hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Dupa parerea dumneavostra, cunoasterea codului morse ar trebui sa fie obligatorie pentru obtinerea certificatorului de radioamator care permite operarea statiilor de radioemisie in benzile de unde scurte (clasele I, II, III)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 23-iulie-2005 si s-a incheiat la 31-iulie-2005

Puteti participa la o dezbatere pe Forum avand ca subiect "Codul morse si autorizatia de radioamator"

Precizare: examenul de telegrafie la ora actuala este necesar numai pentru eliberarea de certificate de radioamator care permit transmisii in bezile de unde scurte. Oricine poate deveni radioamator fara sustinerea probei de telegrafie. Exista 17 benzi de radioamatori (frecventa mai mare de 50 MHz) accesibile clasei a IV-a de autorizare. Precizez acest lucru pentru ca din unele comentarii de mai jos (chiar ale unor sefi de radioclub) reiese ca exista mitul ca pentru a deveni radioamator trebuie invatat codul morse, ceea ce nu este adevarat.

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (33)  

  • Postat de Ovidiu la data de 2005-07-24 13:51:36 (ora Romaniei)
  • Am votat "NU" (desi sunt un telegrafist convins)
    Motivele le-am expus pe forum!

  • Postat de MARINICA la data de 2005-07-24 16:46:53 (ora Romaniei)
  • EU SPUN CA NU AR TREBUI SA FIE OBLIGATORIU INVATAREA CODULUI MORSE PT. EXAMENUL DE AUTORIZARE

  • Postat de Vasile Roman (yo5fmt) la data de 2005-07-24 19:39:09 (ora Romaniei)
  • Cine prefera poate sa invete limba latina...desi e o limba moarta...Cam asa stau lucrurile si cu codul morse.Oricat de mult am dori noi nostalgicii ca cw sa traiasca, vremurile merg inainte si incet -incet devine absolut caduca obligarea viitorilor radioamatori sa dea examen din ceva la care forurile mondiale in ale telecomunicatiilor au renuntat deja.Oricum,la ora actuala cand cu greu reusim sa aducem copiii langa statii,mentinerae cw-lui la examen departeaza si mai mult eventualii amatori de radioamatorism.Motivele sunt multiple,dar unul este cred important de amintit:sunt foarte putini cei care stiu telegrafie si sunt si dispusi ca in timpul liber sa invete generatiile noi...cu ceva ce ei nu mai doresc!Hai sa fim seriosi:ati mai vazut domniile voastre ca exeminatorii de la IGC sa vina cu manipilatorul la examen???Nu,ei vin cu un PC pe care ruleaza un program!!Iar la proba de transmitere poti sa le "transmiti"orice-oricum vor fi multumuti...ca de unde sa stie ei ce naiba tititataesti tu acolo...Asa ca afara cu examenul de telegrafie din examenul de radioamator!!Cine are ureche si chemare va gasi o modalitate de a invata si practica codul morse!

  • Postat de Sandy (yo3nd) la data de 2005-07-24 23:05:03 (ora Romaniei)
  • Eu pledez pentru pastrarea probei de "Morse" in cadrul examenului pentru a deveni radioamator !YO5FMT spune"....cu ceva ce ei nu mai doresc".De unde stie dinsul ca "ei",adica si eu,nu mai doresc sa lucrez folosind codul Morse? Va spun tuturor ca oricand prefer un QSO in CW oricarui alt mod !Eu sunt de parere ca decat sa avem 1000 de radioamatori noi care nu stiu Morse, mai bine 100 care stiu !!!! Personal,in fiecare an,invat 10-15 copii sa foloseasca alfabetul Morse. Precum bine stiti,s-au strecurat[stiind Morse sau nu] destui indivizi intre radioamatori, indivizi ce ne fac de ras si compromit marea masa de radioamatori care-si vad de pasiunea lor si fac cinste tarii careia apartin.Este adevarat ca alfabetul Morse este folosit din ce in ce mai putin dar faptul ca nu se mai foloseste in infruntari arcul si sageata nu impiedica "tirul cu arcul" sa fie proba olimpica.
    Poate ca pentru obtinerea calitatii de radioamator s-ar putea renunta la proba de CW dar pentru a trece in clase superioare consider ca e bine sa existe aceasta proba. Citand pe cineva,YO9IF imi spunea :"Telegrafia a ramas intre radioamatori ca muzica simfonica intre restul genurilor de muzica".Am prieteni radioamatori pe care-i pretuiesc si ii respect desi ei nu stiu CW,consider ca CW este la urma urmei o simpla...optiune! 73' Sandy

  • Postat de Florin la data de 2005-07-24 23:22:22 (ora Romaniei)
  • Eu sunt pentru da si nu.
    Sa nu se mai ceara la examenul de clasa III-a si sa li se aloce si banda de 30m. Si eu sunt nostalgic uneori dar trebuie sa ne gandim in mod practic la viitor. N-as vrea sa fiu ultima generatie.

  • Postat de Vasile Roman (yo5fmt) la data de 2005-07-25 08:02:36 (ora Romaniei)
  • Dear Sandy...cand am zis ca ei nu mai doresc ma-m referit la acei tineri pe care cu chiu cu vai reusim sa-i aducem alaturi de noi si nu la "crocodili"!Ma bucura nespus ca te implici in formarea invataceilor!!Putini o mai fac!Dar oare toti cei care nu au avut ureche sa poata practica curent CW si nu doar de dragul examenului sunt "niste indivizi care ne fac de ras"???Lucrand in cadrul armiei am urmarit formarea telegrafistilor:din 25 - 30 de indivizi cu care se pleca la drum pana la sfarsitul cursului ramaneau 8-10 care reuseau sa prinda CW ,din care 2-3 intradevar "telegrafisti",ceilalti doar chinuiti de dorinta de-a sta pe urma la caldurica in statie sau la centrala...Asa ca nu e cazul sa dai cu bata in cei care "sau strecurat"printre noi...Nu toti cei care doresc sa cante devin "Placido Domingo" !!Sanatate si 73!

  • Postat de Pit, yo3jw la data de 2005-07-25 09:04:35 (ora Romaniei)
  • "Cunosc colegi care au invatat CW numai pentru examen dupa care nici nu mai vor sa auda de ea. Dupa mine CW este un mod de comunicare care se poate realiza foarte simplu. Iti trebuie un generator de RF care sa poata fi intrerupt dupa secventele codului Morse. Iar receptia este posibila cu un echipament simplu. In momentul in care incepem sa discutam despre fonie, ssb, digitale, toate mai cer cate ceva in plus. Este adevarat ca azi constructorii hobisti au cam disparut. Azi placerea este sa spui ce ai mai cumparat, ce scula ai mai adaugat la cele vechi sau ce moduri mai dichisite mai folosesti: sstv, mt63, sau cine mai stiu ce alt mod. Fiecare dintre noi insa are optiunea de a alege ce crede ca i se potriveste. Unora le place CW, altora ssb, altora sstv. Exista o oferta larga pentru toate gusturile si buzunarele. Cum se scria mai sus, cu cat stii mai multe limbi, te descurci mai usor. Pe undeva CW este o limba universala. Daca vrei, poti conversa cu ti ti ta ore intregi, ca de altfel si-n celelalte moduri. Daca se poate considera ca un om care cunoaste mai multe limbi este mai bogat, asa s-ar putea zice si ca unul care stie CW este ceva mai bogat decat unul care nu stie. Sau poate ii da dreptul sa se considere asa! Oare in viata nu este asa. Oare intamplator se scrie prin anunturi: cunoasterea limbi xxx este un avantaj. Poate ca si cei care cunosc CW au un avantaj.... Un QSO in care dai 599 sau numai 59 si te alegi cu o tara noua DXCC difera intre ele? Posibil...in CW poate il realizezi mai usor !"
    Am reintrodus acest pasaj dintr-un comentariu facut anterior.
    In urma cu vreo 40 de ani am primit vestea ca am primit autorizatia si de emisie, pana atunci am fost receptor, nu aveam 18 ani!
    Vecinul de atunci era YO3JF, Gusti baci, care avea ca statie de emisie receptie un receptor facut de el, iar la emisie un EL84 ca autooscilator, totul pe o antena VS1AA. El mia promis ca atunci cand voi primi autorizatie ma va lasa sa lucrez toata seara de la el. El statea la parter, eu la etaj!!!
    Unora ar trebui sa se explice ce inseamna cele de mai sus!! Am reusit sa fac in jur de 30 de QSO - uri, toate in telegrafie, cu manipulator simplu. Dupa care m-a apucat o mancarime sa lucrez mai departe, la cara mia zis: acum apuca-te si fa-ti statia!. Receptorul era pana atunci un 0-V-1. A trebuit sa fac un receptor, Apoi am facut si eu un autooscilator cu 6P9! Si asa am iesit pe propriile "picioare" De fonie nici vorba, trebuia modulatie anodica, pe ecran, cerea altceva...
    Nu doresc sa zic ca acum trebuie sa ne intoarcem la roata olaruli, cu toate ca oalele manufacturiate manual au o valoare artistica deosebita. Viata a mers inainte. Am reusit sa ma dotez cu un trasceiver. Eram mare!
    Restul e istorie...
    Faptul ca telegrafia este folosita azi aproape exclusiv de radioamatori nu este o rusine. Ea dovedeste ca se tine la traditii. Telegrafia este si va ramane un element al miscarii de radioamatori. Daca numai o singura data ea va ajuta la salvarea si a unui singur om, este formidabil. Ce te faci insa cand din "n" motive un radioamator cere ajutor in telegrafie si mii de alti radioamatori nu vor intelege ceea el cere! Aici vad necesitatea de a exista intelegerea necesara pentru a te instrui si in telegrafie. Vasile, din experienta, are dreptate. Multi pornesc la drum, putini raman. Cand am urmat cursurile de radioamatorism, in prima zi, sala era neincapatoare, la examen am ajins vreo 15!
    Dorim ca numarul radioamatorilor sa cresca. Poate ca in loc de examen de telegrafie, ar trebui un examen de psihiatrie. Acel operator se poate adresa oricui. Poate ar trebui verificat daca are cei 7 ani de acasa!
    Asa ca autorizatie cu sau fara telegrafie, pana la urma tot modul de comportare este de baza.
    Este greu sa vii acum sa sa zici. Gata de azi mai nu se mai tine cont de faptul daca stii sau nu telegrafie. Este posibil. Dar oare va mai incerca cineva sa invete "limba latina"? Si ma repet; Ce te faci daca cineva iti cere ajutor in "limba latina"? Acel cineva numai asa poate sa vorbeasca. Poate il si trimiti undeva la origine ca te deranjeaza!
    Reglementarile sunt in mana IGCTI-ului. Din pacate si aceasta institutie este in permanenta transformare. Ei au treburi foarte importante. Chestia asta cu radioamatorii e cam peste plan!
    Pe deasupra e si mai complicata de propriile lor hotarari! Dar mai avem timp sa speram!
    Iara scuze de timpul rapit!
    73
    Pit

  • Postat de LAUR la data de 2005-07-25 11:58:57 (ora Romaniei)

  • ESTE falsa ipoteza de dicutie pe conexiunea armata-radioamatorism; sunt doua entitati cu regimuri diferite de functionare; ceea ce nu se facea (face) in armata este trebuia se selectioneze soldatii cu aptitudini pentru telegrafie, ca de altfel si persoanele care erau pe post de instructori, si atunci procentul de "note mari" era mult mai sus; regimul fortat de antrenamente este un alt factor care influenteaza negativ; asta se intimpla in orice armata...
    in radioamatorism, este benevola optiunea de a aborda aceasta activitate, si prin urmare dispar multe din constringerile care actioneaza in armata in procesul de invatare a telegrafiei; dupa parerea si experienta mea de 36 de ani, numai cine nu vrea nu invata telegrafie; chiar si cel care nu are "ureche muzicala", prin antrenamente facute cu perseverenta, va inregistra progrese remarcabile; de ce telegrafie? in afara de aspectele istoric si tehnic (cel ca este un mijloc simplu de comunicatie), cel mai important este ca aduce o dezvoltare a aptitudinilor individuale in planurile: psihic, mental si fizic; aceste dezvoltari apropie radioamatorismul de alte sporturi; RGA este o aplicatie elocventa; altfel, ne scufundam in activitatile tehnice specifice comunicatiilor si identitatea radioamatorismului se estompeaza; deseori aud intrebarea: "acum, in epoca ("de aur"...hi!) a internetului, cam ce ati mai reprezenta voi, radioamatorii?..."; asa ca, pina a supune la vot daca mai este necesara o autorizatie, pare ca nu mai este asa de mult...
    Prin urmare, dupa umila mea parere, ESTE NECESAR (dar nu si suficient) sa se mentina proba de telegrafie la examene; a copia, in numele perversei comoditati a "modernizarii", modele din alta parte, care au populatii de zeci-sute de mii de radioamatori, si prin urmare si o influenta incomparabil mai mare in societate, este o MARE GRESEALA; avem si noi aici aprins un foc mic si ne jucam "de-a Napoleon", poate-l stingem cu totul... Nu se vede care este participarea YO la competitiile interne si internationale? N-as mai pomeni de calitatea traficului in competitiile interne...In loc sa cerem cresterea exigentelor care sa ridice nivelul activitatii noastre ne propunem sa eliminam si una din metodele care are un rol benefic verificat si afirmat de foarte multi radioamatori faimosi (si nu din doar din nostalgie...).
    Sa lasam pe fiecare sa se convinga singur de ceea ce inseamna telegrafia si sa nu inoculam idei (false) preconcepute... ma refer, desigur, la novicii in cw...

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2005-07-25 13:10:27 (ora Romaniei)
  • RASPUNS LUI VASILE ROMAN, YO5FMT, CARE S-A EXPRIMAT SI PE FORUM, INTREBANDU-SE RETORIC DACA DUPA TITANIC STIM DE VREUN CAZ IN CARE CW A FOST UTIL:

    Absolut de acord in privintza absentzei totale a contributziei FRR in acest caz recent, in care puteam sa ne demonstram utilitatea, de atatea ori pusa la indoiala de autoritatzi.
    Cat priveste faptul ca CW continua sa fie un minunat mijloc de comunicare in anumite situatzii, imi permit a spune ca dupa scufundarea Titanicului au fost NENUMARATE acele cazuri in care CW s-a dovedit a fi un instrument indispensabil. Iata unul dintre ele: cu conditziile mele de lucru limitate din anii '80 (35 W, antena dipol), puternic perturbat timp de o ora de un QRM local aflat la doar un kHz, am contribuit la salvarea vietzii unui muncitor din Ploiesti, procurandu-i din Germania, cu ajutorul lui DL4KK, partenerul meu de QSO si cu contributzia Crucii Rosii Germane, medicamentul TAGAMET. Actziunii i s-a alaturat ulterior YO3AC care a tzinut apoi legatura cu DL4KK, YO3ACX care a preluat medicamentul de la pilotul avionului TAROM sosit din Germania si mi se pare YO3RG, care a transportat medicamentul la Ploiesti. Intre apelul de urgentza lansat la QTC si administrarea medicamentului salvator au trecut 20 de ore!. Alex, YO9HP are cred mai multe amanunte.
    Asadar, CW 4ever!

    Postati un raspuns

  • Postat de Vasile Roman (yo5fmt) la data de 2005-07-25 17:08:15 (ora Romaniei)
  • Draga Feri,am citit ce ai scris aici si dincolo pe forum si ai perfecta dreptate...de fapt nici celor de pe Titanic nu le-a fost de prea mare ajutor CW.M-as fi bucurat daca dadeai un exemplu din care sa reiasa ca din cauza stiintei de CW au fost evitate nenorociri...un exemplu cam de genul"radioamatorul yo8xyz ramas izolat de apele involburate ale Siretului impreuna cu 3 consateni avind in lada din podul casei asaltate de ape un EL84, cu ajutorul sarmelor de rufe si cu un candelabru vechi a injghebat un autooscilator pe frecventa retelei de urgenta si cu ajutorul a doua cuie a manipulat aparatul in cod morse dirijand astfel elicopterul catre zona lor"Hai sa fim seriosi...Tu atunci in 80 ai ajuns sa poti fi util doar ca la aceea ora te aflai in fata aparatului si nu neaparat ca ai stiut CW. Repet:nu sunt impotriva codului morse,ci impotriva conditionarii in anno domini2005 a devenirii de radioamator de acest examen.Bine a scris cineva mai sus,in loc de asemenea probe ar fi mult mai util un amplu examen psihologic...Iar pentru cel ce crede ca numai tampitii nu sunt in stare sa invete codul morse,da oricine poate invata-dar daca nu are "ureche"in veci nu se va bucura de binefacerile telegrafiei!!!Cei care nu au proprietatile psiho-somatice native cerute de insusirea acestei "muzici"oare trebuie exclusi din familia radioamatorilor?Trebuie infierat un om care are un picior mai scurt doar pentru ca nu poate alerga la fel ca semenul lui intreg??Cred ca nu.Si ca am cat de cat dreptate o demonstreaza(deocamdata)si rezultatul sondajului...Va ureaza semnale CW placute yo5fmt(unul din cei "tampiti" care au reusit sa invete telegrafia doar de dragul examenelor)

  • Postat de Timi la data de 2005-07-25 19:07:05 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord ca trebuie sa fim realisti si sa intelegem cat mai multi ca "RADIOAMATORISMUL" evoluiaza ca orice pe lumea asta. Aceasta evolutie, la un moment dat, va face necesar schimbarea cuvantului "RADIOAMATORISM" cu un alt cuvant poate legat de "COMUNICATIE", ceva care sa cuprinda orice fel de comunicatie nu numai prin radio. Ne place, nu ne place aceasta evolutie, asta este nu ne va intreba nimeni, evolutia isi are legile ei. Ce a fost pana acum este deja istorie. In urmatorii cativa ani de zile vom fi martorii unor transformari uriase in domeniul COMUNICATIILOR si implicit al "RADIOAMATORISMULUI". Tot timpul acest lucru s-a produs dar nu linear.
    De CW, ce sa mai vorbim, este ceva foarte arhaic dar este si "antichitate" deci ceva foarte valoros pentru unii asa cum este orice "antichitate".
    73!

  • Postat de Pit, yo3jw la data de 2005-07-26 09:04:03 (ora Romaniei)
  • Pentru Timi............Ai perfecta dreptate. Sistemele de comunicatii au evoluat, tehnica care le insoteste s-a diversificat si sunt la un nivel care in urma cu ani nici nu banuiam, dar... exista un "dar", mai toate sistemele sunt dependente de un retranslator care in 99,99% din cazuri nu depinde de noi, utilizatorii. In marina s-a scos sistemul de comunicatii pe US si s-a trecut pe sateliti. Exista conventii internationale, dar satelitul este al cuiva, care are si sistemul de al controla. Internetul, acest colos care preia sistemul de comunicatii mondial, este si el controlat, dar nu de utilizator. Chiar si retelele de UUS cu repetoare, acestea din urma si ele sunt ale cuiva. CE TE FACI DACA ACEL CINEVA trage heblul.
    Tot ce ai pe masa devine inert. Te uiti la el si dai marunt din buze si nu ai ce face!
    Din pacate, devenim dependenti de mijloacele tehnice pe zi ce trece. E comod. E placut. Dar daca ramai pe intuneric ce te faci. Din pacate la noi acest sistem de retelei nationale de urgenta nu este un sistem national de urgenta. El este folosit numai spre folosul unora care incearca sa zica ca se face. Din pacate, azi este mai greu de gasit un EL84 decat un celular, iar daca sistemul functioneaza, si ar trebui sa functioneze, este mai comod sa formezi "N" cifre decat sa inveti codul morse.
    Telegrafia ramane un as in maneca oricui care o cunoaste. Nu este obligatoriu, dar este totusi un element care poate separa calitati. Ar putea fi una din nenumaratele criterii care pot exista.
    Viata merge inainte, ca vrem sau nu, tehnologia si ea urmeaza acelasi traseu, unde se va ajunge... nu stiu, generatiile viitoare vor vedea, deocamdata devoram mostenirea a milioane de ani intr-un ritm frenetic.... 73 Pit

  • Postat de Laur la data de 2005-07-26 09:57:05 (ora Romaniei)
  • Dr Pit, pierzi vremea cu lamuriri suplimentare, bate un vant de anarhie, nu ne trebuie structurari valorice, nu ne trebuie selectie prin examene, nu ne trebuie un pic de demnitate, ne trebuie doar libertatea de a vorbi despre subiecte pe care ni se pare ca le cunoastem, si pentru care mai si credem ca suntem nascuti a le reglementa...pentru unii este o mare realizare ca au intrat in radioamatorism pe usa din dos, examen trisat (fie chiar si la CW)...dom'le, hai sa nu mai dam nici un examen, nu vezi ca nu se doreste sa aiba asi in maneca, ci doar valeti...sa le acordam si "clauza ignorantului celui mai favorizat"...

  • Postat de Laur la data de 2005-07-26 10:38:19 (ora Romaniei)
  • Despre limbi "moarte"... limba latina nu este inca moarta de tot, este utilizata si in zilele noastre, desigur "moderne" (!), in formarea denumirii plantelor si altor vietati (insecte, animale) prin nomenclatorul binar... altii afirma ca limba ramana (si nu numai ea) ar avea legaturi strase cu limba latina... comparatia cu limbile "moarte" este... "bizara", ca sa zic asa si sa ocolesc a zice un cuvant mai potrivit despre cultura generala a emitentului... dupa teoria cu limbile moarte, trag concluzia ca a disparut modul de comunicare vocala (AM, SSB, TRANSMISIUNI DIGITALE DE VOCE) si nu CW-ul, care nu se folosea pe atunci (si nu stiu de ce?...doar ar trebui sa fie un mod arhaic...)... etc... HI!

  • Postat de Florin la data de 2005-07-26 14:28:14 (ora Romaniei)
  • Eu am votat da din cateva motive.
    1: vara lui 1986 in apropiere de capul Magadan, pulsul lansat de Maxim Gorki a facut ravagii pe o raza de 2500-3000 Km. Nu a mai mers nimic cu exceptia cw.(am fost martor la experiment si mai sunt milti dintre noi care au vazut ceva asemanator)
    2: 1998 norul Leonidelor - poate tineti minte propagarea de exceptie din 2m si 70cm- a fost atat de dens incat a paralizat timp de 48 de ore orice comunicatie in zona JA cu exceptia cw.
    3: pentru exemplificare vizionati ,,Ziua Independentei", in ciuda filmului partea cu radiocomunicatii e perfect valabila.
    4: multe alte exemple poate mii dar si o observatie- o seara obisnuita cu propagarea actuala stranie din 20m - banda moarta cu exceptia cw unde se putea lucra chiar si PY.
    Din pacate a devenit regula asa ca concluzia- indiferent de fenomen proimele moduri de lucru care cad sunt cele digitale, urmeaza fonia si mai ramane in picioare doar batranul cw.
    Ca nu o sa dispara e sigur din ratiunile mai sus amintite plus altele.
    Indicator: - urmariti examenele radio din SUA si Rusia, cand or sa scoata examenul la cw le vom putea urma si noi exemplul, pana atunci sa-i lasam pe altii mai fraieri.
    Salutari si Pace- daca mai crede cineva Hi

  • Postat de gheorghe andrei radulescu la data de 2005-07-26 15:10:04 (ora Romaniei)
  • morse este ceva care cind este , cind nu este.
    tehnica digitala este ceva care intre 0 si 1/3 nu este,intre 1/3 si 2/3 poate sa fie dar poate si sa nu fie ,iar intre 2/3 si 3/3 este sigur.
    asadar ne-am intors de unde am plecat?
    la examen Nu, in rest "ad libitum". 73,andrei,yo4aup.

  • Postat de vasile nicola la data de 2005-07-26 19:53:25 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este neinspirat formulata. Nu ma indoiesc ca majoritatea va vota pentru scoaterea telegrafiei, cei in cauza fiind majoritari. Cred ca pentru cat. II si I ar fi bine sa se mentina obligativitatea. Daca este o categorie superioara sa fie nu ?? Eu sunt pentru DA. Este ca toate celelalte o opinie. Sanatate la toti... 73 es cuagn !

  • Postat de Cristian Simion la data de 2005-07-27 19:12:57 (ora Romaniei)
  • Intortocheate pareri din partea unor "rechini" ca Dvs. O exprimare mai simpla: tineretul din ziua de astazi este asaltat de manele, muzica proasta, si daca se poate toate acestea in format MP3 (furate). Un CD original cu Pink Floyd; B.B. King oare la ce pret se poate gasi?. Scump pe rafturile unui magazin de specialitate ..."ieftin" pe raftul unui pasionat de varsta a 60-ani. Iata raspunsul. Toate cele bune, Cristian.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2005-07-27 20:09:37 (ora Romaniei)
  • Personal gasesc sarada lui YO3GLH foarte criptica, nu am reusit sa descifrez raspunsul. Care sunt in cazul intrebarii din sondaj manelele si cine este Pink Floyd?

  • Postat de DICK la data de 2005-07-29 14:08:13 (ora Romaniei)
  • Cine doreste (si poate), invata telegrafie!
    Telegrafia este NECESARA, MAI ALES ACOLO, UNDE
    SSB-UL NU MAI ESTE INTELIGIBIL!
    MULTE STATII DX, SE LUCREAZA NUMAI IN CW, INCLUSIV IN UUS! LA CLASELE SUPERIOARE DE AUTORIZARE, TELEGRAFIA BESTE BINE SA FIE OBLIGATORIE!

  • Postat de costel la data de 2005-07-29 15:01:48 (ora Romaniei)
  • am votat "nu" desi imi place telegrafia dar nu cred ca ar trebui sa mai fie obligatorie, in cazul asta de ce sa nu fie obligatoriu de stiut si celelate moduri de lucru "digitale" hi!. fiecare lucreaza in ce mod doreste , atata timp cat nu-i deranjeaza pe altii e ok. 73 numai bine!

  • Postat de Tony la data de 2005-07-29 18:57:27 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca mai este necesar!Este buna telegrafia dar sa fie optionala!Cine doreste o poate invata si practica...Eu nu o voi uita niciodata...sunt radioamator din anul 1985 !

  • Postat de Grideanu Lucian la data de 2005-07-30 08:39:07 (ora Romaniei)
  • NU . DA este anacronic,lipsit de bun simtz!

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2005-07-28 12:12:08 (ora Romaniei)
  • Cei care cred ca un program itzi ofera "lejer" posibilitatea de a lucra in CW fara a o fi invatzat cat de cat se inseala. De transmis se poatre transmite la orice viteza, dar cu receptzia e o mica problema. Programul nu decodeaza decat semnalele puternice, transmise impecabil. Daca partenerul este mai lipsit de experientza si semnalele nu sunt spatziate perfect sau daca intervine QSB-ul si QRM-ul, adio receptzie. Intr-un concurs nici nu se poate imagina inlocuirea urechii omenesti cu softul.
    Exista si programe de traduceri pentru 64 de limbi, dar produsul lor este de cele mai multe ori un text brut, confuz, care produce ilaritate. Si in acest caz mintea omeneasca este de neinlocuit. Nu am auzit de concursuri castigate de operatori care nu receptioneaza CW chiar si in conditzii de banda dificile, nu am auzit nici de literatura de calitate tradusa de computer. Cel putzin, deocamdata nu ...

  • Postat de Madincea B. Antal la data de 2005-07-28 12:40:45 (ora Romaniei)
  • In viata nu este totul alb si negru, ci predomina o multitudine de nuante de gri. Ceva dreptate au si cei care sunt pentru scoaterea telegrafiei, dar si cei care sunt pentru mentinerea ei. Dupa parerea mea sondajul ar fi fost poate mai interesant daca ar fi oferit si o cale de mijloc, ca de ex. mentinerea probei de telegrafie pentru clasa I (sau pentru clasa I si II).

  • Postat de Pompiliu Musatoiu la data de 2005-07-30 10:02:44 (ora Romaniei)
  • Consider ca este o arta sa stii sa transmiti si sa receptionezi in codul Morse. Da, sunt de acord cu faptul ca radioamatorii de unde scurte sa cunoasca alfabetul Morse. Si ce daca e vechi si nu se mai foloseste asa mult? - e adevarat, dar latina nu se mai studiaza chiar daca este o limba moarta? Si apoi omul a avut dintotdeauna dorinta de a stapani cat mai multe limbaje de comunicare. Numai noi, cunoscatorii de " Morse" stim frumusetea acestui limbaj asa ca hai sa dam si altora posibilitatea de a-l cunoaste. Ne vor multumi !

  • Postat de Laur la data de 2005-07-30 16:01:17 (ora Romaniei)
  • Lipsit de bun simtz este sa vorbesti de bunul simtz atunci cand nu este cazul. Si daca tot vorbesti de bunul simtz, lasa spatziu intre virgula si cuvantul urmator, dar sa nu faci acelasi lucru intre cuvant si punctul care urmeaza.

  • Postat de Codrut la data de 2005-08-02 17:07:11 (ora Romaniei)
  • Era un banc cu un militian langa care opreste o masina cu numar strain si este intrebat ceva in mai multe limbi. Raspunsul lui a fost bineinteles o ridicare din umeri. Un pusti care a vazut totul, il intreaba: Ai vazut, Nenea, cate limbi stia cel din masina? La care militianul, zambind, raspunde: Si la ce i-a folosit?
    Eu as pune o alta intrebare legata de acest subiect (indiferent de obligativitatea CW la examen): Cat timp credeti ca vor mai folosi radioamatorii telegrafia?
    Inainte de a raspunde hotarat "o vesnicie", vedeti ce se intampla in UUS cu modurile EME si MS. Cred ca mai mult de 99% din activitate se face in moduri digitale (JT65, FSK441). JT65 utilizat la EME decodifica semnale de nivele pe care urechea umana nu le mai aude, astfel ca se pot face acum legaturi via Luna cu puteri modeste intre corespondenti ce utilizeaza cate o singura antena. Prin reflexii pe meteoriti, e aproape imposibil sa mai gasesti pe cineva cu care sa incerci o legatura in CW, fie ea si la viteza mare.
    Foarte multi au criticat aceste moduri digitale. Dar rezultatul a fost o crestere impresionanta a activitatii in UUS, devenind active multe tari care pana mai acum cativa ani le lucrai doar daca prindeai cate o expeditie.
    Si cine stie ce o sa mai apara...
    Toate cele bune, pentru toti si in toate modurile! 73! Codrut

  • Postat de LATCU PETRU la data de 2005-08-27 19:12:47 (ora Romaniei)
  • Parerile celor care au postat comentarii sunt foarte diverse. Cel mai mult mi-a placut cel al lui PIT, YO3JW. Nu la toti le place fotbalul, muzica simfonica sau opera,teatrul.Sa fim de acord ca fiecare poate avea anumite preferinte.Cred si eu ca CW ar trebui sa ramana obligatorie macar la clasele superioare.Este esenta si istoricul radioamatorismului. 73! Petre

  • Postat de MIHAI (yo3hui) la data de 2007-02-12 21:36:23 (ora Romaniei)
  • DA ESTE NECESAR SA INVETI SI SA CUNOSTI ACEST COD, NICIODATA NU S-TI CIND TE LOVESTI IN COMUNICATI.

  • Postat de Pompiliu la data de 2007-10-10 19:01:27 (ora Romaniei)
  • Revin, si cred ca e necesar sa fie invatat alfabetul morse. Altfel, orice neavenit, cunoscator din auzite al alfabetului Morse, se va apuca sa faca diverse site-uri cu translatoare din text in morse si invers dar fara a avea posibilitatea controlului corectitudinii translatiei (pentru ca, pur si simplu, nu cunosc alfabetul Morse). Mai nou, a aparut un site " http://www.morse.ro", nu stiu de cine este realizat, ca nu are nici un buton de "contact", vad doar o sigla a UPC pe acolo, dar de la UPC nu stie nimeni de el (sau n-oi fi gasit eu pe cei responsabili) care face translatia de care spuneam.
    Chestia este ca atunci cand vrei sa asculti semnele translatate in cod morse, nu intelegi nimic. N-au tinut cont de regula de baza, ca pauza dintre elementele unui caracter este lunga cat un punct si atat. Ei bine, la ei, la toate caracterele ( cu exceptia literelor "e" si "t", evident) pauza dintre primul element al caracterului si urmatorul este cat o linie. Ori asta este o greseala enorma, practic se schimba sensul tuturor caracterelor, devin de neinteles.
    Uiteti-va si voi si poate gasim o modalitate de a-i determina sa faca schimbarea necesara. A, si inca ceva, vorba romanului, aia cu prostul care nu e prost destul daca nu e si fudul, si-au mai atasat adresa si pe Wikipedia, la "Alfabetul Morse" ca sa vada si restul lumii cat de "specialisti" sunt...

  • Postat de Mihaela la data de 2008-03-08 17:38:23 (ora Romaniei)
  • Da !! clar ca da ! vrei sa te numesti radioamator sau radioamatoare ?? atunci incepe cu invatarea alfabetului morse !! eu cel putin nu stiu cu ce sa incep .. concursuri !! cantonamente !! plecari la munte cu statii si antene in rucsac!! :) bineinteles cu tata in frunte :) YO8TDM , care si astazi frecventeaza clubul de la Piatra Neamt ! as fi vrut sa va spun toate astea morse !! atat am avut de spus !! ...- .- ... .- .-.. ..- - :))

  • Postat de Mihaela la data de 2008-03-08 17:41:10 (ora Romaniei)
  • tata e Y08CLS :))

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact