hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Prezenta romaneasca la RSGB Centenary Convention

Liviu Babi YO4FNG

In perioada 11-13 octombrie 2013, am avut onoarea si placerea de a primi o invitatie oficiala din partea Federatiei Britanice de Radio, in calitate de actual detinator al recordului mondial de distanta in banda de 144 MHz, sa tin un discurs despre realizarile mele in domeniul electronicii si a radioamatorismului, eveniment desfasurat cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintarea RSGB (Radio Society of Great Britain). Toate costurile aferente participarii mele la Conventia RSGB au fost suportate de "The Radio Company" cu amabilitatea lui Steve G4BWG la propunerea lui Paul G4DCV.

Cu aceasta ocazie a fost organizat un eveniment festiv (similar simpozioanelor de la noi), un eveniment cu totul si cu totul special, intr-un cadru foarte select si exclusivist, la Horwood House, un vechi conac, astazi un elegant hotel de lux.

Horwood House este situat la 11 mile de orasul Milton Keynes in tinutul Buckinghamshire.

Nu am cuvinte sa va descriu acest loc. Daca veodata mi-am imaginat cam cum ar arata paradisul, am constatat cu mirare, ca imaginatia mea nu se poate ridica la nivelul unui astfel de loc, desprins parca din povesti.

Un ansamblu arhitectural tipic britanic, compus din mai multe corpuri de constructii, ce insumeaza in total 185 de camere si apartamente, restaurante, baruri, piscine, sali de ceremonii si conferinte, spatii de recreere, sport si intretinere, parcari auto, etc... totul redecorat la standarde de lux ce imbina elegant istoria si vechiile traditii cu modernul.

Ansamblul este binecuvantat cu gradini superbe, ce insumeaza "numai" 154.000 m.p. (38 de acrii). Totul aranjat si intretinut exemplar incat ramai captivat de maretia locului.

Am aflat din "Cartea de Onoare", din posterele si informatiile care sunt afisate in interior, ca Horwood House a fost locul in care s-au turnat mai multe filme de-a lungul timpului, oameni celebri care s-au casatorit aici sau si-au petrecut luna de miere.

Cred ca edificator despre Horwood House este linkul urmator: http://www.horwoodhouse.co.uk/

La RSGB Centenary Convention au fost invitati sa tina discursuri radioamatori de renume mondial, cu realizari si rezultate deosebite in domeniul radioamatorismului, radiocomunicatiilor si electronicii.

Un invitat cu totul si cu totul special, de fapt cel care a si deschis lucrarile Conventiei RSGB, a fost K1JT – Roger Taylor.

Cred ca nu este nevoie sa va reamintesc faptul ca Joe Taylor – K1JT, este detinatorul unui Premiu Nobel si totodata inventatorul celebrului progam digital - WSJT, atat de binecunoscut si utilizat de toti radioamatorii in domeniul VHF/UHF/SHF. http://physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/

In paralel a functionat si o expozitie cu vanzare (as vrea sa spun ceva similar talciocurilor de la noi, insa ma abtin), unde cele mai mari firme producatoare din domeniul echipamentelor destinate radioamatorismului si-au prezentat ultimele realizari:

Pe toata durata conventiei au fost active si puse la dispozitia participantilor, in unde scurte o statie cu indicativele omagiale :

  • RSGB Centenary Stations – G100RSGB, GD100RSGB
  • RSGB Centenary Challenge – G100C, GD100C

    Si in UUS demonstrativ, studentii de la Cambridge University au venit cu o utilitara, special echipata pentru lucru in portabil, cu un complet de statii si antene in 144 si 432, precum si cu un repetor care a asigurat printre altele si transmiterea de informatii referitoare la rute si trasee auto ajutatoare, pentru destinatia finala - Horwood House.

    Datorita faptului, ca spre surprinderea, mea s-a inregistrat o prezenta foarte numeroasa a radioamatorilor si pentru ca au fost o multitudine de lucrari si referate de sustinut pe diverse teme de radio, electronica si aplicatii practice, lucrarile conferintei s-au desfasurat simultan in 6 sali de conferinta pe toata durata ei. Aceasta stare de fapt a fost corect evaluata si anticipata de organizatori si ca atare s-au pregatit impecabil. Au fost prezente si televiziuni care au filmat si difuzat la nivel national evenimentul.

    Programul complet al referatelor se poate vedea aici: http://rsgb.org/main/blog/news/rsgb-notices/2013/09/10/centenary-convention-2013-programme/

    Prezentarea mea a fost filmata in intregime de organizatori si se poate vedea in linkul urmator: http://rsgb.org/main/blog/news/rsgb-notices/2013/11/01/4300km-144mhz-sporadic-e/

    Este necesar sa va spun ca am fost foarte emotionat, am fost pentru prima data pe mainile unei echipe profesionale de filmat, care m-a pregatit cu "fainoshag" ca sa dau bine pe sticla (am fost tatuat si mozolit cu tot felul de prafuri si farduri si echipat cu sistem de microfoane wireless). Pacat ca nu mi-au pus si dintii lipsa inapoi, ca sa fie meniul complet.

    Emotia a fost asa de mare, cum va spuneam, incat dupa ce am fost renovat de niste tanti superbe, frumos mirositoare si cu picioare lungi, am uitat pe loc toata engleza din dotarea personala; expunerea a fost cu ceva greseli de exprimare si pronuntie, dar in limita acceptabila zic eu. Sa vorbesti in Limba Engleza, in fata englezilor si sa te faci inteles, sa mai si rada la glumele mele, pentru mine a fost un mare lucru.

    Am rasuflat usurat la terminare, dar in ansamblu mi-am atins scopul propus: Romania a fost prezenta la Conventia RSGB Centenary si cred ca mi-am reprezentat cu mandrie tara.

    Pe durata evenimentului si in special la traditionalele pauzele de ceai precum si la dineul oficial am facut cunostiinta cu multi radioamatori din Anglia. Activitatea unora dintre ei imi era cunoscuta, pe altii i-am cunoscut acolo si mai ales am avut placerea sa intalnesc radioamatori cu care am lucrat.

    - G4RRA – Paul Pasquet – cu care am avut QSO via EME

    - G4DCV Paul – un vechi prieten, cu care pana acum am corespondat doar prin mailuri, care m-a ajutat dezinteresat in achizitionarea de diverse materiale din Anglia si la propunerea lui am fost acceptat pe lista invitatiilor oficiali la Conventie. Paul este colaborator al BBC si Senior Lecturer in Film Production at University for the Creative Arts (profesor unviersitar) expert in arta filmarii si sonorizarii (materii care la preda la universitate) – si care a avut sarcina oficiala sa filmeze o parte din prezentari, printre care si prezentarea mea. Totodata Paul este un electronist desavarsit el fiind un restaurator profesionist autorizat de echipamente audio vintage – celebrele LS3/5A http://www.g4dcv.co.uk/

    - G7RAU Dave – creatorul programului Live MUF, F layer, aurora, tropo, FAI, TEP calculations and mapping / modelling si a un DX cluster. http://g7rau.demon.co.uk/default.aspx

    - G4KUX – Nick. In calitate de profesionist al BBC, a fost seful team-ului care a asigurat functionarea radioreleelor si transmiterea via satelit, in direct, a emisiunilor TV, din teatre de operatii in care a actionat armata britanica, cum ar fi Gandahar, Aganistan, Irak. Si multe altele.

    - GW8JLY Lyn – un pasionat al lucrului in MS (meteor skatter) cu care pana acum am vorbit doar in paginile chatului KST


    de la stanga la dreapta – G4HTD, YO4FNG, G8JLY

    Dupa incheierea lucrarilor Conventiei, am fost invitat de catre Paul – G4DCV, sa-mi prelungesc sederea mea in Anglia si sa ii fiu oaspete pentru inca o saptamana. Asadar a urmat o vacanta de vis in Londra, vacanta ce a inclus printre altele si o placuta parte turistica. Paul – G4DCV a fost o gazda extraordinara, i-am cunoscut familia si copii, am avut parte de meniuri traditionale englezesti si asa cum este normal, l-am invitat oficial sa cunoasca Romania.

    Statia lui de radio a fost la totala mea dispozitie, QSO-urile efectuate au fost facute cu indicativul M/YO4FNG

    Nu poti veni in Londra fara sa vizitezi monumente istorice si atractii turistice vestite in lumea intreaga, cum ar fi Tower Bridge, Big Bang Tower, Westminster Abbey Church, London Gate si multe multe altele. In program a fost inclus si un concert sustinut de Al Stewart la Royal Albert Hall, celebrul Ateneu Londonez; locul unde toata lumea muzicii viseaza sa concerteze, insa numai cei din "lumea grea" a muzicii ajung sa sustina concerte aici.

    O saptamana nu este de ajuns sa vezi nici macar o mica parte din oferta existenta. Londra este totusi unul din cele mai mari orase din UE; oras in care traiesc aproximativ 9 milioane de locuitori (jumatate de Romania, daca nu chiar mai mult), cu puternice traditii istorice, regalitate si cosmopolitism.

    Ceea ce m-a surprins a fost multitudinea de antene care sunt montate pe acoprisul cladirilor, dat fiind faptul ca nu au voie sa impopotoneze stalpii de iluminat cu tot felul de cabluri si echipamente ca la noi. Fiind un oras cu multe zone istorice, nici ingroparea traseelor de cabluri nu este permisa, astfel incat internetul si televiziunea, sunt transmise "aerial". Din acest motiv, internetul nu este de o "calitate superioara" cu mult sub internetul din tara noastra, dar foarte scump, iar beneficiarii de fibra optica sunt foarte putini. Antenele pe blocuri sunt montate doar de companii specializate, cu obtinerea de acte , avize si autorizatii de la autoritati si locatari, exista un inventar surprinzator de exact monitorizat, astfel incat daca vrei sa iti montezi pe bloc, de capul tau, o alta antena (fie de TV sau de radioamator), este aproape de imposibil si amenzile riscate sunt foarte mari.

    Tot aici, timp de 2 zile, am fost oaspetele unui vechi prieten din Romania/Mangalia, Ovidiu Popa YO4GMS, acum cetatean britanic cu indicativul M0OVI, cu care am depanat placute amintiri. Impreuna am vizitat orasul de la malul Atlanticului - Brigton, castelul Arundel, si altele.

    La el acasa, "bucatarite" de sotia lui, Oana, tot o romanca de-a noastra, am mancat in sfarsit ciorba noastra traditionala si o tocanita ca la mama acasa, fiindca trebuie sa va spun, nu prea m-am impacat cu mancarea englezeasca.

    M-am despartit de Anglia cu regret si cu promisiunea de a reveni, am trait o experienta de neuitat. Am facut multe poze, am legat multe prietenii, iar impresiile ramase sunt greu de exprimat aici in cateva cuvinte.

    In final, ca o surpriza din partea lui Paul – G4DCV, am fost inclus oficial in team-ul care a pregatit JOTA 2013.

    JOTA 2013 a fost organizata anul acesta la Bisley, intr-o tabara de pregatire militara - Bisley Rifle Camp, ca atare a fost nevoie de autorizatie individuala, care s-a obtinut in prealabil pentru a putea intra intr-un spatiu cu destinatie militara. Tot echipamentul aferent actiunii, a fost adus de Paul – G4DCV, iar punerea lui in functiune s-a facut de catre un team din care am avut marea placere sa fac si eu parte. Despre JOTA 2013, in curand un alt articol.

    Liviu Babi YO4FNG
    Maestru al Sportului

    Articol aparut la 28-11-2013

    21102

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (12)  

  • Postat de ANDREI BUTA - YO6XK la 2013-11-28 11:31:31 (ora Romaniei)
  • Well done!!!! Liviu
    Bravo,precum zicea un clasic FAPTE NU VORBE.
    Andrei

  • Postat de Costa - YO4FRF la 2013-11-28 12:18:19 (ora Romaniei)
  • 10 x Felicitari!!!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2013-11-28 14:51:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu ! M-ai emotionat pina la "pielea gainii" HI ! Excelent ! 73! de yo8cln

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2013-11-28 17:34:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu. Ma bucur pentru tine. tine-o tot asa. 73 de Mihai

  • Postat de Cornel - YO4BXX la 2013-11-28 17:43:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu. Ti-am urmarit mereu postarile si ai un talent deosebit la povestit. Pe cand o carte despre activitatea ta in radio. Sunt sigur ca ai multe de scris, de povestit si cartea o sa aiba succes!!! Pentru activitatea ta: BRAVO!
    73! de YO4BXX Cornel

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2013-11-29 01:04:54 (ora Romaniei)
  • FELICITARI Liviu! BRAVO! 73! YO9RIJ Petrica

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2013-11-30 00:02:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu ! Putini stiu cat te neglijezi pe tine, se si vede, hi, si cat de mult investesti in pasiunea noastra comuna. Rezultatele sunt pe masura. Un la fel de mare pasionat a fost in acea perioada foarte aproape de tine. La Coventry,unde este si acum. Este vorba de Claudiu, YO4FYQ, un copil fatza de noi. Pacat ca nu ai tinut legatura cu el. Precis si-ar fi facut timp sa participe si el la centenarul RSGB. Este activ in APRS. Pe aprs.fi poate fi vazut ca YO4FYQ-9.
    73s ! Mircea - yo4si.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2013-11-30 13:30:22 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu , ma bucur ptr tine si comunitatea YO , asa prin tine suntem si noi mai " prezenti " in acest hobby :) la nivel mondial.
    Si intr-adevar si locatia este de vis .....
    La cat mai multe realizari,
    Dan YO3GH

  • Postat de Vili - YO3HEB la 2013-11-30 17:29:35 (ora Romaniei)
  • Foarte frumoasa realizarea si onorabila expunerea, cu stil si engleza fluenta. Felicitari!
    Doar asa ca sa nu se spuna ca nu a observat nimeni, s-a strecurat o greseala in ce priveste numele lui Big Ben!
    Bravo pentru dv!
    73!

  • Postat de Liviu Babi - YO4FNG la 2013-11-30 19:00:33 (ora Romaniei)
  • Big Ben is just the nickname for the great bell of the clock located at the north end of the Palace of Westminster. Big Ben is also known as Big Bang Tower in order to refer to the clock or to the clock tower.The tower name was changed, is now officially called the Elizabeth Tower, after being renamed in 2012 (from old name "Clock Tower"). Cam asa scrie in brosura pe care am luat-o cand am vizitat locul, si nu prea vad unde este greseala. Ghidul oficial al turnului folosea cand Big Ben cand Big Bang iar cautarea cu google da aceleasi imagini. Cu tot respectul, nu Big Ben sau Bang a fost motivul vizitei mele in Aglia.

  • Postat de Vili - YO3HEB la 2013-11-30 22:29:17 (ora Romaniei)
  • In intregime de acord!

  • Postat de Niculet Aurel - YO4RSS la 2013-12-14 18:32:08 (ora Romaniei)
  • Bine Liviule,dar la mai multe(deplasari).Este OK pentru tine(dar si pentru noi).Pentru Claudiu ,YO4FYQ ,nu l-am mai vazut de 16 ani de la Constanta ,cind lucra la un concurs ,in capatul parcului ,spe lac.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Prezenta romaneasca la RSGB Centenary Convention"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact