hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

BURABU la 20 de ani

ing. Hadnagy László YO5AEX

In acest an, Intalnirea internationala a radioamatorilor BURABU, de pe insula Csepel din Budapesta a ajuns la editia 20. Nu s-a acordat prea mare importanta evenimentului aniversar, cifrei 20.

Reuniunea s-a tinut cu o saptamana mai tarziu ca de obicei. Au circulat si zvonuri ca din cauza inundatiilor din Ungaria intalnirea nu se tine in acest an. Durata de desfasurare a evenimentului a fost redusa la o zi si jumatate, adica de vinerea de la pranz pana sambata seara la orele 20.

Tabara pentru copii, tineret si centrul de sport este in proprietatea Primariei sectorului XXI Csepel si este administrata de un SRL pe principiile economiei de piata. Nu se mai accepta gratuitati.

La data programata initial, locatia a fost inchiriata pentru o alta reuniune, motiv pentru care Burabu a trebuit decalat cu o saptamana. Inundatiile nu afecteaza activitatea Taberei, intrucat acolo nivelul ramurii Dunarii este reglat cu ajutorul ecluzelor. Din ratiuni financiare, durata reuniunii s-a redus pana la sambata seara in loc de duminica la pranz. In loc de bilete de intrare s-au emis bilete de tombola. Cu acestea s-a participat la tragerea la sorti, iar la cofetaria Hollandi s-a acordat o reducere de 15% la consumatie. La editia din acest an s-a asigurat cazare tuturor solicitantilor in casute, ori in corturi personale cu lengeria proprie in mod gratuit de vinerea de la pranz pana sambata seara.

In rest activitatile reuniunii s-au desfasurat conform programului standard din fiecare an.

Organizatorii reuniunii au fost Radioclubul Csurgay Árpad HA5KRX din Csepel si Filiala Budapesta a Federatiei Ungare de Radioamatorism, iar sponsori Radioclubul Puskás Tivadar HA5KHC, Casa de editura Radióvilág, Firma Anico SRL, Cofetaria Hollandi din Csepel si altii.

Pe terenul din fata bufetului, sambata dimiuneata la 9, Békei Ferenc HA5KU, Presedintele filialei Budapesta a Federatiei Ungare de Radioamatorism deschide reuniunea, saluta pe cei prezenti si prezinta oaspetii de onoare. Sunt prezenti Füredi Péter HA5LC secretarul filialei din capitala a MRASZ, Matuska András HA5BSC, presedintele Radioclubului HA5KRX din Csepel si cativa membrii ai presedentiei Federatiei Ungare de Radioamatorism. Se distribuie cupe, medalii si diplome castigatorilor unor concursuri nationale de unde scurte si ultrascurte.

Apoi se trece la programul comunicat, discutii si expuneri pe teme de radiocomunicatii, dar cei mai multi participanti se indreapta catre standurile cu produse, unde spatiul devine insuficient, si spre cortul care adaposteste bufetul. Talciocul a ramas si la aceasta editie puncul culminant al intalnirii.

In sala de conferinte a comandamentului taberei se tine sedinta presedentiei Federatiei pe tara.

Dupa decernarea premiilor la constructiile de amatori si tombola, participantii si comerciantii au inceput sa paraseasca tabara.

Burabu la 20 de ani

Inainte de a pleca spre casa, am pus cateva intrebari organizatorului sef Matuska András HA5BSC.

- Ce reprezinta pentru tine acesti 20 de ani?

- In acesti ani mi-am facut foarte multi prieteni. In urma cu 20 de ani am inceput cu 200 – 300 de participanti. Acum, suntem 2.000 – 3.000 la o asemenea intalnire. De fiecare data vin participanti noi, altii, care au mai fost, dar nu au venit din diferite motive. La intalnirea urmatoare voi reusi sa cunosc alti oameni, alti participanti, care se simt bine aici si pleaca multumiti.

- Anul acesta cam cati au fost?

- 1.800 – 1.900 de participanti. Dimineata, cand am vizitat tabara in calitate de gazda, pentru a evalua situatia, intrucat suprafata este destul de intinsa, oamenii sunt imprastiati, mi s-a parut ca suntem putini. Dar spre ora zece, cand ne-am adunat la festivitatea de dechidere, am vazut ca acesti "putini" oameni, in realitate sunt destul de multi.

- Musafiri straini cam cati au fost, si din cate tari?

- Din Romania, mai ales din zonele de frontiera, au fost foarte multi. Baia-Mare, Timisoara, Aradul sunt mereu reprezentate. Au fost si de la Miercurea Ciuc, de la Bucuresti, Carol (YO3RU). Deci, Romania a fost reprezentata pana la Bucuresti. Aceasta colaborare in ultimii ani este tot mai puternica, tot mai multi vin din tarile vecine. Din zona Jugoslaviei, deci din Serbia au venit 6. Au fost si din Slovacia. M-am intalnit cu cativa cunoscuti din Italia, care au fost si anul trecut. De aceea s-au intors, fiindca s-au simtit bine aici. Ne duc faima si in aceea directie. Am vazut si ecusoane americane. Cei din Lituania, de si si-au anuntat participarea, nu au putut veni. Anul trecut au fost aici.

- Cu toate ca am anuntat pe pagina web participantii, ca sambata seara la ora opt se inchide tabara si nu se asigura in continuare cazare participantilor, unii musafiri straini au fost nemultumiti, ca nu stiu unde se pot caza sambata noaptea. S-a pus problema si a tarifului spalarii lengeriei de pat. Cum comentezi aceste lucruri?

- In programul Burabu 2013 nu s-a stipulat cazarea peste o zi a musafirilor. Pentru vineri seara am asigurat gratis cazarea. Anii trecuti si asa numitul cost de spalare a lengeriei de pat a facut parte din pachet. Cererile de lengerie de pat nu prea sunt o problema, fiindca majoritatea isi aduc saci de dormit, altii petrec noaptea si fara asternut. Este posibila cazarea si pe mai departe, deoarece teritoriul taberei are sistem de cazare contra cost. Acest lucru din partea lor, deci a inchiriatorilor este normal. Observatiile anilor trecuti arata, ca sambata pe la orele 3, nu stiu din ce motive, aproape in acelasi timp incep sa-si adune lucrurile cei prezenti si parca isi iau zborul. Cand i-am intrebat de ce, raspunsul a fost, ca si celalalt se duce! Din aceste motive acum intalnirea a durat doar de vineri la pranz pana sambata seara la opt.

Acest lucru a avut si o latura economica, fiindca tabara este condusa de un SRL nou, care cere tarife mai ridicate. Anii trecuti am primit cate o bonificatie de fiecare data, adica am putut inchiria spatiul pentru o suma fixa. Acum exista un sistem de calcul destul de complicat, la care eu nu ma pricep si nici nu vreau sa ma amestec. De altfel aceste lucruri nu privesc musafirii. Eu doresc ca toata lumea sa se simta bine.

- O ultima intrebare. In 2014 tot aici in tabara va fi Burabu?

- Da, dorim acest lucru. Au aparut si alte posibilitati, am si discutat cu Casa barcilor (debarcader). Spatiul acolo este mult mai mic, dar si acolo ar incapea cateva mii de persoane la Baza de antrenament caiac canoe. Dorim insa sa ramanem la locul obisnuit. Pana acum de 2 ori am fost nevoiti sa ne mutam dincolo. Odata, cand au fost alegeri, deoarece acesta este si un sediu de alegeri. Alta data, cand a fost o furtuna ca un taifun si a smuls din radacini copacii. Atunci s-a tinut intalnirea la Baza de antrenament caiac canoe.

Eu sper ca pana la anul Primarul isi va da seama, ca aceasta este o intalnire internationala care duce faima insulei Csepel si a Budapestei peste hotare si ne va acorda mai multa atentie.

- Asa sa fie!

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

ing. Hadnagy László YO5AEX

Articol aparut la 18-7-2013

5963

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2013-07-19 11:05:17 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru informare Laci. Pozele sunt de foarte buna calitate. 73 de la YO5BTZ!

  • Postat de Stolnicu Petrica - YO9RIJ la 2013-07-19 13:53:53 (ora Romaniei)
  • De data asta a fost o reprezentare mai serioasa a radioamatorilor YO fata de evenimentele trecute cand YO era reprezentata la "nivel inalt" fara nimic concret!
    Felicitari organizatorilor, felicitari celor ce au participat!
    Viata lunga tuturor le doresc!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "BURABU la 20 de ani"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact