hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

2013 – 2014, ani aniversari pentru comunicaţiile din România

Vasile Giurgiu YO6EX

România a fost printre primele ţări care au introdus comunicaţiile telegrafice prin fir şi prin radio - care în acea perioadă de început se numea TFF - telegrafie fără fir.

Se împlinesc 160 de ani de la instalarea primei linii telegrafice Viena-Timişoara-Alba Iulia-Sibiu-Cluj, dată în funcţiune în anul 1853.

În 1854 se deschide linia telegrafică Sibiu-Braşov, Braşov-Bucureşti şi Bucureşti-Giurgiu-Russe, apoi Timişoara-Lugoj-Orşova.

140 ani (1873) de la înfiinţarea primei unităţi de telegrafie din Armata Regală Română, în urma decretului 1303/1873 dat de regele Carol I.


Aparat telegrafic de producţie românească

110 ani – (1903) Serviciul Maritim Român instalează primele staţii radio (TFF) în porturile Constanţa, Galaţi, Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu şi pe mai multe nave printre care: navele de pasageri "Carol-I", "Principesa Maria", "România". Prima navă militară utilată cu un post TFF a fost crucişătorul "Elisabeta".

100 ani - (1914), de la punerea în funcţiune a primei staţii radio-telegrafice guvernamentale, pentru comunicaţii naţionale şi internaţionale, sub numele de "SNTFF = Staţiunea Naţională de Telegrafie Fără Fir". Era utilizată pentru transmiterea şi recepţionarea mesajelor guvernamentale dar şi pentru telegrame de presă necesare ziarelor din ţară şi străinătate. Prima legătură a fost stabilită cu staţiile marinei din Galaţi şi Constanţa. Apoi s-au stabilit legături permanente cu Atena (ATA), Roma (ICD), Paris, etc. Instalată în parcul Carol, staţia avea o putere de 150 kW iar antena era montată pe doi piloni de 75m înălţime. În următorii doi ani vor mai fi instalate încă 3 staţii de mare putere.

Tot în 1914 România aderă la Convenţia Radiotelegrafică Internaţională.

Demn de remarcat – în anul 1916 staţia din parcul Carol a fost montată pe trei vagoane de cale ferată, devenind astfel prima staţie terestră-mobil, din lume. A fost utilizată în cursul primului război mondial, pe traseul Bucureşti - Iaşi.

Pentru a marca aniversarea acestor evenimente importante pentru ţara noastră, pentru istoria noastră, PRO-CW-CLUB a instituit diploma aniversară

ROUMANIAN RADIO & TELEGRAPH ANNIVERSARY CERTIFICATE

Condiţiile pentru obţinerea diplomei se găsesc la adresa: http://yo6ex-awards.blogspot.com

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 12-6-2013

6606

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Virgil - YO4BTB la 2013-06-13 10:38:05 (ora Romaniei)
  • Salut Sica.Frumoasa si interesanta diploma.Intrucat statii YO/MM sunt aproape inexistente, cu exceptia lui YO4RYU/MM,care si el apare foarte rar, propun inlocuirea cu un alt indicativ /MM, sau eliminarea conditiei privind perioada de valabilitate a qso-ului cu o statie YO/MM. Salutari

  • Postat de topliceanu gheorghe - YO6BAJ la 2013-06-13 11:09:39 (ora Romaniei)
  • D-ul Sica sincere felicitari,sa se mai auda si de romania,cu multa sanatate si respect.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2013-06-13 14:57:14 (ora Romaniei)
  • @ YO4BTB: Virgil ai dreptate. Am facut o mica modificare privind perioada. 73.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2013-06-14 02:09:25 (ora Romaniei)
  • Excelent ! Felicitari draga Sica ! Generatia noastra, a celor cu parul alb, a invatat ca tot ce s-a facut bun in YO a fost dupa 23 august "44. Cand am fost eliberati de sub jugul burghezo-mosieresc ! Sunt bune astfel de rememorari. De la batrani, am auzit ca la Constanta, primul emitator era cu scantei. O roata ca de caruta, care avea pe obada un fel de ghimpi de metal se rotea, intrerupea curentul continuu ce strabatea un circuit oscilant (sau doua cuplate, pentru a ingusta banda), etc, etc, nu stiu alte amanunte. Iti dai seama ce caraiala era in banda, dar tonul era dat de numarul de intreruperi pe secunda, de exemplu 800 hz. Daca se gasesc documentatii ar fi interesant sa le vedem. Sau experimenteaza cineva ? Hi ! 73s din Bretania, unde apar in APRS ca YO4SI-7. Va salut pe toti cu drag ! Mircea = yo4si

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2013-06-15 12:10:18 (ora Romaniei)
  • Da, experimentez eu emitator cu scantei. Hi. Generator cu 555 si bobina de inductie. Ceva asemanator cu cel de aici, doar ca in loc de releele cu vid, am pus 555-ul si un etaj de putere:
    http://www.lessmiths.com/~kjsmith/crystal/relay.shtml

    E in lucru, dar voi publica cand va fi gata!

    73! de Cezar

  • Postat de Virgil - YO4BTB la 2013-06-16 17:58:55 (ora Romaniei)
  • Azi am expediat cererea pentru diploma.Sper sa poarte numarul 001.Salutari

  • Postat de Mircea Badoiu - YO9AGI la 2013-06-18 11:26:06 (ora Romaniei)
  • Salvete amici!... SicĂ, eşti pe fază ca totdeauna. FELICITĂRI!... "Ai şters colbul de pe cronice bătrâne", cum zice poetul şi ne-ai pus în mişcare sinapsele memoriei... Eu am scris O SAMĂ DE CUVINTE PENTRU HERŢIENI - eseuri cu două targeturi: respectarea normelor orale şi scrise ale limbii române în procesul comunicării şi ce este radioamatorismul şi ce vrea el, hi, ca fenomen social. Din materialele postate de tine de-a lungul anilor ai putea scrie o monografie/studiu de caz asupra TFF-ului în YO. E numai o sugestie... S-ar putea chiar să fi redactat ceva în acest sens...
    Pentru Mircea, Topli, Virgil, Cezar et comp., în afara salutărilor din Pucioasa, le pot adăuga informaţia că un emiţător cu scântei al armatei române utilizat în primul război am văzut cu ani în urmă la Monumentul Eroilor de la Mărăşeşti. Şi pe la Muzeul Militar Central trebuie să fie exponate de acest gen, dar pe acolo n-am mai fost din tinereţe. Sănătate profitabilă şi la reauzire pe curând! M.B.

  • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF la 2013-06-19 13:46:17 (ora Romaniei)
  • Titlul textului de prezentare este prea general... Comunicatiile sunt si cele care folosesc vocea, sunetul, focul, fumul, semne etc. Folosirea termenului de telecomunicatii cred ca ar fi fost mai potrivit...
    In lucrarea Domnului Enciu despre istoria postelor si telecomunicatiilor in Romania apar date usor diferite... iar aparatul morse prezentat are un alt furnizor...
    In alta ordine de idei... felicitari pentru initiativa!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2013-06-20 12:41:48 (ora Romaniei)
  • @ YO2MHF: Cartea pe care apare ca autor tovarăşul general locotenent Enciu Gheorghe este plină de inexactităţi şi date eronate. Tovarăşul Enciu a fost o perioadă comandantul trupelor de transmisiuni şi ca orice general comunist din acea perioadă s-a simţit obligat să facă şi pe istoricul. Tovarăşul a mai fost câţi-va ani preşedintele Federaţiei Române de Radioamatorism dar şi preşedintele Automobil Clubului Român, (mult mai profitabil).
    Din păcate mulţi au luat de bune cele scrise în carte şi au umplut internetul cu date eronate.
    Datele menţionate de mine sunt luate direct din documentele vremii. Referitor la aparatul telegrafic în cauză: a fost fabricat la "Atelierele pentru construcţia aparatelor telegrafice - Bucureşti" în jurul anului 1900. Acest aparat se găseşte expus la Muzeul Militar Naţional.
    Întâmplător, în anul 1984 împreună cu YO6XM şi YO6DMY, am restaurat un aparat identic, construit în anul 1901 şi care acum se găseşte într-o colecţie particulară.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "2013 – 2014, ani aniversari pentru comunicaţiile din România"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact