hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENA

Partea a III-a

Tibor Ferencz YO6CBI

In primul rind trebuie sa multumesc radioamatorilor care au comentat celealte doua articole despre rotoarele pentru antene.

In episoadele anterioare am incercat sa adaptez alte piese pentru un rotor de antena, insa aici vreau sa va arat un rotor de antenna pentru alte scopuri, mai precis cum se modifica un rotor de antena parabolica, pentru un rotor care permite rotarea unui antene DELTA.

Acest rotor se invirte doar aproape 160 (+/- 80) grade, insa umbland putin in interior, se poate modifica prin deplasarea limitatoarelor de capat, sa invarte chiar si peste 180 grade (+-90) grade maxim.

Din pacate nici aici nu se poate concepe lucrarea mai ales pe un balcon fara o bormasina, flex si un aparat de sudura, insa aici am eliminat problemele de strungarit. Totodata cred ca este si cel mai ieftin rotor posibil, chiar si pentru o greutate mai mare!

Deci se achizitioneaza un rotor de antenna parabolica cum ar fi MONTURA H–H OPTIBOX DM 3800 http://www.mondoplast.ro/Montura-H-H-Optibox-DM3800-pg_ft-3976 si pozitionerul STRONG SRT DIGIBOX http://www.mondoplast.ro/Interface-box-Strong-SRT-DIGIBOX-pg_ft-1487 nu neaparat de pe situl prezentat...

Dupa cum se vede, suportul a fost intors cu 180 de grade, trebuia modificat si o gaura de prindere, am sudat o saiba! HI, iar la partea de jos a suportului am sudat sistemul de prindere pe teva de sustinere.

Pe rotorul axului am montat o teva de aluminiu al carui perete este destul de gros, si prins cu un surub. Pe aceasta teava va veni montat cadrul pentru antena Delta.

Pentru a suporta o greutate mai mare, pe acasta teava de aluminu am montat si un rulment pentru a prelua greutatea antenei, dar si pentru eventuale oscilatii in timpul rotirii. Tipul rulmentului este din seria 1210. Aici mentionez carcasa rulmentului care este facut din platbanda, in asa fel a fost eliminata pertea cu strungul. Carcasa rulmentului am sudat-o la suportul rotorului, in asa fel ca totul sa fie demontabil.

Pe a doua fotografie in spatele rulmentului se vede carcasa rulmentului din platbanda.

Cadrul pentru antena este facut din teava patrata, 20x20x2mm, si partea de sus are posibilitatea de a culisa si in acest fel se obtine o deschidera mai mare sau mai mica, in functie de cerinta lungimii unditelor si a rezonatorului.

Intregul montaj al rotorului este acoperit cu o galeata mica din plastic si un support pentru ghiveci de flori, contra apei de ploaie si zapada care ar putea influenta a buna functionarea a rotorului.

Rotirea, alimentarea si programarea se fac doar pe un singur cablu, un cablu TV de 75 Ohm. Prima programare se face la rece pe sol si se programeaza din 10 in 10 grade (gradele sint marcate pe rotor) obtinand in asa fel 180 grade, (dupa setarea mecanica a limitatoarelor, cap de curse) exact cit este nevoia unei antene Delta.

Personal am folosit acest rotor timp de 2 ani fara probleme cu 4 bete de pescuit pentru benzile de 14, 21 si 28 MHz, insa am fortat montand inca 4 bete, pentru 18, 24 si 50 MHz, partea mecanica a suportat absolute toate capriciile vremii, doar surubul de 8mm cu care a fost prins pe rotor acel tub din aluminiu, pur si simplu s-a rupt in patru!

Prima foto cu 4 bete de pescuit, iar a doua cu 8 bete.

Ca rezultate, pot sa spun ca este net superior unei antenna HEXA, am putut compara in acelasi timp si in aceleasi conditii ambele antene, fiindca pe langa Delta se afla si un Hexa. si bine inteles ambele antene rotabile! Hi.


Aceste fotografii au fost facute acum 3 ani.

Daca cineva este interesat de construirea rotorului, cu mare placere stau la dispozitia dvs.

P.S. Astept orce reclamatie in legatura cu construirea rotorului, chiar si in cazul calitatatii sudurii!

Tibor Ferencz YO6CBI

Articol aparut la 6-12-2014

8336

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-12-06 09:43:38 (ora Romaniei)
  • Hello Tibi !Ai mult timp la dispozitie si...te chinuie talentul !Nu este o critica ci admiratie !
    In ziua de azi nu se mai complica nimeni sa faca ceva HM !Cumpara...daca are cu ce !Antenele arata f.frumos !Calitatea sudurior si aspectul....vor fi poate din nou comentate !Eu am facut un rotor care de 2 ani este la +12m si am avut multe probleme cu etansarea lui impotriva intemperiilor ! Iti urez spor la munca in continuare !Poate apari si dimineata in 3705 sau 7130 sa ne convorbim in direct! 73 Vasile !

  • Postat de NICK - YO4RSS la 2014-12-06 10:19:49 (ora Romaniei)
  • Da bun articol,Tibi,pentru toti care au probleme cu rotoare.E de bagat la memorie.73 Nick.

  • Postat de Nicu YO8BGE - YO8BGE la 2014-12-06 12:58:40 (ora Romaniei)
  • La un asa rotor ar merge un deltaloop de genul:
    https://www.youtube.com/watch?v=e-wXZu2UWmw
    73,s

  • Postat de Iulian - YO8RPV la 2014-12-28 18:03:00 (ora Romaniei)
  • Draga Tibi bun articol ,m-am lovit zilele astea de problema vantului la un hexabeam asa ca multa bafta si La multi ani pt radioamatorii din Yo

  • Postat de Iulian - YO8RPV la 2014-12-28 18:03:47 (ora Romaniei)
  • Draga Tibi bun articol ,m-am lovit zilele astea de problema vantului la un hexabeam asa ca multa bafta si La multi ani pt radioamatorii din Yo

  • Postat de Iulian - YO8RPV la 2014-12-28 18:04:21 (ora Romaniei)
  • Draga Tibi bun articol ,m-am lovit zilele astea de problema vantului la un hexabeam asa ca multa bafta si La multi ani pt radioamatorii din Yo

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact