hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Radioamatorism 2003 si modurile digitale...

ing. prof. Iulius I. Suli YO2IS

La întâlnirile anuale a radioamatorilor de la Lugoj am avut prilejul sa expun diferite aspecte legate de implementarea modurilor digitale în activitatea de radioamatorism. Nu este ceva nou, având în vedere ca si modurile deacum traditionale, radio-telegrafia (CW) si radio-teleimprimarea (RTTY) se bazeaza si ele pe codul binar, fiind deci... digitale! Problema care le diferentiaza fiind, cum si cu ce decodam informatia din semnalul receptionat.

Dintr-o prima analiza a noilor moduri digitale, putem aprecia ca ca pozitive, marirea vitezelor de transmisie, micsorarea numarului de erori prin utilizarea sistemelor de procesare digitala a semnalelor (DSP) si a decodarii cu ajutorul calculatorului, eliminându-se practic decodarea auditiva prin sistemul ureche - creier.

Acest aspect, aparent benefic, din pacate NU contribuie cu nimic la ridicarea maiestriei operatorului în traficul normal sau competitional. Dimpotriva prin minimalizarea implicarii operatorului realizeaza o nedorita uniformizare, urmata eventual, de o rasturnare a scarii valorilor în radioamatorismul de performanta. Multi prefera traficul în PSK sau SSTV deoarece în timpul QSO-ului mai pot face si alte activitati... lucru imposibil când faci trafic în telegrafie cu un bug electronic!

Un exemplu tipic si de data recenta este "dezbaterea" care a urmat concursului de PSK31 organizat de cei din YO5. A fost de fapt un concurs între PC-uri (soft si dactilografie) fiind dificila departajarea cinstita (masinile si programele fiind în general similare) si de aici... din nou un inutil stress din care nimeni nu a avut de câstigat sau de... învatat!

Prin conectarea teleimprimatoarelor la statia de emisie receptie a aparut în anii '60 RTTY-ul în radioamatorsim. De la început a fost clar ca acest mod de lucru nu putea fi inclus în categoria MIXED (AM, CW, SSB) decodarea semnalului receptionat facându-se electromecanic si prin urmare non-auditiv. Lucru dealtfel confirmat prin instituirea unei diplome DXCC separate pentru traficul RTTY, (pe cea cu nr.291 o am în colectia personala). Nu am inclus niciodata confirmarile RTTY în datele mele pentru clasamentele YODXC.

Iata însa ca-n 2001 apare si prolifereaza modul de lucru JT44 propus si dezvoltat de K1JT, destinat cu precadere pentru traficul DX în unde ultrascurte. In mod paradoxal anul 2002 aduce cu sine o 'ruptura' între radioamatorii ultrascurtisti, apare o grupare care militeaza pentru asimilarea JT44 în categoria MIXED alaturi de modurile receptionate auditiv, ceea ce va duce la o nedorita 'egalizare' a performantelor din UUS si asta în detrimentul perfectionarii în traficul DX a operatorului.

In contextul "internetizarii" radioamatorismului si a proliferarii QSO-urilor UUS contrafacute folosind DX-Cluster-ele si rundele de Chat, nu cred ca e bine ca prestatia celor capabili de performanta în CW sau SSB sa fie contrapusa radiocomunicatiilor digitale, acestea trebuid sa ramana o activitate de sine statatoare cu evaluarea performantelor prin reglementari specifice.

Tema a fost dezbatuta si la Conferinta EME 2002 de la Praga, fara însa sa se ajunga din pacate la un consens. Prezint în continuare si opinia lui Jan, DL9KR care se afla în fruntea TOP-ului EME 432 MHz, fiind si posesor al diplomei DXCC/160m cu 180 entitati confirmate! Editorialul a aparut în 432 and Above EME Newsletter vol 31, #2, feb. 2003 si a fost tradus cu acordul autorului.

"Am citit cu mult interes si întelegere multimea de scrisori privind includerea modului JT44 în categoria MIXED pentru DXCC alaturi de CW si SSB. In mod întelept ARRL a instituit un DXCC separat pentru modurile non-auditive (non-aural modes) ca de exemplu RTTY-ul. JT44 si altele similare sunt tot moduri non-auditive.
La urma urmelor suntem RADIO-amatori care experimentam aspectele RADIO din hobby-ul nostru, încercam sa obtinem performante optime atât de la antenele noastre cât si de la echipamentele de emisie respectiv cele de receptie, la acestea din urma mentionez realizarea unor preamplificatoare cu zgomot redus, care sa nu satureze receptoarele.
De mentionat ca ARRL acorda o diploma DXCC separata pentru "TOP band" (160m) si asta deoarece aceasta banda necesita atât antene igenioase pentru emisie si receptie cât si un sustinut efort personal privind traficul (auditiv) cu semnale slabe, comparabile cu cele EME.
In contrast, JT44 se bazeaza în principal pe PROCESAREA DATELOR în mod non-auditiv. In acest context experimentarea ramâne în apanajul unei minoritati de cunoscatori si asta în opinia mea nu are nimic de-a face cu notiunea de RADIO asa cum o percepem noi din vremea lui W1AW si a amicilor sai radioamatori.
Includerea modurilor non-auditive în categoria "mixed CW/SSB" valabile pentru diplomele DXCC, VUCC etc. va demonetiza rezultatele obtinute prin eforturile sustinute dealungul deceniilor a foarte multi EME-isti si asta deoarece EME-ul va deveni facil realizabil prin sisteme RADIO submarginale.
Desigur, nu sunt împotriva tehnicilor moderne si igenioase, ba chiar sunt pregatit sa încerc eu însumi JT44. Dar, VA ROG, asezati acest mod de lucru acolo unde se cuvine, adica separat de modurile conventionale, auditive."

Exista în replica si opinia lui Al, K2UYH, aparuta în aceiasi publicatie, care desi aparent încearca o mediere între opinii, argumenteaza ca ARRL accepta RTTY în cadrul categoriei de mixed (CW, SSB) pentru DXCC si prin urmare JT44 ar trebui sa aiba acelasi statut. Propune totusi recunoasterea acordarii separate a diplomelor DXCC pentru CW sau SSB, de fapt o abila ocolire a fondului problemei.

In ce ma priveste, ramân fidel ideii pe care am promovat-o mereu în acesti ani si anume ca "elementul cel mai important al unei statii de radioamator este OPERATORUL". Inlocuirea acestuia cu orice "masinarie" NU va duce în mod sigur la dorita crestere a prestatiei sale în traficul de mare performanta. Urmarind câte un novice, care foloseste într-un concurs SSB apelul automat de la noul TCVR (în timp ce îsi sorbea în tihna cafeaua! hi) constatam ca de fapt nu era în stare sa noteze indicativul corespondentului la prima chemare a acestuia! Sunt convins ca înca sunt destui cei care asteapta sa apara acel PC capabil sa faca QSO-uri SSB în regim automat si astfel sa ajunga fara mare efort pe cei din Honor Roll DXCC.

Azi concursurile de radioamatorism nu sunt neaparat un prilej de perfectionare a pregatirii operatorilor, ci mai degraba o sansa a celor mai "isteti" de a lucra "tari" pentru vreo diploma sau clasificare sportiva...

In rest ramânem, vorba celui care a fost YO4HW, implicati mai mult sau mai putin în acele "musuroaie" din benzile care ne sunt alocate, sub care "zace" câte un DX, sau uneori câte un...pirat! E pacat sa devenim, în drumul spre dorita super-civilizatie, niste simpli utilizatori de tip "plug & play" sau "Steckdosen-amateure" cum zic nemtii, tot mai putin priceputi în problemele specifice ale RADIO-comunicatiei.

Timisoara, 03 martie 2003

ing. prof. Iulius I. Suli YO2IS
Maestru International al Sportului

Articol aparut la 8-12-2004

9683

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Traian Paun - VA3DIF la 2004-12-16 06:39:09 (ora Romaniei)
  • "Dimpotriva prin minimalizarea implicarii operatorului realizeaza o nedorita uniformizare, urmata eventual, de o rasturnare a scarii valorilor în radioamatorismul de performanta"

    Ce cuvinte umilitoare domule inginer profesor Iulius la adresa celor care le-au trebuit ani intregi sa perfectioneze programele respective si care sint si ei tot radiamatori. Unde este aprecierea dumneavoastra catre cei care scriu programe pt DSPuri si care scot semnale din practic nimic.
    Credeti ca un operator "experimentat" ar receptiona aceste semnale?
    Dumneavoastra aveti o buna activitate in EME si ar trebui deja sa folositi DSPul.

    Vremea lipitului a citeva tranzistoare pe un cablaj perforat s-a dus ....si nu o sa mai. Va pare rau de acele vremuri cind aveati mai mult decit oricine acces la tranzistoare si integrate care costau o avere pt noi cei din "inchisoare" si va puteati permite sa publicati scheme cu piese exotice? Dece sa marginalizati radioamatorii care fac eforturi enorme si care sint si acum in fruntea stiintei modiale cu creatii in domeniul software ( programe si aplicatii) cu care se fac lucruri ce nici nu va puteti imagina? Pentru ca nu mai e de lipit nimic si pt ca nu aveti nici o intelegere a domeniului digital, credeti ca se va "rasturna scara valorilor"?
    Sigur ca se va rasturna....priviti in jur cine sint apreciati in "west" si dece . Sint studentii dumneavostra carora le plac softul. Sa scrii un program inteligent iti trebuie f multa experienta si mai ales inteligenta. Sa produci algoritmuri sofisticati aici in "vest" se platesc averi. Cei care stiu sa lipeasca cu letconul si mai stiu si "digitale" sint cei care revolutionam radioului. Radioul pe care il stim va fi numai un modul minuscul intr-o mica cutiuta de metal care se numete in orice aplicatie "Tuner". Restul schemei e facuta numai din microcontroloare care nu mai trebuie sa le dezlipim daca avem o noua idee miine ci doar il repramam decite ori vrem. Aici intervine "opreatorul" si istetimea lui de a face "radioul" lui mai bun ca al altor participanti la concursuri.

    As avea multe de scris dar stiu ca acest email nu va fi citit decit poate de dvoastra.
    Cu regret ca pot citi astfel de articole in limba materna, aldumneavostra

    Traian
    va3dif fost yo3dif

  • Postat de VASILE ROMAN - YO5FMT (yo5fmt) la 2004-12-25 11:22:58 (ora Romaniei)
  • Sunt consternat domnule profesor!!Ma asteptam la o asemenea pozitie fata de NOU de la oricine dar nu de la D-vs.!!!In anul 2004 sa ai o asemenea parere despre aceste moduri de lucru denota o mare carenta -asemenea unora de varsta Dvs.-frica ancestrala de computer!!!! si poate (cred ca SIGUR) frica de NOU!!!Acest lucru transpare si din articolele (dealtfel interesante )aparute recent in revista noastra despre cum se pot face legaturi EME cu mijloace modeste,

    in care cred ca deliberat evitati sa scrieti despre cum realizeaza acele "BIG GUNN"-uri managementul statiilor superperformante cu ajutorul si prin computere!!!! Va e frica oare ca ve-ti fi detronat din pozitiile detinute in diferite clasamente ??? E posibil, daca ganditi astfel in 2004 !! Dar nu doreste nimeni sa va smulga laurii de pe cap...insa nici nu dorim sa fim huliti, cei care agreem si folosim modurile digitale, de catre cei carora e le frica de computer.COMPUTERUL NU MUSCA!!!!!!

  • Postat de ROMAN VASILE - YO5FMT (yo5fmt) la 2004-12-30 14:25:30 (ora Romaniei)
  • COMENTARIUL DIN 25 DEC. NU-MI APARTINE SI NU STIU DE CINE SI DE CE A FOST POSTAT IN NUMELE MEU.CREDEAM CA NUMAI PE BENZI SUNT TAMPITI CARE SE ASCUND IN INTUNERIC DAR VAD CA SI AICI AU AJUNS....

  • Postat de Robert Kovacs - la 2005-02-11 04:50:17 (ora Romaniei)
  • Articolu este chiar bun!Dar ar putea cineva sa ma ajute cu o scema pt. o statie de emisie-recepti?Va rog frumos!

  • Postat de Alex - -. ..--- - la 2005-06-22 04:04:06 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care dorm inca, modurile digitale de comunicatie represinta viitorul. Vocea si Morse au ramas piese de muzeu, iar promulgatorii lor...

    Alex -. ..--- -. -. ..-

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioamatorism 2003 si modurile digitale..."
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact