hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Digipeaterul YO7GQZ-3

Cristian Daniel Motoc YO7IST

La inceput a fost lumina si apoi electronul. La inceput a fost dorinta si apoi intentia ...

La inceput a fost un echipament amplificator TMA GSM ( tower mounted amplifier ) dezafectat , care intr-un normal ar fi luat calea prelucrarii prin topire intr-un combinat metalurgic din tara in care orezul este hrana nationala ( SIC !) si apoi a fost dorinta a doi radioamatori din YO7 de a face ceva sa avem si noi infrastructura APRS ca’n Germania.

Zis si facut si drumul spre iad este pavat cu bune intentii (s-a dovedit stiintific ca Raiul este un loc in care temperatura este net superioara Iadului – Discovery Channel ), motiv pentru care a inceput "brainstormingul" de a da innobila frumoasa cutie a TMA-ului cu o folosinta in deplina armonie cu necesitatile comunitatii radioamatorilor din YO.

S-au croit repetoare, fel de fel de balize insa la sugestia inteleapta a lui YO7GQZ s-a votat in mod autocratic ca viitoare destinatie a cutiei un minunat TNC APRS care nici mai mult, nici mai putin sa-si aiba domiciliul mai sus de cota de 2000 m in frumosul lant muntos al Fagarasului , in minunata ( daca nu ma credeti vizitati ) Culme a Malitei .

S-au rezolvat problemele privind amplasarea ( traiasca minunatele programe de monitorizare meteo derulate in anii pre 1989 ) – statia meteo dezafectata de pe acea Culme a Malitei, problema alimentarii cu energie electrica prin folosirea fotonilor ce cu mare amabilitate la acele inaltimi determina un ridicat randament energetic al panourilor fotovoltaice "made in China" si totodata problema HR-ului necesar a monta un TNC gazduit intr-o cutie etansa, ermetica, rezistenta la PEM si la toate vicisitudinile vremurilor actuale.

S-au facut probe, poze, teste si intr-un final prin contributiile benevole si mai putin stiute de consoartele/amantele si copiii celor implicati in prima faza ( YO7GQZ, YO7IST , YO3GWM) minunatul proiect s-a putut vizualiza de pe portalul www.aprs.fi ca fiind noul nod APRS YO7GQZ-3.

Avand drept motivare intervalul scurt de timp pana la sosirea anotimpului cadourilor , s-a trecut la implementarea planului de lansare pe orbita a proiectului, motiv pentru care in dimineata zilei de 05.10.2014 o echipa formata din : YO7GQZ, YO7IST, YO7HHE, YO7IUD precum si din stapanul atomilor de fier – a se citi "cel mai curajos sudor" s-a purces la un drum greoi , presarat cu multe emotii de genul "mai bine mergem pe langa masina" s-a ajuns la locatia prestabilita unde , am constatat ca romanul este strangator si pilonul unde trebuie sa montam TNC-ul a fost vitregit de scara de acces precum si de platform de lucru .

Dovedind un curaj nemaintalnit, YO7HHE a deschis lucrarea prin escalada "free style" – a se citi fara asigurare – pana la platforma finala a pilonului. Acolo, s-a inceput lucrarea , alt "brainstorming" s-a ales metoda de fixare a elementelor mecanice prin sudura pe pilon direct. S-a pornit generatorul din dotare, sudorul ( probabil singurul profesionist dintre toti , si fara indicativ de radioamantor ) a purces la oferirea de "afturi" la tot ceea ce a insemnat cleme, bracoane etc. rezultand cel mai durabil sistem de montaj . In urmatoarea faza, YO7HHE si YO7IST cu sprijinul direct al celor ramasi la sol ( YO7GQZ si YO7IUD) au fixat , reglat , izolat, vopsit , pozat ceea ce speram ca va ramane pentru mult timp cel mai inaccesibil nod TNC din Romania .

Cum Murphy nu doarme niciodata, la finalizarea lucrarii , YO3GWM aduce vestea neplacuta ca minunatul nostru TNC nu are rol decat decorativ in masivul Fagaras (nu retransmite nimic) , motiv pentru care se trece la ritualul resetului "de priza “.

Dupa reset, digipiterul incepe sa-si faca datoria cu brio, se obtine confirmarea ca se vad in internet atat tramele retransmise cat si semnalele de telemetrie ( nu vom mai avea in curand nevoie de "Busu"), toata lumea trece la dezechipare si la refacerea fortelor prin aportul proteic adus de ceva produse de origine animala asezonate cu ceva chimie organica – cate o dusca de produse rezultate din fermentarea fructelor.

Admirand un peisaj cu adevarat superb , inimoasa echipa purcede la lungul drum de intoarcere unde, precum colindatorii lui Creanga fiecare ramane pe la casele lui ( pentru frumoasele discutii cu partenerele de viata : "da ce ati facut atat ? , dar de ce a trebuit sa te duci tu ? , dar ai zis ca termini in doua ore ...etc...etc.. ". :)

Dan YO7IST 73 !

Cristian Daniel Motoc YO7IST

Articol aparut la 11-10-2014

7196

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Neacsu Constantin - YO3IRC la 2014-10-12 08:15:02 (ora Romaniei)

  • Ma bucur si felicit intreaga echipa pentru reusita acestei initiative si eforturile fizice si materiale facute. A construi este greu, a demola este mai usor. Chiar in ziua respectiva am fost sunat pe mobil si am simtit o mare bucurie a reusitei in vocea apelantului. Aveti toata admiratia mea !
    Cu stima,
    Presedinte FRR Constantin Neacsu YO3IRC

  • Postat de Dan - YO7IST la 2014-10-12 13:51:57 (ora Romaniei)
  • Va multumim pentru apreciere !
    Toate aceste eforturi ( si aici ii enumar si pe YO7GNL precum si pe YO3GWM pentru contributia adusa acestui proiect ) au fost dedicate intregii comunitati a radioamatorilor din YO si totodata pentru dezvoltarea unei infrastructuri macar comparabile cu ceea ce intalnim la vecinii nostri directi .
    Cu stima Dan Y07IST

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2014-10-12 20:22:20 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei , super treaba !

  • Postat de Stefanita Dobre - YO3GSU la 2014-10-12 21:49:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Pana la urma ati gasit cea mai buna solutie de amplasare mecanica tot la fata locului.

  • Postat de GINEL - YO4RYU la 2014-10-12 22:59:08 (ora Romaniei)
  • Buna seara!
    Felicitari baieti,pentru toate eforturile, munca,timpul si cheltuielile financiare inerente!
    Pentru YO3IRC: D-le,devii penibil cu postarile de tipul asta....lozincarde...nu esti de-al nostru, orice ai face...las-o mai moale...sau nu mai posta...eu postez foarte rar...dar intelege...nu esti ham...se simte ...se vede....asta e!
    73, toate cele bune, pentru toti ADEVARATII radioamatori YO!

  • Postat de Florin - YO8SDE (yo8sde) la 2014-10-13 14:12:23 (ora Romaniei)
  • Felicitari in primul rand si viata lunga digipeaterului
    Se acopera cateva zone in care nici GSM-ul si nici repetoarele de voce nu sunt accesibile. Si devine foarte util in situatii de urgenta.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-10-13 17:25:04 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei care a finalizat lucrarea !Dar era bine sa se specifice indicativul sau macar numele sub poza celor 5 "muschetari" !Referitor la comentariul lui GINEL YO4RYU,eu atrag atentia webmasterului ca este atac la persoana....si trebuie sters comentariul !Nu stiu cine este YO3IRC...daca a facut bine sau nu ca si-a bagat "coada" pe aici....dar trebuie sa respectam pe cei care comenteaza...favorabil sau nu !PAREREA MEA !
    73 !Vasile !

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2014-10-13 23:31:03 (ora Romaniei)
  • Bravo domnilor ! Foarte frumoasa si evident utila realizarea tehnica, dar si "scriitorul" poate fi laudat pentru talentul literar. Felicitari !

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2014-10-14 00:40:51 (ora Romaniei)
  • Domnule Stefanita, yo3gsu, tot incerc sa dau de dumneavoastra dar imi rejectati apelurile. Inchidem contul acela sau nu? Felicitari echipei!

  • Postat de coco - YO7HHE la 2014-10-16 22:43:45 (ora Romaniei)
  • Multumim lui Dan YO7IST, tuturor celor care au participat, si celor care au apreciat. 73!!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2014-11-13 19:51:59 (ora Romaniei)
  • La sfarsitul saptamanii trecute am fost cu familia la Campulung Muscel. Am luat cu mine si VX8GR-ul. Si astfel am fost impreuna nu numai cu familia, ci si cu voi, dragii mei prieteni care faceti posibil ca sa avem o retea de APRS. M-am simtit foarte bine si va multumesc din suflet !!
    http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=9&ts=1415318400&te=1415404800&call=a%2FYO4SI-7
    73s! Mircea = yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Digipeaterul YO7GQZ-3"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact