hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Interventie la Charlee

Cristian Diaconu YO3GDI

Intrucat am fost sezizat de mai multi colegi radioamatori cu privire la nefunctionalitatea repetorului R0 din Bucegi si pentru faptul ca benevol ma ocup de aproape 10 ani de buna lui functionare am decis ca trebuie sa imi planific o excursie pana sus. Cum timpul ne este cel mai mare inamic si cum am tot avut de lucru la job, atat eu cat si ceilalti coechipieri, am stabilit sa facem deplasarea la sfarsitul de saptamana 17-18 mai. Am hotarat ca la deplasare vom participa eu, YO3GDI si Cristi Mitroi, YO3GWM, cel care a construit repetorul de 70cm aflat in aceeiasi locatie si care, la fel ca si mine, se ocupa de foarte multi ani de intretinerea repetoarelor. Noua ni s-au alaturat domnii Ligian, YO7GNL si Alex, YO7IUE din Pitesti, carora le multumesc calduros, fara ei probabil ca nu am mai fi ajuns pana sus. Planuisem sa urcam pana sus cu o masina de teren, dqar nu s-a putut.

Primul ghinion a inceput dimineata, cand, datorita unei defectiuni la calculator, masina pe care o am, un batran Isuzu Trooper inmatriculata in LZ (prietenii stiu de ce, hi) a refuzat sa mai porneasca. Stabilisem cu Cristi sa ne gasim in Otopeni si sa continuam drumul pana sus, Ligian si cu Alex veneau pe un drum separat. Dupa ce am "chinuit" masina vreo 30 de minute, l-am sunat pe Cristi si i-am zis sa vina sa ma preia cu tot cu echipamente. Intre timp am vorbit cu colegul si asociatul meu, Matra Lucian, fiul regretatului Ilie, YO3BBW, sa imi imprumute masina lui, un Suzuki Samurai, echipata excellent pentru offroad extrem.

Am reusit sa transbordam aparatura si sa plecam pe la ora 11, datorita si lui Nicu, YO3FBD, tatal lui Cristi, caruia ii multumesc si pe aceasta cale. De fapt, Nicu ne-a monitorizat in toata deplasarea si ne-a fost de ajutor si la testele din teren. Dupa cum spuneam, am pornit la drum pe la ora 11, drumul a durat un pic mai mult datorita faptului ca masina cu care ne-am deplasat nu poate depasi viteza de 100 km/h (nu e facuta pentru alergatura si mai trage si muuuulta benzina la viteza maxima, hi) si am ajuns cu bine la cabana Piatra Arsa pe la ora 13.30.

De pe drum am luat legatura cu celalalt echipaj, ei ajunsesera sus si ne-au comunicat ca zapada este mare, pe anumite portiuni depaseste 2 m. La cabana, dl. cabanier ne-a confirmat ca nu putem ajunge pana sus, zapada depaseste intr-o curba 3 m. Este aceeasi portiune de drum unde am ramas blocat in 2006, la o interventie similara, impreuna cu YO3HKK si YO3APG.

Am hotarat sa inaintam pana unde putem si sa urcam pe jos. Am lasat masina inainte de troianul de zapada si am incarcat strictul necesar pentru interventie. Planul initial prevedea montarea unui digipeater, verificarea acordului filtrelor duplexoare, verificarea calitatii repetoarelor, montarea unei antene suplimentare pentru digipeater, verificarea antenelor; pentru asta aveam in masina cca. 1 mc de aparatura (analizor spectru, analizor comunicatii, laptop cu interfete de programare, centuri si corzi de alpinism, truse de scule electronice si mecanice dar pe care le-am carat degeaba.

Urcusul a fost dificil, ne-am intors de cateva ori din drum deoarece zapada era foarte mare si exista riscul sa fim inghititi, ba chia am ratacit si drumul de cateva ori. Cu un telefon dat, Alex a iesit pe Varful Cocora si ne-a indicat directia potrivita . Am ajund pe la ora 16 sus, ultimii metrii i-am facut cu ajutorul lui Alex . Obositi si uzi am urcat pana sus pe platform (batea un vant...) si am inceput reparatiile. Am descoperit ca finalul de la emitator, un hibrid de RF de la Mitsubishi era defect, probabil repetorul a stat in emisie un timp indelungat.

Am reusit sa schimbam modulul, am asamblat statia si am facut probe, toti corespondentii remarcand functionarea normal a repetorului. Deoarece nu am putut cara si laptopul nu am putut sa cobor limta de timp la emisie la valori mai mici, asa ca, aviz amatorilor de taclale, data viitoare s-ar putea sa va deplasati pana sus, hi. Si colac peste pupaza, probabil ca sa ne multumeasca si sa ne bine-dispuna, dupa ce am inchis echipamentul, un binevoitor ne-a delectat cu muzica "inlocuitoare" (scuze..."maneleasca") pe R0; ii multumesc pe aceasta cale si il rog ca data viitoare sa ne fie partas la deplasare.

In fine, pe la ora 17.30 am coborat fara peripetii si am ajuns la masini, eu am fost nevoit sa merg o portiune de drum cu spatele pentru ca nu puteam sa intorc, locul fiind prea ingust si pericolul de a cadea in vale prea mare . Am ajuns la bariera de la Piatra Arsa la timp pentru ca din senin a inceput sa ploua cu piatra; gheata s-a depus pe asfalt in asa masura incat parea poleit, ceea ce ne-a ingreunat si mai mult coborarea.

Mare parte din cele relatate au fost documentate in fotografiile facute de noi, am relatat aceasta deplasare pentru a arata ca, in ciuda vremii primavaratice de afara, de la campie, sus, la peste 2000 m natura este stapana, iar intretinerea unor echipamente aflate la inaltime este costisitoare si dificila. Urmatoarea deplasare o planuim in septembrie, dupa concedii si poate atunci vom reusi sa urcam cu masina pana sus pentru a completa sistemele de acolo.

N.R. Un album cu poze facute in aceasta deplasare se gaseste la aceasta adresa.

Cristian Diaconu YO3GDI

Articol aparut la 27-5-2014

6449

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Adrian - YO8SAL la 2014-05-27 08:16:22 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multumiri pentru efort! Din pacate sint din ce in ce mai putini cei care mai fac cite ceva pentru comunitatea radio.... Remarc inca o data ca cei care fac aceste lucruri nu sint tineri ....
    O fi vorba doar de experienta celor mai vechi ? hi...

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2014-05-27 08:50:11 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei.Stau si ma intreb, cand...imbecilitatea, pe care o aud curent si pe 145.225 Buc. va avea un final definitiv?
    Cred ca solutia este simpla.Protejati-va frecventele singuri.Sunt dedicate radioamatorilor , nu manelistilor de doi bani!
    Succes si tioata stima pentru cei ce intretin cel mai inalt punct de retranslatie din YO!

  • Postat de Miron - YO3ITI la 2014-05-27 12:10:19 (ora Romaniei)
  • Felicitări și mulțumiri. Puteți conta oricând pe sprijinul meu, inclusiv pentru intervenții onsite. 73 de YO3ITI

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2014-05-27 12:51:16 (ora Romaniei)
  • Am fost si eu prin Bucegi alaltaieri (adica la o saptamana dupa voi), drumul e 99% accesibil dar e o singura portiune de drum de vreo ~10m cu zapada mare (peste 1m) care nu e usor de ocolit cu masina.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2014-05-27 13:41:19 (ora Romaniei)
  • Ca si ceilalti comentatori,felicitari si multe multumiri pentru efortul depus si pentru timpul-si benzina!-consumate.In ceea ce-l priveste pe nesimtitul-ca sa-i nu-i spun idiotul!-care a bagat porcaria de manea pe/in emisie,mai mult ca sigur ca tot el a defectat si etajul final de emisie al repetorului.Este sigur din mun.Bucuresti,este-sau in orice caz pare!-a fi un tip grav bolnav mintal, un pusti gaozar fara indicativ,caruia tat-su-pentru distractie!-i-a luat o statie,cu care intra ne-autorizat si deci ilegal destul de des si pe frecventa de apel de 145,225 MHz si nu numai.In situatia-destul de evidenta de altfel!-ca A.N.COM.-ul nu ia nici o masura contra lui,ar fi bine sa-l depistam noi,ceea ce nu ar fi chiar atit de greu.Din relatarile colegilor,pare a se situa pe undeva prin zona Militari,iar in momentul in care emite,colegii care au antene directive orientabile ar putea sa le roteasca pe maximum de purtatoare si sa noteze directia respectiva,iar dupa citeva asemenea operatiuni din diverse colturi ale orasului se vor putea trasa niste linii drepte care se vor intersecta undeva si..."ecce homo!",desi asta numai om nu se poate numi.Cred ca asta ar fi singura solutie viabila.

  • Postat de Dan-Liviu Voiculescu - YO3JX la 2014-05-27 15:13:59 (ora Romaniei)
  • Multumim echipei si autorului relatarii. ''La mai multe repetoare''. Oricand va fi necesar, voi sprijini nemijlocit astfel de initiative. Experimental functioneaza repetorul UHF din shak-ul YO3JX zona Lujerului destinat in principa comunicatiilor de urgenta ASVSU, e pe frecventa 438950 MHz. 73, asteptam vesti bune, Dan.

  • Postat de dan - YO8RRT la 2014-05-27 19:12:13 (ora Romaniei)
  • Salut.Pe cand o frecventa de urgenta in benzile de 2m si 70cm? Pentru ca sunt multe neclaritati si nimeni nu spune nimic, nu scrie nimic si nu legifereaza nimic.Probabil pentru ca oricum nu se respecta nimic?145.225 e frecventa de urgenta sau de ,,gargara" si eventuale injuraturi!? SI daca se bate ceva in cuie poate aflam si noi oficial ceva.Care sunt frecventele simplex?Americanii au asa ceva pentru trafic local.Bateti in cuie un plan al benzii si controlati-l si aplicati sanctiuni si va fi ok.73!

  • Postat de VIOREL - YO4GM la 2014-05-28 00:17:36 (ora Romaniei)
  • Aveti toata admiratia din partea mea, din Montreal.
    Din partea Consiliului de Administratie al FRR nu am gasit nici un comentariu.
    73``s !

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2014-05-28 22:26:22 (ora Romaniei)
  • Buna seara!
    Felicitari temerarilor! Daca se poate pe viitor sa faceti publica lista cu necesarul de componente pentru reparatia repetoarelor. Sigur efortul ar fi mai usor de suportat! Pentru cei interesati la aceasta adresa veti gasi actualizat o parte din frecventele repetoarelor (http://radioclubulromaniei.ro/repetoare-yo/#more-2702). O harta interactiva este in faza de proiect, lucru care ar lamuri multe din intrebarile de genul "Eu pe ce frecventa lucrez in acest QTH?".
    Pentru Dan YO8RRT, In prima faza ar trebui sa cadem deacord ce putem face in situatii de urgenta, si apoi sa stabilim frecvente de urgenta, proceduri etc. Acum suntem in stadiul in care nimeni nu are nimic concret. Un proiect despre ce inseamna si cam cu ce se ocupa o retea de urgenta deservita de radioamatori veti gasi aici: http://radioclubulromaniei.ro/reteaua-nationala-pentru-comunicatii-de-urgenta-radioamatorilor-yo-rncu-yo/. Consider ca tot ce sa facut pana acum de diferite organizatii inclusiv FRR, nu a fost decat gargara si praf in ochii autoritatilor, inclusiv vestitul protocol FRR-ISU, care efectiv nu are aplicabilitate si nici finalitate! De fapt un fiasco!!!! Scuze ca am deviat un pic discutia dar tineam sa ii raspund lui Dan!
    O seara buna tuturor! Cu respect! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2014-05-29 10:33:23 (ora Romaniei)
  • Cu asa-zisele astea retele de urgenta,nu pot sa inteleg de ce trebuie sa ne legam noi la cap daca nu ne doare!.Retelele de urgenta in caz de calamitati naturale trebuie sa fie neaparat-obligatoriu! strict guvernamentale,cu amplasamente si dotari specifice bine gindite,cu sisteme-circuite de alimentare complect autonome si multe alte facilitati,printre care serviciul in ture reglementate,fiindca incumba o mare responsabilitate personala,care in nici un caz nu poate fi asigurata de o retea insailata la repezeala,din diverse persoane animate de interese divergente.Chiar nu mai avem alte probleme presante,ne merg atit de bine instalatiile, statiile si antenele,nu mai construim nimic,incit am ajuns sa ne plictisim de moarte si sa ne cautam alte debuseuri inutile,daca nu chiar aberante?

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2014-05-29 11:47:04 (ora Romaniei)
  • Chiar daca nu mai folosesc de multa vreme VHF, ii felicit pe cei care fac!

  • Postat de dan - YO8RRT la 2014-05-30 23:51:34 (ora Romaniei)
  • Apropo, nu suna aiurea Charlee?

  • Postat de ligian - YO7GNL la 2014-05-31 12:31:16 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8RRT. Vad ca nu ai inteles nimic din materialul scris de YO3GDI. In lumea asta prost facuta...... 73

  • Postat de Elvis - YO7MG la 2014-06-01 13:41:29 (ora Romaniei)
  • Ligian , in lumea asta prost facuta...atunci cand te apuci de un lucru trebuie sa iei multe in calcul,bucurii necazuri si toate pietrele care se arunca in balta...Poate ca in anumite zone, repetorul are probleme cu modulatia , daca suna aiurea...Repetorul nu stie engleza sau franceza,cere intretinere reparatii care se fac cu bani din buzunar, 73!

  • Postat de Cristi - YO3GDI la 2014-06-02 00:41:19 (ora Romaniei)
  • Multumim celor care au fost alaturi de noi cu gandul sau cu fapta . Sper ca va veni o zi cand tot YO va fi acoperit de repetoare si cand vom redeveni toti colegii de hobby. 73 si multa sanatate.

  • Postat de topli - YO6BAJ la 2014-06-04 21:44:31 (ora Romaniei)
  • nu mai folosesc repetorul, nici altele,din motive de sanatate si oare ce virsta,cu deosebita stima ptr. temerari,cu multa sanatate.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Interventie la Charlee"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact