hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
La cumpana dintre ani

De vorba cu George WB2AQC

ing. László Hadnagy YO5AEX

La cumpana dintre ani, de vorba cu George WB2AQC George Pataki, WB2AQC, nascut in Romania este un pasionat electronist si radioamator. In anul 1952 George, in varsta de 22 de ani, protesta impotriva regimului comunist intr-o maniera absolut originala: scria sloganuri antiputere pe bancnote de un leu. In 1955 infiinteaza la Palatul Pionierilor din Timisoara, prima statie de club din Romania, YO2KAC pentru tineret. George, radioamatorul timisorean YO2BO, in anul 1965 prin Iugoslavia intra in Italia de unde se stabileste in Statele Unite. Astazi traieste la New York. A vizitat numeroase tari ale lumii si a scris numeroase articole despre radioamatori si radioamatorism

In anul 2004, George Pataki, WB2AQC (YO2BO) a vizitat din nou Romania, a participat la Simpozionul National YO, Campionatul National de Creatie Tehnica la Satu Mare 20-22 august si la prima intalnire a radioamatorilor in orasul Pecica, 4-5 septembrie 2004. Despre aceste evenimente s-a vorbit la superlativ la televiziune, radio, presa scrisa si QTC-uri. Organizatorii se pregatesc pentru 2005.

Avand in vedere experienta indelungata in domeniu i-am adresat lui George, WB2AQC cateva intrebari incomode privind intalnirile la care a participat in 2004:

I: Cum apreciezi evenimentele pe care le-ai onorat cu prezenta? Cateva recomandari pentru 2005.

WB2AQC: Nu e nevoie de 3 zile, duminica mai toti au plecat. Sambata este destul. Oamenii pot veni vineri, si pot pleca sambata seara sau duminica dimineata. La Satu Mare cina festiva a durat mult prea lung. Aperitivul a fost servit cam la ora 8:00 PM, apoi a fost o pauza de peste o ora si jumatate in care nu s-au luat nici farfuriile folosite, apoi a fost felul intai care nu a prea fost agreat, multi de la masa mea nici nu au atins-o. Eu as fi vrut sa mananc ceva, mai ales ceva dulce ca o felie de cozonac, dar vazand cum se taraganeaza servirea am plecat impreuna cu un grup. Am auzit ca restul mancarilor s-au servit la intervale mari iar totul s-a terminat la ora 4:00 AM. Deci toate mancarurile sa-ar fi putut servi in maximum 3 ore. Restul timpului putea fi devotat dansului, convorbirilor, etc.

I: La Pecica am inteles ca ai fost pe post de Mos Niculae impartind participantilor daruri. Cum ai selectat aceste daruri pentru a fi utile pentru colegi?

WB2AQC: Am trimis la Timisoara inaintea sosirii mele 10 pachete de cca 20-30 kg fiecare cu carti reviste QST, CQ, World Radio, cataloage, parti de calculator si pentru radio, etc. Au mai fost peste 150 maiouri cu inscriptii "New York" si peste 150 de sepci, unele tot cu incriptii "New York" sau "USA", altele de tip militar de campanie (Irak, Afganistan). Apoi au fost articole de imbracaminte pentru femei, noi sau aproape noi, colectate de la sotie, cumnata, prietene. Aceste nu au fost pentru radioamatori ci pentru neamuri, prieteni si profesoare de la Palatul Copiilor din Timisoara.

Din pacate unele cutii au ajuns deschise, cica rupte la transport, dar poate nu cu intentie. Poate la posta/vama, poate omul care le-a scos de acolo sau poate chiar varul meu, desi om bogat de afaceri, s-a autoservit (?).

In afara celor 10 pachete am dus cu mine in avion 2 geamantane extra mari, un sac de panza groasa in care erau cam acelasi lucruri ca in cutii (fiecare cam 30 kg) si un bagaj de mana greu. Am trecut de greutatea admisa dar nu am avut probleme.

Cu o parte din reviste si sepci am facut pachete pe care le-am distribuit radiocluburilor prin reprezentatii lor prezenti. O parte din maiouri si sepci au fost distribuite la Pecica prin tombola.

I: Este adevarat ca la talcioc, vazind ecusonul tau "WB2AQC" ti s-au solicitat preturi mai mari?

WB2AQC: Nu mi-au cerut preturi mai mari la talcioc dar nici nu au fost talciocuri mari. La Satu Mare mai era ceva, dar nu prea am gasit nimic, la Pecica erau numai 2-3 vanzatori cu lucruri netrebuicioase pentru mine (lampi de radio vechi).

I: Am inteles ca iti completezi colectia de lampi? Imi spui ceva despre aceasta colectie? Ce raritati cauti? WB2AQC: Am facut liste lungi cu lampile pe care le am deja grupate pe SUA, rusesti si europene, in general. Sper sa gasesc lampi vechi de prin 1930-40 maximum si lampi militare germane din care nu am decat RV12P2000.

I: Ce iti propui pentru anul 2005?

WB2AQC: Intentionez pe 10 iunie 2005 sa ajung la Budapesta pentru a fi prezent la Intalnirea internationala a radioamatorilor "Burabu-2005", dupa care sa calatoresc in Romania la Timisoara si Bucuresti. Apoi as dori sa particip la a 30-a Intalnire internationala a radioamatorilor Friedrichshafen, in perioada 24-26 iunie 2005.

Propunerile exprimate de George completate cu parerile radioamatorilor YO pot constitui un ghid organizatorilor pentru alte intalniri destinate radioamatorilor.

Ii multumesc lui George Pataki, WB2AQC, pentru propunerile exprimate si ii doresc mult succes in activitatile pe care le desfasoara. Ii doresc multa sanatate si La Multi ani - 2005! impreuna cu un HAPPY NEW YEAR!

Pentru toti cititorii site-ului Radioamator.ro doresc Sarbatori fericite si Un An nou - 2005 fericit!

ing. László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 27-12-2004

9505

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Adam Grecu - YO8BIG la 2004-12-30 02:53:59 (ora Romaniei)
  • Un articol interesant, mai ales d.p.d.v. al interlocutorului, ale caror opinii nici nu trebuie sa mai spun cat de bine-venite sunt. Felicitari si autorului acestui articol - yo5aex. Pentru George, daca citeste acest comentariu, am pregatita pentru dansul(cadou) o lampa foarte frumoasa, RL12P35 cu tot cu soclu - de la Telefunken. Daca la vara prietenul meu Virgil -yo8oy, va merge la Friederichshafen, lampa va ajunge sigur la George - wb2aqc.
    Cu prilejul Anului Nou, din Iasi, va doresc multa sanatate, realizari si impliniri pe masura sperantelor.
    Cu respect, Adam - yo8big.

  • Postat de Rusu Ioan (ionica) - YO2CRW la 2008-02-01 22:09:06 (ora Romaniei)
  • Interesant articol il asteptam pe dl Gheorge in anul 2008 in banat la simpozionul de la buzias cu stima Ionica yo2crw 73

  • Postat de GLIGOR MIRCEA SERBAN - YO2KAC la 2013-11-13 18:06:16 (ora Romaniei)
  • Sunt un fost elev al dl. pataki de la timisoara.
    Ajutati-ma sa corespondez cu dansul.
    Va multumesc!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "De vorba cu George WB2AQC"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact