hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

APORTUL RADIOAMATORILOR IN CAZ DE CATASTROFA

Vazut de YO5AJR din Maramures

Nicolae-Iuliu Nemeth YO5AJR

Am cantarit mult ca randurile de mai jos cui sa le adresez, avand in vedere situatia extrem de dezbinata in radioamatorismul roman. De facto aceasta problema la FRR este in carca lui YO3FU care - cu tot respectul, din motive inca nedeclarate are o activitate extrem de redusa, ca Secretar General nu cultiva acel comportament dinamic (uneori haotic) cu care am fost obisnuiti din partea regretatului Vasile care cunostea pe nume mai toate indicativele din YO. Din aceste considerente am rugat pe inimosul Ciprian sa admita postarea aceasta pe "radioamator.ro" care este site-ul cel mai vizitat de radioamatorii YO.

In 2013 in mod laudabil FRR a facut un Protocol cu organele centrale ISU, care Protocol a fost difuzat in teritoriu la comandamentele judetene ISU. Subsemnatul si inca 7-8 radioamatori din Baia Mare si Baia Sprie in urma unei situatiei conflictuale regretabila in 2005 cu radioclubul YO5KAD ne-am alipit radioclubului YO5KLD CSM Zalau unde am fost primiti cu multa simpatie. Prin asta am realizat si o dorinta veche a regretatului YO3APG ca sa mai ajutam radioamatorismul din Salaj.

Odata cu nasterea acestui Protocol FRR-ISU in "nemernicia mea" am asteptat ca ISU Maramures sa ne contacteze, fiind radioamatori cu state foarte vechi in Maramures - dar nu ne au cautat nimeni. Aceasta stare de fapt este si la Zalau, dar si la Sighetul Marmatiei. La Satu Mare unde radioamatorii din pacate si acolo sunt divizati dupa "moda Nationala" prin procupare lui YO5OHC Dan stiu ca s-a facut un fel de protocol local. Azi (21 ian 2014) am intrebat pe seful interimar al radioclubului Maramures YO5PBF daca au facut protocol. Au facut, dar toti cei inscrisi la radioclub Zalau de si locuiesc in Baia Mare, Baia Sprie avand statut de "surghiuniti", nu au fost intrebati. Cu alte cuvinte atmosfera de divizare si ignoranta continua cu toate ca subsemnatul in 1977 efectiv am facut parte din retea de urgenta format ad- hoc prin toata tara si am vazut ca reprezentam o forta gratuita la nevoie.

Am intrebat de radioamatorii din Sighetul Marmatiei - nu au fost contactati de nimeni in aceasta problema. Prin interventia directorul CSM Zalau la ISU Salaj am initiat demararea unui protocol cu ISU Salaj.

Iata doar cateva aspecte de brambureala pe aceasta tema foarte serioasa si asta din cauza ca YO3FU care raspunde de aceasta problema nu comunica cu nimeni, nu se implica. Cred ca CA al FRR ACUM... si nu alta data trebuie sa puna foarte serios problema - care este o problema Nationala si nu de "bisericute" sfasiate de micile orgolii. Am expus situatia pe aceasta tema doar pe trei judete dar imi pun intrebarea oare in totalitatea judetelor care este situatia? Poate la comentarii vor mai fi semnalate si alte aspecte (fara carcotasi va rog!) pragmatice.

Problema colaborarii in caz de calamitate nu se poate restrange doar pe o localitate prin urmare este nevoie de cate un coordonator sau persoana de contact din partea radioamatorilor in fiecare judet care nu se limiteaza doar la organizarea de forma si gasca. CA al FRR trebuia sa comunice la ISU pe teritoriul tarii in fiecare judet numele radioamatorilor care vrand-nevrand trebuie sa fie cunoscuti si agreati de toti radioamatori dornici ca la nevoie sa ajuta societatea. Stiu ca atat ARR cat si SRR are preocupari in colaborare cu ISU - e laudabil dar nu si pragmatic. Parearea mea ca in aceasta problema nu este bine sa fie atatea "babe", doar unul si bun, indiferent ce nume are dar sa fie capabil de organizare, fiind vorba de interes general si nu particular.

In sfarsit, daca aceasta chestiune odata se va pune functional si recunoscut la nivel national vom avea toate sansele ca sa legifereze si problema genarala cu reglementarea antenelor noastre... dar mai intai trebuie sa meritam.

Poate mai reflectam si la catastrofa aviatica din 21 ianuarie 2014, unde de altfel COMUNICATIA defectuoasa poate a contribuit negativ. Poate (eu nu stiu) ca in acea zona se putea folosi si de un repetor de al nostru, poate mult mai eficient de cat "tabletele" folosite de catre echipele de salvatori, si daca e asa, se puteau salva cel putin doua vieti. "Ne lipsesti Mos Ion Roata".

Nicolae-Iuliu Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 26-1-2014

9044

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (29)  

  • Postat de Lucian Damian - YO8SSB (yo8ssb) la 2014-01-26 11:26:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol!!! Cine-i YO3FU?

  • Postat de andrusca ioan - YO9BMB la 2014-01-26 11:47:31 (ora Romaniei)
  • cind accepti o functie trebuie sa te implici .vreau mai multe voci alaturi de Miki .te sustinem ,succes

  • Postat de Adrian Stoicescu - YO5BFJ (yo5bfj) la 2014-01-26 13:17:54 (ora Romaniei)
  • ISU Alba m-a cautat, am stabilit ce sa contina protocolul, mi-au promis ca il vor intocmi si vom avea o discutie finala inainte de a-l semna. Termen = 30 zile. Au trecut peste 60 de zile si nu am primit nici un semn. Poate acum ..... !!!!

  • Postat de ion - YO9CEB la 2014-01-26 14:57:29 (ora Romaniei)
  • Dar cine le-a ales ca secretar al FRR pe acest (nimeni) YO3FU.Lamuriti-ma? si pe mine.Peste tot aud numai cuvinte de(lauda ) despre yo3fu Cine este si cu ce se ocupa.Sant radioamator din 1978.Am facut cursurile de radioamator pe Doctor Staicovici in 1976.Am cunoscut foarte multi radioamatorii printre care YO3RG,YO3RF,YO3RD,YO3AC,YO3CR si multi alti radioamatori cu renume,care au dus radioamatorismul romanesc la nivel mondial, DAR YO3FU nu.VA ROG LAMURITI-MA SI PE MINE!Va multumesc

  • Postat de Ady - YO2AQB la 2014-01-26 16:37:28 (ora Romaniei)
  • Intrebari retorice malitioase pot fi atacate cu intrebari asemanatoare apropos de indicativul fabulos cu trei litere .Cine pretinde ca nu-l cunoaste pe YO2FU inseamna ca n-a contat in radioamatorismul romanesc.Poti sa-l critici ,dar sa pretinzi ca n-ai auzit de el este indecent,cand a fost vice presedinte a FRR si "seful arbitrilor" din timpuri imemoriabile.73&gd.dx Ady."Maestrul al Sportului ",Membru YODXClub,etc....
    PS.N-am trecut vreodata titulaturile sportive dar le-am scris acum ca s-a nu fiu intrebat si eu de indicativ.HI!.A.

  • Postat de Viorel DINCA - YO8BDV la 2014-01-26 17:08:56 (ora Romaniei)
  • Stimati comentatori. 3FU este unul dintre radioamatorii care mai fac FRR-ul functionabil. L-am gasit la sediu sortand QSL-uri, printre altele, si incercand sa faca tot ce si-a propus secretarul (universal) general 3APGG. Ca sa parafrazez un pres. american: "Intrebati-va ce faceti D-vs pentru FRR si nu FRR pentru D-vs" Sau vreti descentralizare TOTALA! 73's.V/SV.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2014-01-26 17:26:27 (ora Romaniei)
  • Sa inteleg ca si-a angajat avocati?!

  • Postat de Viorel DINCA - YO8BDV la 2014-01-26 17:35:49 (ora Romaniei)
  • Pentru IULIU, veteranul radioamatorilor maramureseni. Am deviat de la tema principla, referitoare la utilitatea RADIOAMATORILOR in COMUNITATE. Scuze pentru "deviationism" HI, dar ai dreptate ca si Adrian/AB ca trebuie sa ne facem UTILI indeferent de situatie(parteneriate cu ISU s.a). Cu stima, V/SV.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2014-01-26 18:06:40 (ora Romaniei)
  • Nu vreau sa intru in pelemica cu Andy dar,se pare ca dinsul il cunoaste foarte bine daca a inceput sa insire margele.Eu sint din Titu la 48 de km de Bucuresti si un fregvent (vizitator)al radioclubului de pe Popa Tatu,nu am avut ONOAREA s-a cunosc pe YO3FU.Imi cer scuze daca am gresit cu ceva.Ca sa insiram MARGELE le putem insira la infinit(ANDY).Referitor la activitatea mea,citeste buletinele de informati ale FRR,acele cartuli care se difuzau inainte pe la radiocluburi HI.Am o singura intrebare / cind a fost seful arbitrilor.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2014-01-26 20:22:46 (ora Romaniei)
  • Am lucrat 37 (treizeci si sapte) de ani in ALA, Apararea Civila, Protectia Civila, apoi ISU. Am incercat mereu sa aratam cu ce putem ajuta (nu singur, impreuna cu conducerea RCJ Hunedoara, care a existat pana in 2006 cand s-a desfiintat si s-au format doua cluburi -CS Silverfox si YO HD Antena DX Grup), dar am fost tratati cu totala indiferenta si superioritate.
    Am avut unele actiuni sporadice in care ne-am aratat direct eficienta si atasamentul pentru actiuni de salvare (prin 2002-2003 cred, a fost o alunecare de teren la colonia Brazi de la Hidrocentrala Rau Mare Retezat, soldata cu multi morti si nevoia imperioasa de ajutor pentru salvarea ranitilor). S-au deplasat acolo toti "mai-marii" salvarii din jud. HD, dar...doar cu telefoane mobile, care erau fara semnal. Intamplator in zona se afla un radioamator din Hateg cu un handy,cu care, prin repetorul YO2D de la Deva am putut tine legatura permanenta la nivel de Q5. Dar ...cui a folosit? Credeam ca dupa acest trist incident vom fi bagati mai mult in seama. A ramas doar o speranta!
    Imi aduc aminte ca dupa 2007 ( poate incurc datele) radioamatorii din Arad, profitand de prezenta la conducerea Insp. de Prot. Civila al judetului Arad a unui ofiter tanar si interesat (col. Lucaciu Marcel, care apoi a ajuns seful ISU pe tara) au incheiat un protocol de colaborare, cu exercitii saptamanale sau periodice, cu autorizarea ca radioamatori a catorva dintre cadrele inspectoratului. Intre timp totul s-a banalizat si (cunoscand din interior mentalitatea celor din sistem) nu m-am mirat ca la Simpozionul de la Buzias din 2010, unul dintre sufletistii activitatii de la Arad sa o spuna in plen ca au fost nevoiti sa sisteze actiunile deoarece li s-a spus ca vreau "sa le ia painea" celor de la Prot. Civila ( sau IJSU cum se numea deja!).
    M-am bucurat mult cand am auzit ca s-a realizt un protocol la nivel national cu ISU si ca (probabil) s-a transmis ordin in teritoriu pentru a se stabili local constituirea retelelor si modul de cooperare. Am inteles ca YO2BBB a intrebat daca vrem sa mergem impreuna la discutii, dar i-am raspuns ca poate sa o faca singur ( ca reprezentant al Silverfox, clubul cu cei mai multi amatori din judet si cu foarte multi tineri, unde entuziasmul este mai mare), noi YO HD DX) raliindu-ne cu tot ce avem disponibil la ceea ce se va hotari.
    Nu am mai intrebat care este stadiul si ne-am bucura nespus sa se fi hotarat ceva viabil in aceasta privinta, desi sunt extrem de sceptic ca se va si materializa in ceva concret.
    Sa dea Dumnezeu sa auzim si de bine!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2014-01-27 14:24:43 (ora Romaniei)
  • Inca odata punctat deosebit, DR OM Miki ! Pt. mine, inca un motiv de remember ! In anii '70, yo5kad se mutase in locatia noua din Bd-ul Bucuresti, participam la qtc-ul saptaminal care, era vineri, dar inainte de qtc era aceea "retea de urgenta" cind nenea Kormos statea la noul Trio si astepta sa-i fie dat microfonul. Tin minte ca usa de lemn era deschisa, dar gratiile nu! Noi asteptam cuminti in camera alaturata sa ascultam qtc-ul. Ramin la parerea D-vs ca, in virtutea ham spiritului, in caz de forta majora, reteaua de urgenta se creeaza adhoc (ca in 1977).
    Protocoale de colaborare se pot incheia numai intre parteneri direct interesati si in conditii reciproc agreate. Acum nu doresc sa amintesc ca, in cei peste 40 de ani de radioamatorism, nu am beneficiat de nicio facilitate de la aceste "servicii" , care ar fi avut nevoie de noi in situatii limita ! Din contra, aceste "servicii" au fost cele care "ne-au pus la colt". La ce ar folosi aceste protocoale, atita timp cit (niste nepoti detin functiile de coordonare) structurile nu numai ca, nu ne accepta ci ne si resping ! ( a se vedea cazul salvamontului in episodul aviatic)Intr-un sistem, unde "desteptii" predomina, eu ca radioamator nu am ce cauta ! Sper sa nu apara evenimente majore, iar cel care ne protejeza sa nu ne uite ! 73! de yo8cln

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-01-27 15:26:07 (ora Romaniei)
  • Sunt radioamator din 1969. Ştiu cine este personajul din discuţie, înteleg şi retorica întrebărilor, dar nu lămurirea detaliilor despre el este importantă pentru problema aflată în discuţie. Important este cum se vede prestaţia noastră în rândul societăţii profane (în sens radioamatoricesc) şi dacă, funcţie de acest mod de a fi vazută, există interes pentru a face şi noi ceva util.
    După cum sună şi denumirea, suntem amatori. Asta se apropie foarte mult de starea de voluntari. Deci nu suntem înregimentaţi funcţional în telecomunicaţii, fiecare are serviciul său şi obligaţiile sale (spitale, şcoli, administraţie, societăşi comerciale), inclusiv pe linie de situaţii de urgenţă. Asta face ca un apel adresat nouă în sensul mobilizării să nu fie executat cu eficienţa care este de aşteptat deoarece, cum am arătat, mulţi au alte obligaţii în astfel de momente. A degreva radioamatorii de la obligaţiile de serviciu ca să asigure telecomunicaţiile în alte reţele nu ar face nimic bun. Totuşi, aportul nostru este util sub altă formă. În primul rând la locul unde fiecare din noi este mobilizat la urgenţe prin natura profesiei sale, staţiile de radio portabile sau chiar staţionare pot asigura legături radio eliberând astfel de echipamente pentru alte locaţii. Asta pentru că, după cum am arătat, având fiecare obligaţiile sale de serviciu, nu putem face o echipă mobilizată în totalitatea sa. Acest lucru presupune ca la nivel de structură administrativă a radioamatorilor (asta înseamnă FRR dar şi cluburi) să existe pncte de conectare între reţelele care operează pe frecvenţele de amatori şi cele ale serviciilor de intervenţii, deservite de operatori de care răspunde FRR. Şi ar mai fi necesară o condiţie: când un radioamator se prezintă cu autorizaţia şi cu echipamentul acolo unde este mânat de anumite conjuncturi şi se oferă să le pună la dispoziţie, să fie ascultat cu înţelegere şi eventual folosită prestaţia sa, nu să fie refuzat pe bună dreptate deoarece nu este implementată şi testată nicio structură care să funcţioneze armonios. 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2014-01-27 16:26:21 (ora Romaniei)
  • Comentarii continut - ar fi bine daca cei vizati ar tine seama de ele. YO8CLN vad ca a uitat pe noi din Baia Mare. Credeti-ma ca in 77 in primul minut al sizmului am inteles ca e "groasa" (cazuse TV Mogosa) asa ca fara sa-mi spune nimeni am pus o slanina si paine in "diplomat" si am plecat la radioclub, YO5KAD unde apoi nu am mai parasit statia 2 zile. Toate legaturile am notat intr-un registru (poate zace inca undeva) si aduc aminte cand din Bucuresti mi au comunicat situatia din Drumul Taberei si alte locatii, apoi Zimnicea si multe alte locatii unde radioamatorii fara "coordonare" ne am comunicat. De la acel "STS" din intervale de 15 minute primeam telefoane pentru informatii....erau pe spate. Apoi a inceput avalansa din Gemania si alte tari europene din partea rudelor radioamatori pentru informatii. Au fost ore fierbinti dar am simtit lipsa "coordonarii stiintifice". Pun pariu ca daca ar mai intampla o asemenea catastrofa, ar fi la fel. Apoi...."Maurul si a facut datoria...Maurul poate pleca"....hi. Nui-bai am ramas cu sentimentul ca am facut ceva util. Complicarea organizarii nu duce in totdeauna si eficienta apoi este adevarat ca in vremuri critice se vede cine cat valoreaza. In rest...bla - bla. Daca totusi exista vointa pentru a organiza aceasta activitate ar trebui exlus formalismul, cine se angajeaza apoi sa tina de cuvant sau mai bine sa nu se angajeze. IGSU ar trebui sa evalueze posibilitatile de care dispunem ca sa poata apoi exploata posibilitatile reale de care dispunem noi radioamatorii, altfel totul se duce in derizoriu. Indiferent cum vor sa ne "organizeze" cei care avem spirit de sacrificiu si pentru cei de langa noi vor fi prezenti in caz de nevoie. Sa fim constienti de faptul ca in esenta suntem o forta daca nu ne vom diviza vesnic, daca nu mai rontaim oase imaginare de dragul orgoliilor sau ca doar ne freaca hamul.
    In rest 73 de Miki

  • Postat de Adrian Stoicescu - YO5BFJ (yo5bfj) la 2014-01-28 08:28:19 (ora Romaniei)
  • Si .... cum spuneam candva ( nu demult ), nu se poate discuta ceva fara sa se gaseasca cineva sa arunce cu noroi. Spor la treaba !

  • Postat de marius - YO2MMC la 2014-01-28 14:10:06 (ora Romaniei)
  • Subiectul e de interes general.Cred, e o opinie personala, ca suntem de luat in seama doar prin organizare, coeziune si probe evidente de eficienta in caz de urgenta.Poate ca niste exercitii sau simulari la care radioamatorii sa puna in lumina capabilitatile pe care le detin pot deveni utile.Personal, am inaintat o copie a protocolului FRR/ IGSU catre Formatiunea de voluntari SALVO din Timisoara in vederea elaborarii unui document privind colaborarea dintre radioamatorii timisoreni si SALVO.

  • Postat de NICK - YO9AGN la 2014-01-28 16:24:04 (ora Romaniei)
  • Bine, bine ,ca va certati care ati facut mai multe rele in viata E TREABA dV SI A CELOR CARORA LE-ATI PRICINUIT RAU. DAR NU AM INTELES : care e aportul nostru in SITUATII DE URGENTA ??De balaceala sau CAN-CAN (aici) suntem satui. Miki, prea dai tonul in multe rele. Mai abtine-te ,sau daca ai ceva PATA NEAGRA PE TRECUT, fa PASUL INAPOI. La fel si Mircea, la fel si eu sau ALTUL
    VA SALUTA NICK-YO9AGN

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2014-01-28 20:37:34 (ora Romaniei)
  • Comentariul meu anterior aparut la acest articol a avut un caracter usor agresiv ca o reactie la atacul direct adresat clubului YO5KAD ,un club de elita pentru radioamatorismul romanesc.YO5KAD este clubul care da in fiecare an campioni nationali in scurte si ultrascurte avind o activitate pina in banda de 10Ghz.Imi cer totusi scuze celor care neimplicati cu nimic in aceasta situatie au fost nevoiti sa-mi citeasca o reactie care nu isi avea rostul aici.73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de yo3hjv - YO3HJV (yo3hjv) la 2014-01-29 11:01:37 (ora Romaniei)
  • Regretabil: Chiar si in situatia in care, ca radioamaori avem o problema de recunoastere insistam sa ne cataram unii pe capetele altora. Intr-adevar, este o atitudine "competitionala"...

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2014-01-29 12:12:46 (ora Romaniei)
  • Citesc comentariile si ma bufneste rasul. Unii care se bat cu manipulatorul in piept ca puteau localiza avionul lui Iovan inainte de a se prabusi si chiar dupa prabusire, altii care se umfla in antene ca puteau dirija avionul lui Iovan sa se prabuseasca chiar la ei in sufragerie, in timpul mesei festive de Craciun si altii care arunca cu caramizi in gura tuturor celor care incearca sa se laude cu ceva. Noi nu suntem in stare sa avem un concurs cinstit, noi nu suntem in stare sa avem o revista, nu suntem in stare sa avem o conducere competenta, nu suntem in stare sa impunem o legislatie care sa ne ofere avantaje si protectie, dar suntem in stare sa incurcam serviciile de urgenta. Nu s-au incurcat ei destul ? Mai au nevoie si de altii care sa ii incurce mai tare ? Sa ne certam si sa dam cu pietre intre noi in direct in emisiuni TV ? Eu zic ca ideea de a colabora cu serviciile de urgenta nu e un lucru rau, dar nu cred ca suntem pregatiti si mai ales organizati pentru aceasta activitate la momentul acesta. Nu putem sa facem curat in curtea noastra dar stim sa facem curat in curtea altora !

  • Postat de Pantilimon Gheorghe - YO2BBB la 2014-01-29 16:01:37 (ora Romaniei)
  • C.S.Silver Fox Deva, a incheiat protocolul cu ISU
    Am intocmit si alte documente anexe.
    Mai avem de facut INSTRUCTIUNILE DE APLICARE
    Pentru cei interesati, accesati http://www.cssilverfox.ro si cautati la retea de urgenta
    Cu stima YO2BBB, george

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-01-29 18:28:46 (ora Romaniei)
  • Protocoale, intelegeri, documente anexe, birocratie, dar nicio strategie sau exercitiu in conditii reale. Inteleg prin conditii reale declansarea unei stari de necesitate fara preaviz, in acest moment radioamatorii se afla la locurile lor de munca (spitale, firme, catedre, unitati militare, administratie etc) pe care nu le pot parasi fiind inclusi in schemele de actiune ale respectivelor structuri. Eu vad ca, in astfel de situatii, ei isi pot oferi serviciile excat acolo unde sunt mobilizati, pur si simplu aratand comandamentelor create la diferite nivele ce anume pot face pe linie de telecomunicatii, in cadrul structurii in care actioneaza. In felul acesta se poate repartiza in locuri mai fierbinti tehnica de comunicatii suplinita de radioamatori acolo unde se afla ei sau unde o pot pune la dispozitie. Nu vad viabila o organizare fixa, rigida, chiar daca este batuta in cuiele vreunui protocol, radioamatorii se pot afla, prin natura serviciului, la momente diferite in locuri diferite si acest lucru nu trebuie ignorat. Trebuie sa existe in schimb noduri de conectare a retelelor ce folosesc frecventele de amator cu cele ale serviciilor specializate, acestea sa fie cunoscute si sa fie precizate reguli de conectare la astfel de noduri. Eu, de exemplu, sunt pensionar, nu am un domiciliu stabil si imi vad locul astfel: la un caz de urgenta, sa ma prezint la autoritate cea mai apropiata unde functioneaza un comandament de urgenta, sa arat de ce posibilitati dispun si sa cer includerea in schema de actiune. Dar, pentru asta, trebuie sa fie recunoscuta calitatea mea si sa existe o organizare functionala, cu cel putin o lista cu frecvente de apel de urgenta in benzile noastre, in afara celor de pe repetoare, plus procedurile de urmat pentru a ne conecta la retelele ISU sau echivalente. Ca degeaba comunicam in situatii de urgenta doar intre noi, radioamatorii si facem astfel anumite servicii prietenilor sau vecinilor, daca liniile noastre de comunicatie nu sunt integrate intr-o actiune extinsa.Dar, dupa cum spunea YO4FNG, nu suntem pregatiti, a aratat foarte bine de ce. Napoleon se folosea de un principiu: in lupta prefera o turma de oi condusa de un leu decat o turma de lei condusa de o oaie. Nu vreau sa aduc vreo jignire cuiva si rog sa fiu scuzat daca am produs vreo suparare, dar tin sa evidentiez rolul organizarii, disciplinei si competentei la varful conducerii care, chiar daca sunt sau nu sunt sublime, la noi lipsesc cu desavarsire. 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2014-01-30 05:08:21 (ora Romaniei)
  • Tavi - raman dator pentru ca mi a provocat un zambet cu acea "conducere sublima", cu toate ca unele comentarii sunt "usor agresive". Exact asa decurg "protocoalele" cum ai scris. In mare parte doar formalisme de genul "raportam Partidului". In loc ca la ISU teritoriale sa fie desemnat o persoana competenta care sa evalueze posibilitatile oferite fara de care nu e posibil sa elaboreze un plan, o strategie de colaborare practica. Dupa cunostintele mele la multe comandamente ISU au statii ICOM concepute pentru benzile de radioamatori dar in mare parte sunt defecte din cauza unor greseli de exploatare. Apoi mai apar orgoliile marunte ce a ce seamana cu mentalitatea unui gropar care mergan sa sapa groapa obsearva ca "clientul" mai respira drept pentru care pune o pernita pe gura sufocand doar ca sa nu piarda de motivatia saparii groapei....Scuze pt. morbiditate....hi. 73 de Miki

  • Postat de Geo - YO5OVM la 2014-01-30 07:04:34 (ora Romaniei)
  • Eu,am o umila parere,atat in Codul penal actual,cat si in cel ce intra in vigoare de la 1 Feb.2014,dragostea unilaterala,sau mai pe intelesul tuturor,dragostea cu sila se numeste viol,pedepsit aspru de C.P. De ce incearca unii cu disperare sa mearga pe principiul,daca voi nu ne vreti noi va vrem,nu am inteles.In rest ramane cum am stabilit.73,yo5 ovm,geo

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-01-30 10:40:10 (ora Romaniei)
  • @Miki, TNX. Am scris din experienta personala a acestor zile. Cu doua zile inainte de urgie am sosit in satul Joseni, com. Berca, jud. Buzau, la 6 km de Vulcanii Noroiosi, la o alta resedinta a mea. Am stat 3 zile sub un cod cumplit. Satul Joseni (atentie, un sat de numai cateva sute de familii) se intinde pe 6 km, asa este la deal-munte, cu case de o parte si alta a unei singure sosele. Suntem 26 de km pana la cel mai apropiat oras. Aici am tot ce trebuie pentru comunicatii, statie pe US si portabila pe UUS. Cui sa imi ofer ajutorul? Cui sa spun ca, pe lungimea celor 6 km pot asigura preluarea si comunicarea oricarui mesaj de urgenta, pot da informatii privind alte eveniente, cu orice periodicitate (la o ora, la trei ore etc)? Daca ar fi sa ma iau dupa protocoale existente, in caz de urgenta ar fi trebuit sa ma pun la dispozitia clubului din Braila care trebuia sa primeasca binecuvantarea vreunei structuri aflata in comandamente de urgenta, birocratie lunga cat codurile rosii si portocalii. Ori, eu sunt radioamator oriunde in aceasta tara si pot veni in sprijinul oricui aflat la nevoie, nu numai cu aprobare de la centru. Dar, avem voie? Le este teama unora din structurile oficiale ca si-ar pierde salariul sau postul in urma concurentei facute de unii total dezinteresati? 72!

  • Postat de Cristian - YO3GIV la 2014-01-30 14:56:10 (ora Romaniei)
  • Nici macar site-ul nu mai este fel.
    Nu are nici rubica de contact..... Viitorul suna foarte bine.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2014-01-30 18:23:44 (ora Romaniei)
  • YO3GIV, vizitez acest sait (asa m-a invatat sa-l scriu un renumit profesor universitar in domeniu, se numea Gh. Pruteanu) de ani buni si exista o adresa de contact, trebuie doar sa ai un interes anume apoi sa o cauti. La mica publicitate poate posta oricine, la fel pe forum. Articole se pot trimite urmarind lantul de indrumari care se deschide la sectiunea "Articole". Mai mult, am observat ca webmasterul raspunde si la solicitari facute in cadrul comentariilor la rubricile respective, unde ii poti cere sa te caute personal. 73!

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2014-02-01 21:34:08 (ora Romaniei)
  • Cred ca amicul Cristian se referea la saitul "oficial" al FRR...

  • Postat de noro - YO5ONG la 2014-02-02 22:49:54 (ora Romaniei)
  • MIKY NU UITA :1POLITICHIA FACE CA LIPITORII DE AFISE SA AJUNGA IN POSTURI CHEIE CA URMARE ASA SI TRAIM !
    2PRIN MATURITATEA (DATA DE VARSTA TA SI EXPERIENTA)CUNOSTI BINE DEZBINAREA !

  • Postat de Dan-Liviu VOICULESCU - YO3JX la 2014-02-03 09:03:58 (ora Romaniei)
  • Pare ca s-a epuizat interesul pentru subiectul "Aportul radioamatorilor in caz de catastrofa". Desi notiunea de "catastrofa" nu este explicit precizata, daca este vorba de un fenomen natural sau cauzat de actiunea umana, e vorba de actiune directa, nemijlocita a persoanelor ce sunt si radioamatori sau e vorba numai de actul de telecomunicare prin mijloace radio, e vorba de un aport (din lb. Franceza - a aduce) adica de o completare a actiunii altora, e vorba de organizarea noastra interna, radioamatoriceasca si de implicarea sau NU a celor din FRR la care ne asteptam sa ia atitudine, etc, subiectul este interesant si a ocazionat numeroase postari, din pacate unele dintre ele esuate in polemici de atac la persoana, straine spiritului HAM.
    In timp au fost exemple faimoase de "aport" spre exemplu actiunea vestitului Ernst Krenkel pe care am avut si eu fericirea sa-l cunosc la radioclubul central (ce vremuri!), sau impactul productiei cinematografice "Daca toti tinerii din lume", salvari de vieti prin solicitare de medicamente, comunicatii cauzate de cutremure sau framantari sociale de anvergura. Totusi sa ne amintim ca statutul serviciului de radioamator precizeaza ca subiectele radiocomunicatiilor noastre sunt centrate pe experimentul fenomenelor de propagare prin QSO-uri exclusiv intre radioamatori autorizati, cu indicativ, ca discutiile trebuie sa fie orientate catre performantele echipamentelor utilizate mai ales daca sunt de constructie proprie, experimentari de antene, aparate complementare de masura si control din autodotare. Iarasi observam ca se specifica in cazul receptiilor de mesaje accidental efectuate din alte frecvente nedestinate activitatii de radioamatorism nu trebuie comentate. Cu alte cuvinte, daca autoritatile competente ne SOLICITA oficial ajutorul, putem actiona prin comunicatii radio sau alte forme de sprijin. 73, in speranta revenirii la normalitate, al Dv. Dan-Liviu Voiculescu, YO3JX.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "APORTUL RADIOAMATORILOR IN CAZ DE CATASTROFA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact