hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Brunei 2012 - Impresii dupa expeditia V84SMD

Nini Vasilescu YO3CCC

"În perioada 11 - 23 noiembrie 2012, doi radioamatori români au participat la expediţia internaţională de radioamatori din Sultanatul Brunei. Aceştia sunt: Ovidiu Burducea (YO9XC) şi Lovas Ferenc (YO5OED), ambii campioni naţionali şi maeştri ai sportului." Acestea sunt cuvintele cu care incepea anuntul ANST-ului pe site-ul oficial, dar sa vedem cum s-a "intamplat" de fapt aceasta frumoasa aventura a celor doi radioamatori romani.

YO3CCC: Cum s-a ajuns ca Federatia Romana de Radioamatorism sa fie reprezentata in echipa Expeditiei internationale care a activat Bruneiul?

YO9XC: Este o poveste destul de lunga, dar sa incepem cu cateva amintiri. Inca dupa venirea de pe Insula Sacalinul Mare, in anul 2006, dar mai ales dupa intoarcerea de la Simpozionul din Italia de la Pordenone, unde am participat impreuna cu YO3APG – Vasile, mocnea in mine ideea de a participa oficial la o expeditie internationala de radioamatori.
La intalnirea de la Friederichshafen 2012, sambata cand am ajuns, imi spune d-nul Presedinte Neacsu Constantin YO3IRC, ca a avut o runda de convorbiri cu cei doi vicepresedinti ARI, Gabriele I2VGW si Pino I8YGZ "unde am stabilit ca un radioamator din YO sa faca parte din expeditia care va avea loc in luna noiembrie in Sultanatul Brunei." Vestea m-a luat pe nepregatite, insa m-a bucurat foarte mult. Dupa intalnirea care am avut-o cu Pino, nu ne mai vazusem de foarte mult timp, reluam convorbirile cu ARI si ramane "batut in cuie" ca sa fim reprezentati de doi radioamatori YO. Pino deja spuse-se ca unul din membri o sa fiu eu, insa nu am putut sa-i dau un raspuns concret deoarece trebuia sa-mi analizez situatia financiara si agenda de lucru cu problemele personale de rezolvat din aceea perioada.
Pe drumul de intoarcere catre Romania, aprofundand problema participarii la expeditie cu Dan YO9ADN si Mihai YO9RAO, am ajuns la concluzia ca este o ocazie deosebita pentru radioamatorismul romanesc de a se afirma la nivel mondial, dar si ca cheltuielile sunt destul de mari pentru noi.

YO3CCC: Revenind in tara, cum s-a stabilit echipa YO?

YO9XC: Dupa venirea in tara am anuntat la QTC-ul FRR despre organizarea expeditiei si am facut apel catre radioamatorii YO, doritori sa participe, sa-si anunte inscrierea la FRR. De asemeni cu prilejul unor intalniri ale radioamatorilor, inclusiv la intalnirea echipei YR0HQ de la Ploiesti, dar si telefonic am refacut apelurile de participare la expeditie, insa spre regretul meu au fost numai refuzuri politicoase, legate in principal de problema financiara.
In acelasi timp cresteau "presiunile" din partea ARI pentru a comunica numele celor doi radioamatori YO, participanti la expeditie, iar FRR nu putea sa comunice nici-un nume.
Astfel ca dupa mai multe convorbiri cu YO9ADN, ne hotaram sa fim amandoi membri in expeditie si pe data de 3 august 2012 expediem din banii proprii, o parte din fondurile necesare de participare la expeditie, cu intentia de a gasi sponsori si a recupera banii trimisi.
De acum ne puteam considera membri in "team-ul" expeditiei, deoarece se confirmase primirea banilor si eram postati pe site-ul acesteia: http://www.mdxc.org/v84smd/.
A inceput, de fapt, o noua etapa de pregatire a expeditiei: strangerea fondurilor de la sponsori, efectuarea analizelor medicale si efectuarea vaccinurilor, dar si pregatirea noastra ca radioamatori, prin participarea la diferite concursuri nationale si internationale unde sa ne aprofundam si sa ne mentinem experienta in domeniul traficului radio, lecturarea a cat mai multe site-uri cu expeditiile din zona asiatica, studii despre propagare, etc.

YO3CCC: Ce s-a intamplat dupa stabilirea echipei ?

YO9XC: Insa, la inceputul lunii octombrie vine o stire "bomba" de la Dan, cum ca el nu mai poate merge in Brunei, datorita faptului ca incepand cu 14 decembrie 2012 trebuie sa fie in HB9, timp de o saptamana, unde are probleme cu firma. Lucrul acesta m-a dat "peste cap" deoarece toate formalitatile erau pe numele lui, se pierdeau niste bani, iar timpul de a gasi un alt coechiper era foarte scurt. Au fost zile si nopti in care nu puteam sa dorm deoarece nu gaseam nici-o posibilitate de a iesi din aceasta dificila situatie.
A inceput din nou travaliul telefoanelor si dupa foarte multe apeluri pe data de 16 octombrie 2012 singurul radioamator care mi-a confirmat ca poate merge a fost Feri YO5OED, cu conditia ca o parte din bani sa fie acopriti de sponsorii gasiti de mine.

YO3CCC: Banuiesc ca ati avut ceva de mers pana in Brunei!

YO9XC: Drunul a fost foarte lung si obositor, dar inca de la sosirea in Milano pe 09 noiembrie 2012, am fost intampinati cu caldura de radioamatorii italieni, care ne-au transportat cu masinile personale la Hotel Pineta, unde am beneficiat de preturi reduse pentru membrii expeditiei. Seara am fost din nou transportati cu masinile personale la Radioclubul din Busto unde s-a tinut un dineu oficial cu bucatele traditionale italienesti, s-a mancat din tortul expeditiei, iar intalnirea cu coechipierii din Europa ne-au dat curaj si sperante, cu toate ca eram la prima noastra experienta de acest gen. Parca ne cunosteam de foarte mult timp, iar toti coechipierii expeditiei erau cu noi de "veacuri". Dupa aceasta frumoasa cina, am incarcat toate materialele pentru expeditie in doua microbuze, care a doua zi trebuiau sa fie pe aeroportul Malpenza-Milano in vederea plecarii si apoi am mers la hotel unde am beneficiat de o meritoasa odihna. Pe data de 10 noiembrie am decolat din Milano, iar dupa 14 ore de mers am ajuns in Singapore; dupa o pauza de cateva ore am plecat spre Brunei, unde dupa 2 ore si jumatate am ajuns pe aeroportul din capitala Bandar Seri Begawan.

YO3CCC: Cum v-au primit localnicii?

YO9XC: Drumul lung de peste 16.000 Km pana in Brunei si oboseala acumulata pe parcusul acestuia, nu ne-a impiedicat sa ne bucuram de primirea extraordinara facuta de radioamatorii din Brunei.
Inca de la coborarea din avion, pe aeroportul din Bandar Seri Begawan, se anunta ca se ureaza bun venit Expeditie internationale de radioamatori, iar la poarta de intrare erau afisate posterele Expeditiei si ne asteptau radioamatorii din Brunei. Imbratisari (cu toate ca pe unii nu-i cunosteam si ii vedeam pentru prima data, iar pe altii ii stiam din poze s-au dupa indicative din trafic), fotografii si bucurie cat cuprinde. Ne-a surprins placut ca pe posterul Expeditiei, Drapelul Romaniei era chiar in centru si se putea vedea din orice pozitie. Din discutiile ulterioare am aflat ca suntem primii radioamatori romani care pasesc pe pamantul din Brunei.

YO3CCC: Din cate persoane a fost alcatuita echipa cu care v-ati deplasat pentru activarea acestei entitati?

YO9XC: Echipa internationala a avut o componenta deosebita, tinand cont de performantele acestora, dar si de participarea in alte expeditii. In cele 5 "subechipe" repartizate la cele 5 statii, care au functionat permanent pe timpul desfasurarii traficului, au fost nominalizati urmatorii radioamatori, astfel:

  • TEAM 1 CW: F2JD, DJ7JC, DJ9RR, OE3JAG, DL3GA
  • TEAM 2 SSB: F5EOT, IT9ZZO, HB9COR, YO9XC, IZ5GST
  • TEAM 3 SSB: ON7RN, I8YGZ, YO5OED, IW2ETR, IK2LTR
  • TEAM 4 RTTY: IZ2GNQ, IW2ETR, IK2LTR, F1HRE
  • TEAM 5 SSB/RTTY: YB3MM, IZ5GST, ON7RN, I2VGW, IZ8CCW
    La acestia s-au adaugat "bastinasii" care zilnic erau in numar de cel putin 6 la 10, radioamatorii din Malaiezia care veneau in vizita, inclusiv SWL, niste copii minunati care operau statiile ca radioamatori cu experienta. In privinta aceasta as dori sa subliniez ca nu era activitate radioamatoriceasca la care copiii sa nu fie prezenti, inclusiv ceilalti membri ai familiilor, iar acestea se bucurau de o prezenta si o propaganda deosebita a mass media.
    S-a lucrat, permanent, in ture de 3 ore in CW si SSB si 4 ore in RTTY.

    YO3CCC: Ce aparatura ati folosit?

    YO9XC: Am inceput traficul in doua locatii din orasul Tutong, astfel: Plaja Pantai Seri, chiar pe plaja oceanului, cu 4 statii: Yaesu FT-950 in SSB, Elekraft K2 in CW si doua Icom IC-7000, una in RTTY si a doua in SSB, care pe parcursul expeditiei primele IC-7000 au picat si le-am inlocuit succesiv cu celelalte IC-uri si Halim Plaza Hotel cu o statie in SSB, CW si RTTY.
    Eu am lucrat numai pe FT-950 iar Feri pe IC-uri atat in SSB cat si CW, iar ca amplificatoare am folosit doua Acom 1011, un Tokyo 600 W si un Ameritron de 500 W.

    YO3CCC: Dar antene?

    YO9XC: In prima locatie, pe Plaja Pantai Seri, am folosit urmatoarele antene: un "Inverted L" pentru 160 m; o "Vertical antenna" pentru 80 m; doua "Verticale in faza" pentru 40 m; doua "Verticale in faza" pentru 30 m; un "5 Bands Spiderbeam"; un "doua elemente mono" 20 m; un "trei elemente mono" 15 m si un "sase elemente mono band" pentru 50 MHz model "50LFA6XL" de fabricatie Eantenna.
    In a doua locatie, Halim Plaza Hotel am folosit un "5 Bands Spiderbeam"; un "UJX-Vertical" pentru 10 – 40 m si un "WARC Bands Rigid Dipole" de fabricatie EAntenna WARC121730.
    Cred ca despre instalarea si functionarea antenelor ar trebui sa scriem pagini intregi, tinand cont de relieful din zona, timpul si intemperiile din Brunei, materialele din care erau confectionate, starea de oboseala a membrilor expeditiei in care unele au fost instalate, etc.
    As dori sa subliniez ca un rol negativ asupra traficului l-au avut ploile, de scurta durata, dar de o mare cantitate ca precipitatii si foarte calde, care faceau sa scada receptia aproape la zero.

    YO3CCC: Ce personalitati ale Sultanatului Brunei v-au vizitat?

    YO9XC: In data de 12 noiembrie 2012, ora 10 locala, a avut loc, in prezenta Ministrului Telecomunicatiilor, pe plaja Pantai Seri Kenagan, unde era instalat campusul de emisie - receptie, festivitatea de deschidere oficiala a expeditiei, iar urmatoarea duminica ne-au vizitat si alte oficialitati locale si de rang regal.
    Binenteles ca in fiecare zi erau prezenti radioamatorii locali, care din punct de vedere social erau foarte bine cotati si impreuna cu membrii expeditiei cautau sa rezolve orice problema ivita ca sa se lucreze la randamentul maxim. Pe timpul desfasurarii intregii expeditii ne-am bucurat de o prezenta masiva a reporterilor locali de TV si presa scrisa, care permanent tineau la curent populatia locala si internationala despre principalele evenimente de pe parcursul acesteia.

    YO3CCC: Ati vizitat si altceva in afara de locatia pentru activarea insulei?

    YO9XC: Binenteles ca liderii expeditiei impreuna cu radioamatorii din S84 s-au preocupat ca sa vizitam cat mai multe atat in orasul Tutog, unde eram campati, dar si in capitala Bruneiului, Bandar Seri Begawan, pe care am vizitat-o in data de duminica 18 noiembrie 2012. Vizita a inceput la Muzeul national, a continuat cu unele moschei specifice, "galera" regala si s-a terminat cu o mica excursie cu barca pe raul Tutong.
    De asemeni, V85TX Ayub ne-a invitat pe mine, Feri si Pino sa-i vizitam locuinta personala, cu specific traditional, unde am putut vedea si aparatura de radioamator. O surpriza pentru noi, a fost ca la una din moschei sa ne intalnim cu un radioamator, imbracat in costum national, care erau la casatoria oficiala a unei rude si am putut viziona "live" ritualul traditional.

    YO3CCC: Ati lucrat, unul numai CW si celalalt numai SSB sau amestecat?

    YO9XC: Eu am lucrat numai in SSB, iar dupa instalarea antenelor de 6 m am realizat pentru prima data o legatura pe aceasta banda intre Brunei - V8 si Australia - VK, aceasta legatura fiind recunoscuta si omologata de catre federatia din V8, iar tot eu am detinut si recordul de distanta in aceasta banda.
    Feri YO5OED s-a bucurat de un pile-up deosebit atat in SSB cat si in CW, fiind apreciat de intregul team al expeditiei pentru modul de operare. De fapt revista QST / aprilie 2013 evidentiaza acest lucru.

    YO3CCC: Cate QSO-uri ati realizat cu radioamatorii YO?

    YO9XC: Inca de la inceperea traficului, in CW, au fost radioamatori YO care au fost inscrisi in log, iar apoi numarul lor a crescut cand am inceput sa transmitem si in SSB si RTTY. Suntem foarte bucurosi ca in logul expeditiei au fost trecute 459 de QSO-uri cu radioamatorii YO si peste 100 cu radioamatori vorbitori de limba romana din diaspora.
    Dorim sa multumim in mod deosebit sponsorilor care ne-au ajutat sa acoperim o parte din costurile expeditiei.
    Ramanem cu bucuria in suflete si trecem peste efortul financiar pe care l-am facut fiecare, ca am putut face fata cu brio expeditiei, ca am fost apreciati de intregul team si ca am scris o pagina frumoasa in istoria radioamatorismului romanesc, ca membri ai Federatiei Romane de Radioamatorism.

    YO3CCC: Avand experienta acestei participari, va mai ganditi sa participati si la altele similare?

    YO9XC: Da, deja am primit invitatii pentru a participa la noua Expeditie din Bangladesh si am raspuns afirmativ, atat eu cat si Feri. Expeditia va avea loc in perioada 14 - 27 noiembrie 2013, iar efectiv vom lucra in perioada 17 - 26 noiembrie 2013 cu indicativul de trafic S21ZBC, iar pe timpul Concursului CQ - WW - CW, cu indicativul S21ZBB. Asteptam, ca de aceasta data, sa lucram cati mai multi radioamatori YO, indiferent ca fac parte din FRR sau o alta structura.
    Despre noua noastra aventura vom scrie intr-un articol viitor.
    Comentariile, indiferent cum sunt, va rog sa fie trimise pe adresa mea de email yo9xc@yahoo.com si se vor gasi in paginile unei lucrari personale.

    YO3CCC: Va urez succes si sa mai participati si la alte expeditii!

    Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

    Nini Vasilescu YO3CCC

    Articol aparut la 14-11-2013

    7015

    Inapoi la inceputul articolului
  • Nu exista comentarii postate.
    Comentarii (0)  

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact