hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Marcel Faraudo navigator pe mapamond

Nini Vasilescu YO3CCC

In urma cu ceva timp am primit un e-mail de la Marcel YV6QD in care am fost instiintat ca a realizat o carte autobiografica, carte pe care am gasit-o in atasamentul de la acel e-mail.

Am citit-o pe nerasuflate si imediat mi-a venit ideea acestui interviu.

YO3CCC: Cum v-a venit ideea sa scrieti aceasta carte autobiografica?

YV6QD: Carolina fata mea YV4CVI / VE2CFM insista sa o fac pentru prietenii radioamatori dar si pentru familia din Venezuela (versiunea spaniola). Sotia mea are 12 frati si vreo 30 de nepoti raspanditi in toata tara cu care ne vedem foarte rar si abia ne cunoastem.

YO3CCC: Cat timp v-a luat ca sa realizati aceasta lucrare?

YV6QD: Prima versiune in spaniola mi-a luat cam o luna iar versiunea romana cam tot atata.

YO3CCC: Am vazut ca ati avut si un ajutor din partea mai multor persoane.

YV6QD: M-au ajutat: Carolina, fratele lui Pina David Monroy, Camil Patrascu pentru fotografiile vechi si prof. Mircea Badoiu YO9AGI la ortografie.

YO3CCC: Ati scos aceasta biografie si pe hartie sub forma de carte sau numai in format electronic?

YV6QD: Numai in format electronic si am trimis-o la vreo 100 de prieteni.

YO3CCC: Cand v-am cunoscut eu erati nelipsit seara de seara la intalnirea de pe 14,133 MHz. Acum ca nu mai merge propagarea cum tineti legatura cu prietenii de peste mari si tari?

YV6QD: Da, ma intalneam in fiecare seara cu Petrica YO3ZR, Marinica YO3AO si Costi YO3CCB la ora 0:30 ora Romaniei (la mine e ora 17 ora Venezuelei). De cativa ani ne intalnim pe Skype unde am 260 de radioamatori. Lucrez si pe Echolink la ora 21 (ora Romaniei) pe repetorul Braila cu George YO4WA si alti 22 de prieteni. Tin logul si pe Skype iar anul acesta am facut: 63 de legaturi cu Petrica YO3ZR, 91 cu Marinica YO3AO, 101 cu Costi YO3CCB si 151 cu George YO4WA. In 44 de ani de radioamatorism am umplut 26 de caiete de trafic iar din 2009 lucrez cu Ham Radio Deluxe; un total de 41.323 QSO-uri fara sa le contorizez si pe cele realizate de pe velier, unde am lucrat m/m (maritim/mobil), deoarece caietul cu legaturi s-a pìerdut.

YO3CCC: Totusi, mai faceti legaturi in unde scurte?

YV6QD: Propagarea este foarte proasta; cu “academia de noapte” facem mereu incercari, ne auzim, dar foarte greu. Mai sunt deschideri dar la ore nepotrivite cu Europa sau Australia.

YO3CCC: Cand ati fost in Romania, cam pe unde ati fost? Ce ati vizitat?

YV6QD: Am fost la Constanta, Mangalia, unde am sustinut o conferinta la Liga Navala Romana unde sunt membru de onoare. La Club la Braila am regasit foarte multi prtieteni. De asemenea l-am vizitat de Marcel YO6ANZ la Brasov, iar la Codlea familia unui prieten din copilarie, de la Mangalia. Am revazut Valea Prahovei iar la Giurgiu pe Marian YO9XE. La Bucuresti m-am intalnit cu multi prieteni si familia.

YO3CCC: Ati mai recunoscut locurile din tinerete?

YV6QD: Bucurestiul meu scump si drag s-a schimbat mult, dar sa stii ca i-l vad tot asa cum l-am lasat acum 67 de ani. Amintirile nu se sterg niciodata.

YO3CCC: Mai faceti plimbari cu salupa?

YV6QD: Cam complicat, la varsta mea (88 ani). Cand am timp, merg la Baza Navala din Puerto Cabello unde sunt membru al Clubului de Vele al Armatei. Acolo am o barca pneumatica Zodiac cu un motor mic de 2 HP. Cu el merg la pescuit si sa fac baie. Am incercat sa naviguez cu panze dar ….deriva e foarte mare. Si acolo sunt activ cu indicativul meu YV6QD m/m cu un handy Wouxun care are si benzile marine dar si Echolink-ul local.

YO3CCC: Pana acum am avut placerea de a fi prezent la cele 3 vizite pe care le-ati facut in Romania dupa 1989, la Radioclubul Municipal din Bucuresti. Cand preconizati ca ne faceti urmatoarea vizita?

YV6QD: E greu de zis, inflatia de 56 % si dolarul la 100 Bs. la negru sunt greutatiile cele mai mari. In plus varsta nu ma mai ajuta. La intoarcerea din Bucuresti la Valencia am facut 33 de ore.

Cartea autobiografica ”Marcel Faraudo navigator pe mapamond” poate fi citita aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Marcel Faraudo/FARAUDO.pdf

Un interviu realizat cu Marcel YV6QD in urma cu mai multi ani poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 4-11-2014

6148

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact