hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Pileup Killer

Ciprian Sufitchi N2YO

Să ne imaginăm că sunteţi unul dintre operatorii principali într-o echipă competitivă multi-operator, participând într-un concurs DX în telegrafie. Să presupunem că vă aflaţi pe banda de 20 de metri, frecvenţa este curată, propagarea este larg deschisă către America de Nord şi Europa, iar concursul abia a început. Cineva tocmai a pus indicativul dumneavoastră pe DX cluster. E uşor de imaginat ce urmează să se întample: un pileup va fi generat de îndată. Pileup-ul urmează să fie rezolvat aşa cum trebuie de un operator iscusit, staţiile care au chemat vor fi aliniate şi lucrate una câte una. Dacă operatorul nu reduce ritmul legăturilor şi rata de realizare a QSO-urilor creşte, aceasta este categoric o indicaţie că traficul este cel mai eficient posibil. Oare?

Realitatea este că operatorul lucrând pe frecvenţa sa aglomerată nu are idee câte staţii l-au chemat. Există foarte multe staţii cu dotare modestă care speră să realizeze o legătură. Propagarea poate fi deschisă pentru o perioadă scurtă de timp, concursul este limitat la 48 de ore, deci o idee foarte bună ar fi ca toate indicativele prezente pe frecvenţă la un moment dat să fie lucrate neîntârziat. Din nefericire semnalele slabe nu sunt întotdeauna auzite şi de asemenea întotdeauna există semnale mult mai puternice care le acoperă într-un pileup aglomerat. Un operator pe timpul unei activităţi DX rezolvă această problemă ascultând mai sus 1...5 kHz faţă de frecvenţa pe care cheamă, dând astfel o şansă tuturor (inclusiv staţiilor QRP şi mobile) să lucreze indicativul rar, dar într-un concurs situaţia este cumva diferită, traficul split nu este posibil, iar pileup-ul trebuie lucrat într-o bandă îngustă. Nemulţumiţi, mulţi participanţi care operează staţii de putere redusă sau care folosesc antene dipol simple părăsesc pileup-ul după multe tentative de a se face auziţi. Strategia standard de concurs spune că aceste staţii de tărie slabă vor fi lucrate mai târziu oricum, eventual în cea de-a doua zi, când vor putea străpunge pileup-ul. Cu toate acestea există multe staţii care intră în concurs doar pentru câteva ore, pentru relaxare. De asemenea, există variaţii semnificative în propagare, deci şansa de a lucra o anumită staţie ar putea să nu mai apară din nou. Şi bineînţeles există o sumedenie de alte circumstanţe care fac ca legătura să nu mai poată fi făcută data viitoare. Concluzia? Operatorul care cheamă nu trebuie să permită niciunei staţii corespondente să părăsească frecvenţa până nu este lucrată, fiecare indicativ este valoros şi trebuie înscris în log.

Să vedem cum un operator aflat în pileup poate fi ajutat de alţi membri ai echipei (metoda se aplică numai pentru categoriile multi-operator). În mod normal staţia care face vânătoare scanează banda în sus şi în jos căutând multiplicatori noi sau adăugând puncte. Acum însă operatorul principal are nevoie de ajutor pe o singură frecvenţă, anume a sa. Singura soluţie este să aibă operatorul secundar (care pot fi chiar mai multţ) operând pe aceeaşi frecvenţă şi pe aceeaşi antenă ajutând la scoaterea indicativelor din pileup. Dacă operatorul secundar va recepţiona un indicativ diferit şi acesta va fi cumva transmis operatorului principal, se economiseşte timp: staţia nu va mai întreba QRZ? ci va transmite numărul de control unei noi staţii, ca şi cum aceea s-ar fi aflat deja pe o listă. Rata traficului va creşte în mod dramatic, statia va primi toata admiraţia celor aflaţi in pileup, iar echipa de operatori va acţiona eficient.

Pileup Killer

Iată o posibilă soluţie (a se vedea schema). În principiu toate receptoarele ascultă pe aceeaşi frecvenţă, uşor decalate cu câteva zeci de Hz. Semnalul de la antenă este distribuit la echipamente prin intermediul unei cutii aşa-numite "pileup killer". Când staţia principală este în emisie, semnalul PTT comandă cutia pentru a întrerupe semnalul RF de la fiecare staţie AUX, pentru a preveni defectarea circuitului de intrare. Când staţia principală ascultă pe frecvenţa pileup-ului, celelalte receptoare (două reprezentate în această schemă, dar pot fi mai multe sau mai puţine) sunt în măsură să asculte şi ele în pileup. Operatorii pot folosi filtre înguste de telegrafie şi ascultă decalat faţă de frecvenţa centrală (în sus sau jos), căutând semnalele cele mai slabe. Când acestea sunt descoperite, indicativele sunt raportate către operatorul principal folosind o fereastră specială de chat (deseori inclusă în pachetele de programe de log). Operatorul principal ascultă pileup-ul cu un filtru mai larg, copiind staţiile mai puternice. Imediat după transmiterea controlului acest operator ar putea extrage din fereastra de chat un indicativ care fusese deja pus de un operator secundar. După obişnuitul "TU" operatorul va chema imediat această staţie raportată pe chat şi o va lucra, la fel procedând cu toate celelalte indicative culese în fereastra de chat, atunci când sunt mai multe. Abia după ce toate aceste indicative sunt lucrate, operatorul principal va intreba QRZ? lăsând pileup-ul să se dezlănţuie din nou. La prima vedere, din perpectiva cuiva care ascultă frecvenţa, la staţie se află un super-operator! În plus, multe staţii de mică putere vor realiza rapid că dacă transmit uşor decalat faţă de frecvenţa principală sunt mai uşor copiabile. Astfel receptoarele 1 şi 2 din schemă au şansa să audă mai bine semnalele slabe transmise acum decalat.

În schema prezentată elementul-cheie este cutia "Pileup Killer" (PuKe). Aceasta nu este altceva decât o combinaţie de cabluri coaxiale şi relee, controlate de semnalul PTT. O atenţie suplimentară trebuie acordată evitării situaţiilor în care puterea de radiofrecvenţă (chiar şi doar 100 W) ar putea fi aplicată direct pe borna de antenă a staţiilor AUX. Una din cerinţele de proiectare trebuie să fie aceea ca tensiunea de curent continuu necesară la alimentarea releelor ar putea dispărea în orice moment, într-un mod accidental. În această nedorită situaţie, in lipsa curentului continuu cutia ar trebui să aibă conectorii de ieşire la masă şi izolaţi fată de radiofrecvenţă.

Un alt element important este aplicaţia de chat. Acest accesoriu existent deja în multe programe de concurs este suficient de bun. De pildă în programul N1MM această facilitate este "Talk to another station (discutaţi cu altă staţie)" şi se apelează cu CTRL/E. De vreme ce doar un singur operator şi anume cel principal, introduce legăturile în log, ceilalţi operatori "AUX" nu trebuie în mod necesar să utilizeze programe de concurs numai pentru a avea o fereastră de chat cu operatorul principal. Orice alt program de chat disponibil este adecvat, inclusiv programele consacrate tip "messenger" (însă în acest caz o conexiune internet este necesară).

Este posibil ca unele staţii multi-operator să lucreze deja pileup-urile în această manieră, dar încă nu am văzut nicăieri acest proces implementat. Am ascultat însă traficul efectuat de DA0HQ în campionatul mondial IARU şi am fost impresionat. Operatorul CW lucra liste de staţii (2-4). De unde proveneau acestea? Cred că de la alţi operatori care ascultau pe aceeaşi frecvenţă.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 19-10-2013

7213

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2013-10-20 13:42:16 (ora Romaniei)
  • Este o metoda foarte buna. Oarecum asemanator procedam prin anii '70-'80 la YO6KAL. Participam la concursuri impreuna cu YO6BZH (SK), statia de baza era FT-250 + A1FLT, iar separat cu alta antena era un R-250M2, pentru pescuit semnale slabe din pile-up, dar si multiplicatori. Pe vremea aceea ne-fiind calculatoare si programe, de la al doilea receptor un "negrisor" ducea cate un biletel cu indicative slabe la operatorul de baza... Hi...

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-10-20 20:19:16 (ora Romaniei)
  • Urmaresc de multa vreme descrierea metodelor care pot imbunatati performanta in concursuri desi nu ma pasioneaza aceasta ramura. Plec de la premisa ca un radioamator, club sau statie HQ investeste mult in echipamente, deci bugeteaza capitolul Contest. Poate ca, atinse fiind limitele HW ar fi bine sa fie acordata o atentie deosebita si soft-ului; un soft dedicat pentru statii contest ar putea sa includa direct o rubrica QUERY in care operatorii de la RX sa introduca indicativele iar statia RUNNER sa le preia validandu-le in logul definitiv prin transmiterea si introducerea controlului. S-ar evita "pendularea"intre programul log si fereastra chat. E vorba despre shimbarea unei paradigme si tine de progresul radioamatorismului. 73 de Adrian

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-10-20 22:28:19 (ora Romaniei)
  • Metoda descrisa nu este "rocket science" in domeniu, dupa cum spunea si YO6EX, inca de multa vreme unele echipe isi imbunatatesc scorul cu solutii similare sau chiar mai simple. De pilda se poate folosi un singur receptor cu un filtru de trecere mai larg si mai multi operatori in jurul lui ascultand pe aceeasi iesire audio, unii atenti la tonurile inalte, altii la cele joase, scriind pe o foaie indicative copiate din pileup, transmise imediat operatorului aflat la manipulator. Intr-un amplasament modern, avand in vedere faptul ca nevoia pentru un asemenea efort este de scurta durata si poate sa apara in orice moment, este imperativ sa se poata aloca dinamic transceivere care stau nefolosite in shack, pentru ca dupa consumarea pileup-ului acestea sa revina la destinatia de baza. Din acest motiv cea mai laborioasa treaba este configurarea tehnica (nu tocmai simpla) in care in amplasamentul multi-operator oricare transceiver poate cu un simplu comutator sa participe in grupul de receptoare care extrage indicative din pileup. Producatorii de software pentru concurs au fost intotdeauna receptivi la adaugarea de facilitati noi, insa in acest caz mai toate programele consacrate au capacitatea de dialog intre operatorii de la fiecare statie. In particular o functie preexistenta care se poate refolosi este cea de "Pass QSO/Multipler" in care o statie comunica faptul ca a "trimis" un indicativ pe o alta banda, in cazul de fata comunicand ca a auzit un indicativ nelucrat pe frecventa pileup-ului.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2013-10-21 08:14:36 (ora Romaniei)
  • :)) Vorba (implicit) lui Sica...."nimic nou sub soare....hi". In decursul anilor la conteste era extrem de dificil sa fiu si cu banda ingustata cu filtru 250 si DSP, mereu eram cu degetele pe RX RIT pana cand am pus la lucru un vechi RX EKV12 si un alt RX ML REV 251M cu atenuari si releistica adecvata. De pe toate toate RX - urile pot prelucra semnalele prin cutia "minune" destinat sistemelor de antene RX EWE, Bew. etc. de la HA5IW - preselectie, preamp. etc. Ce frumos ar fi sa existe un site in care am putea face schimburi de pareri si informatii in acest domeniu - altfel ramane sa ardem flacara pasiunii in singuratate....
    73/DX yo5ajr Miki

  • Postat de Pit - YO3JW la 2013-10-21 08:26:34 (ora Romaniei)
  • Frumos!
    Totul insa depinde de echipa. Daca echipa nu este, nimic nu este! Restul sunt anexe mai mult sau mai putin complexe.
    O alta varianta este ca un coechipier sa asculte un SDR din alta locatie. Nu e cinstit, ca nu intra in perimetrul de 500m, dar se poate... Fiecare cu constiinta sa!
    Dar ce te faci cand esti singurul operator la statie. Cum te descurci in pile-up? Sau sunt si aici metode? O fi vreun soft special. Poate chiar SO2R si cu urechea din dreapta asculti statiile cu note joase iar cu urechea stanga pe cele de ton inalt si lucrezi la doua tastaturi! concomitent!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2013-10-21 09:54:51 (ora Romaniei)
  • Salut Pit. La mine nu e nici un soft doar fineturi de AF. FT990 daca functioneaza in RUN de ex. in casca pot introduce printr-un buton, alternativ sau deodata (sau de loc)RX2 sau RX3 (RX1 fiind transceiverul FT990) De fapt nu ma intereseaza din ce parte vine semnalul chemator, doar raspund cu TX. In afara de asta mai pot schimba in functia de propagare antenele RX (EWE sau Bew) sau sa folosesc doar antena TX si pt. RX.
    pentru tot sistemul de RX. De fapt eu nici-o data nu sunt multumit de receptie pana nu voi auzi zgomotul electrostatic produs de aripile unui greier din Hawai....hi. 73 de Miki

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2013-10-21 13:58:09 (ora Romaniei)
  • @YO3JW
    Mult mai problematic decat SDR-urile accesibile in diverse locatii de pe glob vor deveni probabil remoterig-urile. Pe youtube exista cateva filmulete. Spre exemplu o statie din Statele Unite aflata in mobil comanda via internet o statie din Finlanda ( QSO pe 80m ). Sau un cunoscut DX-men activeaza superstatia OH8X de pe bordul unui vapor. 73.

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2013-10-21 14:48:57 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru articol, Cip. Sunt multe videoclipuri pe youtube in acest sens : http://www.youtube.com/watch?v=0cOfAixTWDI&feature=related si http://www.youtube.com/watch?v=3T4tq6r3h5Q

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-10-21 17:56:51 (ora Romaniei)
  • Pentru YO5OSF - clipurile respective nu au mare legatura cu articolul, sunt inregistrari de trafic SSB/SO2R. Pileup killer este o solutie in general adecvata pentru telegrafie si categoriile cu mai multi operatori.

    Pentru YO3JW - Cred ca si pentru categoriile Single Operator sunt posibile solutii de "accelerare" pentru pileup. Atunci cand regulamentul permite operatorul poate folosi programul Skimmer acordat pe aceeasi iesire audio si urmari indicativele pe care programul le raporteaza intr-o fereastra independenta. Variatiuni pe aceasta tema se pot imagina atunci cand semnalul pentru Skimmer este extras din frecventa intermediara pentru ca banda sa fie mai larga si independenta de filtrul CW pe care il foloseste operatorul, dar pentru aceasta e nevoie de ceva hardware extern.

  • Postat de Lucian Damian - YO8SSB (yo8ssb) la 2013-10-22 21:28:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian pentru articol!!!
    73 de YO8SSB

  • Postat de Costel Popescu/ex yo9alm - KG6NK la 2013-11-04 23:22:27 (ora Romaniei)
  • Propunerea lui Ciprian este relizabila.Eu am proiectat si am construit asa ceva pentru un TS590 si un WIN radio SDR care sa foloseasca aceaias antena la receprie si la emisie fara ca atinci cind TS590 transmite, Winradio sa fie distrus or compresat...
    Controlul "cutiei" se face folosind lina de control de PTT pentru QRO cu delay "0"
    Citeva coniderente :1)Semnalul din antena se distribuie la run rx ca si la cele auxiliare folosind un 2 way sau X way spliters sa tina Z constant la 50 ohm.. De asemena spliterele au pierderi sa trebuie tinut cont de pierderea de semnal .. folosind 2 way spliter la fiecare RX semanlul ajunge cam cu 3,5 db redus...la 4 way senaul este miscorat cu 7 db or so. Aceste pierderi , daca se doreste ,se pot compensa cu un rf amp cu incercept punct mare >+40 dbm si un LPF cu CF de 35 mhz or so..
    2)Relele folosite in constructie trebuie sa fie de RF si calitatae ca separatia tx /rx trebui sa fie peste 115 db sau mai mult ca sa nu compreseze WIN radio or alt rx .Eu am folosit rele inseriate ca sa obtin acesta separatie
    3)Controlul releelor trebuie facut in asa fel ca releele sa fie anclansate in pozitia TX inainte ca RF sa pornesca_nu hot switching_

    Dupa acesta cutie este atasat un QRO care funtioneaza normal si este irelevent la functionarea sistemului daca QRO-ul este in linie sau nu....
    Prietenul pentru care am facut sistemul il foloseste de peste un an....fara probleme...

    Succes si 73 de KG6NK

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Pileup Killer"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact