hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CQ CQ CQ de SV8/YO3AAS... Insula Thassos

Eliodor Tanislav Jr YO3AAS

Dragii mei,

In cursul acestei veri am petrecut alaturi de familie (YO3HAS si YO3-600/BU) cateva zile din vacanta de vara in Grecia. Atat pentru a cunoaste litoralul elen – la indemnul mai multor amici – dar si pentru a experimenta noi culturi, cu tot ce inseamna acest lucru: obiective turistice si istorice, traditii, bucate, peisaj etc.

Avand in vedere ca intentionam sa iau cu mine si statia pentru 2m/440cm (timpul alocat vacantei era prea scurt pentru o eventuala activare si in benzile de scurte, insa, chiar la momentul in care scriu acest articol, cel putin un radioamator din YO se afla in Grecia1, de unde lucreaza in HF), m-am documentat mai inainte, pentru a nu avea eventuale surprize cu autoritatile. Grecia, ca membru al UE, recunoaste in mod reciproc licentele radio in conformitate cu CEPT, asa ca toti radioamatorii din aceste state, detinatori ai unei autorizatii valabile, pot opera cu titlul provizoriu (pana la 3 luni consecutive) de pe teritoriul acestei tari fara a avea nevoie de o alta autorizare, cu precizarea ca nu se pot folosi amplasamente fixe, ci numai in portabil sau mobil (aerian, maritim sau rutier). Pentru cei care doresc sa isi stabileasca resedinta in Grecia (dupa cele trei luni este obligatoriu sa anuntati sederea dvs. si sa obtineti un permis de rezidenta de la serviciile de imigrari ale politiei) se poate solicita o autorizatie radio de la autoritatile elene pe baza licentei radio din tara de origine2. Exceptie de la regulile anterioare este Muntele Athos - regiune autonoma din punct de vedere administrativ ce alcatuieste practic un stat monastic cu capitala laKareia - care autorizeaza separat toti eventualii radioamatori ce intentioneaza sa lucreze din peninsula, indiferent de lungimea sederii. In concluzie, pentru a opera din Grecia in regim de vacanta este suficient sa aveti licenta CEPT, sa folositi prefixul tarii si al districtului, iar in final sa precizati daca sunteti in portabil sau mobil (ex: SV8/YO3AAS/p). Daca totusi va hotarati sa ramaneti mai mult de 3 luni sau doriti sa solicitati un indicativ special, va trebui sa adresati o solicitare catre Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor, atasand o copie dupa autorizatia CEPT, dupa actele de identitate, dupa permisul de rezidenta, in cazul in care v-ati stabilit acolo, precum si o lista ce sa contina echipamentele radio folosite, puterea, benzile radio si amplasamentul, urmand sa primiti un indicativ cu prefixul SV03.

Desi initial tinta vacantei noastre era Insula Thassos, in lipsa unor conditii ferme de cazare (este adevarat ca ne-am hotarat in mijlocul lunii iulie sa plecam in Grecia iar agentiile de voiaj nu prea mai aveau ce sa ne ofere; ca anecdota, intr-un loc ni s-a sugerat chiar sa mergem pana acolo intrucat o sa gasim ceva pana la urma...), am decis sa ne cazam in Kavala, una dintre cele doua localitati-port spre acesta insula si sa facem zilnic "naveta" cu feribotul.

Insula Thassos (in greaca: Θάσος) este situata in bazinul nordic al Marii Egee la 8 km distanta de coasta meridionala a Regiunii Tracia. Insula are o suprafata de 398 km2, fiind a XII-a, ca marime, din Grecia si este cea mai nordica dintre insulele arhipelagului grec, fiind si cea "mai apropiata" de Romania, motiv pentru care este supra-saturata de turisti romani (practic, 1/3 din masinile care circula pe aceasta insula au numere de YO). Acelasi nume este purtat actualmente si de cel mai mare oras de pe insula (denumit si LimenasThasou, "portul insulei Thassos"), precum si de municipalitatea corespunzatoare(inclusain fosta prefectura Kavala, panain 2010), care coincide cu teritoriul insulei. Aceasta apartine administrativ Regiunii Macedonia de Est si Tracia4.

Dintre toate insulele grecesti, Thassos se evidentiaza prin unicitatea mondiala a marmurei albe si prin cultivarea celebrelor masline de calitate superioara "throuba". Printre produsele naturale, traditionale, pe care le poti gasi in timpul unei vacante pe Insula Thassos, se afla celebrul ulei de masline, mierea, branza feta, dulceturile din fructe proaspete si bauturile uzo si tsipouro5.

Fiind o insula tipic greceasca, Thassos este considerata raiul gurmanzilor datorita varietatilor de preparate din bucataria locala, bogata in legume, diferite specii de pesti si fructe de mare. Orasele Thassos, Limenariasi Potos sunt printre cele mai apreciate locuri pentru preparatele oferite, intrucat dispun de unele dintre cele mai bune restaurante si taverne de pe intreaga insula, amplasate si la buza plajei ori in port, fapt ce le confera un farmec aparte. Meniurile sunt scrise atat in limba greaca, cat si in limba engleza, franceza, spaniola, bulgara, sarba si...da, ati ghicit, in romana! Daca vreti sa incercati mancarea tipic greceasca este recomandat sa va documentati inainte pentru a sti ce sa cereti, in functie de perioada zilei6. Printre preparatele traditionale pe care merita sa le incercati se regasesc: tzatiki (sos din castraveti, iaurt si usturoi), saganaki (branza prajita pe gratar), tarama (icre), spanakopita (placinta cu spanac) sau tiropita (placinta cu branza), dolmates (sarmale), musaka (musaca), fricasse (tocanita din miel cu spanac, oua si lamaie), gyros (un sendvis din carne, rosii, ceapa si tzatzikii nfasurat in "pita" – paine asemanatoare cu lipia) sau psarosoupa (supa de peste, din diferite specii de peste)...ca sa nu mai vorbim despre desert! Insula Thassos este un amestec de campii salbatice virgine, culmi muntoase, vai adanci si paduri batrane de pini, in care traiesc zeci de animale si plante aromatice. De la Golful Panagia, o zona protejata a Marii Mediterana pentru dezvoltarea mamiferelor marine, si pana in varful muntos Ypsario, unde se gaseste pretiosul pin negru, Insula Thassos este o bogatie naturala, pe care localnicii o conserva cu indarjire de sute de ani. Thassos nu a fost denumita intamplator "insula de smarald"! Pe langa frumusetea apelor, taramul este acoperit de pini, maslini si arbusti, iar spre varful muntilor intalnesti o multime de arbori centenari. Mai mult, aici se dezvolta o larga varietate de ierburi si plante aromatice, printre care bine-cunoscutele musetel si oregano. In anii '80, o mare parte din insula a fost distrusa de incendii devastatoare insa, cu trecerea timpului, lemnul a reusit sa-si revina la morfologia initiala. Acum, doar o mica parte din sud-estul insulei Thassos este infertilasi stancoasa.

Fauna este formata, in mare parte, din animale mici, pasari si reptile. Cum sacalii si lupii au disparut in urma incendiilor din anii '80, padurile insulei sunt populate cu iepuri, dihori si vulpi, iar campiile sunt "invadate" de turme de oi domestice. In apropierea lacurilor si a izvoarelor, traiesc reptile, amfibii, broaste, broaste testoase, soparle si serpi, iar in apele Marii Mediteraneene inoata o varietate de pesti si animale marine precum raci, caracatite, lei de mare sau renumitii creveti. Si lumea inaripatelor este variata, bogata in pescarusi, nevastuici, mierle, grauri, cotoface, sturzi, ciori si diferite pasari de prada printre care specii foarte rare precum Vulturul de mare si Vulturul Imperial.

Iar plajele... pentru toate gusturile! Aglomerate ori intime, cu ape linistite sau tulburi, pentru cei pasionat de sporturi nautice ori sporturi de plaja, pentru cei cu "fitze" sau pentru nudisti etc. Exista peste 30 de plaje in Thassos, unele acoperite cu pietris (cele dinspre vest), insa cele mai multe cu nisip fin, de culoarea aurului (pe coasta de est). Sapte dintre plajele din Thassos sunt premiate cu "Steag Albastru" si se aflain Golden Beach, Skala Prinos, Pefkari, Makriamossi Limenas.

Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, insula este inconjurata de o "centura" – practic un drum judetean plin de serpentine si alunecari de pamant, din care se ramifica numeroase drumuri secundare (unele inclusiv fara asfalt, ci doar cu macadam). Desi initial eram un pic dezamagiti ca nu am gasit cazare pe Thassos, se pare ca am fost totusi inspirati, intrucat supra-popularea automobilistica in sezonul estival transforma calatoria cu feribotul si apoi circulatia / parcarea pe insula intr-un test de rezistenta a nervilor!

Asa ca dupa ce am experimentat si noi odata, facand turul insulei (aprox. 60 km), ne-am decis ca pentru urmatoarele zile sa traversam cu feribotul, fara masina, si eventual sa inchiriem biciclete sau motoscutere pe insula. Oricum pretul de traversare cu feribotul pentru masina este de 24 euro/cursa, la care se adauga si biletele fiecarei persoane in parte!

Astfel ca aveam ocazia sa lucrez din MARITIME MOBILE in fiecare zi, cel putin cate o ora dimineata si una seara, pe durata traversarii cu feribotul, insafara succes! Desi pe insula se afla instalat un releu radio (R7x - 145.7875 / 145.1875 ton 107.2Hz) care putea fi deschis doar cu statia portabila din aproape orice colt al insulei, inclusiv de pe coasta elena si pe tot parcursul feribotului, nu am reusit nici un QSO! Am auzit o scurta conversatie intre doua statiigrecesti, insa la apelul meu au facut QSY! Iar in zona muntoasa de langaKavala se afla un alt releu radio, pe canalul R2 (145.650 /145.050 ton 71.9 Hz), tot la fel de nefolosit ca si cel de pe insula! In ciuda faptului ca am scanat permanent banda de 2m si 70 cm si am chemat CQ de cate ori am avut ocazia, nu am reusit sa contactez nici un radioamator, fie el localnic sau turist!

In speranta ca acest articol v-a starnit interesul unei "expeditii" pe insula Thassos, fie ea doar in scop turistic si nu neaparat radioamatoricesc, va doresc vacanta placuta si "propagare"! Cu sentimente de prietenie,

YO3AAS / Ely jr. – "Globetrotter de ocazie"

1YO9JNX – Codreanu AlinM
2
http://www.qsl.net/sv2ael/foreigner.htm
3HELLENIC REPUBLIC - MINISTRY OF TRANSPORT & COMMUNICATIONS, Dept. of Communication Control, DIRECTOR FOR MANAGEMENT AND CONTROL OF RADIO-FREQUENCY SPECTRUM LICENCING DIVISION, Att. Mrs Georgia Mpardaka or MrZisisTrambaris, 2 ANASTASEOS & TSIGANTE STR.,PAPAGOU 101 91 ATHENS, GREECE.Tel.: 0032.10.6508555, FAX: 0032.10.6508560, email: z.tramparis@yme.gov.gr

4
www.wikipedia.org
5Tsipuro este o bautura tare si aromata, produsa de localnici, care nu se gasestein nicio alta zona a lumii. La sfarsitul lui octombrie si inceputul lunii noiembrie, dupa recolta de vita-de-vie, boabe de struguri si diferite fructe aromate, precum anasonul, sunt puse in vase mari pentru productia de tsipuro. Este bautura preferata de multi localnici pentru ca se prepara doar din ingrediente naturale. In plus, are beneficiul ca, in ciuda consumului mare, marmureala nu isi face simtita prezenta.

6
www.thassos.ro

Eliodor Tanislav Jr YO3AAS

Articol aparut la 2-9-2014

8254

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (34)  

  • Postat de Edy Dermengi - YO3BR la 2014-09-02 20:31:26 (ora Romaniei)
  • frumos articol , aferimos !guzel estem.....niste sirene .....nu ai vazut pe acolo?

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-09-02 20:48:48 (ora Romaniei)
  • pENTRU AUTOR::: Am citit articolul.L-am recitit . ....si iar l-am recitit. !! Da, o slaba reclama comerciala pentru turismul elen !! in afara reclamei de a vizita(ca turisti) Elada nu vad ceva. Deci un articol ce nu PREA ARE CE CAUTA PE AICI, decat daca se ADMITE RECLAMA COMERCIALA. Sa auzim si bune (sau sa citim si despre radioamatorism !!). nick-yo9agn.
    PS> Era mult mai fructuos pentru noi daca se mai lasa excelentul articol al D-lui Ing Colonati decat aceasta reclama comerciala ce se vrea mascata ...........acelas

  • Postat de Ely - YO3AAS la 2014-09-02 22:21:43 (ora Romaniei)
  • @YO9AGN: departe de mine gandul de a face reclama turismului din alta tara, iar daca acest lucru s-a perceput, imi pare rau! Intentia mea a fost de a imbina informatiile utile pentru radioamatori (cum si in ce conditii se poate lucra din SV, unde se poate solicita un indicativ special, pe ce repetoare etc.) cu informatii de interes general...poate nu toti suntem asi la geografie! Dar respect opinia! 73

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-03 03:04:41 (ora Romaniei)
  • Nu am citit articolul din lipsa de timp !
    Cu trenul prin Elvetia era mult mai stufos....avea mii de imagini cu antene si radioamatori !In plus era scris de 2 asi in ale radioamatorismului !
    YO9AGN:Articolul D-lui Ing.Colonati,este la locul lui !!!!L-a scos cineva ?
    Haideti sa nu fim rai....urmeaza un articol semnat de Nick !HI !!!!
    73 Vasile !

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-03 04:03:27 (ora Romaniei)
  • Am citit articolul si pot spune ca autorul are stil si cred ca nu este la prima incercare de a scrie si publica !Felicitari !
    Interesant ca nu a putut comunica cu niciun radioamator local !Eu am mai scris,in Florida am gasit radioamatori dar erau ...distanti !Am admirat si pozat cateva antene....dar atat !
    Recomand autorului sa revina cu alte articole !
    Pt YO9AGN :Reclama este frumos facuta si poate gasesti resurse sa faci o deplasare cu...bicicleta ! HI !
    73 Vasile !

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2014-09-03 08:15:20 (ora Romaniei)
  • Interesante informatiile legate de posibilitatea de a lucrain concediu. Mai ales ca acnul trecut parca in insula KOs care tine tot de Grecia a fost acel incident neplacut cu un radioamator din Germania care a fost arestat si tot restul. Totusi Ely nu am inteles un lucru. Poti lucra numai portabil si mobil sau si din amplasament fix utilizand SV/Call/P?

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-09-03 10:07:21 (ora Romaniei)
  • PENTRU YO8DHD;;;Daca citesti mai atent Regulamentul Serviciului de Radioamator, vei gasi raspunsul competent, nu dupa ureche.Se pare ca nu ai citit!! Dar stii ce este lucrul in PRTABIL ???? Dar cxel in MOBIL??? Cu ingaduinta sa auzim si bune, nick-yo9agn

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2014-09-03 10:26:19 (ora Romaniei)
  • Nu intru in polemica cu dvs. Cunosc regulamentul YO si am sustinut intotdeauna ca exista o greseala sau mai bine zis o neconcordanta cu regulamentele radio profesionale in care portabil defineste un echipament portabil. La noi /P inseamna si lucrul stationar din alt amplasament. Referitor la aceasta era intrebarea deoarece am inteles din articol ( poate ca gresesc) ca nu este permis in Grecia lucrul din amplasament fix.

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-09-03 10:58:44 (ora Romaniei)
  • Pentru yo8dah ::REPRODUC "" La noi /P inseamna si lucrul stationar din alt amplasament....""(COMPLETEZ EU ) NETRECUT INTRE CELE 3 ADRESE DE LUCRU DIN AUTORIZATIE. Nici la profesionisti nu este altfel.Si eu mai citesc ceia e nu stiu si accept observatiile si indicatiile ce mi se dau. Sa auzim si bune ( adica regulamentar)yo9agn-nick

  • Postat de Eliodor Tanislav - YO3AS la 2014-09-03 17:31:54 (ora Romaniei)
  • Din cite tari ai lucrat pina acum dle. NICK YO9AGN ,Din niciuna ! Autorul articolului a fost in 58 de tari pina in prezent de unde a facut cunoscuta Romania in lumea radioamatorilor. Articolul este o sursa de informatii pentru cei care vor sa incerce in viitor o experienta . Vulpea cind nu ajunge la struguri, zice ca sint acri ! Fara nici un fel de consideratie !

  • Postat de Codreanu Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2014-09-03 17:39:49 (ora Romaniei)
  • frumos articolul si informativ , pacat ca a aparut dupa ce eu am ajuns inapoi din SV8 , era bun de facut o idee de ce urma sa am parte.HI HI

    73,
    Alin

  • Postat de alex - YO7CJU la 2014-09-04 05:46:07 (ora Romaniei)
  • Se specifica clar, mesajele care contin atac la persoana, injurii vor fi sterse. Cea a scris ultima data nick yo9agn e inadmisibil. Cei din vechea generatie jignesc prea usor omul in general

  • Postat de Elvis - YO7MG la 2014-09-04 09:16:59 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt articolul informativ , acum sunt probleme cu inundatiile pe insula Thassos.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2014-09-04 19:00:26 (ora Romaniei)
  • Mare este gradina ta doamne si corb la corb nu isi scoate ochi,ci se apara croncanind si scuipind in stinga si dreapta fara a avea bunul simt.ASTA ESTE ROMANIA. Frumos articol FELICITARII.

  • Postat de Edy Dermengi - YO3BR la 2014-09-04 20:33:14 (ora Romaniei)
  • repet ! e un articol foarte bine scris . YO9AGN tov. Nick este un om in varsta , cuprins de multe frustrari , cu nostalgia trecutului comunist cand se tineau faimoasele sedinte de partid in care cei cu vederi mai avangardiste erau infierati cu manie proletara. mai erau sedintele de la casa de cultura M.I. eu il inteleg si chiar , il compatimesc. decat sa stea cu capul bagat in calculator si sa dea indicatii pretioase numai pt dansul mai bine sa plece la plimbare in parc singur sau cu babuta eventual cu nepoteii. eu ii urez dansului sanatate personala si multe succesuri pe toate planurile !!! pt YO3AAS.. apreciez faptul ca incercat in 144 mhz. daca mai ajunge pe acele meleaguri l as ruga sa ia si o statie portabila in 27 mhz si in 400 mhz. ar fi interesant sa aflam cum e traficul radio pe acolo

  • Postat de Almași Nicolaie - YO7HUZ la 2014-09-05 00:38:03 (ora Romaniei)
  • Am mai spus-o odată aici și apoi la AG din acest an, până să intru în lumea YO am crezut că am aflat tot ce era de aflat despre oameni, dar aveam să constat că m-am înșelat...Grădina Domnului este întradevăr mare...Maestre Eli Tanislav să nu puneți la suflet. Voi fi fericit să vă fiu coechipier în proxima deplasare în portabil în străinătate. Vă invit de pe acum spă lucrați indicativul special YR7ZEP- Zilele Europene ale Patrimoniului, începem să îl lucrăm din 15 septembrie, sper să nu greșesc data. În acest weekend vom trimite la radioamator.ro o comunicare cu invitatia. Apropos de reclamă HI!...Mie nu imi prea place prin Grecia e prea cald...am fost si la Paralia-Katerini și pe Skiatos și la Nei-Pori...dar parca mai bine mă simt în Capațânii, în masivul Buila-Vânturarița...
    https://plus.google.com/photos/111234360132630182646/albums/6054458178134649729. dacă e reclama ...să fie reclamă...HIIIIO!!!...Sănătate, 88 și 73!

  • Postat de Bata - YO2LAM la 2014-09-05 08:27:17 (ora Romaniei)
  • Excelent articol, felicitari . De asemenea mi-au placut si pozele lui YO7HUZ, foarte frumoase.
    73, Bata

  • Postat de Ely - YO3AAS la 2014-09-05 09:44:48 (ora Romaniei)
  • Va multumesc tuturor pt gandurile bune! Imi pare rau ca acest articol a initiat o adevarta polemica! Respect toate parerile, fie pro, fie contra, inclusiv o critica constructiva, daca stilul si manierele sunt decente! Cat despre 27mhz, nu am ce sa comentez, intrucat nu am inca o statie mobila/portabila pt CB, insa in 70cm am monitorizat canalele de repetor si simplex consacrate, insa fara succes! Totusi am receptionat un releu pe frecv 438.800 mhz, care se identifica ocazional, insa nu reusean sa-l deschid cu statia portabila

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2014-09-05 10:15:55 (ora Romaniei)
  • Ca si in alte randuri, rog comentatorii sa se limiteze la topicul acestui articol. Alte discutii se pot purta la forum http://www.radioamator.ro/forum/

  • Postat de ion - YO9CEB la 2014-09-05 17:46:10 (ora Romaniei)
  • Domnu Nicu, YO7HUZ am o singura intrebare.In cite tari ai fost dumneata?.Banuiesc,ati umblat in lung si in lat lumea asta.Cred ca pe unde a-ti fost, a-ti ramas cu impresii deosebite.Se pare ca nu aveti obiceiul de a va lauda (fie painea cit de rea tot mai bine e in tara mea)si nu aveti impresarii,nu aveti sustinatori,care sa va sustina chiar daca sar coarda si ajung la jigniri.Sincer sa fiu nu am inteles intrebarea lui YO3AS si care aste rostul ei?!.,Aricolul scris de ELI este bine scris si nu vad unde este reclama.FELICITARI Nicu esti un adevarat roman si promovezi turismul in aceasta tara.73 si cu multa consideratie din partea mea YO9CEB As vrea s-a spun mai multe dar imi este frica ca sar coarda si se ajung la discutii care nu isi au rostu.Sa auzim de bine.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2014-09-05 21:48:19 (ora Romaniei)
  • Am apreciat toate articolele bune, de calatorie sau care ne-ar pute face putin mai informati (vezi cele ale lui Nini, YO3CCC).
    Nu este neaparat ca acestea sa fie "doldora" de radioamatorism, pentru cei care nu am avut fericirea sa vedem lumea ( si multi nici macar tara!) aceste articole sunt intr-adevar extraordinare.
    Deci, si din partea mea FELICITARI lui Eli jr. pentru articolul foarte documentat si pitoresc.
    Despre greutatea de a face QSO-uri in UKW in Grecia stiam de la amicul Ovidiu, YO2LSK, care (acum doi ani, cred) a patit aproape acelasi lucru ( dar a reusit totusi un QSO si chiar o intalnire "video" cu un radioamator SV!).
    Cat despre comentariile negative, absolut "obligatorii" la toate articolele aparute, ma abtin sa le comentez. Este dreptul fiecaruia sa isi spuna propria parere, dar nu sa jigneasca ( cu sau fara motiv) autorul sau pe alti paricipanti la comentarii.
    Felicitari Eli, poate vom mai avea ocazia sa citim articole din drumetiile tale!

  • Postat de MIHAI - YO9GVW la 2014-09-06 09:31:41 (ora Romaniei)
  • Salut ELY JR. am fost si eu in Thassos in luna iunie 7-17 ,dar echipat cu un FT 100 si antena verticala pentru 10 m plus transmatch ,am facut 14legaturi in 10m din care una cu o statiune din YO2 si 4 in 17 m si 3 legaturi pe repetorul r7x local.Locatia a fost la hotelul Royal Paradis la amproximativ 2km sud de POTOS.In concluzie acolo traficul UUS este foarte redus ,una din motivatiile unui radioamator grec,citez;No speak english>>>>O chestie amuzanta era ca la acest hotel lucrau si 3 romani care aveu in dotare statii PMR pentru comunicatii in complexul turistic mai sus mentionat.Kalimera ,73 de YO9GVW

  • Postat de Eliodor Tanislav - YO3AS la 2014-09-06 22:15:13 (ora Romaniei)
  • Marele filozof roman NICOLAE IORGA a spus "O calatorie in strainatate te invata mai mult decit o biblioteca". La asta m-am referit.

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2014-09-07 05:15:05 (ora Romaniei)
  • La fel ca Ely am patit si eu. Am fost in Delta Dunarii si fiindca vacanta fost prea scurta nu am avut timp sa-mi iau echipamentul de HF si nici macar pe cel de UKV. Ca si pe insula Thassos fauna din Delta este compusa din pasari si reptile. Chiar am avut ocazia sa filmez si sa fotografiez cum un
    sarpe se chinuia sa inghita un peste (biban).
    Desi avem autorizatie de radioamator CEPT, nici eu nu am reusit sa fac un QSO in vacanta. Dar m-am intors in YO3 cu vreo 8kg de peste pescuit in concediu. Am avut autorizatie de pescuit.


  • Postat de MARIAN - YO7MR la 2014-09-08 09:28:59 (ora Romaniei)
  • - din Grecia, Atena - Salut voios de radioamator ! Ma gasesc pentru a II - a oara in aceasta tara, urmarea faptului ca fiica mea si-a stabilitit domiciliul in urma cu 5 ani in capitala Greciei. Referitor la sederea mea de 10 zile din luna sept.2014 - impreuna cu impresiile formate cu aceasta ocazie le pot oferi celor interesati sau pot face obiectul unui articol similar. Desigur, fiecare dintre noi avem o pereche de ochi, insa percepem diferit viata inconjuratoare, fiecare tara are specific propiu, mentalitati, reguli si legi de urmat, avantaje si dezavantaje. Referitor la autorizarea ca radioamator strain in Grecia, dupa cum se mentioneaza in articol, se va lucra doar in miscare - nu se admite amplasament fix, asadar cei care ati lucrat in amplasamet fix de la hotel, ati incalcat legea greceasca, bine ca ati mentionat in scris pe forum despre aceasta, altii au facut si articole sustinute cu poze. Grecia este restrictiva cu strainii - acestia sunt doriti doar la hotel, restaurant, magazine, etc. in calitate de clienti unde sunt bine primiti, altfel nu se doreste prezenta lor, mai toti cunosc engleza dar prefera sa nu o vorbeasca, deci trebuie sa va simti conditia de strain. Am fost dotat cu o statie VHF / UHF chemand in diverse zile, inclusiv week-end de pe cele mai mari inaltimi din Atena - Acropole si Lykavittos - 277 m, in limba engleza si greaca insa fara rezultat din partea radioamatorilor unui oras cu 6 mil.locuitori - jumatate din populatia Greciei, de asemenea de pe insula Aegina pe care am vizitat-o, in lipsa activitatii de radioamator, scanarea benzilor mi-a oferit receptia serviciilor de taxi si maritime. Am dorit sa-mi fac cunostiinte sau prieteni ca radioamator dar acest lucru nu este posibil - nu am reusit nici o legatura radio vreodata, chestiune despre care fusesem avertizat de colegi radioamatori bucuresteni, deci statia radio reprezinta doar un bagaj in plus. Daca doriti sa lucrati US poate activati GR in acest domeniu de frecventa. Altfel, o tara cu locuri minunate de vizitat, curata, cu mancaruri gustoase si bine gatite, cu servicii oferite imecabil iar povestea poate continua. Apropo, in Romania daca un radioamator strain strabate o zona rurala si acolo exista un radioamator, acesta va raspunde ferm chiar daca va comunica scurt folosind alfabetul fonetic, dar calatorul va primi un control si numele operatorului - altfel cum !!?

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-09 12:50:03 (ora Romaniei)
  • Admir faptul ca YO3AAS jr a reusit sa faca legaturi radio din 48 de tari,banuiesc cu indicativul romanesc !Daca a fost si prin USA....cu ce indicativ a lucrat ?Acolo nu are voie cu indicativul de acasa !Poate ne lamureste !73 !

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-10 11:20:15 (ora Romaniei)
  • Rectific....nu 48 de tzari ci 58 !
    73 Vasile !

  • Postat de Ely - YO3AAS la 2014-09-10 19:40:35 (ora Romaniei)
  • @YO9FEH: nu as vrea sa intru in polemici, insa mi se pare ca induceti in eroare ceilalti radioamatori care si-ar dori sa lucreze din SUA, fapt pt care va citez de pe pagina ARRL:
    "Foreign amateurs who wish to operate in the US and are not US licensees or citizens may do so in one of three ways:
    If the country of which you are a citizen and an amateur licensee has entered into a multilateral operating agreement with the US, CEPT or IARP, no additional permit is required -- simply bring your CEPT or IARP documentation when you visit the US. Identify your station by the US call district identifier, such as W3/G1ABC. Use "W" and the number of the FCC call letter district in which you are operating followed by a slash and your home call sign (plus any other CEPT or IARP requirements). Amateurs must be a citizen of the country in which they are licensed. Check these links for a list of the US call districts shown graphically or for a text listing. And make sure to check the current information with the FCC. This is intended for short visits..."
    Iar promovarea radioamatorismului YO se face si pe alte cai, nu doar operand o statie radio din tara respectiva.
    Quod erat demonstrandum!

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-10 23:40:56 (ora Romaniei)
  • Domnule autor !Recunosc ca nu am putut emite din Florida cu indicativul YO9FEH si ca atare m-am chinuit si mi-am tras un indicativ american: KJ4SGA !HI !Nu inteleg cum ai promovat radioamatorismul YO pe alte cai !Daca poti sa ne spui care sunt acele cai !
    Cu stima !73 !

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2014-09-18 09:34:28 (ora Romaniei)
  • Domnule autor !Nu am inteles cum induc in eroare pe radioamatorii care si-ar dori sa lucreze din SUA !Nu inteleg cum ati lamurit problema....citand din pagina ARRL !Daca va duceti pe radioamator.ro si cititi articolul :
    TEST DE LICENTA HAM RADIO ,atunci poate va lamuriti ca:QUOD ERAT DEMONSTRANDUM nu demonstreaza.....NIMIC !
    Cu deosebita stima domnule autor si astept sa lamuriti problema :cum se poate promova radioamatorismul din cele 58 de tari !!!!! HI !
    73 1 Vasile YO9FEH & KJ4SGA !

  • Postat de Tudor - YO3HBN la 2014-09-18 18:00:31 (ora Romaniei)
  • Am avut aceeasi experienta in SV9 - insula Creta: dimineata ascultam qso-uri in 2 m prin releul Heraklion, dar cand bagam cq, localnicii amuteau. Poate data viitoare! 73, 88!

  • Postat de nic - YO4LHR la 2014-09-25 17:37:11 (ora Romaniei)
  • Frumos articol. Felicitari. Insa polemica e demna de o sedinta parlamentara din coreea de sud. Norocul nostru ca e doar in mediu virtual. Deci, dragi tovarasi (dar neprieteni) : ciocul mic :-))

  • Postat de Kuchta Petru - YO8CDQ la 2016-04-10 21:30:55 (ora Romaniei)
  • Eu incepand cu anul 2009, vizitez Grecia de trei sau patru ori pe an. Desigur ca de fiecare data ma opresc in alta locatie. Dupa ce am vizitat la inceput plajele de nisip continentale, am trecut la plajele de nisip din insulele Grecesti. Am fost cam peste tot, de la nord la sud, dar de fiecare data ma opream si pe la Paralia Katerini, in partea de nord a Greciei la marea Egee( statiunea mea de suflet), unde ma simt ca acasa. Anul acesta 2016, am doar doua iesiri spre Grecia, datorita unor probleme familiare, una va fi la Paralia Katerini iar cealalta in sudul Greciei in Insula Creta. Aceasta insula se afla destul de departe si am lasat-o mai la urma ca punct terminus. Cat priveste activitatea de radioamatorism in Grecia, am avut ocazia sa fac receptii in multe zone ale Greciei. Despre emisie pot sa spun ca din aceasta tara se poate lucra cu permisul CEPT folosind in HF prefixul tarii SV2,3,8, etc/indicativul YO. In 2 metri se foloseste prefixul de SW2,3,8,0 etc/ YO si este adevarat numai in varianta portabil. Cam atat am avut de spus, poate foloseste la viitorii turisti romani care se aventureaza pe acolo. 73'' Petrica

  • Postat de Dan - YO9FLH la 2017-07-14 13:31:24 (ora Romaniei)
  • Sunt in vacanta pe insula Thassos dar nu am luat nici o statie cu mine. Am avut doar curiozitatea sa vad daca cineva lucreaza din insula si pe net am gasit acest articol. In 2003 am luat o licena CEPT inaintea plecarii din VE3, dar nu am folosit-o foarte mult, ocupat cu vizite, intalniri, etc., asa ca in vizitele ulterioare, nu am luat nici hartie dar nici radio cu mine.
    Data viitoare cand mai vin in YO/ EU o sa vin cu CEPT si cu un radio.
    73! de VE3DUN/YO9FLH

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CQ CQ CQ de SV8/YO3AAS... Insula Thassos"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact