hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Packet-Radio, AX25... inca in actualitate!

Iulius I. Suli YO2IS

Banatean fiind am abordat cu precadere calea pragmatica si eficienta a activitatii in radioamatorism. Probabil asa se explica faptul ca am devenit utilizator al comunicatiilor digitale AX25 inca din perioada "fara PC!" si am ramas atasat de Packet-Radio chiar si dupa tardiva mea conectare la Internet-ul "normal" cu... abonament din august 2007.

Am fost ades intrebat de ce nu folosesc tipurile "clasice" de adrese E-mail si ce origine are adresa mea "oficiala" publicata pe QRZ.com?

Este de fapt vorba de un cont la un Gateway (BBS cu acces prin Packet-Radio si/sau Internet, protocol AX25-TCP/IP) oferit cu mai bine de 15 ani in urma, de sysop-ul de la WA7V, Universitatea din Wala-Wala, WA, SUA.

Prin structura sa, acest BBS-TNOS este util pentru mesajele de tip text de mica dimensiune (sub 100KByte) ideal pentru E-mail, forum-uri, buletine info, DX-cluster s.a. accesul facandu-se prin Telnet, o subrutina comuna din Win98se care este "transportabila" in variantele mai noi ca: Win XT, Vista.

Zilele trecute am avut o convorbire in 2m FM, cu Puiu, YO2ALS, un amic de o viata in radioamatorism si nu numai, avandu-l alaturi pe Norbi, OZ2LGU ex. YO2LGU, care se contraziceau cu privire la activitatea Gateway-ului TNOS instalat cu multi ani in urma la radioclubul scolar de la YO2KJO, Scoala de Posta si Telecomunicatii, unde ALS a fost profesor si director o lunga perioada de timp.

Cautand in arhiva personala am gasit o serie de date interesante.

Message #1 
Date: Thu, 26 Nov 98 10:22:15 +0000
Message-Id: 20242_YO2KJO
From: yo2is@yo2kjo.ampr.org                                                   
To: all@banat                                                                 
Subject: Packet in TM...                                                      

From: YO2IS
In 29 nov a.c. se implinesc 7 ani de la prima conectare AX25 (Radio-Packet)
realizata in YO2 cu TA2AD pe 14.095 KHz in AFSK/300 Bauds.

"Bunicul" TNC-urilor Packet radio, PK-1, folosea deja un processor Z80 si un RAM static de 32 KByte, ambele erau pe atunci componenete "rara avis". Montajul TNC-ului era realizat pe o placa de textolit cu conexiuni din conductor de wraping pentru care mi-am facut scule speciale! Placa de sus contine modemul pentru unde scurte la 300 Bds.

Foloseam ca TNC un PK1 (documentatie si EPROM de la HA8BI), modem cu 758 decodor stereo! (documentatie si imprimat de la YO2BH), terminal L/B 881 hard si soft "home made"! O zi mai tarziu conectam pe 28.105 KHz primul BBS tip FBB prin SM3SJN iar peste o saptamana primul nod din SUA (N1IFG-2 din Massachusetts) tot pe 10 m.

QSL-uri au sosit putine, desi am facut cateva sute de conectari pe unde scurte, cel mai "vechi" este din 26 dec 91 de la G0BOO...

In ian '92 am realizat pe baza documentatiei primite de la YO2LFM, modem-ul pe 1200 Bauds cu ua565, devenit mai apoi "standard YO2/TM". A urmat receptia telemetriei de la satelitul DOVE-17 (confirmata cu QSL!) iar in 21 mar '92 prima conectare AX25 pe 144 MHz cu 2LFM, Popo, care imi scria "..sunt fericit" . Popo folosea un calculator cu Z80 si soft H.M. inspirat dupa "Digicom" scris pentru Commodore 64, deci un prim emulator de TNC!

Prietenii din DL ma dotau in apr 92, prin mijlocirea lui DB8VH, cu un TNC2, o placa de baza PC-AT 286-10 MHz si un FD de 360 KByte...

A urmat "iesirea in lume" prin VRSAC 4N7ZVS, ocazie cu care LFM stabilea un ODX pe ruta terestra VRSAC, HA3PMF-2, 9A1XZG-7, 4N3I-7, OE2XSR, DB0AAB!, apoi printr-un link PR VHF/HF din Anglia "trecea balta" in SUA! Am conectat noile BBS-uri YU7A (Novi-Sad), YU1A (Beograd), iar in toamna anului '92 am ajuns la HG8GL si HA8BV (FBB 5.13!) care sunt active si astazi.

Prima conectare cu YO2BT, BBS-ul realizat de Adi la Arad, am reusit sa o fac pe 25 dec 92, de mentionat ca BTBBS avea un link stabil si fiabil cu HA8BV.

Cand propagarea era buna puteam receptiona pe direct "via tropo" nodurile KUN2 (HG8KUN-2) si 4N1ZGM care sunt inca operative!

Iata o lista a statiilor YO conectate pana la sfarsitul anului '92: 2LFM, 2BT, 5BYV si 2DIV care transmitea din HA...

"Navigand" terestru prin nodurile PR accesibile pe UUS se putea ajunge lesne in LZ, YU6, I, SV, OE, DL etc. dar... niciunde in YO!, si azi e ...imposibil.

La 6 mar 93 aflam ce poate face Michelangelo pe post de virus (deh, amicii) iar in 25 mar porneam primul PR pe PC, ruland programul SP v5.0 primit cadou de la YU7XA. Pe 31 mar 93 conectam pe YO2DNO, microbizat intre timp, care avea PK1 si terminalul HAM devenite disponibile la 2IS. Pacheta si Peter, 2LGO.

In 23 apr 93 faceam primele teste cu DNO, LGO si BOF folosind Baycom v1.5 (il folosesc si azi!), adus la Timisoara de YO6BKG, care ne vizita periodic.

A urmat debutul "furtunos" al vecinului meu YO2LIO, care pacheta cu un "CIP" si un soft de emulator AX25 ptr "Spectrum", realizat in HA si adus in TMS probabil de YO5QCF, soft folosit mai apoi si de DNO.

Impreuna cu DNO si LIO am achizitioat de la FRR trei circuite imprimate pentru TNC2, varianta YO...am lucrat mult pana au pornit toate trei TNC-urile. Firmware-ul era WA8DED v.2.6, iar mai apoi TAPR, PacComm v1.1.6 iar in lipsa faimosului integrat de modem, 7910, foloseam un modem extern "tip YO2/TM".

Am aflat intre timp ca Petre, YO3CTW poate sa programeze un EPROM care sa transforme TNC-ul in NOD. Asa a aparut in vara lui '93 primul NOD The-Net 2.06 YO2KAB-2, botezat cu alias-ul TIMS de catre CTW. A urmat YO2KHP-2, alias SANIC destinat amplasarii in KN06HB ptr realizarea unui link catre HA, care insa a ramas doar un...vis!, cum au ramas dealtfel si urmatoarele tentative...

Real a fost insa BBS-ul "pus" de LIO, primul din Timisoara, care avea un link prin SANIC (amplasat la un inimos "neradioamator" vreme de mai multe luni! cu BTBBS si HA8BV...eram deja in...Europa!

La finele anului '93 notam ca activi in PR pe: BM, DNO, IS, LBV, LFM, LIO si 5QCF/2 iar din AR: BT, BZ, BOF, II si LGO.

In primavara lui '94 porneste in cadrul "DX-Club TMS", cu ajutorul lui YO2ALS BBS-ul YO2KJO avand ca sysop pe LIO si LGU, apoi evolutia devine rapida. Deja in nov 95 exista la KJO un link "subteran" AX25 <-> Internet, cu acces la E-mail prin: yo2kjo@ltmpt.sfos.ro si alte facilitati.

Simpozionul national de radiocomunicatii digitale, organizat in Timisoara pe 13 mai 95 confirma ca timisorenii se afla in "top"-ul acestei activitati!

In vara lui '96 prin stradania si priceperea lui YO2LGU, porneste TNOS-ul care de atunci aduce bucurii celor trei duzini de utilizatori locali si inca odata pe atat din alte parti!

Multi au venit, vazut si...plecat, altii insa au ramas pentru placerea lor si folosul obstii locale de radioamatori!

W.H. Allen scria intr-o semnificativa cugetare: "Faptele noastre ne fac ceea ce suntem ..."

73 & DX, sanatate buna si spor la pachetat...Szigy.

Area: 'banat' (1/1)>

La vremea sa faimosul TNC-2 made in YO, realizat din initiativa celui care a fost YO3APG.

Functioneaza perfect si dupa 20 de ani, din pacate a lipsit acel integrat modem 7910, pe care l-am inlocuit cu un modem din componente discrete dupa ideea acelui BELL-202 folosit si de profesionistii vremii.

Cutia contine sursa si LED-urile de semnalizare aferente.

Modem "a la Bell 202", fiind mai obsedat de fiabilitatea redusa a componentelor am instalat socluri pentru toate circuitele integrate mai importante!

Practic in zona de vest YO, a fost o activitate neintrerupta in Packet-Radio, YO2BT avand echipamentele in functiune de mai bine de doua decenii, vorba unui glumet, "Cei patru Sfinti au fost trei...Luca si Matei...", adica BT si cate un indicativ din YO5 sau 6, insa pentru perioade scurte.

YO2NAA, Ady, ex YO5QCF, "microbist" PR a purtat cu el mai bine de un deceniu echipamentele pentru noduri PR la diferitele sale locuri de munca pe care le-a avut ca in final sa ajunga la actualul YO2KQT unde era instalat pe o platforma Linux impreuna cu Echo-link-ul, insa ambele au disparut poate din lipsa unui sysop care sa dezvolte si sa gestioneze sistemul!...concurenta cu Internet-ul nu putea fi un motiv.

Azi e la moda APRS-ul, nu sunt prea multi utilizatori, avem in zona o puternica retea APRS cu retranslatoare pe Vf. Semenic si Siria, noduri in Timisoara, la YO2LGP mai nou si la Marius, YO2LOJ, care avea si DX-Cluster.

Ma bucur ca IC-7000, plus MIX-Win si placa de sunet ma scutesc de TNC si modem, asa pot participa fara efort si la traficul PR.

Vara trecuta faceam excelente receptii ale telemetriei transmise in PR (AX-25) pe 2m din nacela balonului strato lansat de cei dela YO3KSR... inca astept confirmarea receptiei cu QSL-ul "virtual" promis!

Frecventa de 144,800 MHz este de acum destul de aglomerata asa cum a fost pe vremuri 144.675 in varful activitatii PR din YO2.

Din pacate PR n-a devenit "sport national" intre radioamatorii YO, n-am avut niciodata o retea nationala PR precum exista si astazi in centrul Europei.

TNC-2 varianta originala asamblata in Italia anilor '90.

Este echipata cu modemul 7910, avand interfata RS-232 iar apoi si TTL adaugat pentru conectarea la simpaticul microcalculator "made in YO", L/B881 cu care mi-am facut si ucenicia la programarea in Assembly.

Ciudate vremuri traim, galopul dezvoltarii face ca echipamente si componente costisioare sa devina deseu electronic in mai putin de un deceniu. Trist este ca mersul "inainte" nu aduce neaparat cu sine si ridicarea nivelului de pregatire / cunostinte al utilizatorilor de gadget-uri digitale.

Iulius I. Suli YO2IS

Articol aparut la 15-9-2013

8730

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact