hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

"In Memoriam" - Codarnai Nicolae YO3ZM

Nini Vasilescu YO3CCC

Prima legatura radio pe care am avut-o cu nea Nae, conform datelor de pe QSL-ul primit de la dansul, am efectuat-o pe 22 decembrie 1978, deci in urma cu 35 de ani. Parca a fost ieri, cum mai trece vremea... Dupa ce m-am mutat in Balta Alba in 1986 si am inceput sa-l vizitez pe nea Costica YO3ARD, intr-una din vizite l-am cunoscut personal si pe nea Nae si de atunci s-a inchegat o mare prietenie intre noi; ne vizitam destul de des.

Si ca sa vedeti cam care era prietenia mea cu nea Nae o sa va povestesc o mica intamplare. Era in vara lui 1992, era cald afara, venisem de la serviciu si la putin timp suna soneria de la usa. Se duce sotia, deshide, era nea Nae, il pofteste in casa si striga la mine: "- Vino repede ca a venit nea Nae." Eu vin imediat si raman interzis si totodata mut de uimire cand il vad pe nea Nae ca tinea cu ambele maini un carton cu prajituri si o sticla de sampanie la subrat. Dupa cateva secunde imi revin, il poftesc in casa si il intreb: "- Dar ce s-a intamplat nea Nae?"

La care dansul imi spune: "- Sunt foarte bucuros ca a nascut nora un baiat, am un nepotel si am vrut sa sarbatoresc si cu tine." Cam astea erau relatiile mele cu nea Nae.

YO3CCC: Stiu ca nea Nae era foarte pasionat de capitolul constructiilor radio, al montajelor, in general al radioamatorismului. Atat cat iti aduci aminte, din clipele frumoase pe care le-ai petrecut in compania dansului, ce ne poti spune?

YO3CZM: Multe din lucrarile lui au ramas si in ziua de azi; le-am pastrat cu duioasa amintire, bineinteles ca ele au ramas cumva in umbra, insa le-am pastrat asa, ca sa ramana. A fost un constructor pasionat, multe le-a inceput, dar din pacate putine a reusit sa le finalizeze. Se entuziasma de foarte multe lucruri si probabil din cauza asta nu a putut sa se concentreze, sa termine tot ce a inceput. Insa, multe dintre lucrarile tatei au fost de pionierat la vremea respectiva.Acum, timpul incepe sa le stearga. De multe ori am lucrat impreuna si pentru lucrari comune si pentru lucrari separate. Am avut si un interviu pe care l-am dat prin 1981 sau 1982 D-lui Trifu Dumitrescu YO3BAL, daca imi aduc eu bine aminte.

YO3CCC: Da, asa avea indicativul.

YO3CZM: Mi-am adus aminte, era in 1982 cand am obtinut eu autorizatia de emisie.

YO3CCC: Cu indicativul YO3CZM sau cum spuneau in gluma unii, "YO3 Copilul lui Zulu Mike".

YO3CZM: Asa glumea lumea pe vremea aceea. Astea au fost lucrurile pe care le-am facut cumva impreuna, cu opintisuri, cu lucruri frumoase, cu satisfactii, de ce nu?

YO3CCC: Stiu ca a lucrat fara autorizatie.

YO3CZM: Autorizatia, a fost asa un concurs de imprejurari, reusise sa afle, nu stiu prin ce metode, care va fi indicativul pe care il va primi si pentru ca lucrurile erau deja demarate, cu emitatorul si ce mai avea pe langa el, antene si cunoscand indicativul stiu ca, din relatarile lui, a dat drumul si a lucrat cu indicativul respectiv. Dupa care, la cateva zile, cineva a venit la usa, a batut si i-a spus sa mai aibe rabdare un pic pana i-i vine autorizatia. Asta a fost o chestie de amuzament la vremea respectiva. Povestea: "- Doamne, nu am avut rabdare si am dat drumul." L-a ros treaba asta toata viata.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3CZM: 21 august 1930, comuna Sag, judetul Timis.

YO3CCC: Pe unde a lucrat? Cand l-am cunoscut eu mai bine, dupa ce m-am mutat in Balta Alba si am devenit vecini, prin 1986, stiu ca lucra la IFA din comuna Magurele.

YO3CZM: A lucrat la IFA de prin 1960 pana la pensie. Studiile le-a terminat ca absolvent al facultatii de litere, Facultatea de limba si literatura rusa. La inceputul anilor *60 a dat admitere si a intrat la Facultatea de Electronica pe care nu a mai absolvit-o; a renuntat la studii dupa vreo 2 sau 3 ani, din cate stiu eu. Pentru confirmare o sa aflu mai multe date de la mama. Ulterior a facut o scoala postliceala de tehnicieni electronisti pe care a absolvit-o cand lucra deja la IFA, unde a lucrat pana la pensie in 1991. Acesta a fost parcursul lui profesional. Pasiunile lui au fost: sportul evident, miscarea, desenul. A fost prieten bun cu Iurie Darie. Au ramas in relatii bune pana la sfarsit. Din pacate, nu le mai pastez, nu stiu ce s-a intamplat, am avut niste acuarele ale tatii si am fost extrem de surprins de mana pe care si-a format-o. De fapt, din cate stiu, el a incercat initial la Belle Arte, dupa care s-a razgandit si s-a dus la litere. De ce una in favoarea celeilalte nu stiu, dar stiu ca s-a dus si la Belle Arte. Pe scurt, cam astea sunt amintirile legate de partea profesionala.

YO3CCC: Pe nepotelul lui nea Nae il vedem radioamator?

YO3CZM: Nu stiu daca il vedem radioamator, deocamdata il vedem un foarte bun softist. Are niste calificative, zic eu, de exceptie la varste fragede, la 16 – 17 ani era absolvent, candidat Nabel, CCNA-ul il avea la varsta..., nu mai stiu dar o sa ma interesez si acum incearca CCNP-ul. El ar fi putut oricand sa plece sa isi castige painea, dar a optat sa-si aprofundeze studiile si este in prezent student al Facultatii de Inginerie, limbi straine, Sectia de Electronica.

YO3CCC: Si poate, nu peste mult timp, s-un viitor radioamator.

YO3CZM: Vom trai si vom vedea.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 5-9-2013

6363

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact