hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati operat vreodata in banda de 27 MHz (Citizen Band)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-ianuarie-2010 si s-a incheiat la 25-ianuarie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (19)  

  • Postat de Marius la data de 2010-01-18 08:37:44 (ora Romaniei)
  • DA! Am lucrat si in CB,chiar am realizate qso-uri frumoase-Argentina.In mod curent folosesc statia de CB pentru a monitoriza propagarea in 28mhz.De multe ori in CB era plin(nu neaparat TIR-isti,)in schimb in 28 era liniste.Dupa citeva apeluri lansate am facut o duzina de qso-uri.Propagare era,dar toti ascultau!HI!HI!
    Din cind in cind fac trafic si din mobil cu antena de 144mhz.M-a scapat de vreo citeva radare!
    73 si s-auzim numai de bine!

  • Postat de Dan la data de 2010-01-20 10:21:33 (ora Romaniei)
  • Banuiesc ca se face referire "strict" la segmentul de banda 26.965-27405 4W AM/FM. :)
    Nu mi-e rusine sa spun ca 11m pentru mine a fost un inceput, iar autorizatia de radioamator doar mi-a extins benzile de frecventa si alte posibilitati. Asa cum sunt un fan al 11m (nu sunt fan "colegu" sa fie clar ), asa sunt un fan si al legaturilor DX, ma laud cu peste 40 divizii confirmate si aproape dublu lucrate...totul cu 4W si antena lambda/4 verticala.

    asa cum se spune si in 11m, 73!

  • Postat de Catalin - Piratu la data de 2010-01-20 20:12:30 (ora Romaniei)
  • Sal.
    - Da am lucrat in urma cu multi ani ,in CB ( 26.965 - 27.405 4W. AM/FM ) . Majoritatea celor care acum sunt radio amatori sunt fostii CB-isti .

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2010-01-20 23:38:37 (ora Romaniei)
  • Din cei peste 4000 de radioamatori autorizati in acest moment, numarul celor proveniti din CB este in jurul cifrei de 100!

  • Postat de Dan la data de 2010-01-21 00:28:35 (ora Romaniei)
  • Sa fiu un pic rautacios. Cati din cei 4000 de radioamatori autorizati au varsta peste 50 ani si cam cati au sub 50 ani? Hmm, ia sa vedem cine raspunde la intrebarea asta...

  • Postat de Dan la data de 2010-01-21 00:30:55 (ora Romaniei)
  • Revin cu completarea:
    Cred ca o sa-mi iau iar oale sparte in cap pentru intrebarea pertinenta de mai sus. Oh well, asta este... :)

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2010-01-21 07:53:58 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este foarte buna, problema este ca nu are legatura cu subiectul sondajului curent.

  • Postat de Dan la data de 2010-01-21 10:01:43 (ora Romaniei)
  • Da, imi dau seama ca-i oarcum offtopic intrebarea mea, iar chestionarul la subiect de acum 4 ani nu are relevanta prea mare. Ce voiam eu sa subliniez este ca CB-ul asa cum este el da posibilitatea de a lucra cu o statie de emisie receptie fara prea mari batai de cap (costuri/autorizatii), utilizatorul odata familiarizat cu notiunea de microfon si ptt isi poate dori aprofundarea mai in detaliu a acestei lumi obtinand autorizatia de radioamator. Dupa cum s-a mai spus, banda de CB poate fi o pepiniera de viitori radioamatori. Cat de buni sau rai sunt acesti radioamatori ce initial au pornit din banda de 11m este relativ pentru ca tine foarte mult de personalitate.
    Niciodata n-am inteles discordia asta intre radioamatori si CB'isti. Amadoua tabere folosesc echipamente de emisie/receptie si in nici un caz nu sunt profesionisti, deci sunt amatori, radioamatori. Daca un radioamator provine de CB asta nu inseamna ca n-ar fi de calitate, sa fim serios exista uscaciuni destule si in radioamatorismul cu hartii.
    M-am legat din nou de media de varsta a radioamatorismului pentru ca am vrut sa trag (inca odata) un semnal de alarma. In situatia pe care o stim cu totii, in loc sa se arunce cu noroi in CB'isti, radioamatorii cu experienta ar face bine sa ghideze noii veniti pentru a intelege corect ce inseamna cu adevarat sa fi radioamator si nu radioscamator.


    73!
    Dan, YO3IBW

  • Postat de Elvis la data de 2010-01-21 12:59:29 (ora Romaniei)
  • Deja aveam autorizatia si indicativ de SWL cind am inceput sa ascult si CB-ul , desi auzisem de mult de canalul 22 FM.Discutiile care le prindeam din zbor la radioclub si traficul radio din CB m-au ajutat sa merg mai departe... in 145.225 oricum se fcea trafic rar(ca si acum dealtfel)Acum CB-ul ma ajuta si la altceva exact ce spune Marius-YO2LHD , ma scuteste de sanctiuni rutiere si transfer banii la "contul YO" cum ii spune sotia, macar ii justific de unde iau si unde pun, in fata XYL-ului.Cit priveste pe cei care ignora sau nu recunosc "entitatea CB" -stiti cum zice cumatra vulpe"-Sunt acrii strugurii", 73! YO7MC Elvis.

  • Postat de nu sunt radioamator la data de 2010-01-21 17:09:59 (ora Romaniei)
  • YO3IBW: Mai ramane si ca noii sau relativ noii veniti sa se arate receptivi la lucrurile pe care le pot invata de la radioamatorii cu experienta, in loc sa manifeste o autoadmiratie combinata cu aroganta, si chiar cu jigniri in momentul cand cineva incearca sa le corecteze erorile inerente oricarui inceput. Cine crede ca stie deja totul sau in orice caz suficient intr-un anumit domeniu este incapabil sa invete lucruri noi.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2010-01-21 17:26:32 (ora Romaniei)
  • Da, am facut putin CB, dar am luat-o ca pe o extravaganta, mai mult din placerea de a construi un tcvr AM in 11 m (nu aparusera inca statiile de fabrica la noi, era in anii '90, putin inainte de a se face "taxi" pe 27 MHz) si de a incerca ceva nou decit din pasiunea pentru banda respectiva. N-a durat insa foarte mult, CB-ul s-a dus pentru mine asa cum a venit. Inca imi rezoneaza in cap o afirmatie a lui 2IS din vremea aia - "nu vin in CB pentru ca mi se pare ca e un pas inapoi fata de radioamatorism". Ca "pepiniera" n-ar fi rau, dar din pacate am observat si eu, asemeni lui 3ibw, ca o parte din cei veniti intre radioamatori din CB afiseaza un pic de aroganta (ca sa nu-i spunem direct "obraznicie") nejustificata.

  • Postat de Marius la data de 2010-01-22 01:23:28 (ora Romaniei)
  • "Operat" in CB mi se pare un termen fortat, mai degraba "vorbit in ciocofon", deoarece cam asta fac majoritatea CB-istilor. La fel de nepotrivite mi se par si lamentarile cum ca o parte dintre radioamatorii proveniti din CB sunt aroganti sau obraznici. Nu ca n-ar fi, dar motivul nu este faptul ca provin din CB ci pur si simplu pentru ca asa le e caracterul respectivilor indivizi. Am auzit ciobani si in canalele CB dar si in benzile HAM deopotriva... si sunt absolut convins ca majoritatea celor din urma erau HAMi "pur-sange", cu "pedigree"! In sfarsit, revenind la intrebarea din sondaj, raspunsul este NU... inca. Avand in vedere nebunia si japca guvernului pentru colectarea de bani la buget, prevad inmultirea (si mai mult) a abuzurilor agentilor de circulatie, asa ca o mobila CB pe auto, in dubla cu detectorul de radar au devenit dotare "standard" la drum lung. Oricum, nu prea am inteles ce se urmareste de fapt in acest sondaj, desi aparent CB-ul poate fi usor confundat cu HAM-radioul datorita faptului ca amandoua se bazeaza pe schimbul de informatii, exista o mare diferenta: primii o fac in general din necesitate pe cand ultimii din placere... sau cel putin asa se presupune.

  • Postat de Dan la data de 2010-01-22 01:33:07 (ora Romaniei)
  • @ Marius YO4HGX ... Studiaza un pic mai bine ce se intampla in CB (11m), dar nu folosi statia de pe masina utila in discutiile cu colegu'... Vezi un pic mai sus, intr-un mod "fara purtatoare" ...
    73!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2010-01-22 07:44:25 (ora Romaniei)
  • Am votat DA. Am utilizat banda de 27 MHz, prin anii '90 cand ma ocupam cu agricultura... Aveam statii President, numai in SSB, doua fixe, una la birou, una la crescatoria de gaini care era la vre-o zece km distanta, cate o mobila pe o Dacie papuc, alta pe un VW utilitar, alta pe un tractor, si vre-o 3 portabile, la muncitorii de pe camp...
    Era interesant sa auzi cate un "seku deekis" sau "querezeta" printre mesaje despre ladite cu rosii, legaturi de ceapa, cartoane cu oua, si imprastierea gunoiului de grajd...

  • Postat de Eduard la data de 2010-01-22 11:03:26 (ora Romaniei)
  • Momentan CB-ul a devenit cam principalul furnizor de tineri radioamatori,racolarea din licee si facultati direct catre radioamatorism de catre cluburi nu se mai face aproape de loc, si nu e vina "tineretului", asta pare mai mult o treaba pentru cei experimentati...
    Pe de alta pare CB-ul nu e deloc o treaba rea, mai ales ca eu ii impart in 2 categorii utilizatorii acestei benzi: 1. Canalul 22 - care se limiteaza doar la a vorbi la statie si atat, nu-l intereseaza DX-ul, propagarea ci doar manuirea "ciocofonului" si 2. Cei care merg mai departe de atat si incepe sa-i mai intereseze si de ce trebuie "taiata" antena, de ce are nevoie de masa, ce se mai aude si mai sus, si de ce cateodata aud italienii si nemtii la ei pe canal etc... Categoria 2 e o pepiniera pentru radioamatorim, trebuie numai sa stim sa o folosim HI, si daca din pepiniera nu ies radioamatori de calitate, e vina noastra (a celor ce se considera radioamatori) si nu a lor.
    Sunt multi care fara indrumare dupa ce au descoperit cate ceva din tainele radioului si dupa ce au epuizat posibilitatile CB-uli au venit singuri catre radioamatorism si asa au aparut acesti CB-isti Radioamatori. Din nou... E vina lor?...
    Nu cred...
    Sunt multe de zis la acest subiect (usor deviat) dar din pacate numai vorbim, fapte mai putine :).

    P.S. Si eu provin din CB. Am descoperit radio din TEHNIUM si prima comunicare radio am avut-o in CB, din fericire pentru mine cu radioamatori. Exista un canal administrat de Grupul Scolar de Telecomunicatii, si unde se putea invata despre trafic si tehnica. Se poate, numai sa se vrea.

  • Postat de dreve mircea la data de 2010-01-23 10:04:46 (ora Romaniei)
  • Cei care devin radioamatori din 27 Mz am impresia ca nu prea cunosc regulamentele si modul de operare in benzile de radioamatori !

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2010-01-23 16:54:55 (ora Romaniei)
  • Am votat DA , ptr ca am lucrat in CB de prin anul 1990 dar eram radioamator de ceva timp. Era o diferenta mare , in CB era permisa orice discutie mai ales vulgara , nu se respecta nici un regulament , in benzile de radioamatori era respect si prietenie si se discuta tehnica . Astazi sunt prezent si in CB , dar .... Este clar ca CB-ul este mai abordabil de catre tineri si poate ca in radioamatorism sunt oameni mai inaintati in varsta , dar varsta de 50 de ani nu trebuie sa il deranjeze pe 3ibw ( am vazut ca are o obsesie , o repeta pe toate forumurile ), o sa ajunga si el la acea varsta :-) :-) , lucru care acum nu are legatura cu intrebarea lui Ciprian . 73 tuturor indiferent de varsta ! :-)

  • Postat de Dan la data de 2010-01-24 00:37:34 (ora Romaniei)
  • @Dan YO3GH, n-am nimic cu varsta de ~50 ani. Problema ce ma ingrijoreaza este ca hobby-ul numit radioamatorism imbatraneste. Tot mai putini tineri se apuca de asa ceva... In rest, n-am nimic cu persoanele de varsta respectiva atat timp cat sunt open-minded...
    73!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2010-01-24 11:12:23 (ora Romaniei)
  • @3ibw , stiu stai linistit Dan , eu te inteleg insa altii nu o sa te inteleaga sau nu vor sa inteleaga :-). Ca o remarca , pana acum la acest topic : au votat mai multi DA , deci ori sunt mai multi CB-isti , ori sunt multi radioamatori care provin din CB , ori sunt si radioamatori opereaza in CB . Nu este rau ... 73 la toti !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact