poate face slanina din radioamatorism nu se poate face sport fara fair play.

  • Postat de Liviu la data de 2010-12-15 20:55:45 (ora Romaniei)
  • Cred ca nu atat arbitrii sau maniera de arbitraj sunt problema, cat regulamentele concursurilor YO. Atat timp cat se vor crea prevederi de regulament "cu dedicatie" si atat timp cat nu va exista o stabilitate rezonabila a regulamentelor, nu ne putem astepta la arbitraj corect. In plus, subscriu ideii lui David, yo5btz, ca avem nevoie de muuuult mai mult fair play.

  • Postat de Emil Dragut la data de 2010-12-15 23:28:15 (ora Romaniei)
  • Cred ca 8WW si 5BLA ar face o treaba buna impreuna.

  • Postat de Florian la data de 2010-12-16 19:27:53 (ora Romaniei)
  • Arbitrarea de catre o singura persoana in special a unor concursuri cu caracter national sau international ca, YODX US sau UUS si campionatele nationale de US sau UUS e o mare tampenie, indiferent daca e vorba de o persoana onesta, arbitru desemnat sau nu. Arbitrajul la concursurile mari reprezentative pentru tara organizatoare se face de un grup de radioamatori de obicei voluntari desemnati special pentru asta. O singura persoana este intotdeauna supusa suspiciunii, indiferent de gradul de onestitate a acesteia, iar la concursuri mari cu multi concurenti se pot face usor erori. Exemplu cazul WWSA ( World Wide South America) concurs organizat anual de catre GACW. Exista un grup de discutii WWSA si doua adrese de email comune unde se pot trimite logurile. Comisia de arbitraj este formata cred din 7 sau 8 persoane ultima data toti apartenenti la grupul de discutii si deasemeni membri GACW cu acces la adresele de email respective, recte la logurile trimise de participanti. Un membru GACW din YV a conceput un program de arbitraj secial pentru WWSA folosit de catre toti arbitrii independent. Apoi pe grup acestia compara rezultatele si corecteaza eventualele erori. Totul online simplu si eficient fara suspiciuni, cumetrii, interese mai mult sau mai putin pecuniare sau tot felul de meschinarii.
    De ce nu se procedeaza la fel si la noi habar nu am, nu e vorba decat de o amarata de decizie si asumare de responsabilitate, adica COLOANA VERTEBRALA. Prin urmare propun un sistem similar, aici includeti si interdictia celor ce se ocupa de arbitraj de a participa in concurs lucru ce tine de bun simt. Ideea cu SDR a lui Adrian e excelenta asa se poate inregistra tot si vedea ulterior orice neregula fisierul in cauza putand fi facut public alaturi de rezultate pe site-ul concursului. Sunt curios cat dureaza pana puneti in aplicare o amarata de decizie care pana la urma cel putin in cazul campionatelor internationale ale Romaniei nu poate genera decat competenta, eficienta si o "fata" de nota 10 tarii .

  • Postat de Pit la data de 2010-12-18 14:04:05 (ora Romaniei)
  • DUitandu-ma la rezultate stau si ma minunez. din 139 voturi numai 49 accepta un arbitru! Restul imi dau impresia ca nu au citit in viata lor statutul FRR! Intrebarile sunt complet pe langa tema si in loc sa se discute ce tip de arbitraj se doreste se tot face apropo la Consiliul de Administratie. Mai ramane sa legati si o grebla si s-a rezolvat! Daca permiteti cred ca se cauta calul nu numai la dinti ci si in alte parti. Azi un concurs e bine de a fi verificat cu ajutorul unui program dedicat. Pentru CN exista programe dedicate si functioneaza. Poate ar fi necesar ca sa se faca de catre Comisia de arbitri un ghid de lucru care sa prevada anumite scapari sau lucruri strict legate de arbitraj. Cred ca reticenta participarii statiilor YO in concursurile organizate de FRR si alte structuri nu se datoreaza regulamentelor cat mai ales atmosferei create in jurul acestora de "tz" comentatori care nu prea au deaface de fapt cu concursurile. Aceste comentarii de pe diverse forumuri sau de pe banda creaza un o stare de neliniste si fac ca multi sa nu vina a participa la astfel de competitii. Normal ca la o competitie unde se face un clasament sa nu existe doua locuri 1. Daca toti ar dori sa fie pe locul 1 ar trebui sa se "tz" clasamente pentru a oferii tuturor sansa sa fie pe acest loc! Intr-o competitie de multe ori te intreci cu tine insuti! E un loc unde se pot testa echipamentele si abilitatile personale. Ca la toate competitiile organizate, din start participantii nu au sanse egale. Una este sa lucrezi cu un beam cu 3 elemente, alta cu 3 beam-uri sinfazate, alta sa lucrezi cu un simplu dipol sau vertical. Sau sa lucrezi dintr-o tara cu numar mare de autorizati sau dintr-o tara exotica care iti mai aduce si avantajul acordat de sistemul de punctare. Astfel ca in final, asa cum am mai mentionat, te lupti cu tine insuti!
    Daca ai dorinta de perfectionare vei accepta manusa aruncata, daca nu, atunci stai pe tusa.
    Competitiile cer "fair play". Oare chiar toti dau dovada de aceste calitati? Ma indoiesc.... Ele se manifesta in numeroase locuri. QRP de sute de watii, LP la fel, QRO de peste 1500W, SO fata de SO+ajutori! Un singur semnal la un moment dat in banda!!! Toate au ca scop clasarea pe un loc fruntas. Si trebuie sa recunoastem ca acestea se intampla peste tot. Uitati-va intr-un clasament si veti vedea ca la LP avem aproape aceleasi legaturi cu cei de la HP, Multiplicatiri excelenti! Si cate si mai cate. Va doresc succes in activitatile pe care le faceti si un sincer "Sarbatori fericite" 73 Pit

  • Postat de Cornel la data de 2010-12-19 00:36:44 (ora Romaniei)
  • Foarte interesanta ultima postare.Vinovati pentru slaba participare in concursurile YO (si probabil de ce vse intampla in acestea) nu sunt organizatorii, adica CA al FRR ci comentatorii ''TZ''? (ce o fi insemnand prescurtarea) care indraznesc sa semnaleze proasta organizare incepand de la regulament, arbitraj si terminand cu omologarea fraudelor de catre CA al FRR. Ma asteptam la un punct de vedere mai competent si autocritic al FRR din partea presedintelui comisiei de arbitraj si al comisiei de US care au responsabilitati in domeniu."Pisica " FRR care trebuia sa prinda "soarecii" care produc pagube radioamatorismului romanesc nu a reusit nici o isprava in ultimii 20 de ani.Si in rarele cazuri cand a reusit "soarecii" au fost eliberati la ordinul "stapanilor".
    Intreb:-cine a mai vazut intrecere sportiva cu mai putin de 3 arbitrii calificati si verificati si 1 observator federal?-cine a mai vazut intrecere sportiva arbitrata de pensionari ramoliti cu calificari sportive modeste?- cine a mai vazut intreceri sportive arbitrate ani la rand de unul si acelasi arbitru? -cine a mai vazut arbitru membru al unui club sportiv care aspira la titlu?-cine a mai vazut arbitru care participa la concursul pe care il arbitreaza neglijand atributiunile de monitorizare care ii revin? CA al FRR cunoaste faptul ca se fraudeaza citez "trebuie sa recunoastem ca acestea se intampla peste tot. Uitati-va intr-un clasament si veti vedea ca la LP avem aproape aceleasi legaturi cu cei de la HP, Multiplicatiri excelenti! Si cate si mai cate". Faptul ca se fura si in alte locuri nu motiveaza fapta CA al FRR de a omologa rezultate vizibil frauduloase . Nu devin acesti "alesi" ai radioamatorilor complici la fraude.La concursul CQ WW sunt descalificati cei care obtin rezultate care contrazic statistica. Adica LP 75% din punctajul HP.QRP 75% din punctajul LP.Neasistati 75% din punctajul asistatilor, etc. CA al FRR admite aceste abateri de la statistica si le omologheaza cu seninatate. Fie din incompetenta, fie din interese personale (alegeti varianta). In asemenea situatii ar fi cazul ca statiile suspecte sa fie descalificate din oficiu sau sa fie obligate sa dea relatii privind conditiile in care au lucrat si sa fie de acord sa lucreze sub control in editia urmatoare, sub sanctiunea descalificarii. Revin cu intrebarea. Cine este de vina pentru atmosfera nesanatoasa si fraudele din concursurile YO. FRR sau comentatorii "TZ". FRR are o mare problema interna si s-ar putea "sa dea cu subsemnatul" si pe la IARU. Le urez "sa le dea Dumnezeu minte" pentru a rezolva aceasta situatie si "sarbatori fericite". PS. Subscriu la monitorizarea si inregistrarea intregului trafic cu receptoare SDR din cel putin 3 locatii. Se poate constata imediat vizual cine a lucrat HP sau LP, largimea de banda ocupata, obstructii, incalcarea regulamentului etc. 73 Cornel

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2010-12-19 20:19:42 (ora Romaniei)
  • Ideea cu supravegherea cu SDR nu imi apartine. A fost enuntata la prezentarea SDR de la radioclubul nostru, YO3KSR, mi se pare chiar de catre YO3AVO. Sigur, se pot pune si mai multe receptoare SDR, dar aveti grija ca unul care sa traga toata banda costa destul de multisor si FRR nu are banuti! duceti FRR la faliment!

  • Postat de Cristi la data de 2010-12-19 22:39:52 (ora Romaniei)
  • Poate cineva sa defoneasca in sportul nostru notiunea de arbitru? La telegrafie sala si la goniometrie sau cum se mai numeste acum e clar. Dar in radio sincer nu l-as putea defini ca arbitru pe cel care compileaza logurile primite electronic. Poate l-as numi arbitru verificator. Cat despre cei care ar trebui sa verifice intradevar concursul, asta e alta poveste. Incadrarea hamilor la diferite categori ( statii care de zeci de ani apar la juniori desi conform regulametelor luate adliteram un copil care a fost autorizat de la 9 ani la varsta de 14 ani trece la seniori - cei 5 ani vechime), respectarea puterilor de emisie si a regulamentelor de radioamatori, asta ar trebui sa fie facute de comisia de concursuri sau cum se numeste. NU vad cum un arbitru actual ar trebui sa verifice cazul pe rol ca sa zic asa daca din cele zzz indicative dintr-un log sunt toate intradevar autorizate. Dar astea sunt ce ne dorim noi si daca vrem sa schimbam ceva putem propune prin reprezentantii nostri in CA aceste schimbari.

  • Postat de Cristi la data de 2010-12-20 10:57:09 (ora Romaniei)
  • Cautand niste arhive mai vechi am dat de articolul lui Margarit "Arbitru la Campionatul Naþional CW martie 2006" aflat la aceasta adresa
    http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=310 si mi-a sarit in ochi fraza de inceput a articolului pe care o voi posta aici in sprijinul afirmatiilor mele de mai sus. "De fapt rolul de arbitru l-a avut calculatorul meu, acest geniu idiot care nu ºtie sã facã decât comparaþii între cifrele 0 ºi 1, dar pe care le face într-o vitezã ameþitoare. ". Daca pare offtopic scuzele mele pentru timpul rapit.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact