hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

QSO-URI FOLOSIND REFLEXIA PE PLOAIE (RAIN SCATTER)

Mircea Bochis YO5AXB

Fascinatia mea pentru frecventele foarte inalte in special pentru banda de 10 GHz este ca ofera in permanenta un spatiu necercetat in totalitate,un spatiu unde surprizele placute pot sa apara oricind iar legaturile ce se realizeaza in aceasta banda pot sa fie neconventionale daca le comparam cu clasicele legaturi cu care suntem obisnuiti in benzile de UUS.

Pare aproape de necrezut dar in anumite conditii se pot realiza in 10 GHz legaturi la 600...700 km mai usor decit in 144 Mhz cu puteri de 1...5W. M-am gindit ca este important sa scriu acest articol pentru familiarizarea radioamatorilor de la noi cu unul din modurile speciale de lucru in banda de 10 GHz care este simplu de realizat, produce mari satisfactii si deasemenea performante serioase tocmai in ideea cresterii numarului de radioamatori YO in banda de 10GHz.

Modul de lucru pe care-l voi descrie in termeni simpli limitindu-ma doar la modul lui de abordare se cheama RAIN SCATTER sau intr-o traducere libera care de fapt si descrie acest mod ar fi "legaturi prin reflexie pe ploaie". Pentru ca am spus la inceput ca nu voi intra in detalii si explicatii stiintifice, cu formule, istoric, bibliografie... etc, etc... voi trece direct la partea practica fara nicio explicatie din cele enumerate inainte.

Banda de 10 GHz este singura banda din spectrul alocat noua care poate sa aiba parte de reflexii cu maximum de randament pe ploaie. Informatiile stiintifice pot sa va explice exact in ce conditii se intimpla acest lucru si care este legatura dintre lungimea de unda si diversele medii de reflexie. Pe noi ne intereseaza doar faptul ca "stropul de ploaie" cind se formeaza are aproximativ diametru de 3 mm si aceasta dimensiune este absolut ideala pentru a se comporta ca un ecran de reflexie pentru lungimi de unda de 10 ori mai mari (3cm in cazul benzii de 10 GHz) astfel o ploaie serioasa de vara devine un reflector perfect pentru un fascicol de unde pe frecventa de 10 GHz indreptat spre el.

Perioada ideala pentru RS (prescurtarea de la RAIN SCATTER) este inceputul lunii mai si pina pe la mijlocul lui august pentru ca in aceasta perioada ploile se formeaza la o inaltime de 1...2 km de sol, acest lucru permitind legaturi la mare distanta. Este exact perioada in care ploile de vara sunt foarte puternice lucru care este in favoarea legaturilor RS. Legaturile se fac incredibil de usor, este suficient sa indreptati parabola dandu-i o elevatie de 1...3 grade daca zona unde se produce ploaia este de la 200 km in sus evident fara sa aveti pe linia orizontului nimic care sa se interpuna intre parabola si ploaie si restul face ploaia... Practic daca aveti o vizibilitate de 8...15 km fara sa aveti nimic in fata puteti sa va considerati scapati de obstacole dat fiind faptul ca fascicolul trimis spre ploaie este ascendent. Pentru ploi mai apropiate de pina la 100 km elevatia antenei trebue sa fie de pana la 5 grade, de fapt acest lucru se poate corecta usor odata ce este prins un semnal radio se pot face mici corectii pe azimut si pe elevatie. Este necesar sa aveti acces la programe de radar care iti permit sa cunosti in permantenta directia pe care sunt ploi, cit sunt de puternice si cum se deplaseaza. Aceste site-uri sunt deosebit de utile si pentru faptul ca ploile sunt prezentate colorat si iti poti da seama foarte usor daca este o ploaie puternica care iti asigura succesul legaturilor si deasemenea conectarea la site-ul ON4KST unde iti anunti prezenta pentru doritorii de contacte in RS.

Va asigur ca in permanenta exista radioamatori acolo... cum apare ploaia apar si ei, cum se face vreme buna dispar... HI,HI... In cazul meu zona ideala unde astept ploaia sunt locatoarele KN07, KNO8 care sunt situate in milocul HA, mai spre nord, eu fiind cu locatorul de acasa in KN17UP.

Antena mea este o parabola de 70 cm pe care este montat un transverter home made pe 10,368 GHz cu un output de 5W, totul montat pe un pilon in gradina care are numai 7 m inaltime suficient insa ca in urmatoarii 300 m sa nu am nici un acoperis sau pomi in fata. Tinind cont ca din BAIA SPRIE unde locuiesc directia spre HA este intre 260...285 grade, am avantajul ca sunt oarecum in panta astfel ca terenul pe aceasta directie este in coborare si asta imi da linistea ca nu voi da peste nici un obstacol tinand cont ca si fascicolul meu este ascendent.

Primele doua legaturi in RS le-am facut ieri 30 iulie cu Gabi HA8MV/P care m-a auzit cu 59+++ avand o distanta intre noi de aprox 260 km iar apoi cu Zlatko 9A2SB care m-a auzit cu 559, fiind intre noi o distanta de 480km. Ceea ce este incredibil este faptul ca poti lucra cu statii cu care nu ai vizibilitate, reflexiile producindu-se la 90 de grade. Practic tintand locatoarele KN07 si KN08 probabilitatea de lucru sigur este cu 6 tari ramanand si factorul surpriza.

Legaturile clasice in acest mod de lucru se fac la 600...700 km dar pot sa fie si distante mai mari. In general te duci 200...300 km pina la ploaie iar apoi ploaia te reflecta aceeasi distanta pe diverse directii. Recordul in Europa pentru terestru in RS si Tropo este pe la 1200 km iar pe apa pe la 2300 km. Cam 90% din legaturi se fac in CW dar nu sunt excluse nici legaturile in SSB.

Cred ca este bine sa inchei aici, sper ca am trezit interesul pentru acest mod de lucru si aceasta banda...ploi avem destule, asa ca ginditi-va ce placut poate sa fie ca din YO5 sa poti lucra cu YO4 sau YO8 cind ploua in centru tarii sau YO2 cu YO4 plus vecinii de peste granita stind acasa in fotoliu. Evident ca gasiti o gramada de informatii pe internet sau direct la mine informandu-va cu mare drag si placere de toata experienta mea in domeniu. Ar fi extraordinar ca din vara 2014 sa folosim si in interiorul YO acest mod fascinant de lucru.

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 15-8-2013

8217

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (23)  

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2013-08-15 09:18:58 (ora Romaniei)
  • Mny tnx, DR OM Mircea pt. articol!Vinez de citiva ani o asemenea oportunitate (legatura RS in 10 Ghz). Din pacate, la mine, muntii sint relativ aproape si ma cam incurca.73! de yo8cln

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2013-08-15 12:30:06 (ora Romaniei)
  • Din pacate pasiunea pentru microunde in YO este destul de firava. Cred ca se pot numara pe degete posesorii de echipament in 10 ghz. Cateva motive ar fi pretul foarte mare al echipamentelor, dificultatea de a avea acces la aparatura de reglaj si masura, distantele mici in QSO-uri, conditiile speciale de propagare, amplasamentele speciale cu deschidere si inaltime si altele; toate la fel de descurajante. Insa nu cred ca se poate explica satisfactia unui QSO in banda de 10 Ghz. Pana acum recordul meu de distanta este 178 Km cu o statie din LZ. Nimeni nu cred ca asteapta si respecta ploaia mai bine ca noi. Ma uit zilnic pe tot felul de site-uri cu prognoze meteo si tot sper sa ploua pe cateva directii unde exista statii cu echipament in 10 ghz. Am incercat si eu o legatura cu Gabi, HA8MV, din Constanta, KN44HD - KN06GU (QRB 698 km, QTF 298°).cand a fost ploaie si furtuna deasupra Brasovului, dar din pacate nu am reusit, desi conditiile au fost favorabile. Am un mare avantaj ca stau pe malul marii, legaturile in 10 GHz de tip "sea duct" sunt la fel de surprinzatoare ca cele de tip "rain scatter" dar din pacate nu exista statii cu 10 GHz. Am avut cateva incercari cu UT5JCW in 10 GHz la 399 Km intre noi, dar nu am "prins" inca un rain scatter sau sea duct (conditii de propagare) favorabile pentru reusita. Ma bucur ca asemene articole se publica, poate microbul prinde si pe alti hami. Cu YO8CLN am facut un QSO dar la mica distanta (cativa KM) iar cu Mircea am schimbat multe emailuri cu impresii, idei, sfaturi cu referire la echipamente in banda de 10 GHz si cat de curand, poate un QSO, daca ne ajuta conditiile de propagare, avand in vedere ca suntem in colturi opuse de tara. Succes Mircea, la mai mare si pe curand.

  • Postat de Lingvay Daniel - YO5LD la 2013-08-15 14:49:28 (ora Romaniei)
  • Sa completez si eu acest articol cu cateva linkuri:
    - http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php Radar de ploaie pentru Romania.. din pacate nu este "real-time" este cu 30 de minute in urma.
    - http://www.idokep.hu/radar
    Radar meteo pentru Ungaria
    - http://www.hidmet.gov.rs/eng/osmotreni/radarska.php Serbia (compoite image -> Ora locala YU)
    - Nu in ultimu rand site-ul lui Uffe PA5DD: http://home.hccnet.nl/uffe.noucha/

    Mult succes!

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2013-08-15 19:32:40 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul scris de Mircea!Pentru prima oara citesc despre asa ceva cu mult interes!Pacat ca aparatura necesara nu este la indemana radioamatorului din cauza unor costuri destul de substantiale. Daca privim dincolo de "balta" radioamatorii puteau avea acces la echipamente militare scoase din uz dar functionale pe cand la noi se prefera distrugerea lor.Mirce, mai asteptam si alte articole scrise de tine!73 de Doru, YO2AMU.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-15 20:25:36 (ora Romaniei)
  • Sint bucuros ca articolul a stirnit interes.Acum din pacate sezonul de RS este pe duca dar incepind de anul viitor din Mai imi voi da toata silinta sa fac legaturi peste munti cu YO8CLN si cu YO4FNG si sper ca pina atunci sa apara si altii interesati de subiect.O aparatura minima ar fi un transverter de la DB6NT care costa acum 537 euro si un final de 1...5 W. Watt -ul tranzistorizat costa cam o suta de euro dar daca mergeti pe TWT-uri pretul scade foarte tare asa ca nu este o operatiune extrem de scumpa.Cred ca cel mai bine este sa vedeti ce sta de pomana prin laborator si de care va puteti lipsi transformind acele aparate in bani si apoi in aparatura pentru 10G.Stau cu mare drag la dispozitia oricui cu asistenta tehnica si inclusiv cu aparatura .Peste citeva zile urmeaza sa ploaie in HA si sper sa fie o furtuna serioasa in careurile KN07 si KN08.Probabil ca o sa fie ultima ocazie serioasa din acest an.Primesc zilnic mailuri din OE, HA, 9A2, OM ,OK,UR de unde asteapta cu sufletul la gura o gramada de amatori ploaia pentru a putea face o noua tara in 10G,este vorba de YO.Este un sentiment foarte placut sa fi perceput ca un DX important....HI,HI..Configuratia mea pentru RS in acest moment este un offset de 70 cm ,transverter homemade si un final de 5W tranzistorizat constructie industriala.73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Hotaran Emanuel - YO6OAT la 2013-08-15 22:11:06 (ora Romaniei)
  • Super articolul.Experienta mea in microunde se rezuma la instalatiile de receptie tv. satelit(banda KU),deci destul de limitata.As fi interesat daca in banda de 10Ghz se pot face legaturi EME si cam ce conditii minime de echipament ar fi necesare in banda de 10 Ghz.Totusi Luna este ceva mai predictibil decat ploaia si distanta legaturilor ar creste mult.Stiu ca banda de 12Ghz pentru transmisia prin satelit a fost aleasa pentru motivul ca acolo atmosfera terestra permite trecerea semnalului fara atenuari mari;nu stiu cum sta treaba in 10Ghz.Oricum domeniul merita atentie,73!de YO6OAT.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-16 08:25:24 (ora Romaniei)
  • Raspund lui YO6OAT pentru ca-l vad foarte interesat de subiect,raspunsul meu fiind bun de fapt pentru toti cei interesati.Pe 10 Ghz se lucreaza EME, configuratia perfecta ar fi o parabola solida de 4 m diametru pentru ca la aceasta dimensiune lumineaza perfect intreaga suprafata de pe luna,daca dimensiunea este mai mica luna este supraluminata adica fascicolul trimis este mai mare in diametru decit luna si asta inseamna pierderi la emisie si evident ca si la receptie.Daca parabola este mai mare de 4 m atunci se lumineaza numai oparte din luna si trebuesc facute calcule unde se intorc reflectiile.Ca putere la emisie la o parabola solida de 4m sint suficienti 20...40W.Parabola mea este de doar 1,8m si am pregatit un TWTA care scoate 120W ,astfel incerc prin putere sa compensez dimensiunea parabolei.Inca sistemul meu nu este functional pentru ca am probleme legate de mecanica,respectiv plasarea TWTA-ului definitiv in spatele parabolei si protectia lui perfecta de umiditate.Solutia ideala este sa pui TWTA-ul afara iar redresorul inauntru dar asta inseamna transportul tensiunilor de 5...6KV prin cablu coaxial gen RG213,este destul de complicat mecanic dar este solutia ideala.Urmeaza apoi ''hopul'' cel mare , masurarea zgomotului de la soare si daca nivelul lui corespunde pot sa-mi fixez intilniri cu diversi pentru primele legaturi EME.Cam asa stau lucrurile explicate foarte, foarte scurt...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2013-08-16 09:25:40 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant articolul, mai ales că, cu excepţia fondurilor, aplicaţia pare destul de facilă. Pe mine mă preocupă însă altceva, poate că primesc răspuns. Vreau să ştiu ce rezultate apar folosind ca reflector pasiv avioanele de linie care zboară la înălţimi peste cei 2km la care apare ploaia, mai ales că orarul şi culoarul de zbor pot fi cunoscute. Ar mai fi vorba şi de Staţia Spaţială Internaţională, un reflector destul de mare şi la distanţă mică în raport cu Luna, chiar dacă traiectoria sa nu este prea avantajoasă pentru YO, oferă totuşi o soluţie. Cât priveşte modurile de lucru, sunt reglemnatate sau au devenit cutume anumite moduri de lucru folosind anumite reflectoare pasive? TNX & 73!

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-16 14:21:21 (ora Romaniei)
  • Raspuns pentru Tavi, YO4BKM si evident pentru toti cei interesati.Reflectia pe avioane se foloseste si nu sint reglementari privind modurile de lucru,insa avionul [reflectorul] fiind in miscare sint ideale modurile digitale, respectiv modul care se foloseste cu succes fiind JT65,evident trebuesc facute intelegeri prealabile cu posibilii parteneri pentru a fi pe faza.Se foloseste sistemul orar clasic al transmisiilor si receptiilor in JT65 cu ceasul de la calculator setat perfect dupa internet pentru a sti timpii de receptie si cei de emisie.Despre statia orbitala nu am auzit nimic dar QSO-uri pe zborurile regulate se fac frecvent si nu mai constitue o raritate,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2013-08-16 16:19:00 (ora Romaniei)
  • TNX Mircea YO5AXB! 73!

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2013-08-16 19:59:51 (ora Romaniei)
  • referitor la costurile echipamentului in 10GHz, mai trebuie adaugat in afara de transverter si final de 1-5W, mai trebuie un releu coaxial (sau switch ghid de unda) de calitate si apt sa lucreze in 10GHz, o tranzitie de la SMA la ghid de unda, un feed horn (eu am construit duoa W2IMU, ceva ghiduri de unda WR90, flanse, conectica si cablu semirigid (argintat si cu teflon) si nu in ultimul rand, un lucru extrem de important si anume stabilitatea in frecventa. Numai cu are in dotare transverterul de la DB6NT, nu este foarte stabil, (Eu am primit reclamatii ca frecventa mea fuge up/down cu 18 KHz) asa ca mai trebuie acolo ceva suplimentar. Sunt multe solutii pentru stabilitatea frecventei, dar eu am optat pentru un OXCO de la G8ACE, apoi un reverse DDS, un oscilator cu rubidium, oscilator comandat de satelit (disciplined satellite oscilator) etc. Este ceva mai delicat sa ai o frecventa foarte excta in banda de 10 GHz, cel putin la EME este un lucru esential. Asa ca la cei 700 - 800 de euro, pe care Mircea ii amintea mai sus se mai adauga tot pe atat. Deci un transverter performant poate ajunge cam la 2000 de euro.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-16 20:51:52 (ora Romaniei)
  • YO4FNG are dreptate, pe linga clasicul transverter mai trebuesc inca diverse dar nu am mai intrat in detalii pentru ca asta poate speria pe cei doritori sa se aventureze aici.Ultima generatie a transverterelor lui DB6NT , generatia 3 [G3] nu mai are probleme cu fuga de frecventa si nici cu precizia fiind dotate cu PLL in locul clasicului LO cu cristal.Evident ca cel care doreste sa intre in aceasta zona se intereseaza in detaliu ce inseamna o configuratie functionala in 10G.Deocamdata din ceea ce se gaseste pe piata transverterele lui DB6NT generatia 3 sint cele mai bune.Transverterele mele home made sint superioare la tot ce se gaseste pe piata, PLLul meu primind semnalul de referinta de 10Mhz de la satelitii GPS si astfel acuratetea de frecventa la 10.368Ghz este mai buna de - 0,5Hz dar acest lucru nu poate sa-l realizeze oricine in casa si nici nu recomand inceperea de constructii home made fara o aparatura serioasa de masura si o mare experienta in MW pentru ca nu o sa realizati decit pierdere de timp, de bani,si multe deziluzii...Calea cea mai sigura este sa comandati o configuratie completa la DB6NT cu un out de minim 1W.Evident ca trebuesc bani investiti dar si satisfactiile sint pe masura.Daca ar fi sa fac un calcul cit am investit in aparatura de masura pina mi-am putut permite luxul sa ma aventurez pe calea home made in 10G mi-ar veni rau...HI,HI,HI... dar nu fac acest calcul si atunci totul este ok..Numai in TWT-uri am investit vreo 3000 de euro si m-am oprit sa mai socotesc si restul...HI,HI,HI...Nu faceti asemenea calcule, viata este scurta pentru suparari de tot felul, cam cu 1000 euro puteti avea o configuratie de citiva W si apoi mai vedeti...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2013-08-17 09:12:31 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru articol draga Mircea. Ma bucur ca exista interes si ca apar (timid) statii pe 10 GHz in YO. Din pacate nu numai banii sunt o problema, ci si accesul la aparatura de masura si componente speciale ( ghiduri, comutatoare, mufe de calitate, coaxial). Cu aparatura ma mai descurc, prin bunavointa colegilor de la fostul job.
    Eu am un echipament pentru 10 Ghz 4W- parabola de 90cm(QRB maxim 577km), dar il pot utiliza numai in portabil. Poate anul viitor o sa am ceva stabil, cu putere mai mare (TWT -20W) si atunci putem incera RS. Pentru Luna am deja un TWT de 300W si un comutator pe ghid, dar inca nu am rezolvat cuplarea cu antena. Am construit o trecere de la coaxial (mufa SMA) la ghid (WR 75) - daca exista interes pot sa scriu un articol despre asta.
    Transverterul utilizat este DB6NT G3 , cu o referinta de la un OCXO montat in carcasa echipamentului impreuna cu finalul de 4W, dar poate fi utilizata si o referinta exterioara de precizie mai buna.
    Mult succes in continuare si sper sa reusim un QSO pe 10 GHz - inca nu am lucrat vreo statie din YO!

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2013-08-17 12:14:49 (ora Romaniei)
  • Suntem disponibili orcand sunt conditii de propagare. Eu am o parabola offset de 60 cm, DB6NT transverter, versiunea G2, cu frecventa controlata extern de OXCO si reverse DDS de la G8ACE, si PA de 1W. Singurul "inconvenient" este ca suntem in colturi opuse de tara.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-17 16:45:15 (ora Romaniei)
  • Pentru YO2BCT si evident pentru toti cei interesati.Cred ca pentru eficienta si contact permanent intre cei interesati in traficul pe 10G ar trebui infiintata o rubrica chiar aici pe radioamator.ro.Asta ar face sa putem sa fim in permanenta in contact sa ne programam traficul si cred ca ar fi de mare folos si celor care inca nu au accesat 10G dar care cocheteaza cu acest lucru. Stiu inca cel putin o statie cu dotare serioasa in 10G , este vorba de YO3DDZ si probabil ca fiind impreuna vom putea demara un trafic permanent si pe teritoriul YO ajutati de ploi si de concursuri.Liviu, felicitari pentru TWTA-ul de 300W probabil ca de la cel de la care l-ai cumparat te-a invatat si ce sa-i faci si cum sa te comporti cu el ca sa ramina ''cuminte''...HI,HI,..73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Andrei - YO9GAR la 2013-08-18 09:30:20 (ora Romaniei)
  • Da, din pacate la microunde devine foarte important factorul limita bani. Performanta si competitivitatea la frecventele astea sint functie de portofel si ca atare restrinse la un grup foarte select de oameni care isi permit. Desigur toata stima, dar totusi, discutia despre ce se poate realiza daca ai resurse banesti serioase mi se pare pur academica in conditiile de azi din Romania. Daca trebuie investit echivalentul pretului unui autoturism, pai deja nu mai sintem la nivel de "amatori"! Pe de alta parte, de ce am tinut sa intervin, benzile astea se pot lucra si fara investitii din astea inaccesibile. In ultimii 2-3 ani ne-am ocupat impreuna cu YO9HH sa documentam cum se poate lucra in 10 si 24 GHz cu ce gasim prin casa sau pe la talcioc (detectoare radar, senzori prezenta plus ceva blocuri de FI recuperate de prin radiocasetofoane), direct cu antene horn facute in casa, fara parabolice ori la rigoare cu parabolica de la Dolce. Desigur fara mari performante, luna sau mai stiu eu ce dar satisfactia e maxima, distractia la fel si cheltuielile spre zero. Asa ca dragi colegi care doriti sa incercati benzile de microunde, nu va descurajati cind vedeti despre ce sume se discuta aici. Marea dificultate la 10 GHz e de procurat un detector radar care sa contina toate componentele necesare, adica o cavitate cu varactor, detector si gunn, si de facut acordul cavitatii sa fim in banda. Cel mai simplu cu un frecventmetru, dar se poate, ce-i drept mai greu, si fara. Restul e joaca.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-19 07:53:20 (ora Romaniei)
  • Pentru Y09GAR dar evident si pentru restul...In primul rind felicitari pentru prima legatura in 24Ghz in FM din YO [personal nu stiu daca au fost altii inainte].Constat ca incet,incet discutiile declansate de articolul legat de RS tind sa devina un fel de dezbatere legata de frecventele foarte inalte si asta nu este de loc rau.Nu cred ca 10G este numai pentru elite,partea cea mai greu de abordat este faptul ca home made-ul este aproape exclus din lipsa de experienta la aceste frecvente si din lipsa de componente si aparatura de masura.Nu exclud cele spuse de Andrei cum ca si cu o investitie mica [vezi dioda GUNN] se pot face legaturi in FM in 10G dar acest tip de legaturi la ora actuala este total depasit si trebue abordata problema cu un transverter bun construit de DB6NT pentru simplul motiv ca altfel nu ne putem ''alinia'' cu lumea.Grnita la 10G inspre estul Europei este YO.Singura baliza in 10G inspre estul Europei este in Uncraina si asta spune de fapt totul,fara balize [beacon] nu exista nimic pentru ca daca nu ai activitate in banda respectiva nu ai nevoie nici de balize...In perioada octombrie-decembrie incepe sezonul cel mai bun pentru tropo unde se fac in general legaturi pe pina la 1000 Km in 10G.Balizele sint importante sa sti exact cind este tropo deasupra ''capului tau'' chiar daca programele de predictie iti spun ca exista asa ceva.Ascultind pe diverse directii balize la citeva sute de Km iti poti face imediat o imagine pe ce directie este tropo si intrind pe ON4KST sa-ti faci sked-uri pe loc.Daca te uiti pe site-ul cu balize european iti vine rau si in acelasi timp ti se face rusine ce sistem complex de balize exista in toate tarile europene incepind de la 50Mhz pina la 47Ghz iar la noi exista doar 3 balize pe 144,430,1296 puse de YO2IS probabil la el acasa.Trebue sa inchei acum comentariul pentru ca altfel risca sa devina prea lung nu inainte de a spune ca cu 1000 de euro maxim se poate face un sistem pe 10G functional iar daca se urmareste Ebay un sistem perfect functional inclusiv parabola de 40-60cm se poate cumpara second hand cam la 600 euro toamna dupa ce au trecut concursurile.Intentionez ca la primavara sa montez un beacon pe 10G in KN17UR la 1310 m inaltime pentru a ''muta'' granita de 10G mai inspre estul Europei.Daca va exista un beacon si la noi este absolut sigur ca vor fi diversi din Europa interesati sa-l asculte si evident cind il aud sa-si faca si sked-uri sigure cu noi in 10G. 73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Hotaran Emanuel - YO6OAT la 2013-08-19 09:00:14 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru raspuns;din cate imi aduc aminte in vechea revista Tehnium era un transceiver in 10Ghz care folosea o antena horn vopsita in galben si care era asezata pe un trepied(indicativul era inscriptionat cu rosu).Nu mai retin nici numarul revistei si nici indicativul celui care l-a construit dar cred ca ar fi un punct de plecare pentru cei care vor sa afle cum sta treaba cu microundele.73!de YO6OAT.

  • Postat de Soflete Liviu - YO2BCT la 2013-08-19 14:00:38 (ora Romaniei)
  • Nu ma pot abtine sa nu intervin din nou(hi!). O solutie mai ieftina pentru abordarea benzii de 10G ar putea fi utilizarea unor blocuri din vechile instalatii de satelit, din primele generatii, cu polarizare liniara si intrarea pe ghid WR75 (R120). Disecand cateva asemenea LNC-uri putem utiliza amplificatoare de 10 G, mixere, amplificatoare de 1,3 G,deasemenea reflectorul parabolic si feedhornul cu trecerea de la ghid circular la dreptunghiular . Sigur, mai raman cateva probleme - construirea oscilatorului local, neaparat de mare stabilitate - plecand de la un cuart termostatat sau un XO stabilizat cu PLL de la o referinta precisa. O asemenea constructie ar putea utiliza o IF de 1296 MHz, astfel atenuarea benzii laterale nedorite de dupa mixare ar fi usurata. Deasemenea IF=1296 permite procurarea mai usoara a cuartului (LO are 10.368 - 1296 = 9072 MHz, care se poate obtine de la un cuart de baza de 27 MHz, care da armonici in 10G si 1296 la capatul de jos al benzii, deci e bun si de calibrator). Oscilatorul DRO al LNC-ului ar putea fi transformat in amplificator pe frecventa LO. Unele componente ar putea fi cumparate (releul Tx/RX) sau se poate construi un releu pe ghid, treceri ghid/coaxial.
    Echipamentul astfel realizat va fi utilizabil in 10 G la o putere de iesire de cativa zeci de mW pentru modurile de banda ingusta (CW, SSB) cu performante mult mai bune decat un oscilator Gunn si vom putea realiza legaturi cu statiile vecinilor din vest. Desigur performantele nu vor atinge pe cele ale unui transverter DB6NT G3, dar ar fi un punct de pornire, echipamentul putand fi up-gradat apoi prin marirea puterii de emisie, a sensibilitatii receptorului, a stabilitatii LO.
    Ar fi o constructie modulara, ideala pentru experimentare. Cine doreste "all in one" nu are alta solutie decat sa cumpere....

    73 si succes pentru cine se incumeta, ne putem contacta pentru sfaturi si discutii!
    Liviu

  • Postat de Andrei - YO9GAR la 2013-08-19 19:17:57 (ora Romaniei)
  • Pentru YO6AOT: ce ati citit dvs era articolul lui YO9AZD care la inceputul anilor 80 a construit o pereche de transceivere cu CXY11. YO9HH de acolo s-a inspirat pentru echipamentul de 10 GHz care a fost demonstrat pe youtube, cu diferenta ca FI-ul este pe 10.7, preamplificator FI cu 2xBF991, si restul receptiei - o placa de walkman "Sony". La 24 GHz alta poveste, detectoarele de prezenta pe care le-am gasit erau fara varactor, asa ca modulatia a trebuit suprapusa peste alimentare si FI-ul e variabil in functie de...temperatura, a trebuit sa facem preamplificatori de banda larga de FI si sa receptionam FI-ul (3..5..10Mhz) cu un Icom 91. Se poate si cu orice alt receptor care a fost construit ori modificat sa receptioneze in modul WFM la frecvente mai joase.

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2013-08-20 08:56:48 (ora Romaniei)
  • Un articol extrem de interesant pentru mine, mai ales din cauza faptului ca eram pina acum convins ca legaturile in banda de 3 cm nu se pot realiza decit fie printr-o intelegere in prealabil intre corespondenti sau prin EME. Desi stiam de fenomenul rain scatter evidentiat inca de pe vremea pionieratului anilor 80-90 nu credeam ca e posibil ca cineva sa-ti si raspunda. Eu detin doua transvertere MKU 10 G3 432 si un amplificator linear de 1,5 W, toate de la DB6NT. Doua reflectoare ofsset de 40 cm fiecare si antene horn din LNB-uri. Am deschidere spre HA si as putea incerca probabil cu un ofsset de 0.9 m.
    Multumesc Mircea si spor in tot ceea ce faci...73 de YO5OUC-Nicu.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2013-08-20 09:47:49 (ora Romaniei)
  • Ca si fapt divers,eu, detin un transverter in 10 Ghz din 2000, dar primele legaturi la distanta le-am facut abia in 2012.Am ascultat fisiit cit am ascultat numai prin anii 70 cind incercam echipamentul de 2m. Un al doilea echipament de 10 Ghz 11 W este montat intr-o parabola de 3,97m cu rotor Big Ras azimut/elevatie care vizeaza o legatura eme.Dar aici este ca si in filmul Batrinul si mare (intr-o zi va apare si pestele mare HI!)Daca conditiile meteo vor permite, in primul weeked din octombrie voi fi la 2021 m la concursul IARU uhf/shf. 73! de yo8cln

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2013-08-20 16:09:02 (ora Romaniei)
  • Pentru YO5OUC si restul evident...pai este mare pacat sa stai cu transverterele de pomana.Daca reusesti sa faci totul functional mai prinzi ultimele zile cu ploaie din luna asta in HA si te asigur ca vei face citeva legaturi RS.Sezonul de DX in RS s-a incheiat dar inca legaturi la 300..350 Km se pot face.Contacteaza-ma pe e-mail mirceabochis@adslexpress.ro pentru detalii.YO8CLN, sper si eu sa fie vreme buna in octombrie si sa pot iesi in portabil,73,Mircea,YO5AXB.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QSO-URI FOLOSIND REFLEXIA PE PLOAIE (RAIN SCATTER)"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact