hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

BEAM-UL GRĂBITULUI

Andrei Buta YO6XK

Îmi doream eu o antena care sa îmi satiasfacă toate dorințele pentru concursul ce va să vie, să aibă și câștig să o acordez ușor. Cum CQ Worldwide DX Contest, etapa de SSB bătea la usă si eu joia dinainte de concurs nu aveam antenă pe nici o bandă Cum eu sunt de parere că nu munca la creat pe om ci lenea, imi aduc aminte ca am prin pod o antenna Bazooka pentru banda de 28Mhz ... Ce-ar fi dacă in loc de dipolul de 50MHz as pune Bazooka?...

Zis si facut - am luat doua bețe de undița pe care le-am adaugat la dipolul de 50MHz si am prins cu scotch Bazooka peste dipol, am luat cablul de la antena de 6m si l-am cuplat.

Surpriză mare - banda bubuia de semnale și pe deasupra ea era acordata pe la 27.600Mhz (Influența capacitivă adipolului de 6m). Am mai tăiat ceva din capete și pentru că era noapte și ca să nu par prea ciudat că umblu noaptea pe acoperișuri am lasat-o cu reflectatele pe la 1.8.

Rezultate:

Fața de o antena simetrică de 2X16m alimentată cu panglică și adaptată cu un ZMatch jos pe masă aud dacă antena e pe direcție cu 2-3 puncte mai bine, plus că stația(FT100) care pe dipol consuma 8A pe Bazooka încarcă 12 A.

Am lucrat in CQ Worldwide DX Contest 2013 - 385 de legaturi și în ARRL 10M 2013 - 286 de legături fata de concursul CQ WW WPX Contest, SSB din martie 2013 când cu greu am luctrat 86 de qso-uri, in WPX-ul din martie 2014 am lucrat 361 qso-uri.

In toate concursurile am lucrat neasistat si doar cu 100 W din transceiver da la ce am auzit ma bate gandul sa ii spun iepurasului sa imi aduca un final. Hi!

Pentru cei care au o antenna de 50 MHz mai jos aveți datele pentru Bazooka si poza cu antena mea.

Andrei Buta YO6XK

Articol aparut la 17-4-2014

10644

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (24)  

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2014-04-17 20:08:59 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru creativitate :).

    Cred ca e impropriu spus "beam" din moment ce elementele de 50MHz nu au nici o influenta pozitiva. Mai degraba "dipol rotativ".

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-17 22:03:45 (ora Romaniei)
  • O nedumerire :: e antena Bazooka? E bozooka rotativ? Elementele pasive din 50Mz nu au "efect""?Dupa autor se pare ca au.
    Acum as dori cuvantul teoreticienilor. Eu STIAM ca-s multi,tari la teorie dar sa vad si explicatiile la practic.Mai vad si carti la vanzare pe aici.
    Autorule: sincer, te felicit daca rezultatele au fost la nivelul asteptarilor tale ! Astept si parerea din afara ROMANIEI (competenta !!)

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2014-04-17 22:14:47 (ora Romaniei)
  • Felicitari Andrei! Radioamatorismul pe langa alte muulte beneficii, iti ofera si motivatia pentru a experimenta! Nu intotdeauna vom intelege fenomenele pe care le provocam sau ceea ce se intampla, dar vom fi fascinati INTOTDEAUNA de rezultat! La cat mai multe experimente! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2014-04-17 22:49:11 (ora Romaniei)
  • @ Nick YO9AGN: Bazooka e tot un dipol (orice antena cu doua brate identice este un dipol), ce foloseste un artificiu pentru a largi (putin) banda de rezonanta. Compromisul adauga insa pierderi, Bazooka e inferioara cu cativa dB unui dipol simplu ca si performanta. Iar elementele antenei de 6m chiar nu au nici o influenta pozitiva, oricine intelege cum functioneaza o antena Yagi intelege perfect asta si de ce se intampla: prin definitie ca un element sa aiba rol de element parazit trebuie sa fie foarte aproape de rezonanta in frecventa de lucru. Nu e ca si cum autorul a bagat antena intr-o camera anechoica si s-a pus cu un aparat de masurat intensitatea campului sa ii masoare caracteristicile, si i-a iesit o directiva de toata frumusetea, pur si simplu a pus o antena sus si a constatat ca merge. Acum, ca e mai bine sau mai putin bine ca un dipol simplu, un magnetic loop sau un Yagi cu 7 elementi montate fix in aceeasi pozitie, nu poate sa ne spuna, asa ca aprecierile despre cum ar functiona sunt strict subiective. Bafta multa la DX-uri !

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-17 23:30:22 (ora Romaniei)
  • YO9IRF @: deci Yagi e dipol=ok,Quad-ul = e dipol (repliat),""piramidala""= e dipol . In definitia lui Razvan OK !! Dar nu cumva se canta variatiuni pe aceiasi tema ?? Eventual si pe o singura coarda ca Pagganini ??.Referitor la ""largirea (cu putin) benzii de rezonanta "" esti IN EROARE !!! Rezonanta inseamna UN PUNCT SI NUMAI UNUL si E atunci cand impedanta ( Z ) este pur rezistiva (R ) caci la REZONANTA REACTANTA INDUCTIVA (XL ) ESTE EGALA CU 1/REACTANTA CAPACITIVA (XC) si cu semn schimbat ; CEL mult se aplatizeaza curba sau se ""indulcesc "" flancurile . Asta e teoria matematica a rezonantei.Referitor la elementele""parazite""( eu as zice pasive: D si R ):: Nu cumva la antena initiala fiind pe 50MHz ,au rezonanta proprie pe undeva la armonica a doua a benzi de 28 MHz ? Nu cumva acum reflecorul se apropie mult de armonica 2 x 28MHz si are rol de Director ?? Autorul ne poate lamuri cu un singur cuvant:: a sesizat o imbunatatire a receptiei si un ""spor"al emisiei si o DIRECTIVITATE ?? DA sau NU !! Eu am incercat ca TEORITICIENII sa ma lamureasca nu sa-mi spuna ceva de camere bolometrice sau alte nebunii !Daar nu teoriticieni ca largesc banda de rezonanta !!!
    cu stima nick-yo9agn

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2014-04-18 01:19:02 (ora Romaniei)
  • Recunosc ca am folosit termenul "rezonanta" intr-un sens mai larg si nu in cel exact, desi pe de alta parte vorbim de un circuit RLC real, cu pierderi, cu Q redus, cu capacitati si inductante parazite. Daca din cauza asta nu s-a inteles mesajul meu, incerc sa reformulez, "... un artificiu pentru a largi banda in care SWR ramane in limite acceptabile". Un element din antena de 50Mhz, chiar daca ar fi intr-o frecventa apropiata de armonica a doua a lui 28MHz (poate reflectorul sa se apropie, asa cum bine spuneai), ar fi L/4 in 28MHz si nu va rezona in nici un fel. Fara ca elementul sa rezoneze pe o frecventa apropiata de cea de lucru elementul nu "vibreaza" in ritm cu elementul activ si nu va contribui la directivitate, castig, etc, fiind doar o bucata de metal ce maxim poate absorbi ceva energie din campul imediat al antenei. Precum stim, dipolii rezoneaza pe armonici nu pe subarmonici, deci elementele de 50MHz poate vor afecta (oricum nu prea fericit, pentru ca au curentii distribuiti altfel decat la fundamentala) eventual emisii pe 100Mhz, 150Mhz etc. O seara buna !

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2014-04-18 07:54:02 (ora Romaniei)
  • Buna ziua , rapida solutie :) Si eu am o bazooka in 70cm "lipita " de geam :))))) , in plan vertical . O intrebare , dimensiunile LB sunt in m ? Numai bine ...

  • Postat de yo6xk - YO6XK la 2014-04-18 08:36:29 (ora Romaniei)
  • Salut ,antena are odirectivitate buna si cum ziceam in articol "masuratorile" le-am facut pe aceasi directie cu dipolul fix.
    Daca aud un englez si un suedez e odiferenta de 2 puncre sla distanta mare daca aud o statie din 9m2 si una din ja trebuie sa rotesc spre fiecare pentruca altfel strig cam mult. Acum dupa ceva timp m-am prins si eu cind vin canadienii peste pol si cum lucrez kl7. Antena are o atenuare fata spate cam tot de doua puncte .73 si sarbatori fericite

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-18 08:57:42 (ora Romaniei)
  • YO9IRF-Razvan @::Rectificarea cu "rezonnta"" si cu ""SWR acceptabil"" e ca gluma aia""nu incerca sa repari o gafa ca faci alta mai mare"". TAC- ca e mai bine. Referitor la SUBARMONICI ::la Analiza Matematica se invata seriile Armonice si Fourier, serii cu NUMERE INTREGI,NATURALE ...ETC. DAR .... ::domnul YO6XK (Dl Buta) clarifica punctul de vedere al experimentatorului si reultatele experientei sale:: Da,am castig, am directivitate !! Deci OMUL ESTE FOARTE CLAR. eu , pe de alta parte, am cerut teoreticienilor sa ma lamureasca DE CE ??Dar m-am adresat celor avizati !!Tot asa, am lansat unele supoziti explicative(se pot numi si ipoteze-dar e cam indraznet).Ca orice ipoteze pot fi si eronate. Ipotezele se verifica si apoi se consacra. Deci: Nu mai raspund ca ar insemna sa ""balacim" in teorie un experiment si rezultatele lui si atat.Cu stima nick-yo9agn
    PS ; nu vreau sa aud ca experimentatorul nu a stiut ce face sau ca nu stie sa interpreteze rezultatele sau ca nu are ""CAMERE CU CEATA"" sa vada urmele undelor sale.Nuj de alta dar nu vreau sa raman in ceata !!

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-18 09:21:01 (ora Romaniei)
  • Pentru yo6xk :: Inteleg ca nu au fost masuratori absolute ci comparative: dipol conttra antenei noi (sa-i zicem Bazookka cu elemente pasive ).Masuratori cu un S-metru de de TRX.Mi se pare cam "indrazneata" afirmatia ca pentru un G si un SM ar fi o diferenta asa mare !! In fine..Mi se pare indraznet si raporul fata-spate si castigul (comparativ intre ele). Dar.. Mi se pare ca in spatele acestei postari se ascunde cineva care a trimis ""la dezbatere" un subiect fierbinte(antenele noastre) si ca ne da "" cu lingurita"" idei de dezbatut. Sa nu fie cineva foarte avizat pe problema... Vom mai vede mai tarziu. Incerc sa ma abtin ... in ipoteze .Cu respect, nick-yo9agn

  • Postat de Gheorghe Oproscu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-04-18 18:26:20 (ora Romaniei)
  • Am citit cu atentie articolul si comentariile. Daca cineva ar avea timp sa dezvolta tot ce s-a scris aici ar rezulta un tratat extrem de util, dar ar insemna o munca uriasa, cel mai bine de facut in echipa. Pana atunci, am cateva precizari de facut. In primul rand dipolul nu are bratele egale, deoarece un dipol nu are brate. Dipolul este un conductor care are cele doua capete izolate (curentul este nul la capete). Cand dipolul este alimentat, fata de punctele de alimentare se formeaza cele doua brate, egale la un dipol alimentat simetric, inegale la un dipol alimentat asimetric (Wimdom). Pentru cine are timp si pasiune, detalii in http://www.ece.rutgers.edu/~orfanidi/ewa. Eu unul am reusit sa o parcurg in cca 3 ani, veti vedea de ce. In privinta armonicelor, este adevarat ca seria Fourier este definita numai pe armonice superioare, dar nu serveste in principal pentru a evalua componentele unui spectru ci pentru a compune un semnal periodic dintr-un sir infinit de componente armonice, pe aceasta ipoteza este construita demonstratia care duce la calcularea termenilor seriei. Dar in analiza spectrala se foloseste transformata Fourier care are componente cu frecvente de la zero la infinit, deci si subarmonice. Aceasta transformata arata distribuirea energiei unui semnal de orice fel (periodic sau neperiodic, de durata scurta sau lunga) in componente care pot avea orice frecventa. Unele maxime ale transformatei Fourier se suprapun, in anumite conditii, peste frecventele seriei Fourier, de unde apar confuzii intre serie si transformata si nedumerirea ca nu exista subarmonice, ele exista! Pentru detalii a se vedea articolul meu de pe http://yo4px.blogspot.ro/2014/04/spectre-discrete-si-spectre-continue-de.html#more. Sarbatori fericite si 73!

  • Postat de Ady - YO2AQB la 2014-04-18 21:08:43 (ora Romaniei)
  • Sarbatori fericite.Vorba Lenutzi,ezista o esplicatie.Ar fi una.Un dipol rotativ nu are nici un castig,dar are posibilitatea de a pune in directia ceruta lobul antenei,deci pare un castig.Cum experimentatorul abil a pus dipolul nu intre elemente ci intre primul si restul elementelor pare ca intre cele trei fiind o mai mare distanta nu are nici o influenta.Intre unul cel ca reflector ,probabil un lob al dipolului este afectat.Avem nici un castig si o pierdere in spate de unde diferenta fata spate.Bine ca totul functioneaza si ca rezultatele sunt bune.Chiar daca in spate nu se intampla nimic macar semnalele puternice nu fac rau.Cu stima Ady.

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-18 23:23:20 (ora Romaniei)
  • Ady-YO2AQB @ ::Ca dipolul,rotativ sau fix,nu are castig se stie( el fiind luat ca ""etalon de comparare "" cu alte tipuri de antene -conditii de mediu izotrop, etc, etc).Dar experimentatorul spune , CLAR ca PE ACEIASI DIRECTIE CU DIPOLUL FIX ACEST ""BAZOOCA ROTATIV"" prezinta un castig de 2 punte.COMPARATIA O FACE INTODEAUNA NUMAI CU DIPOLUL FIX, CONSIDERAT DE EL ETALONUL LUI PENTRU COMPARATII Deci ??.Are sau nu castig ????.....Referitor la directivitate, spune ca exersand, a gasit directia optima de a lucra cu VE si KL7 peste pol. Deci ,are sau nu directivitate ??Tot experimentatorul spune ca acel "" raport de crestere""a semnalului e comparativ cu dipolul, luat de el ca referinta, si nu din cauza unei oarecare atenuari din spate si aparenta crestere in fata.Dupa mine e foarte clara afirmatia experimentatorului. Dar...vom mai vede !!
    Referitor la asezarea acestui ""Bazooka rotativ" sunteti in eroare: el a asezat-o intre elementele antenei Yagi de 50MHZ. Ca a ales a o pune intre vibrator si reflectorul celei de 50MHz , e o explicatie decenta si pluzibila: omul a ales locul unde a avut cel mai bun randament-castig, directivitaste si RUS mic!F I N A L :: Randul 2 din articol: joi inainte de concurs ,autorul nu avea nici-0 antena !!! CLAR. Pune Bazooka rotativ intre elementele Yagi de 50.Lucreaza cu ea. OK!! Dar apoi o compara cu un dipol fix !!! De unde a aparut acest dipol ?? Ca nu-l avea inainte de concurs si "nu avea cu ce lucra in nici-o banda "" Aici mi se pare ca la Poker (in camin studentesc si miroase a cacialma sau"" la doua capete"") Astept autorul, cu stima nick-yo9agn.

  • Postat de Andrei Buta - YO6XK la 2014-04-19 07:19:38 (ora Romaniei)
  • Pentru Yo9agn
    Nick te afli inpostura rominului la gradina zoologica cind a vazut prima oara o girafa si a zis ca: Asa ceva nu exista ....Nu ma scuza da iti spun ca modul tau de a pune problema ma jigneste "Aici mi se pare ca la Poker (in camin studentesc si miroase a cacialma sau"" la doua capete"") Astept autorul, cu stima nick-yo9agn."si in acelasi timp te discrediteaza pe tine deoarece pui problema tipic romineste ....ca sigur e un mincinos......
    Daca citeai cu atentie vedeai ca am "experimentat antena pe parcursul a mai multor ani si am vut timp suficient sa incerc antena timp indelungat. Cea ce pot sa spun despre antena Bazooka este ca fata de alte antene scade zgomotul de banda iar semnalele devin mult mai clare pentru urechea mea (acum sa vedeti comentarii despre faptul de cind, cum si cit aud). Daca nu crezi ca antena are cistig hai la Sibiu te las vreo doua zile la statie si te lamuresti singur . Stiu ca al meu comentariu nu o sa fie pe placul multora, dar nici mie nu imi plac comentariile care nu sunt tehnice la un articol hai sa zicem tehnic...
    Andrei

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-19 09:57:54 (ora Romaniei)
  • YP6XK - ADY :: Ingamfarea, infatuarea, intuneca ratiunea( un antic si de demult dicton )!! ROMAN - se scrie cu a din a nu din i !!
    Daca in textul art. din discutie gasesti undeva scris ca ai sau ti-ai facut un dipol dupa concurs, iti dau voie sa fii ""dur"". Dar asa te-ai repezit ca TORRO asupra matadorului,fara ratiune si discernamant !!Vazand comparatia cu un dipol fix, dar negasind vorbire despre el, este adevarat ca m-a dus gandul si la ceva sugubat, ceva a "cacialma""Dar, daca ai avea ratiunea lucida ai vede ca ""TEHNIC-cum zici"" sunt cel ce s-a batut pentru ideie, desi nu aveam dovada termenului cu care te-ai comparat.Ai postat un art chior, (probabil cu o schema copiata de prin internet) la care am subscris ca ideie. Mi-am pus si ochelarii sa vad unde scrie ca ai experimentat-o "pe parcursul mai multor ani"",dar,Dumnezeu sa ma ierte, n-am gasit scrisoarea respectiva !! Da, articolul e (sau pare ) tehnic: merge pe o cale batatorita de altii...si nu e noutate. Referitor la"sa vezi acum comentarii..." sezi usurel ca n-or sa fie prea multe, si asta nu din cauza problemei in discutie, ci din cauza infatuarii autorului !Nu am contestat castigul sau directivitatea, dar doream sa stiu cum se realizeaza, cum se fundamenteaza..Sa fii sanatos, dar daca mai ridici probleme in discutie, incearca sa dai TOATE DATELE PROBLEMEI, sau daca nu le-ai dat in prima aproximatie, revino cu completari de bun simt si bun respect pentru ce ce incearca sa ""stie si ei mai multe:: Cu bine PS:: romanul nu e catalogat mincinos ni unde in lume!! E BINE SA TII MINTE !!

  • Postat de Vili - YO3HEB la 2014-04-19 11:01:56 (ora Romaniei)
  • Domnule, ti-a iesit o lucrare interesanta, daca antena este reproductibila si avantajele enumerate pot fi puse in evidenta mai exact. O multime de lucruri deosebite au aparut intamplator si apoi au fost teoretizate. Nu trebuie sa justifici nimic, ce-ai scris este foarte bine. Dupa atata efort de dezvoltare a sistemelor de antene de-a lungul timpului este greu sa gasesti ceva nou si, doar din cauza asta, privesc cu suspiciune orice antena minune.
    Nu vad nici un motiv de agitatie aici!
    Paste fericit!

  • Postat de Ady - YO2AQB la 2014-04-19 16:48:41 (ora Romaniei)
  • N-am facut decat sa atentionez ca un dipol are doua loburi egale.bine Bine inteles ca daca indrepti loburile catre o statie esti auzit mai bine.Daca exista un dipol fix se poate incerca cele doua antene.Dar antenele filare nu au nici un castig.Si la cele verticale cu radiale doar loburile la aproximativ la 15grade face ca intoarcerea de la pamant la ionosfera sa fie de un numar mai mic si pierderea energiei sa fie mai mica dar nici o antena filara sau de asemenea fel nu aduce la un castig.Deci nu este posibila o focalizare ca la un sistem in lumina vizibila.Antena aceasta este buna pentruca functioneaza.Dl Buta nu a sustinut altceva.Sarbatori fericite.Ady

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-04-19 18:03:44 (ora Romaniei)
  • YO2AQB-Ady @ :: Vad ca limba ramana e grea pentru tine. Traduc eu : nu se spune loburi ci LOBI(substantiv comun).
    PUNCTUL 2 : Induci in eroare fie prin nestiinta,fie prin necunoasterea limbii romane ,fie prin minciuna> La randul 3 ,de jos in sus, de azi 19/04/2014 la ora 07:19:38,autorul mi se adreseaza si spune::""" daca nu crezi ca ANTENA ARE CASTIG HAI LA SIBIU te las vreo doua zile la statie si te lamuresti singur. """ Deci ce a zis autorul ???CA ARE CASTIG. La data de 18/04/2014 la ora 8:36:29, autorul spune: ""... ANTENA ARE O DIRECTIVITATE BUNA..."" si tot atunci spune ca """.. peste ceva timp m-am prins si eu cand vin canadienii peste pol si cum lucrezi kL7. Antena are o atenuare fata -spate cam tot de 2 puncte ..."" etc , dar mai sus spune ca are directivitate buna ca ""..."" daca aud 9m2 si o statie ja , trebuie sa rotesc antena spre fiecare...."". Ady, in speranta ca ai inteles bine ramaneste,am dovedit ca afirmatiile nu-mi apartin mie ci autorului articolului. Daca ai ceva de zis, te rog sa-i zici lui si nu mie. Dar ...mai invata limba romana, ca nu e rau, chiar la o anumita varsta ..si au am depasit bine 72. PASTE FERICIT,CU BUCURII SI fara incrancenare nick-yo9agn

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2014-04-19 20:46:26 (ora Romaniei)
  • Haios...Si eu ma gandeam la asa ceva dar pe beamul meu de HF de la Cushcraft sa pun un dipol fix de teava de aluminiu pentru banda de 6m..Dupa ce m-am gandit mai serios, am ajuns la concluzia teoretica ca nu va merge niciuna bine si deci am renuntat, deranjul montarii , demontarii find prea mare pentru un experiment..
    Acum insa as intreba cum s-a modificat la caracteristici beamul de 6m acolo dupa ce ai pus bazuka? Ar fi interesant de stiut..
    Bafta...Liviu

  • Postat de Ady - YO2AQB la 2014-04-20 10:05:53 (ora Romaniei)
  • Pe langa faptul ca despre "ramana" in loc de romana se vede ca "rade ciob de oala sparta",la situatia mea cu inima operata si un AVC, mai greseste si omul.Scuze.Felicitari pentru tact.bunul simt , caracterul extraordinar,educatia si manierele distinse.73.Ady.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2014-04-21 15:45:41 (ora Romaniei)
  • Urmarind de multa vreme-mai exact inca de la infiintare-acest site,atit eu,cit si probabil multi altii,am putut constata ca la inceput,adica imediat dupa lansarea unei teme-oarecare-de discutie,totul este ponderat,bine si frumos,dupa care spiritele se incing,atmosfera devine incandescenta si pina la urma situatia degenereaza intr-un mod cvasi-dramatic,ca sa nu spun-scriu chiar dezgustator,dupa care se dezumfla brusc, terminind in derizoriu si raminind in coada de peste,dar oricum lasind in urma un gust amar,exact ca unui spectator intimplator asistind la o cearta intre mahalagioaice. Cine crede ca-fiind "democratie"-a se citi anarhie-asa si este normal nu are decit sa continue in acelasi fel,dar continuind de o asemenea maniera nu facem decit sa ne auto-discreditam...

  • Postat de Gheorghe Oproscu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-05-04 13:29:29 (ora Romaniei)
  • @YO3GIR, daca ai fi citit atent articolul meu ai fi constatat ca subarmonicele apar cand semnalul dureaza foarte putin, durata fiind masurata in perioade ale semnalului de baza. Cat priveste receptia postului national pe 427.5 kHz, daca faci o simpla socoteala, vei vedea ca o singura secunda contine 855000 de perioade, pentru care subarmonicele, dar si armonicele sunt infime. Daca semnalul ar fi durat, de exemplu, 4 perioade, subaramonicele si supraarmonicele ar fi fost substantiale si le-ai fi auzit. Nu inteleg insa cum se face ca, folosind LTSpice de care zici ca tine cont de durata semnalului (eu nu am lucrat cu LTSpice, desi este folosit de unii colegi colegi), nu ai gasit explicatie la intrebarea ta. Eu cred ca totusi lipsa de experienta in procesarea numerica a semnalelor, care devine deja o plaga in masa, face ca multi sa ia drept bune solutiile oferite de softuri "la cheie", care nu exceleaza in a detalia ce fel de algoritmi folosesc. LabView ori Matlab sunt medii de programare, nu softuri in intelesul cuvantului, in care cei mai comozi pot programa usor diferite aplicatii. Eu folosesc Delphi sau C si am putut compara rezultatele analizei spectrale facute de mine cu ce au obtinut altii in MatLab sai LabView iar diferentele sunt enorme, mai ales pentru semnale scurte cum sunt cele seismice, ceea ce arata ca cele doua nu tin cont de durata. Ia incercaca LTSpice pentru un semnal scurt (3---4 perioade) si vezi ce spectru va da. Mai mult, esti convins ca LTSpice lucreaza cu FFT? Sau cu transformata completa? Chiar daca in fereastra de date se cere ca durata semnalului sa fie un numar intreg de perioade, nu inseamna ca se analizeaza aceasta durata a semnalului ci ca softul "lipeste" semnal langa semnal pentru a obtine o durata mai lunga. Daca ar "lipi" bucati de semnale care nu cuprind un numar intreg de perioade, atunci semnalul analizat ar mai avea o perioada de repetitie in plus, respectiv perioada respectivelor "bucati", care ar duce la componente spectrale ienxistente. 73!

  • Postat de Gheorghe Oproscu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-05-04 14:03:29 (ora Romaniei)
  • @YO3GIR, am incercat sa-ti expediez si direct mai multe detalii dar vad ca ai dat o adresa nevalida. Daca esti de buna credinta si vrei sa te documentezi in analiza spectrala, da-mi o adresa valida printr-un mesaj trimis pe adresa mea. Ma intreb de ce nu ai incercat sa ma contactezi de cand ai citit articolul la care faci referire, adresa mea este publica. Analiza spectrala nu este o jucarie care se rezolva cu LTSpice sau alte aplicatii de acest gen. 73!

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2017-01-06 21:35:11 (ora Romaniei)
  • Toate bune Andrei.Felicitari,desi BAZOOKA nu mai este ceva NOU. Vezi totusi LBeul ala ca nu prea iese la SOCOTEALA(spatiul intre cele doua tronsoane de cablu "B") Salut 73 si un an NOU ce impliniri ! Marius

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "BEAM-UL GRĂBITULUI"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact