hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Lucrul cu două monitoare în radiocomunicaţiile digitale

Cristian Colonati YO4UQ

O expunere a unei soluţii simple în sprijinul operatorilor în concursurile de radiocomunicaţii digitale atunci când au de gestionat mai multe „ferestre” de aplicaţie pe un ecran de laptop de mici dimensiuni. În esenţă două monitoare folosite ca unul singur, de fapt un monitor extins.

1. Condiţiile iniţiale.

-          Echipamentele care intră în configuraţie sunt un laptop şi un monitor (display) de dimensiuni mai mari, de exemplu unul de 20’’.

-          Laptopul şi monitorul suplimentar se conectează între ele printr-un cablu VGA-VGA (tata-tata)

-          Conectorii VGA de la laptop şi cablu arată astfel:

-          Se operează cu Windows 7.

-          După conectare de porneşte laptopul şi apoi monitorul suplimentar, extensia.

-          Laptopul este echipamentul conducător care rulează aplicaţiile, monitorul suplimentar foloseşte ca extensie video activă cu toate atributele ecranului principal.

2. Setare Varianta 1.

Cu un click dreapta pe ecranul laptopului se afişează fereastra de selecţie:

de unde facem click pe Graphics Properties şi se afişează următoarea fereastră „Intel Graphics and Media Control Panel”.

            Din fereastră, din partea stângă, alegeţi opţiunea Multiple Displays iar din partea dreaptă Operating Mode > Extended Desktop de unde se poate alege una din următoarele opţiuni:

-          Single Display

-          Clone Displays

-          Extended Desktop

Puteţi testa fiecare din aceste opţiuni, dar cea mai ineresantă pentru obiectivul urmărit este cea de Extended Desktop.

      În continuare din subfereastra Positioning puteţi poziţiona cu „drag and drop” locul ocupat de monitorul suplimentar faţă de cel al laptop-ului astfel încât mouse-ul să treacă cât mai comod doriţi dintr-un ecran în celălalt.

      Se dă apoi Aplly > OK

      Veţi vedea cum puteţi trece cu mouse-ul dintr-un ecran în celălalt ca şi când ar fi un singur ecran.

 

            3. Setare Varianta 2.

            Cea de a doua variantă de parametrizare pentru lucrul cu 2 x Displays se face direct din Windows 7 astfel:

-          Start > Control Panel > Ajust Resolution > Multiple displays > din care selectăm Extended these displays după cum se vede în figura alăturată:

            O altă manieră de parametrizare direct din Windows 7 poate fi următoarea:

            - Click dreapta direct pe ecranul laptop şi de acolo alegem Screen Resolution > Multiple Displays de unde alegem Extended these displays.

            4. Rezultate.

            În fereastra care se deschide ecranul principal este cel marcat cu 1 iar cel suplimentar, de mari dimensiuni, este marcat cu 2. Mouse-ul circulă liber între cele două ecrane de la stânga la dreapta şi apoi invers, în mod natural ca şi când ar fi un singur ecran. Cu „drag and drop” se pot muta poziţiile ecranelor oricum unul faţă de altul însă mouse-ul va circula totdeauna de la ecranul mic la cel mare. Depinde de cum aveţi amplasarea fizică a celor două monitoare şi de cum vă convine mişcarea mouse-ului, sus-jos, jos-sus, stânga-dreapta sau dreapta-stânga.

            Puteţi deschide N1MM Logger sau HRD sau oricare alt program de radiocomunicaţii digitale şi cu „drag and drop” să mutaţi ferestrele de lucru dintr-un ecran în celălalt. Puteţi deschide două sesiuni de browser (IE sau altul) în fiecare ecran, sau orice altă aplicaţie care simţiţi că necesită extensie. Puteţi muta icon-urile de shortcut în ecranul mare şi să activaţi funcţionarea programelor direct de acolo.

            Pentru concursurile de radiocomunicaţii digitale şi nu numai, când se lucrează simultan cu mai multe ferestre în care se urmăreşte evoluţia concursului, accesul la mai multe informaţii (multipicatori, scor dinamic, etc.) poate oferi o soluţie extrem de utilă. Se pot utiliza ferestre ale unor aplicaţii auxiliare ajutătoare cum ar fi: DX-Cluster, CW Skimmer, evaluatoare de propagare ş.a.

            Bănuiesc că pentru majoritatea utilizatorilor de calculatoare acestă intervenţie nu prezintă o noutate. În condiţiile în care preţul monitoarelor de mari dimensiuni au devenit accesibile şi numărul participanţilor YO în marile competiţii de radiocomunicaţii digitale a crescut, am considerat util să reamintesc o soluţie care poate face concursul mai plăcut, mai comod şi cu obţinerea unor rezultate mai bune.

Cristian Colonati YO4UQ

Articol aparut la 20-4-2013

10899

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Pit - YO3JW la 2013-04-21 07:26:16 (ora Romaniei)
  • Buna Cristian! Ce te faci daca esti "conservator" si nu poti trece la Windows 7 ramanand la XP ?

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-04-21 07:54:06 (ora Romaniei)
  • Salut Pit,
    Nu te stiam un conservator, mai degraba "laburist"... Sa sti ca totusi Win 7 este din multe privinte net superior lui XP. In mod special la drivere si multe altele. Dar nu asta este important. Fiecare lucreaza cu scula pe care o cunoaste mai bine. Se poate si in XP. Mergi la tutorialul anexat de la MS.

    http://support.microsoft.com/kb/307873/ro
    Tutorial pentru doua monitoare in Windows XP.

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2013-04-21 09:42:05 (ora Romaniei)
  • Va salut Cristian si Pit. Asa este, merge perfect si cu WIN XP. Folosesc metoda asta din 2009. Am descoperit aceasta facilitate din intamplare cand laptopul pe care il foloseama a inceput sa aiba prostul obicei sa ramana din cand in cand si aleatoriu cu ecranul negru.Nu mult dar suficient sa fie deranjant.
    Atunci am atasat un monitor extern in timp ce cautam pe net explicatii despre defectul laptopului. Asa am ajuns la o pagina in lb. engleza unde se explica cum se pot folosi doua monitoare simultan la un singur pc.
    Din pacate atunci nu am decoperit linkul cu explicatii in lb romana indicat de Cristian si de multe ori transferam mai greu imaginile de pe ecranul principal pe cel secundar. Chestia este ca chiar dupa ce am reparat laptopul am ramas in aceasta configuratie care este foarte utila in diverse aplicatii care necesita spatiu mai mare de afisare.
    Versiunea de WIN XP folosita de mine a fost cea cu Service Pack 3. Nu am testat cu SP 1 sau 2. Multumiri ptr articol si link Cristian.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Lucrul cu două monitoare în radiocomunicaţiile digitale"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact