hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de eficient vi se pare pentru atenuarea zgomotului DSP-ul (prelucrarea digitala a semnalului), prezent in multe transivere moderne?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 22-septembrie-2008 si s-a incheiat la 29-septembrie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Tony la data de 2008-09-22 14:15:53 (ora Romaniei)
  • Depinde cat de bine este implementat DSP-ul in acel transceiver...In IC 7700 este implementat un DSP de generatia 3 care in opinia mea este foarte eficient...

  • Postat de David Moldovan la data de 2008-09-23 09:54:13 (ora Romaniei)
  • Semnalele extrem de slabe le ascult fara DSP. Daca introduc DSP-ul nu le mai aud. DSP-ul este eficient la semnale care pot fi auzite si fara DSP. Daca se introduce DSP-ul se imbunatateste foarte mult raportul semnal/zgomot si respectiv comoditatea receptiei. M-am referit la DBF si la modul de lucru CW. Dupa parerea mea DSP-ul este eficient in conditii de QRM (pe frecvente apropiate de frecventa de lucru) si QRN dar mai putin pentru a scoate semnalul util foarte slab din zgomotul de fond al benzii. Foarte eficient pentru semnale extrem de slabe este filtrul "cinstit". Eu am FT-857D echipat cu filtru de CW de 300Hz. Asupra eficientei DSP-ului pentru modurile digitale si fonie nu ma pronunt. In fonie imi place sa ascult fara DSP in majoritatea cazurilor. Am votat "este eficient intr-o oarecare masura". In concluzie, pentru a fi eficient DSP-ul, semnalul util trebuie sa aiba cat de cat un anumit nivel iar semnalul perturbator este de preferat sa aiba frecventa diferita de semnalul util. Este foarte greu sa ma exprim in cuvinte. Este nevoie de grafice.

  • Postat de Mihai la data de 2008-09-23 13:24:43 (ora Romaniei)
  • La YR7M sintem dotati cu transceivere FT1000MP V Field. In concursuri nu folosim DSP. E prea mult consum de timp sa ajustezi DSP in timpul unui run de 100/ora sau chiar mai mult. In schimb passband tuning se dovedeste util atunci cind sintem interferati de o statie adiacenta. La fel si notch-ul. Ce vreau sa spun este ca functiile utilizate sint specifice unei generatii mai vechi de transceivere, inainte de inventarea DSP. Pentru noi cel putin, noutatile tehnice nu inseamna neaparat ca sint si utile in traficul dur si intens din concursuri. 73!

  • Postat de Doru Zaslo la data de 2008-09-27 21:50:10 (ora Romaniei)
  • De cativa ani lucrez exclusiv EME. Am crezut ca DSP-ul ma va ajuta mult dar se pare ca este bun numai pentru semnale audibile binisor. Semnalele care sunt comparative cu pragul de zgomot se pierd in zgomotul propriu al DSP-ului. La FT847 , lucrand cu DSP-ul in banda de 25 Hz trebuie ajustat mereu acordul fiindca exista un "drift"care se poate elimina doar termostatand oscilatorul de referinta. WIMO face asemenea module la un pret de 18 Euro, si care imbraca cristalul mentinandu-l la 45-50 grade C.
    In momentul de fata folosesc pentru EME un transverter TR144 +40 si ca IF pe 28 MHz un FT920 la care i-am montat asazisul "switchboard" produs de INRAD care contine doua filtre in cascada, unul de 400 Hz si altul de 250 Hz cu amplificarea corespunzatoare pentru a compensa atenuarea introdusa de cele doua filtre. Rezultatul este fantastic! Zgomotul benzii aproape dispare si semnalele ies clar in evidenta.La ultimul concurs ARI din septembrie , nu am mai folosit amplificator de antena in banda de 144 MHz in configuratia sus amintita.73 de Doru!
    Nu am auzit inca un RX care sa aiba DSP-ul in IF.Referirea mea se bazeaza doar pe DSP-uri in audio.

  • Postat de TAMAS Cosmin la data de 2008-09-28 23:58:03 (ora Romaniei)
  • consider acest sondaj destul de interesant, insa cred ca trebuia reformulat altfel. problema acestei implementari DSP trebuie raportata la tehnologia proiectarii respectivului transceiver. adica nu putem face o apreciere corecta asupra corectiei DSP doar din prisma utilizarii unei statii FT920 (proiectata la jumatatea anilor 90 e adevarat un dsp primitiv si foarte slab ca performate) la fel cum nu putem aprecia un dsp pe un tranceiver ft897 modern, facut dupa 2000 dar cu dsp cat mai ieftin doar pentru tonul audio in comparatie cu un echipament scump cu dsp de ultima ora (repet scump) si de calitate superioara in vremurile noastre - IC7700. ideea de turma (pe statia mea ft897 dsp este total ineficient, se propaga in marea masa de radioamatori, ajungandu-se a se face aprecieri de genul "tehnologia dsp e slaba, tot mai bune erau statiile cu filtre clasice"). pot spune ca sunt impresionat de aceasta prelucrare digitala de semnal, sunt studii si se fac cercetari, puteti urmari de exemplu conceptele winradio, flexradio etc. eu personal consider utila aceasta prelucrare , mult mai eficienta si cu posibilitati multiple de corectie. 73! cosmin tamas - yo4hsp

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact