hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

"In Memoriam" Florescu Florea YO9BVG

Nini Vasilescu YO3CCC

In seara zilei de duminica 23 martie 2008 a incetat din viata cel ce a fost sufletul miscarii de radioamatori din judetul Teleorman timp de 30 de ani (1978 - 2008), Florescu Florea YO9BVG, seful Radioclubului Telorman YO9KPM.

Pe nea Florian (asa ii placea sa fie alintat) l-am cunoscut in urma cu foarte multi ani pe la intalnirile noastre cu caracter radioamatoricesc. Imi aduc aminte ca am stat de vorba (parca a fost ieri) la Simpozioanele de la Jupiter / Mangalia si de la Brasov. De asemenea, i-am facut o vizita la Radioclub pe 24 aprilie 2004, dar nu am putut sta prea mult de vorba pentru ca in cadrul Salii Sporturilor unde era amplasat acest radioclub chiar atunci se desfasura un referendum la nivelul tarii si lumea se prezenta la vot.

Florescu Florea YO9BVG

Nea Florian s-a nascut la data de 12 septembrie 1934 in Alexandria, intr-o familie respectabila din modesta urbe de campie. A urmat scoala primara, gimnaziul si liceul din aceelasi oras, dupa care s-a inscris la Scoala Militara de Aviatie, unde a avut unele probleme de dosar. Fiind o fire independenta, paraseste respectiva institutie militara, urmand cursurile scolii postliceale de depanatori radio. Cocheteaza cu radioamatorismul in fostul AVSAP, dar nu este autorizat decat in anul 1972, cand primeste indicativul YO9BVG. La inceput foloseste un receptor home-made iar apoi o statie radio DSB.

In anul 1978 preia fraiele radioamatorismului din judetul Teleorman, iar cu ajutorul lui Olaru Cornel YO9ANH de la Babaita si a regretatului Iosif Paolazzo YO3JP, reuseste sa mute sediul radioclubului de la Rosiorii de Vede la Alexandria.

O data cu darea in folosinta a Salii Sporturilor din Alexandria, cu ajutorul directorului de atunci al Directiei Judetene pentru Sport – prof. Bica Ionescu-, radioclubul primeste doua camere necesare activitatii radio. Dl. General Dragne Marin (teleormanean din tarana Morometilor) il va ajuta sa se doteze cu un FT277ZD, un transceiver modern pentru acele vremuri. Avand sprijinul conducerii D.J.S. Teleorman, nea Florian intretine si doteaza YO9KPM cu tot ceea ce era necesar pentru desfasurarea activitatii de radioamatorism. Se organizeaza cursuri, examene, se initiaza concursul propriu "Cupa Teleorman", concurs care an de an a capatat notorietate in randurile hamilor YO.

Nea Florian a fost si promotorul concursului de creatie tehnica judeteana Expo-Tehnica Teleorman, concurs la care a tinut ca totul sa se desfasoare sub auspiciile unei inalte tinute stiintifice si tehnice. Nu cred ca a lipsit de la nici o editie a Simpozioanelor Nationale YO, incepand cu cel din 1980 de la Slatina, a organizat admirabil simpozionul YO din anul 1994 de la Alexandria. Era prezent in fiecare zi de miercuri la QTC-ul saptamanal.

In anul 2001 sufera o grea pierdere, fiica sa, Carmen YO9DIB, se stinge dupa o boala necrutatoare la varsta de 36 de ani. Doamna Nina Florescu, sotia sa, i-a fost mereu alaturi, dovedint ca in spatele unui om puternic, sta o femeie puternica.

Nea Florian avea ceva bonom, "acel ceva" care astazi nu mai exista, ceva mostenit de la targoveti, citadinii perioadei interbelice, care il facea unic, avea tabieturi de domn si un comportament care astazi nu mai exista.

Practic, Domnia Sa se confunda cu YO9KPM, radioclubul era viata sa, pe care l-a slujit pana in ultima clipa.

In ultimele luni de viata, avea probleme de sanatate, iar in ultimele 3-4 saptamani, nu mai putea vorbi decat "gajait".

Si fiindca Dumnezeu le aranjeaza pe toate in viata, duminica 23 martie 2008 in jurul orei 12, au avut onoarea sa fie primiti acasa la dumnealui: Lary YO9CSM, Viorel YO9FIM si Florin YO9GPL. Parca isi prevedea sfarsitul. A dat cheile de la radioclub lui Viorel, iar lui Lary i-a spus sa faca toate demersurile pentru a nu pierde o suma importanta de la bugetul local al municipiului Alexandria, destinata achizitionarii de aparatura moderna pentru club. Apoi i-a cerut telefonul mobil al lui Lary si i-a solicitat sa vorbeasca cu Vasile YO3APG, pentru un scurt "Adio", urmand ca a doua zi sa se interneze la Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean. Dumnezeu l-a chemat insa peste cateva ore in ceruri.

Florescu Florea YO9BVG

Marti 25 martie 2008 a fost depus in Catedrala Episcopala Sf. Alexandru din Alexandria, apoi a fost inmormantat in Cimitirul Central din oras. L-au dus pe ultimul drum familia, prietenii, radioamatori din toate colturile judetului. A avut trei dorinte inainte de a trece in nefiinta: sa se aibe grija de radioclub, sicriul sa il poarte pe brate la iesirea din casa si la cimitir numai radioamatori, iar Lary YO9CSM sa vorbeasca auditoriului despre activitatea sa.

Prin disparitia sa, radioamatorismul teleormanean si romanesc au suferit o grea pierdere. Nu te vom uita niciodata nene Florian!

Si pe aceasta cale tin sa-i multumesc lui Lary YO9CSM pentru ajutorul dat la realizarea textului acestui material.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 3-6-2013

6142

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact