hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YP3A in CQWW CW 2004

Tiberiu Tebeica YO9GZU

Propagarea pentru acest ultim weekend in care s-a desfasurat marele concurs CQWW CW mi s-a parut destul de buna (chiar am ramas uimit de 80 si 40 mai ales), dar benzile de sus nu au fost chiar la inaltimea asteptarilor.

Am sperat ca 10m sa fie o banda de trafic intens de data aceasta din cate urmarisem pe cluster in timpul saptamanii. Bogdan-YO4RIU m-a sunat cu cateva ore inainte de concurs si mi-a confirmat acest fapt prin numarul de DX-uri lucrate joi-vineri, mai ales din partea estica (inclusiv LP-ul peste JA spre SA de dimineata).

Insa s-a dovedit a fi o banda capricioasa, desi cu multe deschideri de scurta durata, mai mult aberante (semnale mai puternice de la big gunii W cu antena pe SA) si de backscatter pt EU. Numarul de tari si zone din aceasta banda nu prea e relevant, prin faptul ca s-au lucrat destul de multe zone si tari raportate la nr de Q's. Ideea e ca au reusit sa strapunga cei mai puternici si astfel au fost lucrate statiile mai reprezentative din fiecare zona, desi au fost momente in care simteam ca se mai "limpezeste" putin banda cand eram prezenti aici, sau vedeam pe cluster aflux mare de spoturi in 10m si mai dadeam o fuga daca era posibil. Totusi sambata dim am lucrat CE via long path si asta imi intarea sperantele...

Banda de 15m a fost in forma bunicica, mai ales dimineata in ambele zile, cu rata de peste 100 JA/h, inclusiv QRP-isti (deschidere completa) si LP pe SA, dar ceva mai slabut pe NA, mai ales sambata dupaamiaza, si cu inchidere rapida a benzii imediat la apusul soarelui. O nebunie a fost insa sambata la rasaritul NA, cand afluxul de statii din Caraibe parca i-a innebunit pe toti EU, ne-am decis ca mai bine sa sacrificam ceva timp pentru a vana toate aceste multiplicatoare exotice in defavoarea apelului pe frecventa fixa (printr-un calcul simplu de punctaj punand in balanta cele 2 variante). Si am ramas uimit inca odata cum de YP3A reusea sa strabata aceste pile-up-uri infernale, de multe ori lucrand din prima chemare si auzind apoi strigatul de victorie al lui Mircea care ne anunta ca "a mai picat unul".

Toata treaba s-a repetat in 20m duminica dupa pranz, unde am luat-o de la capat cu acesti multiplicatori si in aceasta banda :) Dar de mult nu mai tin minte o banda de 20m fara activitate nocturna (daca ma gndesc bine de la Campionatul Mondial IARU 2003).

Insa propagarea s-a deschis in ambele zile foarte devreme cu semnale estice puternice, dar fara LP pe W6. VK/ZL au intrat obisnuit dimineata pe LP, dar surpriza a fost deschiderea spre JA dimineata pe ambele directii (SP si LP). La un moment dat nu mai stiam cum e mai rentabil sa tin antena datorita ecoului; duminica a fost evident mai bine pe SP. Dupaamiaza SP-ul pe JA s-a inchis mai rapid ca de obicei dupa apusul lor, asa ca a fost doar o scurta perioada de suprapunere cu NA. Ca propagare de zi NA a mers bine si s-a terminat cu interesanta deschidere spre W6, mult mai lunga duminica (intre 16-18:30 UTC am lucrat cca 300 W6/W7). Insa dupa 18:30-19z s-a tras cortina in 20m in ambele seri.

Cum s-ar spune, weekendul acesta in 40m "it was a blast'! Distractia a inceput in aceasta banda cu rate bune de NA (noapte clasica de iarna in 7Mhz). A mers ok, dar dimineata devreme am decis sa trec repede in 20m (pe la 4:30z) ca sa prindem prima propagare din concurs si pe AS si OC (de la W6 mi-am luat gandul ca urmaream clusterul si nimic...), sperand ca si a doua dimineata sa mearga cel putin asa bine si sa ne intindem mai mult in 40m. Apoi m-am cam temut sa nu fi fost o greseala, mai ales ca nici nu coborasem in 80/160 in acea noapte, iar YR7M aveau deja 100 Q's peste noi dupa 6 ore de concurs (pe ei i-am vazut foarte des pe cluster, inclusiv in 80/160 in acea dimineata). Seara am ajuns pe la 19z in 40m, pierzand buna parte din propagarea pe est, inclusiv LP-ul spre W6/W7 (de care-mi parea rau, asa ca mi-am pus in gand ca duminica sa nu-l mai ratam). Noaptea spre duminica a fost una superba, cu DX-uri mai exotice ca in benzile de sus. Nu-mi venea sa cred cand mai eram chemat de cate un american inca de la 20z (ora lor locala 15!!! pe Coasta de Est). La miezul noptii ne chemau din toate directiile, si mai mult, vedeam pe cluster asiatici postati de americani intr-o superba propagare LP peste EU. Simteam cum traiesc odata cu banda, cu acea propagare superba, fiind coplesit de uimire... Dimineata a mers superb si dupa rasaritul soarelui, asa ca acum nu imi parea rau de plecarea in 20m din prima dimineata. Statii din W5 care ne chemau si la 7:30z si intrau cu 599. CP6CW lucra JA de zor si venea cu 599+ la acea ora cand l-am lucrat si noi. Auzindu-l, speram ca voi face si eu prima legatura LP in 40m cu o statie JA (lucru pe care mi-l doresc de foarte multa vreme, de la care intr-o discutie cu Vali - YO2LDC avuta la Craiova acesta mi-a sugerat sa-mi iau gandul datorita pozitionarii noastre prea la est). Dupa amiaza cred ca a fost ceva de vis in 40m, insa totul a mers prea bine sus pentru a cobora aici. Am vazut inca de la 14 ora locala JA postati de englezi, apoi W6/W7, Oceania... Ce mai, inimaginabil! (A61AJ a realizat 3700Q's lucrand single band aici!).

80m am pierdut-o in prima dimineata. Insa sambata noapte a fost superba. Asia a mers ok, apoi spre dimineata NA. La rasaritul nostru am fost asaltati de statii americane ca in 20m (era prima aparitie a noastra aici pt NA), iar rata era superba desi lucram cu un simplu dipol! Pana la 5:30 am zabovit aici. Am ramas tablou cand dintre cei care strigau l-am agatat si pe 9Y4ZC. O mare parte din DX-urile din Caraibe ne-au copiat din prima strigare peste un intreg pile-up EU. VP5W, V47KP, 8P5A, P40J, PJ4T, ZY7C, HC8N sunt doar o parte... Au fost si altii pe care insa nu i-am putut lucra (ex. V26K). Personal nu am trait asa experienta in benzile de jos, fiind invatat cu semnale la limita si cu banale statii EU.

160m se pare ca nu a fost asa de buna ca celelalte doua, insa aici nici nu am avut prea mari pretentii in afara de tot ce se putea culege ca multiplicator din zona. Aici i-am auzit pe YR2I cu un semnal foarte frumos. Ii felicit pentru adevarata performanta pe care o fac acolo. Chiar am strigat impreuna pentru A45XR... hi! Noi ne-am dat batuti insa (nu ne-am permis sa pierdem prea mult timp). Tot aici am mai strigat si pentru 5U5Z care venea decent si nu il gasise mai nimeni (inca nu era pe cluster), dar nu a fost cu putinta sa ne auda; sare peste noi la fiecare apel si mai mult m-am enervat...

Cam asta a fost filmul propagarii in acest concurs vazut de la YO3KPA, si se pare ca benzile de jos isi pun accentul din ce in ce mai mult pe optiunea tuturor, avand in vedere conditiile declive de sus.

In ceea ce priveste tehnica de abordare a concursului, daca fara antene mai merge cat de cat (ne-am obisnuit, hi!), fara vanator nu ai ce cauta in primele locuri. Bineinteles, ma refer la nefericitul caz YO unde nu vom avea vreodata o baza ca cele de peste ocean pentru a respecta cu sfintenie regulamentul (sau macar ca cea de la LZ9W). In aceste conditii sa mai fim si "corecti" inseamna ca ne furam singuri caciula. Dupa ce ne-am chinuit toata seara de vineri pana cu 20min inainte de start la o legatura PR link (tnx YO3III pentru ajutor), care oricum a fost instabila pe timpul concursului si mai mult ne-a stresat (mie personal mi-a dat bataie de cap cand operam singur si se intrerupea pt ca mai pierdeam 2-3min plus frecventa pe care stateam ca sa o restabilesc), e clar ca avem nevoie de ceva mult mai avansat acum, caci tehnologia nu sta pe loc si altii au luat-o inainte de mult. Ideal este network-ul cu WriteLog-ul, fara sa ne mai complicam cu DOS-ul (desi imi va lipsi CT-ul). Dupa cum spunea YO3ND, trebuie sa avem oameni specializati in asa ceva, de care depinde bunul mers al unui concurs.

Cu toate problemele de network vanatoare s-a facut iar un nr mare de multiplicatori a venit pe aceasta cale, chiar daca nu s-a putut full time. La inceput YO3ND a vanat in 80/160m orice banala statie care atunci constituie multi, in timp ce de la KPA se opera in 40m. Practic atunci veneau legaturi simultan din 2 benzi, deci a fost un mare castig. Apoi pe parcursul concursului, multiplicatori din alte benzi unde nu puteam merge si pe care i-am fi pierdut... Dar, in comparatie, cei mari (EA6IB, OM7M etc.), desi intra la categoria M/S, au cate 6 statii de vanatoare (pe fiecare banda) pe care le folosesc legal (pt multiplicator), deci running-station nu trebuie niciodata sa vaneze nimic, ci doar sa lanseze apel. La noi, cum nu prea e posibil asa ceva recurgem la tactica de SO, vanatoare cu VFO-uri sau pur si simplu S&P. Daca nu se mai pierdeau cu vanatul de la statia principala cateva ore per total nr de QSO-uri sigur era mai mare, dar probabil scorul ar fi fost mai mic fara acesti multiplicatori.

Rezultatul cred ca e unul bunicel raportat la conditiile de lucru. Eu chiar am fost foarte extaziat cand am vazut scorul final de peste 5mil pct. Multumim lui YO3HOT pentru sustinere, deasemenea lui YO3HKW pentru incurajari si vizita facuta, si nu in ultimul rand lui Dody N2GM care ne-a facut o surpriza placuta sambata.

Echipa YP3A: Dom' Profesor YO3ND, Mircea YO3GDA, Tibi YO9GZU

P.S.: La reauzire in ARRL 10m!

Tiberiu Tebeica YO9GZU

Articol aparut la 1-12-2004

7151

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Ovidiu Orza - YO2DFA la 2004-12-02 07:44:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru performanta! Rezultatul este foarte bun, avand in vedere conditiile de la noi!
    In ceea ce-l priveste pe A45XR nici YR2I nu l-a lucrat cand chemam impreuna! A venit el duminica seara, aproape de sfarsitul concursului, pe chemarea noastra (HI!)Asa ca degeaba, ne-am pierdut frecventa si timpul sa-l chemam in acel pile-up! Dar de unde sa stim, HI!
    73 si succese la toata echipa de la YP3A!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2004-12-02 12:30:35 (ora Romaniei)
  • Captivanta relatare, Tiberiu. Felicitari pentru efortul intregii echipe si pentru punctaj. V-am auzit de cateva ori in 40m, 20m frumos si puternic.
    Succes,
    Morel
    4X1AD

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YP3A in CQWW CW 2004"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact