hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cate repetoare de radioamatori sunt relativ usor accesibile din zona in care locuiti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 20-septembrie-2010 si s-a incheiat la 27-septembrie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-09-20 18:49:13 (ora Romaniei)
  • In Braila sunt 2 repetoare in functiune, pe canalele R0 si R2, care acopera partial si judetele GL, TL iar in conditii deosebite VN. S-a mai comentat acest lucru pe Radioamator.ro si reiau ce spuneam atunci: inainte de a purcede la invingerea dificultatilor tehnice privind instalarea unui repetor, la noi (la Braila) se simt mult mai dur dificultatile legate de locul de amplasare, care constau in special in chirie. Si daca mai este nevoie sa tranzitezi vreun domeniu privat cu un cablu pentru alimentare cu energie electrica, complicatiile devin de neinvins. Sunt curios sa aflu cum se descurca altii cu astfel de probleme. 73!

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2010-09-21 08:45:31 (ora Romaniei)
  • Deja aceasta este regula; sa platesti pentru locatie, curent etc. In locul chiriei se poate gasi o mica intreprindere a unui radioamator care sa presteze ceva necesar pentru locator. Ori chiar clubul poate sa ofere ceva proprietarului: sa faca curatenie la locatia unde este repetorul odata pe luna. Pentur chirie, o "cheta" a celor care se folosesc de repetor acopra costurile. Cand este doar curentul de platit, nu costul este problema (vorbim de cativa lei/luna) ci periodicitatea ci ideea de a plati pentru ceea ce beneficiezi. Cu asta nu prea sunt obisnuiti radioamatorii.
    Ar trebui sa se plece de la ideea ca proprietarul locului are si el nevoie de ceva in schimb, nu intotdeauna bani. Si astfel se mai gasesc solutii.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-09-21 12:24:04 (ora Romaniei)
  • Revin, in special pentru Adrian, YO3HJV. Dr OM, noi cei din Braila platim, ne-am obisnuit cu economia de piata, clubul nostru este de drept privat si platim chirie pentru spatiul detinut cat si pentru utilitati iar banii ii procuram din cotizatii, din 'chete' si din alte prestatii ale clubului. Dar problema este alta: un repetor eficient nu trebuie amplasat oriunde, de cele mai multe ori clubul sau o intreprindere a unui radioamator nu beneficiaza de inaltimea sau degajarea corespunzatoare si atunci trebuie sa inchiriezi un pilon la un tarif ca si cum ai presta o activitate comerciala iar daca nu este curent in zona, toti stalpii sau zidurile de care agati cablul sunt ai cuiva si trebuie platit. Un alt caz este releul de la Istrita/Buzau unde alimentarea cu energie traverseaza niste pasuni particulare, greu de montat stalpi etc. Iar eu personal, cu ani in urma, cand am cerut de la presedintele asociatiei de proprietari acordul sa instalez o antena pe bloc acesta mi-a aratat antenele GSM de pe blocurile vecine spunandu-mi ca asociatiile respective incaseaza bani buni din chirii pe antene. Cand i-am explicat ce fel de trafic fac eu mi-a spus cu un aer intelept ca stie el ce inseamna emisia-receptia, adica ceva in genul telefoniei prin radio si nu considera drept sa incasez doar eu beneficiile. Deci asta este problema in principal, nu ca trebuie platit ci ca multi inteleg sa ne taxeze ca pe o firma comerciala. Iar daca plapuma este prea mica sau ai prea multe persoane de acoperit cu ea (chirie club, utilitati, completarea dotarii, expeditii etc) atunci sigur ca incepi sa vrei numai ce poti. Dureros este insa ca radioamatorismul, un hobby vocational, incepe sa devina in felul acesta un hobby comercial precum fotbalul sau altele asemanatoare. 73!

  • Postat de Stefan Stelian la data de 2010-09-24 12:42:51 (ora Romaniei)
  • Cred ca o colaborare reala (nu doar la modul declarativ), intre F.R.R. si I.S.U.(Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta), ar rezolva unele probleme legate de instalarea si exploatarea repetoarelor in diferite locatii.
    Cu siguranta ca un presedinte al asociatiei de proprietari, va reactiona la modul prezentat de YO4BKR in situatia cind negociem de pe pozitia “simplului radioamator”si alta va fi reactia in momentul in care alaturi de radioamator este si un reprezentant al I.S.U.sau macar un document oficial emis de aceasta institutie, care sa certifice necesitatea instalarii unui astfel de repetor , inclusive faptul ca cei care-l instaleaza nu au nuciun beneficiu din punct de vedere financiar.
    Beneficiind de sprijinul unei astfel de institutii, ne putem permite sa prezentam situatia “Mariei Sale LOCATORULUI”, astfel incit acesta sa se transforme dintr-o persoana aroganta, gata sa ceara “marea cu sarea” pentru locatia pusa la dispozitie, intr-o persoana onorata de de faptul ca poate contribuii, la instalarea unui sistem de radiocomunicatie care ajuta la salvarea de vieti in situatii de urgenta. Putem fi mult mai credibili si convingatori in incercarea de a-l constientiza pe locator ca noi radioamatorii facem un serviciu atit lui, cit si celorlalti cetateni fara sa percepem taxe.
    Consider ca o colaborare mai eficienta cu I.S.U. ne va ajuta “sa NU mai cersim ajutorul pentru a putea ajuta “. Trebuie sa ne gindim ca pina si SMURD-ul pentru a ajunge ceea ce este astazi, a apelat la aceiasi tactica. 73!

  • Postat de Cristi la data de 2010-09-27 14:28:33 (ora Romaniei)
  • Locatia meaeste langa cladirea in care se afla statia ISU. Un radioamator din Botosani lucreaza in aceasta structura si a avut aceleasi probleme la montatul antenelor ca oricare dintre noi. Singurii care nu intampina probleme sunt cei care fac contracte cu asociatiile de proprietari si pãlatesc. De fapt de aici a aparut problema cu radiatiile si celelalte. Spunetimi pe cineva care e foc si para contra radiatiilor si refuza un contract cu o firma de telefonie mobila sau un emitator de radiodifuziune daca i se ofera pretul corect in viziunea sa.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact