hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Batranul Charlie emite din nou

Nini Vasilescu YO3CCC

Motto: Daca vrei, poti!

Ei au vrut si au putut. Oare cati dintre noi le urmam exemplul. Au facut ce era necesar fara sa-i impinga cineva de la spate. Exemplele sun rare. Hai sa le multiplicam!

Pentru ca stiam ca familia Mitroi (Nicu YO3FBD si fiul sau Ionut YO3HCJ) a fost implicata in actiunea de reparare a repetorului R0 in urma cu 11 ani, am tinut sa am o discutie cu Ionut pentru a afla mai multe amanunte.

YO3CCC: De unde a venit ideea repunerii in functiune a lui R0?

YO3HCJ: Pe 25 aprilie 2003, Nicu YO3FBD (tatal meu) pleca intr-o mini-vacanta la Busteni, pentru cateva zile de relaxare. Seara, iau legatura cu el pe repetorul de la Omu si-mi spune cum a ajuns acolo, unde s-a cazat, daca totul era OK. Fixam o ora de intalnire, pe repetor, pentru a ne auzi si in serile urmatoare, deoarece nu era un loc tocmai favorabil pentru a deschide repetorul respectiv, de langa cabana unde se cazase. Trebuia sa urce 20 de minute prin spatele cabanei Zamora pentru a avea o deschidere mai buna.

YO3CCC: Pai, avea ceva de mers!

YO3HCJ: In ziua urmatoare, la ora stabilita, ne auzim din nou pe repetorul de la Omu. YO3FBD vine cu ideea sa vin si eu la Busteni. Am acceptat imediat.

YO3CCC: Nu l-ai luat si pe Cristi YO3GWM cu tine?

YO3HCJ: In acest timp a ajuns acasa fratele meu, Cristi YO3GWM, caruia i-am spus despre plecarea mea de-a doua zi, rugandu-l sa vina cu mine. Nu a vrut, asa ca mi-am pus de seara acumulatorii pentru portabila la incarcat. Dimineata am plecat singur urmand sa ma intalnesc cu tatal meu in gara Busteni. Ajuns acolo, deja soarele isi facuse aparitia peste crestele muntilor si ne scalda in raze de primavara calduroasa.

YO3CCC: De la gara incotro ati luat-o?

YO3HCJ: Hotaram sa urcam cu telecabina pe platoul Bucegi, unde gasim zapada si o temperatura de vreo 15*C, mai scazuta decat in oras. Nu prea cunosteam zona. O luam prin zapada dupa o poteca care ne-a dus sus catre Babele. Incepuse sa se lase un nor peste noi, micsorandu-ne vizibilitatea. Am hotarat sa ramanem un timp pe loc.

YO3CCC: Ati facut ceva legaturi radio? pentru ca stiu ca tot timpul ai portabila cu tine.

YO3HCJ: Am facut cateva QSO-uri in direct cat si pe repetoare, dar eram imbracati subtire, iar dupa 10 - 15 minute deja incepuse sa ne inghete mana pe PTT. In acest timp norul trecuse dezvaluindu-ne o priveliste noua, dar si un amplasament mai ciudat pe o creasta.

YO3CCC: De ce era mai ciudat?

YO3HCJ: Zarind o antena verticala cu contragreutati ne-am amintit ca s-ar putea ca acolo sa fie “batranul” Charlie, repetorul R0 de la Babele, asa ca am hotarat sa mergem intr-acolo. Dupa vreo 30 de minute de mers, am ajuns in preajma amplasamentului unde ne-au intampinat niste caini nu tocmai prietenosi.

YO3CCC: Era cineva pe acolo?

YO3HCJ: La prima vedere am crezut ca acolo nu se afla nimeni, dar ajunsi in fata usii am auzit o voce in interior. Am batut la usa si ne-a deschis un tanar care vazandu-ne inghetati ne-a invitat inauntru. Acolo mai era un grup de salvamontisti, carora le-am spus care era scopul sosirii noastre acolo. Am rasuflat usurati cand am aflat ca intr-adevar acolo se afla repetorul. Incercam sa luam legatura cu Vasile YO3APG, prin intermediul lui Dan YO3GJZ, Mircea YO3FBM, Tony YO3CAV, impreuna cu ceilalti radioamatori care erau pe 145,225 MHz, pentru a-l instiinta de intentia noastra de a lua repetorul in Bucuresti.

YO3CCC: Cum ati rezolvat problema?

YO3HCJ: Prin intermediul unui telefon mobil il contactam pe Gogo, responsabilul amplasamentului respectiv, care ne da “unda verde”. Intr-un tarziu ne apucam de treaba; ajungem in camera de sus, unde era instalat repetorul si incepem sa-l cautam prin zapada stransa peste el. Demontam RTM-ul si il coboram cu grija, apoi aruncam o privire asupra antenelor. Totul pare OK, mai putin 3 contragreutati care nu mai erau la locul lor, la una dintre antene.

YO3CCC: Ce ati facut cu repetorul dupa ce ati ajuns in Bucuresti?

YO3HCJ: In sfarsit, pe 29 aprilie ajungem cu repetorul la Bucuresti unde incercam sa-l readucem la viata. Repetorul a ajuns la Dan YO3GJZ, care a reusit sa-l puna in functiune in data de 14 iunie. Armi YO3FEZ completeaza repetorul cu o sursa care le inlocuieste pe cele defecte.
Odata repus la viata, repetorul trebuia dus la locul lui pentru a-si relua activitatea.

YO3CCC: Cine a dus repetorul in vechea lui locatie?

YO3HCJ: S-a hotarat ca tatal meu, Nicu YO3FBD, impreuna cu Dan YO3GJZ, sa plece la Busteni cu trenul. Zis si facut, in dimineata zilei de 21 iunie trebuiau sa se intalneasca la ora 7 fix, la Gara de Nord, tinand legatura pe 145,225 MHz; Dan a ajuns pe la 7 si un sfert, timp in care Nicu YO3FBD luase deja bilet pentru Busteni. Cand Dan YO3GJZ a lansat o chemare pe 145,225 MHz, Nicu era pe peronul 6 de la care trebuia sa plece trenul catre Busteni la ora 7 si 20 de minute. Intre timp, Dan YO3GJZ gasise un prieten CB-ist (George) care s-a oferit sa-i duca cu masina pana acolo.

YO3CCC: S-au intalnit pana la urma?

YO3HCJ: Se pun de comun acord unde se vor intalni, se imbarca in masina unde il astepta George (CB-istul) si Dan, nu inainte de a pune in portbagajul masinii sursa de la RTM si proviziile de rigoare. Toate acestea, plus cei trei pasageri au facut ca masina sa arate ca o racheta gata de lansare!

YO3CCC: Cum a decurs calatoria catre Babele?

YO3HCJ: Nicu YO3FBD avea la el cheile de la Gogo pentru Eoliana 3 si trebuiau sa revina seara la Busteni acolo pentru a preda cheile salvamontistilor care urmau sa ajunga la refugiu. In doua ore se aflau in fata telecabinei. Isi iau biletele pentru telecabina. Deoarece vantul batea cu putere urmeaza o calatorie cu peripetii. Calatoria a durat dublu fata de normal, deoarece telecabina se oprea la fiecare stalp evitand balansarea in preajma stalpului. Ajunsi sus, coboara rasufland usurati din telecabina. Se pleaca pe cararea ce duce spre amplasamentul care se vedea in zare, cu un bagaj ca la “nasul” mare, atragand atentia supra lor. In sfarsit, repetorul de la Babele revine la locul lui, acolo sus.

YO3CCC: Ce bagaje mai aveau pe la ei?

YO3HCJ: Dupa ce au descuiat camera, au lasat bagajele inauntru, au urcat in camera unde trebuia instalat repetorul cu: reflectometre, powermetre, pistol de lipit, cabluri, contragreutati noi pentru antena de acolo, pentru o eventuala inlocuire a celor rupte, aparate de masura si “pofta de lucru”.

YO3CCC: Cand au facut primele probe?

YO3HCJ: S-au apucat de treaba; intr-o ora era deja pus in functiune, facandu-se pe la ora 11 primele teste de la Babele.

YO3CCC: Au inlocuit si antena?

YO3HCJ: Antena nu a putut fi remediata, deoarece nu se potrivea filetul de la contragreutatile aduse cu cele existente deja (ce mai ramasesera din ele).
Dupa drumul parcurs si munca depusa pentru instalarea repetorului, a urmat o masa binemeritata.

YO3CCC: Banuiesc ca au mai facut si alte probe.

YO3HCJ: Au urmat apoi o serie de probe, schimband antenele intre ele, reglaje ale squelch-ului, multe contradictii intre YO3FBD si YO3GJZ. Dupa ora 14, repetorul a fost supus unor teste de catre radioamatorii aflati in portabil sau mobil, dar si de cei de acasa, care si-au exprimat nemultumirile sau satisfactiile in privinta repetorului.

YO3CCC: Pai, nu o sa poti sa-i satisfaci pe toti niciodata.

YO3HCJ: Oare toti cei care isi dau cu parerea n-ar trebui sa participe la intretinerea repetorului “iubit”? Poate ca un plin de benzina, o decontare a unui bilet de telecabina sau chiar o deplasare pentru intretinere, ar mai scadea din comentariile uneori nu tocmai prietenoase. Ce usor e sa comentezi cand esti in papuci...

YO3CCC: N-ai sa vezi.

YO3HCJ: In fine, pe la ora 17, Dan hotaraste sa mai faca unele mici reglaje cu surubelnita prin bobine spre nemultumirea lui YO3FBD care e de parere ca astfel de reglaje se fac cand ai sculele necesare si locul propice pentru a le face. Dar daca nu ai bagat surubelnita inseamna ca nu te frig degetele. Mai scoti un sfert de W...

YO3CCC: Ce au facut in continuare?

YO3HCJ: Afara desi era soare, sufla un vant necrutator, dar care nu a pus probleme in desfasurarea lucrarilor. Seara, Dan si George cu portabilele in mana fac o mica plimbare pe platoul Bucegi intorcandu-se la lasarea intunericului. Incep sa apara si salvamontistii care trebuiau sa vina. Intr-un tarziu, pe la ora 22 ajunge acolo si Gogo. A urmat o seara linistita petrecuta la caldura emanata de doua calorifere electrice. Nicu a lasat statia deschisa peste noapte pentru a supraveghea repetorul daca, nu cumva, incepe sa se autodeschida si sa inceapa cu vechile “paraieli”. Nu s-a intamplat asa, iar dimineata cei trei au decis sa plece catre Bucuresti, lasand pe vechiul Charlie sa infrunte din nou vitregiile vremii de pe munte si sa serveasca la buna desfasurare a comunicatiilor dintre radioamatori.

YO3CCC: Care a fost concluzia finala dupa aceasta deplasare?

YO3HCJ: “Batranul” Charlie va functiona pe timp de iarna daca, prin bunavointa unora dintre utilizatori, va fi incasetat intr-o cutie cu dimensiunile: 75 x 55 x 35 cm (aceste cote fiind minime).

Cu deosebita gratitudine, trebuie sa le multumim celor care detineau acest amplasament, de unde cu permisiunea lor, YO9C, repetorul de la Babele a putut functiona din nou.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 21-2-2014

6222

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact